Přejít na výpis diskuzí
Dark Souls - videorecenze PC verze
1.10.2012 | Pavel Dobrovský
336 příspěvků
-
Jsem jedinej, komu to z videa naprosto neuveritelne pripomina Severance: blade of darkness? Hra, na kterou sem cekal, akorat gamepad bohuzel nevlastnim, ach, proklety svete >.<
-
Vidím to naprosto stejně,vč.Tower of Latria.Tento level jsem odmítal hrát,když jsem byl doma sám.A to je mi 40 *1* *1* *1*
-
Ano, s tím též souhlasím. Ale já jsem kovanej fanboy, to řeknu na rovinu *5*
-
Dobře ty, Demon's souls je taktéž výborná hra a podle mě mnohem atmosferičtější (v tower of Latria jsem se bál jak malej kluk), nicméně Dark souls je pokrok jak ve hratelnosti, tak v technických záležitostech.
A máš pravdu, stále se najdou zadubenci, kteří si budou mlít svou o nekonečné pravdě že k+m je lepší než ovladač. No, u strategií a stříleček možná. Ale u Dark souls rozhodně ne.
O směšných narážkách na grafiku ani nemluvě. Já hraju hry kvůli úplně jiným věcem, když chci grafiku, tak se podívám na Avatara (nebo jakýkoliv jiný 3D film)... -
1. ve hre rozliseni zmenit jde
2. hra je koncipovana na joypad (da se sehnat do 500kc)
3. grafika je normalni , hlavne designove a vykresluje fantasy svet naprosto dokonale.
3. automaping hra nepotrebuje , a totalne by znicil koncept hry.
4. hra savuje porad sama , opet manualni savy by znicily koncept hry. Treba z duvodu ze tva rozhodnuti co ve hre udelas,jsou nevratna , system tak si to zkusim a pak to loadnu tu nefunguje. Zabijes si NPC? A pak ho potrebujes ? Mas smulu , proste si ho zabil!
5. existuji desitky rpg kde musis po smrti nekam dobihat , proc to tady vadi? Naopak na rozdil od jinych rpg ti tahle hra umozni najit zkratku aby jsi tam byl driv.
Takze to bylo konkretne:)
A velky fanboy DS nejsem , libi se mi a je to kvalitni hra s neotrelym konceptem , ale vyhrady bych k ni mel , ovsem spis osobniho vkusu coz nekomu vubec nemusi vadit. -
Je to tak.Už je ale k smíchu to,jak někteří pořád nedokáží pochopit,že DS prostě NENÍ určena pro K+M.Zrovna jsem dohrál Demon´s Souls za nějakých ccac 70 hodin a říkám,že to byl jeden z nej herních zážitků,co jsem zažil!!!Jsem taky PCčkář,tzn.,že hraju na PC,ale i na konzoli,a ovládání hry volím podle potřeby.Už jste s tím svým K+M forewer trapní.Vyřvali jste si port DS a některým z vás hra ukázala vaše vlastní limity,což vás pěkně štve *3*
-
Tahle hra je zdaleka nejkomplexnější hra, kterou jsem kdy hrál. Tolik možností zraní, brnění a z toho vyplývající buildy (kterých je v podstatě nekonečno). Port zmršený není, FromSoft už ze začátku avizovali, že to bude port 1:1 z konzolí, což většina chytřejších lidí pochopila, ale i po půl roce se objeví lidé, kteří to evidentně nechápou (což mě šokuje).
Hra by pro tebe byla nuda, protože bys musel opakovat pasáže kvůli své neschopnosti a učit se ze svých chyb? Nehraj, nikdo tě nenutí, zapomeň na ni a běž si hrát nějaké 71. RPG.
A pokud chceš hrát opravdu těžkou hru, kup si Dark souls a dokonči celou hru pouze se základní výbavou a se základním levelem (pro skutečné masochisty ještě calamity ring). Garantuju ti, že nic těžšího jsi v životě nehrál. A to je další věc.
Proč ve hře není volitelná obtížnost? Můžeš si ji přizpůsobit. Chceš easy mód? Začni jako pyromancer, vylepši si oheň a hru projedeš za hoďku a půl. Chceš opravdu hard mód? Projdi hru bez brňení a bez jakýkoliv zbraní (pouze pěsti). Takhle to funguje. Volba obtížnosti uměle (v menu) je podle mě přežitek a zaručuje to, že ne všichni hru dohrají (a že znám spoustu lidí, kteří na to neměli).
Takže co tam máš ještě, Pierre? -
Pro Pierre:
Objektivně vzato, ta hra si 10/10 zaslouží, osobně ta hra je na hodnocení 11/10, ale nechci sem tahat svoje názory.
Ještě bych podotkl, že ta hra byla, je a navždy bude konzolová, JEDINÝ důvod proč ji autoři udělali na PC je ten, že se sepsala petice a měla, překvapivě, dost podpisů. Žádné finance určitě získat nechtěli, protože podpisů na to bylo i tak málo.
Hru JE nejlepší hrát s gamepadem, protože na k+m se to těžko převádí (a dopadlo to přesně tak). Nechceš gamepad? Nehraj. Vyšlo nějaké fixy pro k+m ovládání, ale přesto se doporučuje ovladač.
A že hra vypadá zastarale? Není to crysis a nevadí mi to, hra má jiné přednosti (i když by to šlo samozřejmě vylepšit). Pokud je někdo tak omezený, že ho to odrazuje od hraní, prosím, ale to je čistě jeho věc.
Co se týče mapy, považuji to pouze za pomůcku pro naše dementnější spoluhráče, kteří si cestu nedovedou najít sami. Tady se dá cesta najít jednoduše: nepřítel tě dá na 1 ránu? Tak tam fakt nelez.
Poznámka o tom, že je na palici systém: projdu levelem - bojuji s bossem - zemřu - ukážu se na začátku levelu - projdu levelem znovu a znovu bojuji s bossem (to se opakuje x krát podle úrovně neschopnosti hráče). Vždyť to je jeden z nejdůležitějších systémů hry. Jak už jsme se zmínil, trénuješ si své schopnosti, nalézáš novou výzbroj a farmíš duše. To není zbytečné, IMHO.
Krom toho, pokaždé, když projdeš level až k bossovi, nalezneš zkratku (teda měl bys), která zkrátí cestu k případnému bossovi na pár metrů (je to tak u KAŽDÉHO těžšího bosse), takže žádné nudné prolézání levelem se nekoná. Netuším, kde jsi na něco takového přišel (možná recenze od nějakých neschopáků, nevím...). Kdyby sis mohl hru před bossem savenout, hra ztratí své kouzlo a obtížnost, protože pokaždé, když vlezeš k bossovi, víš, že můžeš chcípnout a už se tam nemusíš vcelku vrátit.
O to jde. V Dark souls i Demon's souls jde hlavně o strach ze smrti. Nejde jen o ztrátu duší, ale i o fakt, že se objevíš zase na začátku. A to jsem nezmínil tu hororovou atmosféru. -
Objektivně vzato je objekt Ferrari horší než objekt Trabant, protože objektivně jsou v něm jen 2 místa. Nejel jsem v žádném z nich, ale objektivně vzato je to přece objektivní!
-
Čistě technická: hodnocení ve videorecenzi je striktně přebíráno z recenze textový a ta hodnotila konzolovou verzi.
-
K checkpointum - zalezi hra od hry, ja za checkpoint beru misto, odkud pokracujes ve hre, pokud Te sejmou, muzes nebo nemusis ztratit vybaveni, a muzes nebo nemusis se uzdavit.
K bossum - napr. v G2+Notr ohranicovala silna monstra uzemi, kde jeste nemas co delat. Jeden zasah a byl jsi mrtvy. Pokud jsi vydrzel zasahy 2 nebo 3, tak to znamenalo proste vic trenovat a pilovat techniku nebo jit objevovat jina mista,plnit jine questy a dostatecne si zlepsit statistiky a vratit se. Kazdopadne to neznamenalo, ze musis stejnou cestu absolvovat 10-krat. A pak si chces zahrat opravdu tezkou hru, tak si zahraj bez navodu Robinson Requiem. To byl simulator preziti - prakticky jedna rana od koholiv a jsi mrtvy.
A nenazranost podle me je, ze se vyflakli na port. Ta hra mela sanci na uspech i na PC, protoze byla hodne ocekavana. Po zmrsenem portu si lide reknou, ze za to platit nebudou a koupi si to, az v akci, nebo si to stahnou.
Jinak jedine co o hre tvrdim, ze si nezaslouzi 10/10 tak ji davaji funboys a fungirls, mezi ktere asi oba s Katie patrite. Objektivne vzato, kdyz si prectes pravidla hodnoceni, tak ta hra si zaslouzi neco mezi 6-7. -
Hra me docela dost zajimala, proto jsem si prosel par recenzi, videi a diskuznich for a ted prosim napis, ktera z informaci mnou prezentovana se Ti zda jako zcestna? Ze v zakladni hre chybi moznost zmenit rozliseni, hra nema dobre ovladani na K+M, neni to graficka spicka, ze chybi automaping, neda se savovat, ze se musi opakovat cesty k bosum pokud Te bos sejme? Bud prosim konkretni
-
Asi tak. Někde o hře četl, viděl pár videí (a možná ani to ne) a už si myslí, že ví přesně smysl hry a v čem je dobrá/špatná. Takovejch trollů už jsem viděl, netřeba o tom mluvit. *4*
A osobně argument "hrál jsem xy RPGček a jsem husty typek" také neberu. U DS nezáleží na tom, kolikrát máte hru dohranou a jak velký jste skilly. Poděláš něco a prostě umřeš... -
To ze nekdo dohral 70 RPG je bohuzel DS uplne jedno , proste budes chcipat a behat jeden usek 100x nez se to naucis , nedostanes mapu , nikdo ti nepomuze a neporadi. A lidi co dohrali 140 RPG to maji uplne stejne,neboj:)
-
Tahle hra by s quick savem a automapingem ztratila smysl. Pro Piera je muj prispevek kousek niz , presne ten typ a to skuhra a jeste to ani nehral:)
-
Pozor, má pravdu. Šípy opravdu "kouzelně" zatáčí a mohou vás trefit i teoreticky za rohem. To samé s kouzly a vrhacími noži...
-
Hru si, jak si psal, dosud nehrál. Kde tedy bereš své (zcestné) informace?
-
Ty seš taky dobrej. Tahle hra bohužel není pro lidi, jako jsi ty. Tady checkpointy v podstatě nemáš, pouze ohníčky, na kterých si doplňuješ zdraví a po smrti se tam resneš. Checkpointy fungují kapánek odlišně. Řekni mi, jak bys dokázal porazit bosse, když máš problémy zabít i normální příšerky. Cesta k bossovi funguje jako trénink, jakmile se ve hře zlepšíš, můžeš se k bossovi dostat za minutu.
A prej nenažranost. Hru udělali z dobré vůle k hráčům, jsou si celkem jistí, že hra nebude mít příliš velký úspěch.
Takoví lidi mě opravdu baví. -
Promin, ale to je od Tebe hloupa pausalizace. Ja hru nemam a uvazuju nad koupi. K rozhodnuti by mi mela dopomoci kvalitni a objektivni recenze, ktera proste chybi. Jinak v dnesni dobe se nedivim, ze si lide neco stahnou na zkousku a pak si to jdou koupit, ja jsem se spalil treba s L.A. Noire, ktere jsem si koupil a nebezi mi doted - hra potrebuje aktulizaci, aby sla spustit vcetne registrace, jinak spadne. Jenze aktualizace vyzaduje registrovanou hru. Takze po 4 tydnech dopisovani s RockStarem jsem se na to vykaslal.
Co se absence automapingu, tak je to zdechlost autoru, protoze se jedna o standart cca od roku 1992. Pokud nekdo nechce pouzivat, tak neni problem udelat prepinac, ktery ji vypne jako v LoG. Ja jsem si nekolikrat mapy delal na ctvereckovany papir u her jako EOB1-2, DM1, CHSB ale ta doba mi vubec nechybi.
Co se tyce vysoke obtiznosti, tak ta mi nevadi, na konte mam dohranych pres 70 RPG, takze tam bych problem nevidel. Ale nevzpominam si, ze by v nekterem z nich se pouzival system checkpointu- spis se opet jedna o zdechlost autoru, protoze to snad pouzivalo kdysi na PC u plosinovek jako First Samurai nebo Prince of Persia. Opakovat bose a prichazet na jeho slabiny je ok, ale opakovat cestu k nemu je nuda a plytvani hracova casu, coz vzhledem k tomu, ze mam 2 deti, si nemuzu dovolit.
Jinak cele pocinani autoru se mi zda spise jako nenazranost - rekli si, hru uz mame, tak jeste pumpneme PC, a ted si trochu rypnu do konzolistu, pokud jejich umyslem nebylo priblizit hraci PC hrani na konzoli *5* -
Drahy anonyme, pokud mas problem s erekci, tak se obrat na psychologa, protoze nechapu proc tady plantas neco o pindourovi. Jinak vlastnim 50 plazmu, ale nevim proc tahat dolu herni pocitac, kdyz mam na stole 30 LCD. Co se tyce gamepadu, tak jsem dohral na PC za 18 let pres 200 her a gamepad jsem nikdy nepotreboval, takze nemam duvod, proc si ke hre za 40 USD jeste kupovat gamepad. Jinak pokud mas dostatecne vykonny mozek, tak si CBA na tuto hru muzes udelat sam.