Amazon nezrazuje Tolkiena. Zatracovat seriál Pán prstenů je předčasné
-
Na serveru o hrách, včerně deskovek, mluví o seriálu na motivy knih, které založily fantasy žánr jak ho známe a bylo na jeho základě velké množství her. Kdo by to byl čekal...
-
Koukám na kanál Prime Video s 1.33 mil subů. A tam je 75k a 15k jak píšu.
https://imgur.com/a/lDr3LUj
-
Proč ne černí hobiti? I jeden z rodů v Kraji byl snědší, ne? :)
-
Tak v tom Ti tenhle článek nijak nebrání :)
-
A nejen on, taky Númenor v pozdějších fázích nebo někteří elfové. Ale pořád platí, že pokud někdo není běloch, nejspíše slouží zlu :).
-
Můžeš pár zkusit vyjmenovat? :) IMHO to budou hodně drobné výjimky (je ale fakt, že už jsem dlouho Silmarillion nečetl, třeba jsem na něco zapomněl).
-
Problem je, ze tvuj pohled je poplatny dnesni dobe a vidis v tom rasismus - protoze kazdy druhy hleda ve vsem hned rasismus.
Ale no tak, vždyť přesně to samé jsem psal už do prvního příspěvku :( Takhle to vypadá, že se chceš spíše pohádat, než diskutovat.
Mezi Haraďany a Rhůňany se možná najdou nějaké výjimky, ale velmi nepatrné, na úrovni poznámky pod čarou. Na Rhůňany si vlastně ani nevzpomínám - kde to bylo, někde v Silmu? Glum v sobě má něco dobra, ale taky hodně, hodně temnoty, což (zase) symbolizuje i ta barva jeho kůže. Z toho se prostě nejde dostat. U popisu nových přistěhovalců do Hůrky to bylo taky hodně znát...
Pro jistotu ještě jednou: nepovažuju Tolkienovy práce za rasistické, jenom vysvětluju, proč mi větší diverzita v hereckém obsazení nevadí, a proč ji považuju dokonce za celkem vhodnou.
-
Ale zbláznil nebo Tolkiena neznáš! Jak v Haradu tak v Rhúru je množství království a území která bojují proti Sauronovi a bojovali už během druhého věku, je to popsáno v několika dílech, dokonce i přímo v Silmarillionu. Že ve Středozemi jsou jen spojenci Saurona je logické, zbytek tam nemá důvod "lézt".
Dokonce je v Silmarillionu i "komentář" na téma kolonialismu když tam popisuje snahu Númenoru ovládat Harad
-
Za 1.) Hele, tyhle (anti)Woke boje jdou úplně mimo mě. Když se někdo do nějaké role hodí, tak ať ho tam vesele dají. Je mi jedno, jestli to bude běloch, asiat nebo černoch.
Ale tady jde o to, že se do té role ten konkrétní herec nehodí. V absolutní většině veškeré předchozí tvorby (ať už knižní, filmové, seriálové a nebo herní) byli klasičtí elfové znázornění určitých způsobem (světlá pokožka a delší vlasy). Je to tak pevně zakořeněný prvek, že to prostě lidé berou jako samozřejmost.
A když někdo chce bořit lidem jejich pevně dané představy (jenom aby si odškrtnul nějaké kvóty), tak musí počítat s odporem.
Za 2.) Ten tvůj odkaz na problematiku (anti)Woke kultury odvádí od skutečných problémů toho seriálu. Většina lidí má strach z toho, že to bude stejně průměrný čajíček jakým byl třeba Wheel of Time. Poslední dobou vychází strašně hodně průměrných seriálů a jenom velmi málo kvalitních produkcí. A bohužel zatím trailery na seriál LotR nepůsobí moc důvěryhodně a tak lidi mají logicky velké obavy o kvalitu.
-
A napadlo tě, já nevím, třeba články, které tě nezajímají, nečíst?
-
Jenom se autora zeptám...nepřijde vám trosku na palici že se tvoří seriál z druhého věku, tedy knih Silmarillionu, Historie Středozemě a doplněno o kousky z Tolkienových dopisů a přitom Amazon nemá práva ani na jednu z těch knížek?
Ano, černý elf teoreticky fungovat může, ale hobiti fakt ne, stejně jako "kouzelník".
-
Saruman ehm just saying
-
Souhlas, měli vybrat nějaké rozumné časové období (to zkomprimovat, bez toho by to nešlo), v něm odjet pár sérií a pak skočit zase jinam.
Jacksonovu LOTRovi podle mě škodí ani ne tak komprese, ale spíš natahování a přidávání (zvlášť druhý díl). Pak i ten pohled na kompresi vypadá blbě, když je to jinde roztahané až hrůza, aby mohli vyhodit vymetení Kraje (podle mého dost důležitá část příběhu) a nechyběla jim stopáž.
-
Problem je, ze tvuj pohled je poplatny dnesni dobe a vidis v tom rasismus - protoze kazdy druhy hleda ve vsem hned rasismus.
Ale pravda je, ze ty narody maji takovou barvu kuze jaka koresponduje s rekneme geografickym umistenim. Haradsti a dalsi narody zijici na jihu jsou proste cernosi - mimochodem zijici pod utlakem Numenorejcu a proto Gondor moc nemusi, coz rozhodne neznamena, ze jsou nejaci zaporaci...ostatne nebyl problem do tech kraju normalne cestovat.
Prekvapive Vychodnane jsou inspirovani asii a ti dokonce proti Mordoru bojovali, nez dostali naklepano a museli mu slouzit. Takze opet zadni zaporaci.
Skreti jsou tmavi, ale tam to snad nikoho neprekvapi - lide vzdy meli strach z temnoty a v noci se dely ty nejhorsi veci. Skuruti jsou dokonce myslim vyslovene cerni s cernou krvi. Chces rict ze to je rasisticke ?
Glum zaporak ? spis obet.
Ostatne v pristavech nevrazdili cerni elfove bile elfy...
Ale chapu, ze jestli je pro tebe ,,temna strana sily,, rasisticky pojem, ze pak ho vidis i v Tolkienovi :)
-
Give this man a cookie!
-
Ne, nezbláznil. Pokud má v Tolkienovi někdo jinou barvu kůže, odráží se to na jeho etickém charakteru, téměř bez výjimky. Z hlavy:
- jižané
- haraďané
- skřeti
- míšenci (Bill Ferny a další v Hůrce a Hobitíně)
- Glum
V podstatě platí jednoduché pravidlo: pokud to nemá bílou kůži, je to záporák. Z hlavy si nevzpomínám na žádný protipříklad.
-
Já bych na serveru o hrách chtěl číst články o hrách.
Dík.
-
,,Barva kuze je tam spojena s charakterem ?,, promin, ale nezblaznil jsi se nahodou ? :)
-
No, s čím z toho, co píšu, nesouhlasíš?
-
Jenomže takhle bude LOTR vypadat vlastně jako takový slabý čajíček a i ten btw prošel kompresí.