Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • xai: Jo, to bylo k těm výtkám. Nebylo úplně zjevný, k čemu to vztahuješ. Teď už jsem doma. Já když jsem ten výňatek vkládal, tak jsem měl sto chutí tu část o RPG vypustit. Ono to obstojí i bez ní a vlastně je to pak i bližší tomu, jak to sám vnímám. Že se furt řeší ten příběh - no, třeba za mlada jsem do omrzení pařil Tetris - a jakože fakt tisíce hodin. Ten nemá příběh veškerej žádnej, hra to určitě je... ale je tam to něco, co mě nutí hrát dál. Nějaká konzistence, konkludentní dohoda o přijetí pravidel hry (něco jako "suspension of disbelief"). To jsem u DS nezažil, přestože je z hlediska realismu samozřejmě zcela nesrovnatelná s Tetrisem. Už asi nevím, jak líp to popsat, jen bych se rád dostal ze škatulky "chce epickej příběh jako má Mass Effect, takže tu hru prostě nechápe", do který se mě tu někteří jedinci snaží mermo mocí nacpat.
  • Rhulad
    Hmm další člověk co to nedohrál tak si to ventiluje tady... ach tak já tě polituji... všechno to bude dobré a do budoucna to určitě překonáš
  • Jasně, vždyť právě debatujeme. Já přece taky nikoho nepřesvědčuju a nedivím se, že ta hra někomu nesedne. Popravdě nevím, proč jsi napsal ten druhý odstavec, asi k tomu "výtky mi přijdou absurdní"? To bylo k tomu úryvku recenze, který neříká vůbec nic o kvalitě hry, jen o tom, že to nezapadá do nějaké škatulky. To prostě není samo o sobě validní kritika (jestli to vůbec měla být kritika, podle tónu textu asi jo). Je rozdíl říct "hra mi nesedla, není to ten typ, který mám rád" (jak jsi to víceméně udělal ty) a "hra je špatná, protože to není ten typ, kam bych ji chtěl zařadit".
  • Rhulad
    tak se koukni na krabici ještě jednou, je tam jasně psán gamepad v požadavcích... demence toto...
  • Rhulad
    Příběh si vytváříš sám a to je to krásně. Nikdo a nic a žadné skripty tě nevodí za ručičku, žádně klišé jako v Mass Effect, žádné trapné dialogy jako v Mass Effect prostě ty a tvoje postava. Kdo hrál a nedohrál prostě tuhle hru neocení, proto je tu tolik haterů jelikož to víc než 75% z nich nedohrála... navíc skvělé pvp jaké single rpg má takové pvp... žádné... bohužel se jen ukazuje, že jste banda ignorantů tak si běžtě hrát Skyrim a kochejte se se skvělým a originálním příběhem o drakobijci .....
  • Co to tu na mě zase zkoušíš za falismus? *1*
  • Já beru, že pro tebe to mělo dostatečnou míru koherence. Pro mě ne. V zásadě se snažím vysvětlit, co mi na té hře nesedlo. Nesnažím se tebe - ani nikoho jinýho - přesvědčit o tom, že hra se jim ve skutečnosti neměla líbit, protože je hrozná.

Vcelku si myslím, že právě debata nad tím, jak kdo hru vnímá, je skoro lepší, než unisono slintání a orgasmické výkřiky chvály. Nemyslíš?
  • Ty jsi chobotnice? Tak to mas vazny problem :-).
  • Asi jo. Ale na každej je chobotnice.
  • hele a neni to uz trochu nuda po 150 rozebirat jak ten port ds byl spatnej a jak tuhle hru plno lidi nepobralo? Rozebirate to tady pri kazdy zmince o ds, furt dokola..jak kafemlejnek :)
  • No vidíš a mně (a taky asi většině hráčů, kteří tu hru mají rádi) ten explicitně daný kontext nechyběl. Tajemno je velmi důležitým prvkem atmosféry hry. Nikdy na mě ta hra nepůsobila jako slepenec beze smyslu, nejspíš proto, že to slepenec není, v pozadí je velmi zajímavé "lore", které to drží pohromadě i když do něj během hry hráč nejspíš moc podrobně nevidí.

Ten výňatek z recenze (+ třeba příspěvky, které sem píše Pierre) je prostě nějaké pozastavení se nad tím, že to podle nějaké jeho definice není až tak RPG. O kvalitě hry to podle mě nic moc neříká. Já třeba ke hraní nepotřebuju nějaká jasně daná masseffectovská "emzáci chtěji sežrat Zemi, musíš je zničit, zabili i dítě" vysvětlení a motivace. Fakt mi ty výtky připadají absurdní.
  • Leonidasss
    Já něměl problém hru dohrát ani na klávesnici. Asi to bude rukama.
  • kdyz chces pribeh, koukni se na film nebo cti knizky, hry jsou od slova hrat..a toho je v DS vic nez dost.
  • To sis me asi s nekym spletl, ja jsem rozhodne nevyzdvihoval pribeh ani RPG system, ja jsem vyzdvihoval soubojovy system, ktery jsem povazoval a dodnes povazuji za to nejlepsi, co jsem kdy kde videl a vynikajici ovladani perfektne optimalizovane na gamepad.

Napriklad pod recenzi pisu: Ne, hra ma pribeh, ktery osvetluje pozadi a prostredi hry, ale hranim se nijak nerozviji. Jit dal hra hrace motivuje jinymi zpusoby. Nebo viz muj blog: http://spokojeny.blogspot.cz/2011/11/dark-souls.html

V diskusi http://diskuse.tiscali.cz/games/clanek/best-of-2011-nejlepsi-rpg-58074/?page=2 konkretne primo tobe pisu: Pribeh neni v ds nijak dulezity. Ostatne, nevybavuji si, ze bych cetl neco o pribehu ve skyrimu. Adventurni prvky hledej v adventurach. Interakce s npc? Asi jsi prehlidl zminku o covenantech, jsou tam kovari, obchodnici, pribehove npc, npc zadavajici questy. A hadankou je v podstate samotna hra, protoze te nechava samotneho odhalit jeji tajemstvi, nenapovida, nevodi za rucicku ani ti nerika co mas delat. A je jen na tobe, jestli chodid nevsimave kolem nebo je odhalis a vyuzivas ve svuj prospech.

O kus dal opet tobe pisu: Nestavi sice na pribehu, ale stavi na velmi propracovanem soubojovem systemu, imho nejlepsim, jaky kdy nejaka rpg mela. Boj je pritom esencialni soucasti vsech rpg, na rozdil od pribehu. Imho si pletes rpg s adventurama.

Takze sorry, nesmysly tu pises ty, zabanuj se sam.
  • Matthew1J
    Co třeba výzva, zábavnost soubojů sama o sobě, krásně zpracovaný svět, vývoj postavy, coop nebo ten příbeh který nenašels?

http://www.youtube.com/watch?v=6d82kJlb5Us&list=PLWLedd0Zw3c5RCXboUsPwHsZJlXB2CzCz

http://www.youtube.com/watch?v=Balq4yCcAJg&feature=c4-overview-vl&list=PL4825DBA198EBE9B9
  • Jsem jedinej kdo neměl s PC verzí takovej problém ? Byl jsem vděčnej že si to na PC vůbec můžu zahrát ! Stačilo si sehnat DS Fix a jakejkoliv gamepad a bylo po problému...
  • Nevím, proč se všichni točej jen na tom příběhu, který jsem úplně jasně uvedl jen jako _příklad_. Mně tam prostě chybělo něco, co by mě lákalo dál hrát. Nevím, jak bych to líp popsal. Tohle je asi blízko:

"Dark Souls happens to be missing an important, if not central, component that all RPGs should have: context. This could include almost everything, from story, to dialogue, to continuity. Why am I a zombie instead of a human? Why am I tasked with ringing two distant bells? Who are these random people scattered around the environment? What the hell is going on and more important, why should I care? All of those questions, and many more, are either never answered, or answered cryptically with prophecy-talk nonsense. Context is what puts the "R" in Role Playing Game and in Dark Souls, you are most certainly not playing a role."

(z recenze na internetu)
  • Tak asi, bude to na nove konzole. nove konzole = pc.
    Tady se uz ani neda mluvit o rozdelovani na platformy. Vsecko je proste PC, jen jinak zabalene. Takze nake kecy o tom ze natom lip maknou sou na zasmani. Proste to udelaj tak jak furt, jen uz to budou mit podstatne ulehcene.
  • Este nech potvrdia nepotrebnost GFWL a zacnem sa aj tesit :)
  • Sorry jeste jsem vynechal jednu vetu z recenze:

Dark Souls nesází na rozvinutý příběh nebo dokonce rozmáchlé dialogy. Sází na totální pohlcení, atmosféru a vyprávění v podobě emocí, které sami prožíváte. Tohle je skutečné mistrovství. Žádné filmové scény, rozvětvené dialogy a všechny tyhle moderní berličky, které ale také miluji a mají v některých hrách své místo.

Prelozeno pro neznale: Diablo 2 je proti tomu ucineny roman od Dickense.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit