Přejít na výpis diskuzí
Blizzard nevidí pokles počtu hráčů WoW tak černě
10.9.2011 | Redakce Games.cz
112 příspěvků
-
Je to otázka peněž - jestli z toho koukají, ale myslím, že je možné (ovšem za vyšších nákladů) udělat MMORPG, které uspokojí jak HC tak nenáročné hráče. Stejně tak se může neustále vyvíjet a nemusí ustrnout a zůstat u pouze u přidávání nastavenéo obsahu. Ale samozeřejmě je to i otázka konkurence - proč bych zvyšoval náklady na vývoj mnohem komplexnější hry, když nikdo nic lepšího a úspěšnějšího nepřinesl. Lepší pár švestek do marketingu, než výdaje a rizika spojená s vývojem něčeho většího.
Nevidím problém, aby hra uspokojila hráče, kteří si rádi craftí, mají rádi Lore a přitom nabízela zároveň jednodušší přístup "klikačům". Problém je trochu se sociální rovinou, kdy jak se tu už několikráte objevilo, amatér nemůže získat nějaká reputační body (apod.) obdobnou odměnu jako jiný za pokoření těžké raid instance, což je o několik tříd vyšší výkon. Pak není motivace.
Že je WoW vyčerpaný? To si vůbec nemyslím, ale nechce přijít s inovacemi. Přidává jen další kaši - to co bylo. Kvantitativní úpravy - nové mapy, rasy, věci, levely, schopnosti. Jen prostě nechce být větší. Může přidat nový svět s podporou housingu, nový propracovanější craft systém, interaktivnější svět kde by gildy stavěli hrady, města a naopak bourali obydlí druhý gild - politické vlivy, války o zdroje atd atd. Můžou existovat EXTREME servery, kde lze hru rozšířit v RP a přidat další aspekty jako hlad a žízeň pro postavy a tím přepracované crafty a stromy. ... takovéhle věci/přídavky bych v datadiscích vítal.
A hlavně nebát se udělat hru rozmanitější. Není důvod třeba dávat všem rasám všechno, jak se tu řešilo nebo snižovat obtížnost/zvyšovat levell a jiné "nastavování kaše" ...teď možná eitopfu. -
-
Některé z těch co jsi výjmenoval taky doufám a vrátil bych se kvůli nim ke hře, trochu si myslím že s příchodem novejch mmo jako guild wars a sw by blizz mohl udělat ňákou zásadnější změnu, zrovna hausing blizz myslim odmítnul a mě se to taky nezdá- města by byli za chvíly uplně pustá.
Takže počkam na další datadisk kterej by tu mohl poměrně brzo být a rozhodnu se.Jinak nedávno vydali zprávu že počet lidí kteří přestali hrát wow překročil počet lidí co teť hraje a že maj v plánu něco dělat...Takže si myslim že wow ještě poslední slovo neřeklo a že maj ještě pár trumfů v rukávu. -
Bohužel to bylo možné v jisté době, dnes už je na to pozdě, aby to zabralo. Krom toho blizzardi dle mého názoru nemají zájem udržet moc lidi u WoWu, tím by sami sobě konkurovali. Titan, že :-)
Jinak konečně pořádná multiplayer pařba - Space Marine, úžasná záležitost. Už dlouho mě žádná MP akce tak nebavila.
-
-
Čísla podle mě půjdou určitě dolů a hlavně ve chvíli kdy dorazí na trh Old republic a Guild Wars 2. Ja jsem hrál wow přes 5 let a musím říct, že PVP je v posledním datadisku nejslabší. Je to hlavně tím, že se blizzard zaměřuje na PVE, tím pádem tomu podřizuje i skilly a talenty postav. Outdoor PVP už neexistuje což beru jako největší pokles celé hry, kde sou to ty časy na lvl 60 s bitvami v South Shoru :-)
-
-
tak world pvp je zavisle na poctu hracu vu hordy a aliance ne na datadiscich.
Kdyz je ted na DT 1alik na 100hordaku a z toho polovina aliku jsou hordacti alti,tak se neda divit,ze world pvp je mrtve. -
u nás častejšie Crossroads...
-
-
Lidi prichazeji a zase odchazeji, takhle to funguje i u WoW a take u vsech ostatnich MMO, jedno se ale Blizardu musi nechat, hra je silne navykova a jen tak nepusti a i kdyz system je kapanek jednodussi nez v dobe TBC muj zacatek hrani, tak porad ma hodne co nabidnout i pro HC hrace a kill Ragnarose HC na serveru, kde hraji jeste nema nikdo, takze o jednoduchosti tady nelze vubec mluvit.
Pokud budu psat za sebe, tak WoW hraji od dob TBC jak jsem jiz psal. Za dobu hrani jsem si dal 2x pauzu cca 6 mesicu. Zkousel jsem i jine MMO (Aion,Conan, Rift) ale tyto hry opravdu nejsou na dlouholete hrani. A vzdy se vracim zpet. Ano po tech letech hrani jiz z WoW nejsem tak nadseny jako kdys,unavovej efekt je patrny, take ve hre jiz netravim tolik casu jako pred lety, ale hra ma pro me porad co nabidnout (vcetne me zavislosti) . Uz ted se tesim na boj s Deathwingem a jeste vice na dalsi datadisk.
Takze hraci sice odchazeji ale prijdou jini a WoW bude jeste hodne dlouho na vysluni a nezemni to ani ty tuny spiny a spamu, ktere se neustale objevuji. Jelikoz v soucastne dobe lepsi alternativa proste neexistuje. -
-
Souhlasím, lepší alternativa dnes neexistuje, ale to samo o sobě neznamená, že hra je v pořádku. A pro PvP hráče hra ztratila své kouzlo pár patchů po WotLK. Ne každej se vyžívá v raidění, mě to např. nikdy nebavilo.
Tuny spiny a spamu si WoW plným právem zaslouží, ale to ho taky samozřejmě nepotopí, to zvládne Blizzard sám, dalšími geniálními úpravami herního systému a lore zásahy. V horizontu dvou let má vyjít Warhammer 40k Online a pravděpodobně půjde o podobný herní model, jaký předvádí Space Marine. To jest už žádný zběsilý klikání na ikonky a Tabování nepřátel. Pokud to THQ nepokakaj, jako že ta pravděpodobnost je malá, tak právě to bude MMO, které WoW v Evropě a Severní Americe potopí. Tedy pokud v roce 2012 neskončí svět, to by pak znamenalo že WoW by nebyl nikdy pokořen... :-)
-
-
Já vidím největší problém v tom, že se hra zaměřuje na casual gaming. Jelikož ten je krátkodobě hodně výnosný, ale ti hráči nejsou věrní. Nebudou tu hru hrát stále. Celý model co Blizz prosazuje je "hraj co nejmíň, ale dostaň vše". To je na jednu strašně moc krásné, že nemusíte ani moc hrát aby jste ve WoW dosáhli všeho. Ale na druhou stranu to strašně rychle začne nudit. Nemusíte dělat vůbec nic pro postup nic. Máte všechno k dispozici když doděláte maximální lvl. Nic Vás u té hry nedrží. Neříkáte si "ještě nafarmím tohle" a budu na zítra připravený" nebo "musím jít tohle abych se vůbec dostal do raidu". A to je špatný model.
-
-
Casual gaming znamená přiležitostné hraní. Sám jsem nehrál WoW ZDALEKA 8hod denně jako jiný a přesto se zastávám původních mechanismů. Přestože jsem nehrál tak často, byl jsem rád za těžší úrovně, za prequesty ... dalo to práci, ale měl jsem radost, že jsem to nakonec dokázal. Radost z vydobytých epik z raidů, na které jsem se hůře dostáváal, protože jsem byl takový spíš Casual právě.
Co by pro mě jako "casual" mohl Blizz býval udělat, kdyby mu o to šlo, byl nějaký systém řízení investic, abych nemusel platit za měsíc, ale třeba jen za dny, co hraji nebo ... nějakým systémem dnes známím z FTP - (pouze) jako alternativu, rpávě proto, že jsem hrál třeba 2x do týdne. Dobře, trvalo mi daleko déle sehnat equip, vyexpit postavu ... ale bavil jsem se. Po zjednodušení všechna snaha byla tam tam, stejně jako motivace pokračovat a dál se "o něco snažit". -
-
Přesně jak to cítíš ty tak to cítím já:)
-
Přeně tak, ja jsem HC hráčem a WoW jsem hrál od samotného začátku, moc mě bavila ta obtížnost, ten pocit, že jsem něčeho dosáhl a teď? Jen nuda a nuda...nebudu se rozepisovat, protože jsou lidé, co vědí a ti druzí(skákací na bance v Ogrimmaru). A když tohle napíše už i casual(nic ve zlým) Framer, tak lze z toho odvodit závěr. A proč se WoW stále teší takové oblibě? To si každý domyslí, ono to už totiž není o hraní, ale 'jen' o zábavě. Osobně bych to pojmenoval World of Face(book)craft. Lidé tam zustávají, kvuli oné obří komunitě. Žadné jiné MMO nepokoří WOW, dokud nezíská na svou stranu víc hráčů. Bohužel to tak je. Achievementy, sdílení kdečeho na soc. sítích, statistiky o top hráčích/guildách atd. Všechny tyhle aspekty ve hrách značí už zaběhlou socializaci her...a ve světě MMO tomu nebude jinak.
-
-
Kratkodobe vynosnym myslis vsechny ty roky, co se WoW uz hraje? Podle me zvolili dobry pristup, akorat mozna nepocitali s tim, ze nikdo nevytvori konkurence schopne mmorpg, takze je jejich ditko tak trochu prezilo.
-
-
A keď už prestanú pomáhať nové datadisky, patche, príde na radu Free-To-Play ... Podobne Ako aj pán prsteňov.
-
Jinak nemůžu si odpusit, ale jestlipak víte, co mají COD a WOW apolečné? Zaludná otaázka, že? *1*
-
-
Vím co máš na mysli ... ale kromě toho taky vydavatele, jestli se nepletu: Activision-Blizzard :-)
-
-
Bohužial je to pravda, a je to vidieť...
-
-
Dovolím si hádat, že by to "of" ? :-)
-
-
Trochu mimo, ale teď mě to prostě napadlo, Wolf ET na CryENGINE®3 se zničitelným prostředím, sakra až mi začly stýkat sliny.
PS: Night Elfka v CryENGINE®3, hmmm :-) -
Počáteční fázi čeho? Závislosti?
-
wowko jsem sice hral ale proč tady musí byt kazdou chvili nejaky nepodstatny clanek? proc tady nejsou podobne nepodstatne zpravy z jinych onlinovek
-
-
Taky by to asi nemělo cenu psát něco pro těch pár lidí co hrajou jiné mmo než wow *15*
-
Kazdou chvili = jednou/dvakrat tydne max. A jak uz tu dole nekdo moudry psal, je to proto, ze WoWfan je soucasti naseho programu. Az v nem budou i weby o jinych onlineovkach, budou se tu objevovat taktez. Ne, ze by to neslo i bez toho, ale holt se proste nemuzeme tak detailne orientovat ve vsem, abychom podobne veci mohli/troufli si psat sami.
-
Spíš je to tím, že se wowfan zapojil do tiscali fanatics ;-)
-
1) Nemají nic lepšího
2) WoW je významná MMO - nej, je to pojem
-
-
Byla by to nádhera, kdyby vyšly Guild Wars 2 a překonaly by WoWko...
-
-
Proc? Na GW2 se tesim, ale rozhodne si nebudu rikat "Parada, hraju hru, ktera prekonala WoW". WoW me nebavi, tak ho nehraju, nikoho z rodiny mi neznasilnilo, takze s nim nemam zadny problem
-