Přejít na výpis diskuzí
DLC dovysvětlí Konec Mass Effect 3 už příští týden
22.6.2012 | Adam Homola
202 příspěvků
-
Taky patřím mezi lidi zklamané koncem. Přitom by stačilo málo.
Stačilo by aby i tento blbý konec měl rozdělení na Paragon a Renegade. Nechápu to, že když celou hrou projdete jako Renegade tak máte na konci stejné možnosti jako Paragon a na opak. Kdyby alespoň měl každý svůj konec, bylo by vidět že Vaše rozhodnutí jsou k něčemu, takhle jsou k ničemu. -
-
Co je vsak podla mna horsie je, ze hra ti cely cas zdoraznuje ako strasne sa musis pripravit na posledny vzdor proti reaperom, potom to spravis ziskas vsetku pomoc moznu aj nemoznu a tvoj koniec sa napriek tomu bude lisit len asi plus 3ma sekundami od toho, kto hru zvrzal a pomoc poriadne nezohnal. Toto je hlavny fail v mojich ociach.
-
-
Z hlediska damage control přichází toto DLC příliš pozdě. Mělo vyjít v době, kdy valná většina lidí ještě neměla ME3 dohraný, a tudíž by případné pozitivní ohlasy na "doplněný" konec hry mohly aktivně bojovat proti negativním ohlasům na ten původní. Takhle to ale už všichni dohráli, nějaký masivní nárůst prodejů hry po vydání DLC se čekat nedá, a otázka je spíš ta, kolik lidí to vůbec bude chtít znova hrát, když se posledně tak spálili. Zvlášť když autoři nijak neslevili z názoru, že původní konec udělali dobře, a že chyba je tudíž jinde (ve hráčích). Osobně považuji příběh ME3 za průměrný, původní konec za podprůměrný, a na scény z DLC se podívám jen na YT (navíc jsem si, šikula, smazal uložené pozice... :)).
-
-
Aha, takze radsej aby rychlo zbuchǎi nejaky koniec, super
-
-
Nemyslím si, že by bylo těžké vytvořit lepší konec. V tak krátkém časovém horizontu by to asi bylo hodně drahé, to je pravda. Z obchodního hlediska by to ale tehdy mělo daleko větší smysl. Tohle DLC je spíš pro napravení vztahů s komunitou, která dělá Bioware špatné PR.
-
-
Ale oni lepší konec ani nic takového vytvořit nechtěli. To je jakoby jsi říkal Jamesi Cameronovi, že chceš aby vylepšil příběh Avataru, jinak chceš vrátit prachy za lístek. Můžete být vůbec rádi za něco takového, jelikož jiné společnosti by se na hráče zvysoka vykašlali.
-
-
A myslíš, že je to tak dobře? Jo, je pravda, že herní vydavatelé mají náramně snadný život, protože i když vydají zabugovaný nebo jinak vadný produkt, tak to lidi kupujou jak zběsilí a potom trpělivě čekají na další a dalších patche, až je hra po půl roce +- hratelná tak, jak to tvůrci zamýšleli. Já bych byl pro uplatňování stejného metru na všechny dodavatele. Je produkt vadný? Chci slevu z ceny. Je vadný i po půl roce od zakoupení? Fajn, odstoupím od smlouvy a dostanu zpět všechny svoje peníze. Tahle mentalita je pro hráče bohužel úplně cizí, a herní vydavatelé z toho těží maximum. Konec ME3 je jiný v tom, že nejde o vadu ve smyslu shody s projektem, ale spíš o vadu spojenou s klamáním spotřebitele o skutečných vlastnostech produktu. A ano, chápu, že z právního hlediska to může být +- OK, ale jednou napálený konzument si dá příště sakra pozor, a navíc o tomto podvůdku bude informovat jiné potenciální konzumenty. Vydání DLC není gesto nadstandardního přístupu, je to snaha zmírnit shitstorm, který se rozpoutal po vydání. Kdyby aféra nezískala takovou negativní publicitu, dostali by hráči leda suché z nosu. A za této situace Bioware dál drze tvrdí, že původní konec je super a že teda remcalům vyjdou vstříc a dokonce zadarmo. To prostě... ne.
-
-
Dworkin: Ale já přece nechci, aby se z mainstreamu stal nějaký totální mindf*ck. Prostě jsem si myslel, že by i velké molochy mohly zariskovat, mohly se zkusit vydat neprobádanými cestami, být kreativní. Tak jako tomu bylo u filmového průmyslu v 70. a 80. letech a počátkem 90. Tehdy to vedli "kovbojové", co se nebáli riskovat, ne manažeři, co měli na všechno graf. I dnes se občas objeví něco nadějného. Podívej se na temného Rytíře, to je antické drama převyšující svojí hloubkou 99% produkce. Ale asi to je neudržitelné, asi máš pravdu.
-
2Cahir:
Tyka se to sice hlavne hernich mechanik, ale Bioware na mne poslední dobou působí tak, že spíše funguje hlavně jako byznys a kreativní proces je až na druhém místě. Vzdyt snad v kazdem interview alespon jednou zazni neco ve smyslu: "snazime se hru udelat pristupnou co nejvice hracum/snazime se odstranit slozitejsi mechaniky souboju".
Take si myslim, ze s koncem ME3 nema EA nic spolecneho. ALE
Mas sice pravdu v tom, že pribehove koncepty her od Bioware jsou uz od Baldurs Gate hodne podobny, coz ukazuje treba tahle tabulka http://kthnxbai.info/Inf/Infographics/Entertainment/Electronic%20Games/BioWare%20Cliche%20Chart.png
Já s tim uplne problem nemam, prijde mi, ze pokud neco nekdo umi dobre tak by se toho mel drzet, viz. trebe zminena serie Elder Scrolls. Samozrejme pokud z toho pak vznikne vydavani toho sameho kazdy rok jako treba CoD tak to uz je neco jineho.
Bioware podle me tohle uz samo chtelo zmenit a u DA2 a ME3 se pokusili trochu z tech svych konceptu vykolejit. Na obou hrach je ale podle me videt, že s tim jeste nemaji tak uplne moc zkusenosti. Příběh u DA2 měl spoustu zajímavých momentů, ale také spoustu dost nelogických a nevyužitých momentů. A ME3 taky, spousta míst tam na mne působila hrozně křečovitě. A pro jistotu ještě obě hry měli relativně dost krátký vývojový cyklus. A přitom pokud se pokoušíš o nějakou inovaci, tak je vždycky potřeba času spíš víc.
Chápu, že jestli už jsi přejedený všeho toho, co je v té tabulce, tak asi vítaš jakoukoliv změnu už jen proto, že je to změna. *4* Ale já bych upřímně radši dostal dobře odvedenou práci s víc generic koncem než, sice zajímavý, ale nedotažený pokus o něco nového. Uprimne doufam, ze tim DLC do ME3 tomu venovali ten cas co to potrebovalo a bude se mi to vic libit. -
Cahire, je ohromné mít ideály a uměleckou integritu, ale u investičního projektu za více než tři čvrtě miliardy korun prostě věci fungují jinak. Indie vývojář z garáže si může dovolit okázale pohrdat konzumem a velkými korporacemi. Bioware si to nemůže dovolit v žádném případě. Tohle JE především business, ty lidi to dělaj proto, aby vydělali peníze. Hodně peněz. Kdyby to hodně peněz nevydělalo, žádný Mass Effect by sis nezahrál. Ani Dragon Age. Nikdo nikomu nebrání, aby vyvíjel hry v garáži zcela podle svých uměleckých představ. Ono se to taky děje a je proto si z čeho vybírat. Dneska můžeš hrát od rána do večera a přitom nesypat do kafemlejnku ani EA, ani Activisionu atd. Ale smutnit nad tím, že velké a nesmírně nákladné AAA tituly nejsou hluboké a alternativní jako dokument na ČT2, je jen nepochopení toho, jak funguje investice v řádech desítek milionů dolarů, a to především z hlediska risk managementu.
-
Bavíme-li se na nejobecnější úrovni, pak ty tvrdíš, že umělec tvoří svoje dílo pro lidi a že když se lidem nelíbí, tak by měl skákat jak oni pískají, chápu to správně? To skoro působí až jako bludný kruh; buď tvoji individualitu potlačuje režim, nebo společenské tlaky, případně peníze. S tímhle prostě nedokážu a nechci souhlasit. Každý opravdový umělec tvoří sám pro sebe, dává tvar svým vlastním ideám, nedělá to proto, aby uspokojil poptávku, to je z něj pak byznysmen, podnikatel - pan "kalkulačka". A tohle je mi prostě proti srsti.
Nechci tu rozpoutat flame ale 90% herní produkce jede jako přes kopírák a to jen proto, aby koncový zákazník dostal produkt v rámci takové šablony, na jakou je zvyklý. Proto je Elder Scrolls pětkár po sobě to samé, proto je první Dragon Age klon BG, proto je tu CoD atd atd. recykláty podle "osvědčených" postupů a zároveň recykláty, které herní odvětví samy podkopávají, berou mu životodárnou sílu, kreativitu, individualismus. Filmový, literární a herní průmysl (záměrně říkám průmysl) chrlí produkty podle pevně daných konceptů, z nichž se neuhýbá. No a najednou si každý druhý myslí, že žánr má nějaká pravidla...
ME3 nemá konec odklepnutý EA, tomu prostě nevěřím. Kdyby EA mělo diktovat konec, tak bude naprosto stejný jako byl u jedničky a u dvojky, případně u 90% jiných her. Konec osvědčený a nevybočující. Konec ME3, a teď je úplně jedno, jestli je dobrý, nebo špatný, je takový, jaký ho kreativní ředitel chtěl. A takhle to má podle mě prostě být. Zákazníky to možná nepotěší, možná příští hra od BW neprodá 4 miliony kopií a finanční oddělení si bude trhat vlasy, jenže to jsme zase u toho pod*lanýho byznysu.
Raději ať BW zkrachuje, než aby si vařila podle pořád stejného konceptu a ještě si nechala diktovat, co má jak dělat. Dělali to tak do prvního Dragone Age a já se tehdy vážně bál, že nebudou dělat nic jiného, než recyklovat...
Ano, mediální hype versus výsledný produkt je kontroverzní téma. Mě ale nepřijde, že by BW vyloženě lhali (přestože je očividné, že tvůrci a marketingové oddělení jsou jiní lidé...), protože vše co řekli, je v ME3 vysledovatelné. Bohužel, hráči si to všechno vysvětlili v rámci konceptu, na který jsou zvyklí...
-
-
-
-
-
-
Takže nám barvičkové orgie zůstanou. Proboha proč? Kamarád i já jsem vždy vítali každou novou hru od Bioware radostným očekáváním a předobjednávali dopředu, teď k novynkám od BW budeme přistupovat velmi opatrně a je velmi pravděpodobné, že si i počkáme na to až cený půjdou dolů.
PS: Možná s námi BW hraje hru ,,Najdi 10 rozdílů". Možná že když je někdo najde a pošle tvůrcům hry tak dostane zdarma 16 kusovou sadu voskovek, kterými si na monitoru bude moct vybarvit vlastní konec. -
Nu, konec ME3 se mi také (jak jinak) nelíbil, ale vzhledem k tomu že toto DLC má být jen dovysvětlením konce a nijak jinak do něj nezasáhne, obávám se že pro mne osobně bude konec stále negativní, spíše doufám že tuto "pachuť" po špatném zakončení napraví nějaké další příběhové DLC nebo třeba 4tý díl.
-
http://na.llnet.bioware.cdn.ea.com/u/f/eagames/bioware/masseffect3/website/images/about/extended_cut/extended_cut-02-o.jpg
The complex sequence of logic for the Extended Cut.
Co to jako má být? To tam fakt moje rozhodnutí budou hrát nějkou roli? Tomu se mi snad ani nechce věřit... -
-
Ten obrázek vypadá dost nadějně.
-
-
Tak za co máme oba minusy to by me teda fakt zajimalo *1*
-
-
Už jsi tu dost dlouho na to, aby jsi věděl, že plusy a mínusy člověk nesmí brát vážně.
-
-
-
-
Vidím desítky racionálně uvažujících přispěvatelů se střízlivě zdrženlivým názorem na toto jistě velkolepé veledílo, které se již chystá změnit životy nás i našich vnuků... a Cahira!*8*
Toho Cahira snad platí přímo Bioware... *4* -
Tak konec už byl, všichni jsme ho hráli a mě nějaká nastavovaná fantazie autorů už nezajímá.
-
-
Evidentně není tohle DLC cílený na tebe. Mass Effect má obrovskou komunitu věrnejch fanoušků, co hodiny debatujou na fórech, hru dohráli nečetněkrát na všechny způsoby, choděj na cony v oblecích Sheparda apod. Pro tyhle lidi je tohle DLC primárně, ne pro ty, co si to ejdnou zahráli a šlo to z disku.
-
-
Ale ani čoveče né, ale pro mě konec prostě už byl jednou daný a nové sesumírované vysvětlení neberu už tak "vážně". Mě to naopak zážitek z té hry zkazí.
-
-
Pak ho stačí ignorovat. Já bych byl taky raději bez něj, ale jsem zvědav, jestli nám scénáristi všem vytřou zrak, nebo to celý pošlou do kopru...
-
-
Nejspíše bude druhá možnost, na vytírání zraku už bych řekl je pozdě, ale třeba je napadne něco geniálního i když všechny možné i nemožné konce už náruživí fanoušci snad vyřkli.
-
-
-
-
-
ME3 podle mě celou sérii zkazila. Dalo se to hrát, ale nepřinesla v podstatě nic novýho, příběh je bez nápadu a jedno velký klišé. A zajímavý rozhovory, který jsem si užíval hlavně ve dvojce, jsou díky jejich osekání taky pryč. Závěr hry byl neskutečně nastavovaná kaše. Vlny pořád stejných nepřátel dokola. Co se konce týče. Podle mě si s tím nevěděli už rady. Na druhou stranu...ukončit takovou sérii není asi zrovna jednoduchý.
-
-
Po dohrání předchozích dvou dílů jsem měl ještě dlouho pocit naprosté spokojenosti a zadostiučinění, hra vás za všechno snažení dokázala královsky odměnit. Z třetího dílu už bohužel takový pocit nemám a nepomohl tomu ani konec, kdy jsem během závěrečných titulek měl pocit, jako bych sežral ropuchu. Celkově mám pocit, to není ani tak chyba BW, ale spíš EA, která jim do vývoje asi hodně kecala.
-
Ale no tak. Chápu, že někoho může štvát konec, ale gameplay byl naprosto v duchu předchozích dílů. V jedničce a ve dvojce jsi taky kosil vlny nepřátel, navíc v o dost recyklovanějším a méně nápaditém prostředí... Dovednosti a vylepšování jsou na tom ve trojce také nejlépe. Tohle musí prostě každý vidět.
-
-
Právě že byl až moc v duchu předchozích dílů. Mě nebaví hrát dokola to samý.
-
-
Příběh celé trilogie je samo jedno velké klišé.
-
-
Nevim no. Zápletka dvojky byla podle mě super.
Shepard hned na začátku zahyne a je vzkříšenej Cerberusem . Hráč neví co jsou zač a jestli jim může věřit a chce na to přijít. Je zvědavej a neví co může dál čekat. Celkově se druhej díl nese v trochu komornějším a temnějším duchu.
Ale zápletka trojky? Ufoni útočí na zemi. Ty jsi velký hrdina a musíš sjednotit galaxii a planetu zachránit.....škoda slov. -
-
Pokud si hrál mise týkající se Cerberu v ME1...tak si moc dobře věděl, co jsou tidle šmejdi zač...
-
No vidíš a zrovna zápletku dvojky
to vzkříšení a důraz na zainteresovanost Cerberu nemohla valná většina "intelektuálních blogerů" přenést přes srdce a neštřili kritikou...
Mně se teda taky dvojka líbila, mimochodem. -
-
Mně třeba dvojka přišla asi nejlepší (ačkoli systém schopností je ve trojce lepší). Bylo to podle mne postavama parťáků, kteří byli velmi rozmanití s různým pozadím a různým vývojem.
-
hlavně že se na ni nadávalo stejně né-li hůř jak na trojku.
-
-
Ten odklon od RPG k akci jsem nikdy nepochopil, zvlášť potom co jsem si po dvou odehráních ME2 zahrál znovu ME1, přišlo mi to stejně akční jen s mnohem horším vývojem postavy a lepším inventářem (který měl jedinou nevýhodu zato dost podstatnou, že toho v něm bylo hrozně moc a velká většina dobrá jen na omnigel *1*)
-
Ale tam bylo spíš kvůli odklonu od RPG k akci.
-
-
-
-
Obří olihně přilétají, aby nacpali lidi do obřího kostlivce se svítícíma očima? C'mon, to tady ještě nebylo. *1*
-
-
-
koukám že většina lidí to tu už hrála dle těch jistých názorů. asi jsou z budoucnosti. každopádně kvůli konci jsem me3 nějakých 40 hodin vážně nehrál.
-
Tahle hra už je dávno pryč a kvůli tomuhle si ji určitě nebudu znova pořizovat i když ten konec by mě zajímal.
-
-
Znovu pořizovat? A já myslel, že ji máš koupenou... *3*
-
-
1:0 pro tebe.
-
-
Tak videa na youtube bude další den spoustu... *8*
-