Přejít na výpis diskuzí
Baldur’s Gate II: Enhanced Edition - recenze
28.11.2013 | Michal Nemec
229 příspěvků
-
Zajímalo by mě kolik mu je ?.....)) a hlavně, jeho IQ?..........uf....to bolí, ten jeho komentář vážně bolí.......a je to bohužel odraz toho (a ne jenom v herním průmyslu), jakým špatným směrem svět směru.....
je mi 32 let,.... a opravu jsem prožil jeden z nejsilnějších herních zážitků u her jako fallout (všechny), BG I a II, Dungeon masters, ALBION.....a desítky dalších jenž v té době znamenaly pojem.......víte, tuhle koukám na Steamu, a vidím, hele, Wizardry 8, a jde spustit pod WIN 7, paradá kupuji (super zábava na týdny),...jdeme dál na steamu , hele Gorky 17 a běží na win 7. kupuji,....a dál port royal 2, BG,.....a další.....za pár kaček, upravené tak aby se dali spustit, a já si je s chutí zahraji i po takový letech ........proč ?....protože dnešní stupidní hry (jeden dobrý titul za půl roku mne neuspokojí) jednoduše hráči který zná celý herní vývoj ?...nemají co nabídnout.....a stejně jako jsem si koupil BD 1 po tom co byl upraven, kupuji i BG 2 a moc se těším jak sis jej přes vánoce zahraji.........a komentář smajdala ?? jen plkání a žvásty mladého blbečka.... -
-
Tiez som z tej vekovej kategorie :P A rozhodne moje najpamatnejsie herne zazitky su z 90tich rokov. Homamy(ci uz tahovka alebo rpgcka), Baldur's-i, Ufoni, a uz tebou spominany Albion(za Tormentom urcite najoblubenejsi)ci Kotor to boli paradne hry. Albion som este hral s cestinou kde bol bug pri queste a clovek to nemohol prejst kedze pri vpisovani otazky(ano, este sa tam vpisovali aj otazky) tam bol problem s diakritikou a nebralo to ako platnu otazku. Btw asi najlepsia hra s kombinaciu Sci-Fi - Fantasy, Izometrickym a 3D pohladom zaroven. Aj ked Wizardry 8 ma tiez dobry mix tychto veci (+nadherny 3D vizual na tu dobu).
No ale zlata era skoncila.
Hram teraz BG2 EE a rozhodne si to uzivam. Ano viem presne kedy sa co stane ale predsa ma to bavi. Na Win7 64b funguje bezproblemovo a je tam dokonca aj moznost zoomovat scroolom :)
Mladistvy a konzolaci by uz zrejme podobne hry mali obchadzat kedze zmysel tychto hier pre vatsinu z nich zostane ukryti aj po odohrani par hodin. Ty vytrvalejsi, ktory nehodnotia knizku podla obalu si v tom vasen objavit mozu.
Sice mam rad peknu grafiku ale v mojich ociach to ma len doplnovat celok a nie predstavovat zaklad hry. Zaklad je ked ma hra dusu. A nie ze ju hrate ale v nej zijete. Za tie roky sa tomu nedokazalo nic priblizit.
Sposob akym som prezival Torment je dodnes neprekonany. A zrejme to uz tak aj zostane.
Btw aby som len neprikrasloval musim pripomenut, ze pathfinding v EE je rovnako hrozny ako v povodnej hre. A je to az komicke co sa niekedy na obrazovke deje. V tomto sa zrejme herny priemysel polepsil. Zvysok je stale pre BG :)
-
-
Z mého pohledu se jedná o 25 ojro za původní hru spustitelnou na nových systémech a v HD rozlišení (tohle řeší módy dávno a zadarmo). Přidaná hodnota z hlediska designu a scénáře v žádném případě nedosahuje kvality původní hry a jelikož se jedná o pár hodin navíc, necítím, že by byla ta přemrštěná cena ospravedlněna.
Co už je ovšem prasárna největších rozměrů, je ranec nových bugů (smutným FAKTEM - stačí kouknout na fóra - je, že tahle verze je po "vylepšení" mnohem rozesran*jší než původní BG2). Člověk by řekl, že po zabugované jedničce se v Overhaul poučili, ale nikoliv - start dvojky je úplně stejná katastrofa. Mimochodem, patch, který udělal BG:EE konečně hratelným alespoň na úrovni původní jedničky vyšel začátkem listopadu, to znamená více než ROK po vydání. Tahle banda amatérů honící se za prachama se očividně domnívá, že je to naprosto v pořádku a já nemám jediný důvod se domnívat, že se jejich manýry u druhého dílu změní. Takže chlapci a děvčata, nashledanou za rok u BG2:EE, kde nepřátelé nezačnou uprostřed boje jen tak pro prd*l pálit firebally do zdi místo do vašeho reka...
Takže asi takto: Trente, drž svoje prachůchtivý pracky dál od ostatních Infinity her, doposud jsi podělal všechno, co jsi jen mohl. Nechci vidět, jak geniální Torment zprzníte novejma postavama, vždyť nejste schopni přesáhnout ani laťku prvního BG. Až vůbec se svým týmem amatérů a neumětelů neuvažuj o BG3, tahle série zkažení pověsti opravdu nepotřebuje. -
-
Hrál jsi BG2EE ty sám nebo bereš ta FAKTA pouze z fóra? Protože já již mám odehraných pěkných pár hodin a nic závažného jsem nepozoroval.
Ano, první díl byl po vydání téměř nehratelný, ale ten druhý se jim dle mého názoru povedl a jsem rád, že tenhle herní skvost je k dispozici i těm mladším hráčům, které instalace módů ke klasické verzi z GOGu spolehlivě odradí. -
Tak to si mě mnoho nepotěšil. Jsem si říkal (doufaje ve vánoční slevy), že bych to mohl koupit a zkusit zahrát v 'novém' kabátku bez nutnosti tahání všelikých modů. Takhle se na celou BG a BG 2 EE vy*eru a holt povalím GOG verze. Teda, jestli na to někde seberu čas. Takže asi spíš ne *15*
-
-
instalacia modov trva cca od 20min do 1 - 1,5h
podla toho co tam chces mat
urcite je to lepsie ako kupovat za 25e "enhanced"... enhanced dostalo novy vyznam - spraseny :) -
-
Když já jsem děsné lenoch *1*.
A 25 € za kus bych jim samozřejmě nedal. Rozpočet byl maximálně € 20,- za obě. Ale kašlu jim na to, mám to GOGu a i bez modů se to dá. A stejně se k tomu asi nedostanu.
-
-
-
-
Parada! BG2 jedna z best of hier pre mna. Skoda ze to uz clovek ma obohrate viackrat a takto potom prichadza o caro objavovania a kopec prekvapeni.
Pre novacika nehladiac len na grafiku to bude paradny zazitok. Ako komplet to je skvele a zimne vecery vam sprijemni do takej miery, ze sa od toho nebudete moct odtrhnut.
Dufam, ze tieto EE edicie budu uspesne natolko, ze studio vlastniace prava(bioware?) zhodnoti moznost vytvorit sequel. Kludne hoc aj v starej grafike ;) -
-
Kouzlo objevování a překvapení už mám taky pryč, ale ten pocit domáckýho prostředí taky není úplně k zahození. Bohužel jsem zjistil, že s tím jak mám k některým původním postavám vytvořenej snad až osobní vztah, tak nemám moc chuť zkoušet ty nový. Prostě vím, že když vemu do party novej char, tak prostě musím někde nechat stát toho starýho známýho... Snad to chápou...
-
-
zahraj si solo. Mám dohraný za mnicha, clerik/ranger a swashbuckler, jenže pro mě to není výzva ani solo a to tam jsou takový věci že Maze tě místo na chvíli odkouzlení rovnou zabije a jiné nepříjemnosti, ale už tu hru bohužel znám totálně nazpaměť včetně pozice všech pastí *13*
-
-
Kamos tyto hry rad hraje solo postavu, me osobne to moc nelaka, a to z toho duvodu, jelikoz si rad rozestavuju partu, rozdavm ukoly a posloucham jejich kecy :).
Kazdopadne jako solo postavu me to spis bavi v multiplayeru, kdy si tu postavu ovladam sam, a jakoby hraju za ni a chovam se i podle toho, jak by mela :D Udelat si takovej roleplaying. -
-
Jejda, ja som ta uplne zle pochopil. Takze tvoj kamarat to hrava solo ako s jednou postavou a nepribera ziadneho ineho?
Tak to by ma nebavilo a tiez sa potom clovek pripravi a hromadu skvelych veci vratane dialogov medzi postavami, potyckami a dalsich skvelych momentov.
Podla mna je to na skodu hrat to iba s jednou postavou. -
-
Jak jinak, takhle jsem to přesně myslel, když už to hraješ cca po 70té tak už musíš dělat něco aby to byla výzva, z všema postavama co jsou ve hře jsem porazil Irenica, ale Melissan sejmul sám jen můj cleric/ranger, pak jsem to dorhál se swashbucklerem - může používat svitky a hole v datáči a naposled s mnichem - odolnost na magii 103% akorát ještě musíš mít amulet proti odsávání zkušeností a plášť strachu kvůli drakům a je to totální zívačka Mellisan lehla jak prvnička, využitím zkoušek v pekle a v kombinaci s páskem a Lum machine se dá bez cheatu síla 24 odolnost 20
-
-
-
Ja som to hral solo furt :)
Btw uz to mam rozohrate znova za pol-orka, wizard-slayera :) Prdlajs, zajtra budem v praci opat mimo kvoli nedostatku spanku :\ Damn you BG! :D
Mimochodom prve dojmy su pozitivne. UI vyzera skvele, nove fonty potesia, mensie upravy vzhladu tiez dobre.
Uff, ked si tak predstavim, ze spolu s Throne of Bhaal to bude na peknych par hodin :) Good bye real life :D
Btw nema niekto nastroj na mazanie pamati? Lebo ked stretnem Yoshima tak ho asi hned popravim :) -
-
No, já bych zase nerad spoiloval,
ale je to dost rozporuplná postava. Ale spíš smutná, než k nenávidění.
-
-
-
-
-
Baldurs Gate 2 je moc hezká hra. Spolu s Kotor 1 bych řekl nejlepší hra od BioWare. To, co BW produkuje teď, je jen stokrát dokola převařená Baldurs Gate 2. Baldur 2 je ještě z doby, kdy hry necílily tak jednoznačně na tenagery.
-
-
Ano, vyvojari jeste v te dobe objevovali nove moznosti a chteli udelat hru pro lidi, ne pro prachy.
-
-
Tak delali ji taky pro prachy, ale tam slo o vyvoj herni spolecnosti jako takove. Herni spolecnost si od te doby prosla svym, kdy uz je to tak ohromny business, ze to nekdy az leze krkem... a udrzet si tu slozitost, komplexnost jako u drivejsich her je pro ne kvuli zamereni na massy lidi slozitejsi. (tim je ale nechci obhajovat, kritizuju celkovy vyvoj herni sceny)
-
-
To jo, ale stejne driv na tech hrach bylo videt mnohem vetsi nadseni tvurcu nez ted. Ted jim do toho mohlo kecat prilis mnoho lidi, ale casy se zase meni k lepsimu diky kickstarteru, takze budoucnost vidim svetle.
-
-
Jen kdyby kickstarter si nezral tez hodne penez, proto se to zpravidla resi tak, ze se na kickstarteru da nejaka mensi castka, ktera je splnitelna a pak je nutne navazat na prispevky mimo kickstarter. *7*
-
-
-
-
-
doufám, že se někdy dočkáme trojky
-
-
Ta saga uz je ukoncena, ale budeme mit Project Eternity !
-
-
Souhlas a podle obrazku a jinych veci, ktere jsou k dispozici to vypada hezky, minimalne po graficke strance by mel byt hezky nastupce BG, pokud se budou drzet starych dobrych veci z nich a pridaji nejake novinky na dnesni dobu.
A vedle eternity je jeste ocekavani - Torment: Tides of Numenera. -
-
Pravda, na Torment nezapominat, ten vybral jeste vic $ :). Ty ses ten jump, otec ceske starcraft sceny :D ? Nebo jen shoda nicku ?
-
-
Spis shoda.. :D star craft sice sem tam si zahraju nebo jsem hral, ale to je asi tak vse..
Tenhle nick uz pouzivam tak 15 let *5*
-
-
-
-
-
Ach Minsc...na toho chlapíka sa nedá zabudnúť....."but kicking...for goodness!"
-
-
Jestli se správně pamatuju:
We are all heroes! You and Boo and I, rangers and hamsters everywhere... *1* -
-
... rejoice!
-
Ja ze dvojky vzpominam spis na mluvici mec: Murder Death Kill, My grandma told me ill never be better than a butter knife.
-
-
-
I když to není 100% k tématu - k původnímu BG I a II (neb pochybuji, že jsou podporovány i Enhanced Edice) existuje MASIVNÍ (podtrženo a tučně) modifikace Big World, která kombinuje velké množství menších i větších přídavků a můžu ji vřele doporučit, jen je třeba si trochu pohrát s výběrem podle toho, co hráč chce a očekává. Jednou jsem byl nenasytný, vybral téměř všechny možnosti a výsledek byl kvalitativně mírně řečeno velmi nevyrovnaný.
-
Jako velký fanda a "veterán" jsem si koupil origoš BG2:EE. Jsem asi ve 3/4 hry, pokud beru hlavní příběh, a hra mi spadla asi 2x a žádných bugů jsem si nevšiml.
Myslím, že je to docela kvalitní remastering. Škoda že při přiblížení se postavičky a okolí zpixelovatí. Bylo by fajn, kdyby bylo upravené i tohle. Ale je to spíš jen taková kosmetická maličkost. -
-
V listopadu (rok po vydání) vyšel patch, který opravil ranec bugů. Do té doby to byl paskvil. Lidé, kteří se těšili na android/Ipad verze jsou na tom ještě hůře.
-
-
Lidem, kteri BG2 nehrali bych doporucil nehrat hru s mody - napr. Baldur's gate trilogy dodavala spoustu novych map s naprosto prisernym pribehem a tunou predmetu, ktere byly nevyvazene a celkove hru jen kazily- v puvodni hre (bez datadisku) byla nejmocnejsi zbran +5, ale v rozsireni se takto mocne zbrane vyskytovaly snad vsude. Dale pokud se hra dodava s datadiskem, tak je dulezite nezvysovat uroven nad puvodni level cap - tusim odpovidalo 2,6 mio exp. Kdyz budete prochazet celou hru do posledniho dobrodruzvtvi , tak jste mohli nasbirat vyrazne vice (az 6 mio), coz prudce snizovalo uroven obtiznosti. Existovaly i patche, ale jeden jsem zkousel a pak bylo nemozne se probojovat do datadisku - hlavni padouch mel pak na pomoc tusim 2 cerne draky, nekolik mecu ubirajicich pri kazdem zasahu 7 urovni a jeste par dalsich hodne tuhych potvor.
-
Jeste bych si chtel rypnout do recenzenta - kdybych BG nemel nekolikrat dohranou - tak vubec nevim o co jde, doporucuji si precist dobove recenze a nechat se inspirovat, protoze jinak je to recenze pouze pro lidi, kteri hru nekolikrat hrali a vubec ne pro ty, kterym je EE zejmena urcena - novou generaci.