Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Literatura rika ze nejvis je Buh pak Jezis pak muz a pak zena!!! :)
  • Hmm, tak jsem věnoval čas pročtení této diskuze. Ukázalo se, že jsem "hon bez lišky", který tady pan Grygar pořádá, kritizoval možná zbytečně, neboť už to udělali jiní a velmi dobře.

Menttor je divnej týpek. Říká ve spoustě věcí pravdu, ale podrývá to očividnými nepravdami. Rád bych si myslel, že to dělá schválně s nějakým motivem.

Asi nejlepší příspěvek do této diskuze přidal Veskoslav. Značně překvapivé.

To jsou moje tři centy.
  • Robotron3
    Ve skutečnosti nic takového jako odlišné lidské rasy neexistuje, jsou jen lidé, kteří se přizpůsobili prostředí a vyvinuli s v malých odlišnostech trochu jinak. Je vědecky dokázané, že všichni pocházíme z Afriky, takže když si vezmeš rodokmen jakéhokoli člověka mimo Afriku a půjdeš ke kořenům, tak všichni jsme byli kdysi černoši. Rasimus je pak uplná hloupost, protože tím diskriminujeme sami sebe.
  • Napisal som "bez ohladu na ten tweet" a si schopny zareagovat len na to :)... Ale ok, kolko % tych komentarov je tam preukazatelne! od znamych vyvojariek? ;)

A to chces ako povedat, ze do diskusie chodia viac muzi? :D:D:D:D:D Preto bol moj prieskum uplne irelevantny? Do diskusie o vysostne zenskem tema - preco zeny nie su vyvojarky? :D...

Selektovanie informacii a videnie len toho co chces? :)
  • Tweety od často známých osobností herního průmyslu nemají žádnou výpovědní hodnotu, ale tvůj "průzkum" (do diskuzí chodí jen zlomek čtenářů) ano? Zajímavé...
  • KronosDeret
    uz se vybarvujem co?
  • "Preco je tak malo muzov na humanitnych vysokych skolach, napr psychologia alebo sociologia?"

Je to problem diskriminacie muzov?... Preco su muzi idealisticky zobrazeny v telenovelach? Je to sexizmus? Treba proti tomu bojovat ked sa pri cisto zenskych zabavach idealizuju a skatulkuju muzi? A posledna otazka - preco ak je hracok vraj cca 50%, sa mi tu v diskusii na anketovu otazku "ste muz dajte -, ste zena dajte +" objavilo cca 30 minusek v clanku o zenach ktory by mal prirodzene pritiahnut ich pozornost ako hracok?
  • "Preco je tak malo studentiek na IT vysokych skolach?".

Je to problem sexizmu? Ucitelia snad zvyknu plieskat ziacky po zadkoch, mylit si ich s recepcnymi ci bavit sa s nimi o tom, ci museli dat dekanovy? ... Dovolim si tvrdit, ze ak sa momentalne nenataca nejake "por" "n0" v skole, tak taketo nieco nehrozi ani vo sne. Alebo si snad niekto mysli nieco ine? A ak by to tak aj bolo, (co nie je) nebolo by potom prirodzene, ze zien by bolo casom v priebehu studia na skole stale menej a menej v porovnani s muzmi? Toto nie je pravda kedze ten vyrazny nepomer je uz pri "prijatych" studentiek vs studentov. A to ma teda privadza na dalsiu logicku otazku ktora s tym evidetne suvisi:

"Preco si tak malo zien PODAVA PRIHLASKY na IT vysoke skoly?"

Ak berieme teda sexizmus ako podstatu problemu toho, ze zeny si nepodavaju prihlasky na tieto technicke skoly, tak potom sa s nim museli prirodzene stretnut este skor. Ale tu uz moja fantazia prestava dost dobre fungovat a budem potrebovat pomoc :)...Stretli sa so sexizmom na strednej, ale tak, aby ich to odradilo od studia na IT vysokej skole? Je to vobec takto mozne? Na zakladnej? Podla mna tazko. Mozno sa hracky stretli so sexizmom priamo v hre? Toto mozne samozrejme je, ale treba si jasne uvedomit, ze tam uz ide o jasne virtualny priestor, o hru samotnu, nie o vyvijanie hier ako takych. Nehovoriac o tom, ze tam nie su sexisti, ale vyslovene prasata a vseobecni debili - stretavame sa tam (hlavne v MMO) s nimi vsetci, a kto chce tu hru hrat, tak ich vie ignorovat. No nazor na samotny vyvoj hier to asi malokomu dokaze zmenit. Nehovoriac o tom ze samozrejme MMO hry nie su ani zdaleka jediny typ hier..

Cize nejak som sa do toho zamotal, a pomocou logiky nemozem prist na to, kde tam ten sexizmus ako pricina toho, ze je malo vyvojariek, najst? Lukasi a feministi zamyslite sa prosim nad mojim komentarom. A zaroven sa chcem este spytat podobnu otazku.
  • firebug
    Docela zvlastni typ humoru panove. Zvlaste kdyz jde o tema sexismu a vetsina lidi se tu snazi o orgumentaci toho, ze to v hernim prumyslu neni tak horke, a potom prijdete s takovou bombou, ktera poburuje i me. Jako vtip to jsem schopnej vydejchat (ale moc to nechapu), ale jestli to myslite opravdu stoprocentne vazne, no tak to jste idioti.
    O zmrsenem konci ME pisi nize a tady tlamitczka tomu taky rozumi mnohonasobne vice, nez vy...
  • :)... Ach Lukasi Lukasi.... Odhliadnuc od z 99% anonymneho a ziadnu vypovednu hodnotu nemajuceho - tweetu, kde moze pisat hocikto (aj svedkovia jehovovi)(s roznymi dovodmi a myslenim, cielmi, ale hlavne bez nejakej snahy o objektivitu), podme sa skusit zamysliet prave nad tou otazkou, ktora to akoze cele zapricinila, a ktoru urcite povazujes za velmi zasadnu a znepokojujucu:

"Preco je tak malo zien v hernom priemysle?"

A budem co najstrucnejsi, lebo sa aj tak budem opakovat :). Takze, ako sa stat hernou vyvojarkou? Mozete zacat na indie scene alebo ako vacsina, si vyberiete skolu s technickym zameranim. Firmy potom zamestnavaju ludi za a) koli skole a skusenostiam v nej b) koli portfoliu uz spravenych veci (tu sa uplatni ta Indie scena) - praxy, alebo po c) koli "a" aj "b".

Bez tohoto sa jednoducho tazko da stat vyvojarkou. Pri Indie scene, kde si to kazdy robi tak povediac na kolene doma, sa asi o diskriminacii hovorit neda. Kedze PC ani vyvojove nastroje jednoducho (pravdepodobne? Ja si tu uz nie som isty vobec nicim :D ) nemozu diskriminovat - lebo su to stroje :), resp. pevne a neuvazujuce programy :)... Takze v tejto indie ceste im nikto a nic NEMOZE branit, dufam, ze potialto suhlasis. No a BTW cez to vsetko, je v diskusiach pri videach, navodoch a roznych inych zalezitostiach o programovani ci indie scene vzdy majorita muzskej populacie, aj ked sa to tazko prirodzene preukazuje, no pointa je v tom, ze potialto ziadna diskriminacia nehrozi.

Potom je tu ta vacsinova cesta mladych vyvojarov - tie skoly... 90% studentov a absolventov IT vysokych skol tvoria muzi. Tym padom firmy PRIRODZENE NEMOZU!!! (aj keby sa rozkrajali a neviem ako chceli) zamestat viac zien, ked jednoducho NIE SU!! na trhu prace - logicke. Cize ak podla Teba a dalsich feministiek existuje nejaky sexizmus ako "pricina!" toho, ze zeny nie su tak casto na poziciach vyvojariek, LOGICKY musi existovat problem sexizmu (ak ho berieme ako podstatu problemu) uz na vysokych skolach - kedze tam tie zeny tiez nie su a uzko to spolu suvisi. Potialto by si tiez mohol suhlasit, aj ked si nie som isty. Ja som na takej jednej skole bol, a tento problem som nezazil, to neznamena prirodzene ze neexistuje, ale mam exaktnu skusenost prave s dobrym a galantnym pristupom ako od strany vyucujucich, tak zo strany studentov. Samozrejme vsade sa najdu debili.
    No a kedze (ako sme si ukazali) to spolu suvisi, je prirodzene sa teda potom spytat:
  • nie nebol, nech maju svoju slobodu aj ine rasy, ale to neznamena ze su si rovne s inymi rasami, vidme ze asiati sa dokazali dostat na vrchol vyvja a pritom cernosi ostali na spodku(teraz hovorim o africanoch). Ti co siu v amerike troska pochytili od belochov a zacinaju sa posuvat na uroven belocha. Toto nie je rasizmus ale konstatovanie toho co clovek vidi. A je normalne usudzovat ze zena nedokaze odniest 50kg ako muz. Zena dokaze robit monotnnu pracu muz nie. Vsetko sa deli, vsetko sa kategorizuje
  • Další krátkozrakost z tvé strany.

Pokud je někdo černoch a šmejdi ve hře se to dozví, tak mu budou nadávat slovy založenými na jeho rase - negre atd. Pokud má někdo sladký, přiteplený hlásek, tak mu šmejdi budou nadávat do buzerantů. Když je někdo tlustej, tak mu šmějdi budou nadávat do tlusťochů. Atd. atd. atd.

Je prostá přirozenost lidí útočit na "slabá místa" svých protivníků. A u šmejdů v multiplayerových hrách se to projevuje takto. Takže prosím nedělej, že se jedná pouze o sexismus. Jedná se totiž o to, že někteří lidi jsou šmejdi. Takovej je internet.

Víš... ona válka proti sexismu už dávno vyhraná je. Zbývá pouze válka proti tom, že někteří lidi jsou šmejdi. A feminismus je spíše jen iluze toho, že proti šmejdství se dá bojovat.
  • Magister_Peditum
    Kronos: Ono stačí narazit na partu zamindrákovaných hovad, co tě začnou záměrně teamkillovat a když jim to začneš oplácet, tak na tebe hodí vote kick a svorně, jako jeden muž tě vyhodí. Už se mi to taky stalo. Proto vždycky preferuju soukromou hru s pár osvědčenými kamarády, než nějakou otevřenou hru, kde může hrát každej póvl. Tím jsem jenom chtěl říct, že ani jako chlap nejsi chráněn před demencí herní komunity.
  • KronosDeret
    svaty jeronyme, soustredte se na diskuzi, copak dnes existuje v Americe otrokarstvi nebo segregace? Vlakno je o rovnopravnosti. Zeny byli stejne jako cernosi majetkem.
  • ale jo, oznaci ho za cheatera a daji mu ban...celkem bezne, zvlast pokud drtite admina...
  • KronosDeret
    to je jiste pravda, muzskemu hraci se ovsem vetsinou nestane, ze kdyz ostatni drti a prizna svoje pohlavi ze ho ze serveru vyhodii a zabanuji :)
  • moment, co to je za demagogii, copak my se nachazime pred prvni svetovou valkou ? to se rovnou muzeme vratit o 100k let dozadu, kdy chlap popadl zenskou za vlasy a odtahl do jeskyne...pripadne si vybrat nejakou matriarchalni kulturu, kdy chlap nemel temer zadna prava.
  • Magister_Peditum
    Takhle jim říkají na základce, ne? *1* A nazývat je Erinyemi, to je docela sofistikované. To je tak rozšířené povědomí o řeckém panteonu? I když nevím, koho tím bych tím dnes urazil... *1*
  • jojo, to je takova typicka herni situace...hraju CSko, dostanu HS, zjistim ze je to holka a vynadam ji kvuli tomu... LOL

ok...ne takhle to opravdu v 99,9% neni a navic se tu bojuje za rovnopravnost ne ? a chlapi si nadavaji porad...to je samy de...il, cu..ak, ko..ot, kdyz to nekdo kazi
  • Magister_Peditum
    U článku o nějaké zajímavé hře je sotva 1/4 příspěvků, co tady. Mě je celkem jedno, jestli ženská dělá programátorku nebo ne. Na druhou stranu bacha před přílišným zviditelňováním. Když se nějaký názor, prezentovaný, jako ten správný, objevuje v éteru příliš často, tak to většinou i nerozhodnutou nebo dokonce původně spíše tolerantní část lidí spíš znechutí a udělá to původní myšlence medvědí službu. Příkladem budiž i nedávna prezidentská volba. Myslím, že většina lidí i tady na foru nemá nic proti tomu, aby ženský vytvářely hry, ale když jim někdo vnucuje (myšleno obecně), jak jsou hráči sexističtí a předpotopní, tak se tím spíš aktivizují, jako oponenti tohoto názoru.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit