Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • No tak prave na PC se Fahrenheit urcite prodalo nejvic, a hodne se muselo prodat i na Steamu zvlast v tech slevach, i kdyz tam se na tom prodanym kusu zase tolik nevidela. S PC bych se nedivil, kdyby to byl milion.
  • Podle neúplných údajů (chybí PC platforma) VGCchartz se ho napříč platformami prodalo 250 tisíc, což je zoufale málo i bez údajů z PC. Digitální distribuce v tom zahrunta nejspíš není, ale vzhledem ke staršímu datu vydání bude i dnes činit jen drobky. Ano, Heavy Rain byl super risk...
  • Miserius
    Mibox, Alan Wake a Zaklinac nejsou xbox exkluzivni, vyjasni si fakta...
  • Malleth
    Že Heavy Rain a Demons Souls není originální?
    Hrál si je vůbec? Heavy Rain sice staví na Fahrenheitu, ale i tak jde o hru která nemá obdoby. Oproti Fahrenheitu má navíc úplně jiný ovládání a snad jako jediná hra na trhu počítá se smrtí všech hratelných postav.

Demons Souls je originální snad každým coulem. Způsob jakým tam funguje smrt, zpracování zbraní, zdejší svět sám o sobě, online prvky....

Financování obou her byl obrovskej risk. To musí dojít každýmu.
  • Ja koukam spis do budoucnosti a kdyz se podivas na rozmach tabletu, Apple jde docela nahoru, i Linux celkem (mel by se objevit Steam na Linuxu), podle me exkluzivity par let dopredu spis ztrati na vyznamu.
  • Přesně můj připad
  • Jistě, já to bral víc z toho tvůrčího hlediska. Na druhou stranu, i na PC se dají dělat hry na OpenGL (Source engine od Valve funguje na podobný technologii, pokud se nemýlím) a na port na Xbox si někoho najmout, případně se to doučit. Ale to už jsou fakt detaily, já chtěl hlavně obhájit smysl exkluzivit:)
  • Fahrenheit byla hra, ktery se sice neprodalo tolik na zacatku prodeje, ale to je presne hra "s dlouhym dojezdem", ktera si na sebe rozhodne vydelala. Neverim tomu, ze by byla nejak prodelecna, i kdyz presny cisla neznam.
  • Vyhodny to je, pokud i Sony ma uspech. Jakmile by ale Sony zacla na konzolovym trhu upadat, nebo se dalsi PS nechytl, tak muzou mit Naughty Dog docela problem, protoze delat hry specialne na PlayStation je nejvic "jiny" odvetvi v tvorbe her, ze oni jsou prakticky odbornici na vyvoj na PS3. A kdyby pak museli delat treba na DirectX, tak uz se musej zase hodne veci preucit a to jim zabere cas.
  • A ty si myslíš, že Naughty Dog si stěžují? Vždyť je to maximálně výhodný byznys pro obě strany. Sony jim dává, na co si vzpomenou, oni naoplátku dělají exkluzivní hry, což ve výsledku nijak neomezuje jejich tvůrčí potenciál, spíš naopak...
  • Pokud mě pamět neklame, tak prodeje Fahrenhaita nebyly dvakrát skvělý, a pochybuju o tom, že tenkrát existovalo někdo, kdo by byl schopnej odklepnout Heavy Rain a nalejt do něj tolik peněz kolik Sony. A jestli si opravdu dobře vzpomínám, i při dvoumilionových prodejích Heavy Rain si na sebe hra tak tak vydělala. Nebejt Quantic Dream pod ochrannou rukou Sony, tak to studio dávno skončilo. Ico taky nebyl kasovní trhák, a přesto vznikl Shadow of Colossus. V případe The Last Guardiana podle mě vůbec nejde o peníze. Problém bude někde jinde, nevím kde, ale je známo, že hra se neustále předělávala... Politika exkluzuvních her má podle mě smysl.
  • To ja teda ani nahodou, protoze to se prakticky uvazes Sony a uz v tom jedes. Jako Naughty Dog, kteryzto jejich hry nikdo jinej, nez majitele PS neuvidi.
  • reakce na Teo: pises - Heavy Rain, Deamon Souls, Journey, ale proč nezmínit i Ico, Shadow of Colossus nebo Okami.

Heavy Rain neni zadny odvazny a originalni titul, je to prakticky duchovni pokracovani Fahrenheit, ktery byl na PC, PS2, Xboxu a mozna jeste nekde. Demon Souls je pro me takova vyvojova vetev Severance Blade of Darkness, nepripada mi to jako neco vylozene originalniho, co tu jeste nebylo. Journey jsem nehral, ale to ani neni AAA hra, o ktere my slo predevsim. Ostatni zminujes hry na PS2 a vsimni si treba, kam to dopracoval Team Ico, a Fumito Ueda, ktery sice udelal dve skvele hry na PS2, ale prave tahle vynucena exkluzivita zapricinila rozpad studia a kdo vi, jestli Last Guardian vubec nekdy vyjde....
  • Robotron3: Já ti nevím, být já herní vývojář a příjít za mnou někdo ze Sony s nabídkou, že mi poskytne maximální možnou podporu na moji hru pod podmínkou, že ta hra bude pouze pro PS3, tak ji beru všema deseti, prodeje neprodeje. Ono dělat exkluzivně pro Sony bude svého druhu prestiž...
  • Heavy Rain, Deamon Souls, Journey, ale proč nezmínit i Ico, Shadow of Colossus nebo Okami.
  • Exkluzivni tituly jsou dobre pro prodejce hardwaru, ale vubec nejsem presvedceny o tom, ze jsou dobre pro hry samotne. Ono samozrejme Sony a Microsoft ty hry sponzoruje a stara se o ne, aby vysly v co nejlepsi kvalite, ale zaroven tenhle pristup zapricini to, ze se hry proda mnohem mene, nez kdyby byly na vice patforem. Ale tohle uz bezi od te doby, co Microsoft prisel s Direct X. Do budoucna podle me ale cesta bude v multiplatformnich titulech, a nejen v ramci konzoli, ale i PC - Mac - Linux. Omezovat se na jednu platformu je zastaraly zpusob vyvijeni her a podle me nemuze mit takovou budoucnost, jako dat sve hry co nejsirsimu okruhu hracu.
  • Ktery exkluzivni hry na PS3 jsou odvazny a originalni?
  • Jistě, ovšem všimni si, že exkluzivity na PS3 jsou často velmi originální a odovážné tituly, takže jde ve výsledku o politiku Sony a o jejich ochotu napumpovat do talentovaného vývojářského studia prachy, což se ti v klasickým modelu výroby těžko podaří. Jiným slovy, nebýt PS3 exkluzivit, pak ty hry možná nikdy nespatří světlo světa...
  • Kvalitu hry ale neovlivnuje to, ze je exkluzivni, ale kvalita vyvojarskyho studia a lide, kteri na tom delaji.
  • Blbost určitě nejsou, protože jsou zpravidla velmi kvalitní, i když tě nutí koupit si k nim specifický hardware.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit