Přejít na výpis diskuzí
Cinemax zkouší amnestii aneb jak se pirátí české hry
4.3.2011 | Petr Poláček
169 příspěvků
-
Tyhle články mě už vážně nebaví. Neuběhne měsíc, abych tady nečetl nějaký nový brekot Cinemaxu ohledně toho, jak se Numen neprodává, protože a) Steam je zlý, b) distributoři jsou zlí, c) piráti jsou zlí, d) počasí už sakra taky není co bývalo...
Na Numen jsem několikrát narazil při svých toulkách Steamem a na první, druhý i třetí pohled ta hra nevypadá na nic víc, než další diablovku, kterých jsou všude mraky. Na jejím popisu nebo obrázcích není nic, co by mě jako potenciálního zákazníka navnadilo alespoň na vyzkoušení dema. Všechno je to generický marast, který jsem četl a viděl už před lety u Titan Questu. Pokud chcete pánové větší prodeje, tak to chce dělat unikátnější/osobitější hry.
A ano, pirátství je, bylo a bude neomluvitelný svinstvo. -
-
Diablovek je vsude mraky???Prosim mohli by ste mi od dob Titan questu doporucit aspom jednu jedinu.Ja mam naopak pocit ze napriek obrovskemu uspechu diabla je tu hier jemu podobnych malo resp napada ma len a len titan quest.Tudiz budte tak dobry a nieco s tych mracien diabloviek menujte.
-
-
Co třeba velmi čerstvý Torchlight? Nebo Silverfall? Sacred? A samozřejmě hromada her před Titan Questem (Dungeon Siege, Throne of Darkness, Harbinger, Restricted Area). Existují i poměrně dobré free věci na kvalitativní úrovni singleplayer Diabla.
Mě se naopak zdá, že se na úspěchu Diabla pokusila svézt strašná spousta her, která vzala velmi primitivní gameplay mechanismy svého úspěšného bratříčka, doplnila je do svého vlastního prostředí (asie/antika/post-apokalypsa/sci-fi vesmirná loď...) a výsledek bez další invence prezentovala ven. Během vánočních Steam slev jsem koupil Titan Quest, který ve volných chvílích hraju kooperativně s kolegou a upřímně, ty originální prvky skončily v půlce prvního aktu. Od té doby je to jen horší osekané Diablo. Bohužel.
Anyway, to je těžce offtopic a vydalo by to na delší rant. :)
-
-
Napadlo mě to samý. Tyhle články jsou pravděpodobně jedinej důvod toho, že se na Numen ještě úplně nezapomnělo. Kdyby někdo ze Cinemaxu furt nebrečel nad zlým monopolním Steamem nebo podlými piráty, po Numenu by ani pes neštěkl.
-
a) My si na Steam nestezujeme, jen upozornujeme, ze neni idealni, aby exitoval monopol, protoze to pro vyvojare neni idealni.
b) To je pravda a najdete na svete opravdu malo vyvojaru, kteri budou trvdit opak.
c) To je taky pravda, nebo snad tim, ze stahuji piratske kopie necemu pomahaji?
d) Hlavne ted v zime, kde je to slibovane globalni otepleni :) -
-
Můžu mít dotaz? Po stažení mi mailem přišel kód, ale při instalaci mi to píše, že není správný. Co s tím?
-
Nebyt piratu, tak si nestahujes MP3 z netu za 10 centu :)
BTW, jestli chcete aby to lidi kupovali tak tam dejte DRM
Stejnak to lidem nebude u takove male hry vadit. -
-
Pirati DRM ze hry odstrani, a pirat pak ma komfortnejsi verzi hry. Trestat pomoci DRM platici zakazniky opravdu neni nas cil.
-
-
chválím
-
-
-
-
Diablo a TQ jsou Hack and slash akce. To numen není.
-
-
Co se stane u 95% her, když jsou na steamu za pár šlupek? Vyletí do žebříčku top prodejů. Co se stane, když je v akci Numen? Nic. To zas budou kecy, že neúspěch téhle akce znamená, že piráti nebudou platit ani titěrné částky. Pánové, za "špatné hry" (abych byl slušný) Vám nikdo dávat peníze nebude.
-
-
Anglický Numen, byl na Steamu v několika akcích, napříkad v té poslední byl několik dní na prvním místě žebříčku TOP SELLERS (her s cenou nižší než 5 Euro), několikrát se objevila v žebříčku RPG TOP SELLERS, atd.
-
-
Doporučuji Vám se chlubit právě tímto - tím, že jste dobří, že dosahujete úspěchů. Namísto toho prakticky furt jen melete, jak se nedaří, jak se pirátí. Co si řeknete vy? Negativní reklama, taky reklama. Co si řekne člověk, který narazí na tuto vaší možná schválně živenou kampaň? No to je síla, to musí bát srajda, když si musí stěžovat, že se jim to neprodává. To si musím hned zahrát, je čas na trochu sebetrýzně a posměchu směrem k tvůrcům. Koupí to takový člověk? Na tuty ne.
-
-
Nabidka hry za 79 Kc neni pozitivni krok? Nabidky her v akci zaplat-kolik-muzes.cinemax.cz nejsou pozitivni? Hra dostala radu dobrych hodnoceni - Score 72 %, Level 7/10, Sector 7.5/10, CzechGamer 75 %, Game Page 70 %. Podle meho nazoru - sedmickove hodnoceni odpovida, ale prodeje ne, mame se z toho radovat?
-
-
Hry za 79 Kč nejsou rozhodně pozitivni krok. Hra se musi prodavat kdyz je draha, jinak je to jen zdimarna penez. To je stejny jako kdy ze kniha neprodava za puvodni cenu, tak kdyz prijde do Levnych Knih tak se prodeje nezvednou na miliony ks. Prece kdyz jdete tak se jako první podivate na drahou hru nez na tu za 79. To mi pripomina hry z Delvity.
-
79Kč je nastoleno po 15 měsících. Myslíte že za tu dobu někoho ještě taková hra zajímá? Kolik stála hra nazačátku? Nestála 79Kč a ještě ji furt najdete za cca 600,- bez této akce. Nebylo náhodou ve vydání nějaké další RPG? Ano bylo. DragonAge:Origins. Kolik to stojí nyní i bez akce a jak se jeho cena pohybovala za těch 15 měsíců? Řeknu Vám to. Stojí méně a několikrát v rámci roku bylo zlevněno celkovýma akcema EA na cca 200,-. BTW moc charita nebo amnestie to není. Kdo si chtěl Numena koupit, už to dávno povětšinou udělal opět na STEAMu při slevách za cca 100,-.
Hezké že jste vzal dobrá čísla z x magazínů, kterým už lidé stejě moc imho nevěří. Co jsem si vědom, tak ve score a levelu dostane 7 docela průměrná hra. Bohužel je to tak. GamePage se už se ani nedá brát za nějakou kritiku vůbec. Je to parodie sama na sebe. CzechGamer a Sektor nesleduji, tam nemohu soudit. Co se týče jiných, moc velké hodnocení to nedostalo a pokud si pamatuji, tak na to taky byla někde nějaká stížnost na všechny ze stran tvůrců.
Takže radujte se z úspěšného ponaučení z trhu - Pokud udělám špatnou hru, moc lidí si ji nekoupí. Obzvláště v zemi, kde se ohledně her stalo heslo "Try/download before buy" dogmatem. A jedna perlička na závěr - Numena jsem si koupil. V akci na STEAMu. A víte....nějak se do něj ne a ne zabrat. Neláká mě to, abych se mu nějak věnoval. Na druhou stranu už mám odehraných desítky ostatních her a i indie projektů, které mě bavily a na které jsem se těšil už z prvních videí a obrázků. U Numena furt nic. Čím to bude?
Na druhou stranu, abyste neztratil chuť ohledně dalšího vývoje s tím, že se u nás kupovanosti her nedaří, napadá mě docela dobrý příklad, kterým může být takové Machinarium. Docela hezké prodeje, menší zaváděcí cena a navíc podpořena ještě horou akcí, které cenu ještě snižovali a opravdu parádní hra, která má duši. Což mě přivádí na citaci :"Dělat věci s tváří se daří jenom lidem, které to baví. A z toho se mnoho odvíjí a leccos vyplývá, třeba že je blbý dělat co ty druhý dva". -
Buďte sám k sobě upřímný. Jeden pozitivní krok není ucelený marketingový plán tvořící pozitivní renomé. Takže si vyberte, jak se budete dlouhodobě presentovat a nelítejte ode zdi ke zdi. A dělejte kvalitní hry. Inquisitorem jste mě docela nalomili, ale veškeré vaše další prasácké PR ten obraz zas pokazilo.
-
-
-
-
Tak mi řekni když je ta hra tak špatná, proč si ji tolik lidí stáhlo? Proč se na to nevyprdli? Nebo proč nehráli jenom demo?? he? Povídej
-
-
Lidem stojí za to blbosti i stahovat, ale už ne za to aby za ně dali nějaký peníze, to už hra musí být opravdu kvalita, možná tím?
Jen hádám čistě z obecnýho pohledu, tuhle hru jsem nehrál. -
nevím, ale zkusím nastínit model myšlení:
Hle hra blízká mému žánru. Hle nízká hodnocení. Hle radši to zkusím "zadara". Hle fuj, nechcu. Hle akce... jo to je ten fuj, nechcu. -
-
Ptám se co to demo????
-
-
Ja ti možno odpoviem. Ja a brat na dema neveríme. Do dema si napcháte čo chcete. My to delame takhle. Stiahneme hru až vyjde a chvíľku zahráme. Ak je dobra bežím kúpiť ak nie zmažem a trochu si ponadávam že to nestalo ani za stiahnutie. Viem že to nie je správne, ale tiež nie je správne ak sa ma snažíte ojebabrat.
-
Kdyz si clovek muze neco stahnout zadara, a vyzkouset to TAK, tak to udela radsi nez demo.
Demo obvykle podava spatne infromace. Bud je to totalni hnus oproti hre, nebo je to az moc velkej hype pro blbou hru -
co já vím? nikdo o něm neví?
-
-
-
-
-
ceskych her jsem moc neupiratil, ale nostalgicky vzpominam jak na zakladce kolovaly diskety s Tajemstvim Osliho ostrova.. :)
-
Jinak, proč já se považuju za hráče a ne sráče :-)
http://images.megaupload.cz/tecladoI5Efj.jpg -
-
Nic moc na chlubení :)
-
Až na ty papírové krabice mám to samé. To ale neznamená, že kupuju hry, ale že umím tisknout obaly :D:D:D
EDIT: Ale je pravda, ze ti zavidim :/ Tak bych chtel mit prachy na ty hry, abych si je mohl koupit a nesrat se s donwloadem, crackovanim, debilnima chybama v piratskych verzich a nemoznost hrat multiplayer atd... -
-
stejně mi přijde že v dnešní době(DRM) se víc sereš s tou originálkou než s pirátskou verzí - tu jenom nainstaluješ - crackneš a hraješ kdy chceš a funguje stejně jako origo (sice bez online funkcí ale ty mě absolutně netankujou) který musíš aktovovat /bejt online ke hraní(ubi)/...
-
Peníze můžeš získat. Je k tomu ale zapotřebí jistá činnost, která se nazývá práce.
-
omez hraní, rozšiř vydělávání. "nemám prachy->stahuji" je ubohost, protože stejně relevantní je "nemáš prachy->nemáš mít PC"
-
-
Get a life..ty (s)hráči..
-
koukám taky většinou nakupuješ v Anglii :)
-
-
všechno v čechách v JRC
-
-
tak to měním názor, to jsi zbytečně vyhodil tak 30% peněz u nejdražšího obchodu u nás.
-
-
Chodím do jednoho shopu a mám gold kartu. Mám zajímavé slevy a kolikrát dostanu i něco zadarmo. Mám s nima super zkušenosti. Nemám důvod měnit.
-
-
-
-
-
Tyve to bych nehral ani kdyby mi platili ;) Kdyby to byla dobra hra tak to koupi vic lidi. Piratstvi je sice svinstvo (sprosta kradez) ale bohuzel se s nim musi pocitat. To je realita.
-
Numen jsem si koupil na Steamu za 2éčka. Do teď toho lituji. Páni vývojáři by se neměli divit, že jim lidi hru pirátí, protože Numen vypadá jako pitomost i vedle stařičkého Gothicu.
-
Nemám se špatně, ale stejně nejsem tak bohatej, abych platil za špatný hry. Numen bohužel je špatná hra, resp. není dobrá. Kdybych za ní zaplatil, nedejbože snad i původní cenu, rval bych si vlasy. A i kdybych nikdy předtím v životě nic nezpirátil, po takové zkušenosti bych začal.
-
Je to taky zacarovany kruh - cena hry je vysoka, pretoze musi pokryt mnoho nakladov a predava sa malo; no a predava sa malo pretoze cena hry je vysoka ;)
Osobne si myslim, ze je to hlavne vecou zrelosti - americana by asi nenapadlo nieco len tak ukradnut, je tam ina mentalita. Na tuto mentalitu ale nasinec musi dozriet aj ekonomicky - ked som bol mlady a bez prijimu, hry sa proste kopirovali na kazety, neskor diskety. Vtedy sme to povazovali za samozrejmost. Dnes, ked zarabam a 50 eur pre mna nie je az tak vela ma uz ani nenapadne hladat iny ako oficialny sposob ziskania hry (samozrejme uz nemam tolko casu ako kedysi takze si za rok kupim 4, 5 titulov). -
-
ale prd že cena je vysoká. já jsem Numena koupil 22.10. za 50,- na steamu. jakou jinou cenu by lidi ještě chtěli... :) (a musím říct, že jsem ho ještě nehrál...)
-
-
Popravdě tato hra dělá spíše ostudu. A měli by být rádi že si to vubec někdo stahl. Hodně zajímavá a vypovýdajicí by byla statistika to jak komu dlouho zustala hra na disku...
-
-
Omlouvame se, ze jsme vam zostudili vas pevny disk. Priste si davejte vetsi pozor na to co stahujete. Doprucuji preformatovat cely disk.
-
-
No mně to nestálo ani za to stáhnutí nestálo. Já jen referuji o názorů asi 50 blízkých lidí co mi o tomto RPG řikali. Názor byl takoví že je to zaujalo maximalně na dva večery. A myslím že reklama která prodáva střední proud je ta která se šíří mezi lidmi a novinaři (ti vám taky zrovna nepomohli)
Prostě hold je si možná lepší sednout a říct co jsme udělali špatně a zkusit to něak jinak. Hodně by mě zajímalo kolik bude prodejů za těch 79kč.
-
-
-
Nedávno jsme slyšl jednoho hudebního distributora jak si stěžuje, že už nic není jako dřív (rozumněj CD stálo 500 - 700 a měli jsme se jako prasata v žitě). Díky pirátům (a sem opravdu patří to DÍKY) je na tom trh s muzikou úplně jinak. Máme mp3 a hudba je daleko levnější. S filmy je to to samé. A já říkám dobře jim tak. No jo jenže nic není černobílé a tak to už dospělo do takové situace kdy mají kapely problém najít vydavatele na desku. No a tak si aspoň ty šťastnější vydávají desku sami a prodávají cd fanouškum přes net a na koncertech. A já se ptám je tohle špatně? Aspoň konečně skončí éra těch mediálních ksichtů a umělci pochopí, že dělat to co je baví holt něco stojí a to že se z nich nestanou celebrity s miliónovým kontem? No a co? Koncerů je spousta a lístek neupirátíš. S hrama je to podobné. Masově se prodává Karel Gott (Call of Duty) - v tom jsou prachy. Jenže pak jsou tu hry jako Machinárim nebo Magicka aj, Kde vývoj nestojí miliony a třeba si i na sebe zvládnou vydělat.
-
-
souhlas... pirátství nelze vidět jako pozitivní, ale zároveň je nutné se trochu zamyslet, než najdeme pravé příčiny problémů- na jedné straně je tu jedno zlo, tím jsou vydavatelské společnosti, nenažrané obrovské společnosti vydržující si "umělce"- jejich cílem je prodávat tak draze, jak je to jen možné a udržet si svůj standard, tedy život milionářů.
Na druhé straně tu jsou piráti, zlo opačné, protože ať nikde nic neubylo, stále jde o krádež. Ano, jde krádež v duchu "bohatým bere a chudým dává", ale to nic neřeší. Cesta z tohoto hloupého systému je jediná- ať jde o hudbu, hry, film, cokoliv, vydavatelé musejí nabídnout hráčům víc než ubouhou, tisíckrát viděnou a odfláknutou práci nějakých rutinérů, kterým říkají "hvězdy". Levná digitální distribuce, povedený multiplayer, bohatá a digitálně nenahraditelná krabicová balení her (nástěnné mapy, barevné brožury, talismany, přívěšky...)... to je cesta. Her vychází zbytečně moc a většina z nich je nepotřebný odpad, ke kterému si hráči nevybudují žádný osobní vztah- jsou prostě ploché a nepropracované, ne jenom citově, jak je zmíněno tady v jednom nedávném článku s rozhovorem s tvůrcem HR a Fahrenheit. Jaké hry si v budoucnu koupím? Shogun 2(možná, až vyzkouším demo, tak se rozhodnu), Deus Ex, Diabli III, Skyrim. Z toho je Shogun 2 precizní strategická hra, vypiplaná, dlouhohratelná,... Deus Ex je pokračování nejlepší hry všech dob, Diablo III je zábava na tisíce hodin s perfektním multiplayerem a Skyrim...to bude jako Oblivion, skvělé RPG, které díky módům nebude zastarávat ještě pár dalších let a až zase vyjde nějaký neoficiální megapatch, stane se z něj nepřekonatelné RPG (jako je teď stále Oblivion s Oblivion Overhaul). Hry, které mají hodnotu, se prodají- ostatní se budou krást v takové míře, že to třeba jejich vydavatele potopí, nebo je to donutí vydávat jen pro konzole. Tak ať...když dělají mizerné produkty, ať zkrachujou, svět ani opravdoví hráči o nic nepřijdou.
-