Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nevim podle me take zalezi na velikosti a designu mapy a modu ktery se hraje. Ted treba hraji betu Crysis 2 a hlavne na Pier 17 mi prijde 6 vs.6 proste malo. Na druhou stranu vseho moc skodi. Nedovedu si predstavit treba v takovem Medalu ze pri hrani Combat Mission kdy k cili casto vedli dve, max.tri ulicky by se rezalo 64 lidi.
  • Koukám, že jsou tu samí experti. Ze zkušeností s project reality - mapy mají často několik kilometrů čtverečních (typoval bych tak těch 10) - jak otevřený terén, tak husté aglomerace. Hraje se v 64-hráčích (často i méně). Všechno stojí a padá s úrovní hráčů, která je naštěstí vysoká (at si tu raději většina hraje svůj CoD). A přitom je to zábava. Dovedl bych si ale takhle ohromné mapy představit i v 256 hráčích.

Již ted si myslím, že BF3 ani zdaleka nedosáhne kvalit a potenciálu BF2
    • Psychotic
      10 km2? Skutečně se v Project Reality z jednoho konce mapy běží na druhý cca. 15-20 minut?
      Nevím, nehrál jsem, ale je to zajímavé...
      • Z ofic. stránek: "Project Reality také přináší nové rozlohy map (i 17 čtverečných kilometrů) ve srovnání s původním BF2, stejně jako nové herní módy." Konkrétně mapa Kashan Desert. Ale neumím si představit, že by někoho bavilo hrát na mapě 4*4 km a hlavně většina té mapy musí být přeci naprosto nevyužitá i kdyby se hrálo v 1024 lidech, nebo ne?
        • proč by nebavilo. samozřejmě tam nepobíhají přes celou mapu pěšky, když se potřebuje jednotka někam dostat nebo se naopak zdekovat, zavolají si vrtulník nebo APC. A že by byla mapa nevyužítá si taky nemyslím, v misích kde se mají hleat a likvidovat povstalecký úkryty a sklady zbraní, se to myslím generuje náhodně, takže nikdy předem nevíš kde budeš mit cíle mise nebo kde najdeš / budeš napadenej nepřítelem... případně kdy se na tebe zpoza rohu vyřítí náklaďák narvanej výbušninama :D
        • Psychotic
          Také myslím.

Jediná reálná možnost by byla postupné odkrývání mapy (jako při Rush v Bad Company), ale při takovéhle rozloze by jeden mač trval bez nadsázky půl dne.
          • Tak já si umím představit třeba kumulování hráčů na jedno místo pomocí úkolů a postupného pohybu po mapě tak, že se ta mapa bude hrát 4-5h. Protože jinak je při 256 hráčích a rovnoměrném rozložení hustota 1 hráč na čtverec 250*250m, a když si představím jak moc je to velká oblast a že se někde nakumuluje víc a jinde míň lidí, tak to zní jako simulátor turistiky. Btw. navíc nemá smysl to takhle designově řídit, když by stačilo udělat 5 menších map a zábava by byla pravděpodobně větší z menšími nároky na designéry. A těch 5 loadingů nikoho nezabije.
  • Konzole me nazajiamji(24 hracu? i BC2 na PC ma 32 :-) a s poctem max 64 hracu na PC naprosto souhlasim.
    • Ataker
      Konzole tě nezajímají, tak to sem ani nemusíš psat snad ne? Stačilo kdyby jsi napsal "S počtem max 64 hráčů na PC naprosto souhlasím" . Ale né prostě musíš rýpnout... že?
      • No sorry, ale v clanku sou zmineny i konzole, tak nevim proc bych na ne taky nemoh zareagovat *8* *12*
        • Ataker
          Ano jsou, ale tebe přeci nezajímají ne? Takže na ně nemusíš ani reagovat... ach jo
  • Proč se v souvislostech o počtech hráčů mluví vždy jen o 32, 64, 128, 256. Má to nějakou souvislost?
    • K označení hráčů používáš například jeden bajt (8bitů). Je to takový nejmenší standartní balíček dat. Šlo by poslat třeba i 12 bitů s užitečnými daty, ale stejně bys musel poslat 2x8 bitů (tak proč ty zbylé 4bity nevyužít).

a pak sem se rozepsal:
      Hehe ale koukám že na to na co ses ptal jsem ti neodpověděl. :) Jde o to, že aby byl server/klient schopný rozpoznat jednotlivé hráče, označuje si je bitama. Bit je "0" nebo "1". V případě jednobitového označení dokáže server rozpoznat dva hráče (0 a 1), v případě dvoubitového označení už 4 (00,01,10,11), v případě 3bitu už (000,001,010,011,100,110,101,111), 4bit (0000,0001,0010,0011,0100,0101,0110,0111,1000,1001,1010,1011,1100,1101,1110,1111). Takže u 4 bitového označování už umíš rozpoznat 16 hráčů. U 8 bit dokážeš 32 hráčů, 16bit 64, 32bit 128, 64bit 256hráčů. Z hromady dalších důvodů se data dělí na mocninu 2 bitů. Tak a teď si vem, že s každou změnou činnosti vojáka jsou poslána data s jeho označením a činností. Taková data se posílají zhruba 50-100x za vteřinu na hráče. 100x za sec *8 bitů (označení jednoho hráče)*32 hráčů(přijímáš data o všech hráčích)=25600bitů/8000(8000bitů je jeden bajt)=3,2kb/sec . Na první pohled se to zdá jako banálně málo. Na druhou stranu, tohle jsou jenom surová data o tom, že je ve hře 32 entit, ale ještě tu nemáš data o tom, CO dělají. A teď si vem, že tohle minimum se posílá všem hráčům...to jest 3,2*32=102kB/sec. Při hře 64 hráčů už je to 100x*16x64=102400bit/8000=12,8kB/sec*64hráčů=819,2kB.
      To znamená že pokud hraješ ve 32 hráčích, ty jako hráč přijímáš 3,2kB /sec jako naprosté minimum a server musí odesílat 102kB/sec. Ovšem při hře 64hráčů už přijímáš 12,8kB/sec, ale server musí sypat už celkem slušných 819,2kB/sec. Stále se bavíme jenom o surových datech s naprosto základním údajem "KDO".

tak a teď se do mě pusťte :/
      • Akorát teď na to doma koukám a celkem sem se utnul v počtech :) Je to vždycky počet bitů nad druhou. takže na adresování 256 lidí stačí 16 bitů. :/ ups
      • Super příspěvek!
      • Skutečně stačily ty první tři řádky.
        • Já sem se do toho pak tak nějak zažral a samotnýho mě začalo zajímat, jaká je pak síťová režije takových her a kolik toho musí server vysypat. :)
      • Jak vidim to mnozstvi tech jednicek a nul tak to odmitam cist *1* *1*
        • Ty jsou tam jenom pro představu a můžeš je přeskočit. *1*
    • Tipnul bych že to bude mít cosi společného se síťovým kódem, adresováním hráčů v něm a na serveru atd... Tím že zvýší počet entit v herním prostředí z 32 na 64, musí i zdvojnásobit režii síťového kódu. Ale jenom hádám.
  • těch 256 hráčů neni problém, když se to dobře vyřeší:) viz M.A.G.
  • Neviem ci to viete ale svedska spolocnost Pikkotekk pracuje na serverovej architekture, ktora by mala zvladnut FPSku pre 1000 ludi. Myslim ze je jasne, ze koncept vacsiny dnesnych FPSiek je pre viac ako 64 hracov nepouzitelny presne z tych dovodov, ktore tu v tejto diskusii odozneli, ale keby sa to pojalo za spravny koniec napr. ako navrhol ZvacA, mohla by vzniknut super vec.
  • Já osobně souhlasím s vývojáři. Střílečky mě baví tak max. 16 vs. 16, víc už je moc velký "bordel". Počet hráčů v Bad Company byl naprosto dostačující - 24.
  • Mě přinde 64 dostačující možná by mohlo bejt 128 ... ale 256 to už je mooc mela *1* *2*
  • Dovolím si nesouhlasit s autorem a jeho posledními odstavci příspěvku.
    Podle mě zachovat počet 64 hráčů pro PC ( stejně jako měly původní BF ( ne samoastatná série BC)) není, a teď cituji: " zaměřit se na mainstream. Plynou z něj logicky větší zisky a společnost chce profitovat. Ale výmluvy, že velké množství hráčů „není zábava“ jsou hloupé." Takovou nestoudnost jsem už dlouho nečetl. *4*
    Poslední odstavec je kapitola sama pro sebe a smysl autorovi poznámky mi uniká. Co jste tím chtěl říci?
    • ales.smutny
      No myslím, že je to v článku celkem vysvětleno, ale pro větší srozumitelnost ještě jednou a trochu jinak.
      Jde mi o to, že jde vytvořit velmi zábavnou hru i s 256 hráči. Pár měsíců jsem v ní strávil a bylo na ní skvěle vidět, jak moc se designově odlišuje. Ale, jak píšu, je to náročné. Vyžaduje to mnohem složitější design celého konceptu a hlavně - mainstreamový hráč je ten, který kupuje CoD:BO. Nic proti němu, prostě chce od hry něco jiného. A DICE chce pokračovat v cestě de facto stejného paradigmatu, který se nám tu opakuje v multiplayeru všech FPS. Zase nic proti tomu, nejsou tu, aby ukájeli mé touhy, ale aby vydělávali.

Jenže prohlásit, že něco, co se nerozhodli zkoušet je špatně a není zábava je nestoudnost pro mne. Zábavnost není otázkou pouhého počtu hráčů - je to otázka inovace, schopností, designu a v neposlední řadě i publika. Vadí mi snaha DICE vydávat rozhodnutí z rozumu za rozhodnutí od srdce a lásky.

A problém je samozřejmě v tom, že velká část publika si ani moc neumí představit jak taková hra vypadá. Že to není deathmatch jen s větším množstvím hráčů, ale koncepčně zcela odlišný zážitek. A to je zase na vývojáři...a já se budu opakovat:)
      • takze mi chces povedat tim ze isli poctom hracom v slapajach COD,znamena ze zazitok musi byt rovnaky... hral si vobec Bad Company 2, pocet hracov rovnaky a hra je to uplne ina, takze skor mi pride tvoj nazor ako priliat na mlyn ludom ktory nemusia COD..... *7*
      • Sice s Vámi stále nesouhlasím ( nepřesvědčil jste mě *1* ), ale je to spíše věc názoru a osobního vkusu. Mám velkou fantazii, ale BF si v konceptu 128 lidí, natož 256 nedovedu dost dobře představit ten mumraj, díky kterému by tahle hra ztratila atmosféru.
        Každopádně děkuji za osvětlení.
        PS: ještě, že nejsem maistreamový hráč. Doma nemám ani jeden titul ze série COD
        • ales.smutny
          Jistě, to jsou jen osobní názory, já se nesnažím někoho lámat :) Já si to umím představit celkem dobře - ale pravda, neumím si představti, že by to fungovalo zároveň se stejným konceptem i v nutných hrách pro 12 až 24 hráčů, protože vyřadit tyto oblíbené módy by bylo dnes sebevražedné.
          S tím mainstreamovým jsem myslel spíše hráče tradičních multiplayerových FPS (ostatně patřím tam také), které neustále opakují jeden zaběhlý koncept a unifikují se. Musí být team deathmatch, capture the flag atd., vše to přejmenujeme a přidáme systém classů a zkušeností. Přijde mi, že inovace v tomto případě spíš degeneruje. Což neznamená, že to nemůže být dobrá zábava :)
  • LOL 256 hracu... dokazete si predstavit tu frontu na objectiv pri Rushi?

:o))))
    • To uvidíme až to vyjde, já jen doufám, že převládnou zaběhlé věci z BF2 a do hry minimálně zasáhne BC.
    • lol :D
    • Sorry, ale tohle je Battlefield 3, ne Bad Company *1*
      • Bude to znamenat nejakej zasadni rozdil? Ja teda BF3 zatim chapu jako fuzi BFBC2 a BC2.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit