Přejít na výpis diskuzí
Digitální prodejci her: „Steam zabíjí trh“
11.11.2010 | Aleš Smutný
194 příspěvků
-
spolupracoval jsi někdy s nějakými programátory s Číny? můžu říct, že to není žádná sláva :) a historky kolujících o indických programátorech jsou rovněž veselé, i když pár výjimečných lidí se mezi nimi samozřejmě najde. jako celek to ale za moc nestojí. no třeba se někdy dočkáme, upřímně jsem na to zvědav...
všichni tady nadáváte na Steam, ale jaksi on není ten, kdo zařídil, aby hra vyžadovala nutnost Steamu, k tomuto kroku se rozhodne někdo jiný (a počet takových her je opravdu minimální).
zajímavé, že nikdo nemá problémy s Games for Windows Live, který v ČR ani nemá podporu a s multiplayerem jsou komplikace... -
prodej tvého vlastnictví? četl jsi někdy licenční ujednání nějakého softwaru? :) nejsi žádný vlastník, kupuješ si jen licenci na užívání...
-
Tady někdo zase přebral? Ty chlastáš jak Kalousek, přiznej se uleví se ti...
-
Ne, jde o to, že je to ochrana proti dalšímu prodeji tvého vlastnictví. Steam tedy porušuje zákony mnoha zemí.
-
A aby som to lopaticky vysvetlil … vytvoria distribučný monopol, a urobia to isté čo kartel obchodných reťazcov. Začnú diktovať čo sa má vyrábať, a budú hľadať najlacnejších dodávateľov, čo je Čína a India. A je tu ešte jeden aspekt, budú mať možnosť cenzurovať obsah, tak aby politicky vyhovoval finančnej elite.
-
Na blbosti reagovať nebudem, ale zaznela tu aj otázka, prečo už teraz Čína a India neprodukuje hry. Tak rozhodne by som Čínu a jej mamutie hospodárstvo nepodceňoval, ani by som nepodceňoval inteligenciu a schopnosti čínskych programátorov. A už vôbec by som nepodceňoval potenciál Indie, ktorá práve v tomto období prechádza vedeckou revolúciou. Už aj dnes mnohé zdanlivo západné programátroské firmy buď priamo sídlia v Indii, alebo outsourcujú prácu indickými tímami programátorov a designérov. Západnému svetu skutočne hrozí, že sa postupne výroba softwaru presunie do Číny a Indie. A ešte zopakujem, že takáto podpora Steamu zabudovaná už priamo do hier, je maximálna špinavosť a neférovosť voči ostatným distribútorom hier. Tu predsa nejde iba o distribútorov, ale aj o vývojárov. Keď raz vznikne monopol v distribúcii, nielen že nadobro odstaví konkurenčných predajcov, ale začne diktovať podmienky vývojárom. A ak nedodajú to čo bude chcieť Steam, tak nepredajú. Presne tak, ako dnes výrobu našich podnikov diktujú zahraničné obchodné reťazce. Darmo vyrobíš, darmo naprogramuješ, keď kartel obchodných reťazcov odmietne ponúkať koncovým spotrebiteľom. Prosím, predtým ako budete na toto reagovať, chcem Vás požiadať, aby ste nepapagájovali to čo Vám nadiktoval mediálny kartel, ale napísali skutočne vaše vlastné názory, ďakujem. Ak by som chcel čítať propagandu, šiel by som do novinového stánku. Mňa však zaujímajú skutočne vaše názory a skutočne vaše logické argumenty.
-
Jasne, takze kazdy, kdo si nechce zasrat komp Steamem je socka. Fakt hluboka myslenka. Jen by mne zajimalo, k cemu tak sakra ten Steam je, kdyz KAZDA hra, co ho vyzaduje bezi v pohode i bez nej....
-
Ne nefunguje :-)
-
Já těžko, já neodpovídám sám sobě na svoje příspěvky pod jiným jménem.
-
Budeš se divit, ale že IE je součástí Windows mě nesere, protože tam sice je, ale NIKDO MĚ NENUTÍ HO POUŽÍVAT !!!! Narozdíl od Steamu.
-
myslím že o nějakých třech dalších jsem slyšel :) ale většina je k tomu nenutí... dnes je in na vše nadávat, takže i kdyby to byla jen jedna hra, lidi kolem toho rozpoutají vášnivé diskuze :) a hned má steam monopol...
-
o jakém monopolu mluvíš? steam je jeden způsob distribuce.
1) distributoři i nadále využívají krabicové verze (že se někteří rozhodnou to provázat se steamem, je jejich věc, ne steamu. je to taky způsob ochrany. každopádně her vyžadujících steam je opravdu velmi málo), každopádně to že to někdo šíří přes steam není věc stemu a s monopolem to nic společného nemá
2) existuje řada online distributorů. že nejsou tak zajímavé, oblíbené a nemají toho moc co nabídnout do svých služeb, to je jejich problém. ale všimni si, že GOG něco jiného nabídnout dokázal a že je poměrně oblíbený (a bez DRM). takže žádný monopol.
je věc distributora, jak své tituly šíří, stejně tak ovlivňuje cenu. tak jakýpak monopol. proč je tady steam ten zlý, když jen nabízí službu? -
Mám takový pocit, že Valve/Steam toho nemají zas tolik společného s cenami. Ale i kdyby cenu určovali oni, tak jednoduše nemůžou dát moc vysokou cenu, to by jim to nikdo nekoupil. U většiny her je pořád krabicová verze. Steam dává prostor konkurenci, jenže vzhledem k tomu, že je tu nejdéle, je nejznámější a má zřejmě i nejvíce titulů, služeb a výhod, tak je nejpoužívanější.
Ještě by mě zajímalo, která hra -nutí- uživatele si nainstalovat Steam, když nepočítám hry přímo od Valve? -
Nepamatuju si, že by mi Steam ukazoval nějakou reklam, kromě novinek a slev, za což jsem celkem vděčný. A i to na mě vyplázne jen když náhodou pouštím Steam jinak než při startupu, to je tak jednou za měsíc. Nebo kde že je ta reklama na každém kroku?
Steam má offline mod a už ho má docela dlouho. Občas sice nefunguje, ale když si to člověk doma zkontroluje, tak už pak funguje pořád. A rád bych podotknul, že off-line mod je hraní bez on-line. Takže v čem je problém? -
Jinak když to tak počítám, krabicových verzí mám kua na chlup stejně, jako těch digitálně distribuovaných. z toho jen asi 1/5 těch digitálně distribuovaných jsou non-steam. Z posledních 8 her pak více padlo na steam, 2 z nich krabice se steamem uvnitř [avp, Mafia2] a jedna na youplay [WoP] :) Jen taková statistická zajímavost jednotlivce *4*
-
Tato situace se mi taky nelíbí. Monopol je vždycky zlo. Pokud Steam nedá prostor konkurenci, tak za pár let, kdy bude digitální distribuce mnohem rozšířenější a krabičku s manuálem si budete moci objednat dodatečně, si bude moct s cenama dělat co bude chtít. Steam jsem měl dříve, než se objevila první krabicová hra obsahující jeho instalaci, takže mi to nevadí, ale kdybych ho neměl, koupil si krabici a tenhle systém se mi vnutil, asi bych si taky vypěnil oko a možná i ucho.
-
a proc pro hrani se musi srat ze steamem ? plne ho chapu. zaplati sve tezke prachy za to aby ho valve otravovalo ze spamem !!!! si uvedom, ze on je platici zakaznik co platil za produkt a ne za nevyzadanou postu. ja si jeste zive pamatuju jak s timhle valve zacinalo a to byli kecy o uplne necem jinem - vid.. vydavatel je sfine co nas zdira a zdira i zakazniky a kdyz bdue hra primo od nas bude mknohem levnejsi nez krabicova verze, kde platite i za cd, krabici papis distribuci a kdo vy co jeste... realita ? cena za digitalni distribuci mnohem vyssi nez krabice v kamenaku.. dalsi bod, chcem hrani sprijemnit lidem nech si plne vychutnavaj hru bez omezeni a potreby cdcek, okamzite patche... realita ? bez online si nezahrajes.. reklama co ti otravuje zivot na kazdem kroku.. no neber to od svatejch valve dobrodincu :D
-
no ja steam pro tu priblblou registraci taky nemusim. kazdopadne, zase ale hry co mne nuti mit registraci na steamu nehraju a hrat nebudu. napodobne s hrama co mne nuti bejt online pri hrani singlu !!!! presne pro tohle sem nehral a hrat nebudu bioshocka i kdyz to pri je zajimavej pocin. nastesti je jeste dost zajimavejch titulu co tuhle buzeraci zakaznika nevyzadujou.
-
Hlboká myšlienka... *7*
-
A Ty tu synku zasa o čom točíš? Schizofrénia?