Přejít na výpis diskuzí
Dokument Valve o hráčích DotA 2 je prý dokončen
6.6.2013 | Ladislav Loukota
98 příspěvků
-
Pod toto se mile rád podepíšu.
Hrál jsem Dotu 1 od jejích počátku. Následně jsme strávil asi přes rok u HoNu. Nakonec jsem skončil u LoLka, protože mi přijde, že nabízí podobnou hravost a chytlavost, jakou jsem zažival u stařičké (ne ještě totálně contentem přervané) Doty 1.
S Dotou 2 mám obdobný problém. Nesedí mi ten postoj komunity, která ji bere jako jedinou správnou verzi MOBA hry. Nemůžu se zbavit pocitu, že kdyby se ta hra jmenovala jinak, hrdinove a itemy se jmenovaly jinak, ale obsah by byl stejny, tak by velké množství hráčů stále upřednostňovalo například HoN.
Já se na Dotu 2 nesmírně těšil, ale nakonec jsem zůstál u LoLka. Zjistil jsem, že vlastně nemám důvod vracet se ke contentu, který už jsem si užil před lety do sytosti. Navíc mi trochu vadilo i samotné zpracování hry, které mi technicky nepřijde úplně nejšťastnější. Zkrátka mi prijde, že source engine vytváří při ovládání jistou oddtažitost, a "feel" ovládání (zejména špatná odezva při akcích) mi silně nesedí. A není to pomalou animací postav - ano, vím, byla i v Dotě 1.
Narážim tím na to, že mi přijde opodstatněné zabývat se myšlenkou, zdali je to skutečně "ta prává a jediná dota" a za každou cenu odsuzovat všechny ostatní MOBA hry (hrál jsem asi všechny, takže si myslím, že mám celkem přehled). - Contentem jistě, je stejný jako u Doty 1. Ale nové zpracování ve mě zkrátka stejné pocity, jaké jsem měl u Doty 1 nevyvolává. Navic Dota 1 byla právě průkopníkem v tomto herním odvětví - o to smutnější mi příjde, že druhý díl se nezmohl na nic jiného, než na absolutní kopii - zrealizovanou v pro mě ne tak atmosferickem provedeni. Přitom progresivnější provedení, odlehčené ovládání (ne tak težkopádné), méně plochy s interfacem atd. by více odpovídalo dnešnímu vývoji trendů ve hrách - přitom by byla zachována skill-based hratelnost. Toho se jasně Valve bálo jako risku, tak vsadilo na obyčejnou kopii, kde bylo jasné, že ji komunita vezme všema deseti. To mi příjde v rozporu s původní Dotou, která by sama byla jistě velmi progresivnější ve vývoji nebýt závislosti na Wracraftu 3. -
Jo, tomu bych i veril, ale na druhou stranu (ackoliv IQ taky reprezentuje analyticky mysleni) to uplne moc veci nevypovida -> IQ se meri pomoci ruznejch testu, ale ve vysledku by melo jen odrazet mentalni vyspelost, takze jak rikam.. Asi bych to moc neporovnaval :)
-
a IQ reprezentuje analyticky mysleni
-
ale fakt je ze top sachisti maj IQ mezi 160 a 190, pochybuju ze to maj top dota hraci.
-
Mně z těch ukázek přišlo, že je to spíš pro lidi co sledují profi scénu (neříkám že jenom pro ně, ale asi si z toho odnesou nejvíc)
-
Co je to dota?
-
Tak ono jde i o to, ze srovnavas teamfight s sachama. Aby se hodilo prirovnani k sachum, tak by se melo spis jednat o nejaky uvaze o gangu apod.
Ta hra ma vic "fazi" a je jasny, ze teamfight o nejakym velkym mysleni neni. Ostatni veci, ale, uz celkem narocny jsou (viz prispevek pod former Cahirem) -
To se celkem tezko da porovnat, protoze maloktery profi dotar hraje profi sachy a naopak :)..
V Dote jsou role, ktery urcite nijak velky analyticky mysleni nepotrebujou (carry), ktery proste hrajou podle nejakyho setupu - farmit, co to jde; a tam, vskutku, moc analytickyho mysleni nepotrebujes, ale na druhou stranu nejakej team leader, at uz support, nebo midar, kterej tym vede a vymejsli akce (jakoze je to potreba), tak ten z o ty hre musi premyslet mnohem vic: drafting, situace trade-off -> nechat to padnout/bojovat; jit roshe, atp.) - vypsany priklady znej urcite hrozne fadne, ale ver, ze si takovy premysleni vyzada hodne mozkovy aktivity a clovek je po delsi hre fakticky vycerpanej.
Takze to proste nelze realne nijak porovnat. A nerikam to jen proto, ze hraju dotu. Hral jsem i sachy. Je to bezesporu jiny, ale takovyhle tvrzeni nemuzes nicim podlozit, dokazat. -
Tohle jsme zhruba pred pul rokem s kamosem prekladali, tak kdyby mel nekdo zajem o cesky titulky (BoB), tak se muzete mrknout :)
https://www.youtube.com/watch?v=3fc-go1st4E -
Ale dyt ja souhlasim s tim, ze na to aby byl v MOBA clovek dobry, musi mit i decentni analyticky mysleni.
Nesouhlasim ale s prirovnanim k sachum, hra funguje na uplne jinym principu: tym, tlak, postreh...
To jsou prvky ktery v sachach vubec nejsou. Sachy se soustredej ryze na takticke uvazovani hrace, jakmile zacnes pridavat jine prvky, tak to vzdycky bude na úkor taktickyho uvazovani, at delas co delas. -
Vypadá to zajímavě
-
absolutně jelikož Dota 2 je to samé jako DotA jen v novém enginu - stejní hrdinové, spelly, itemy, mechaniky.... a pokud chceš argumentovat že je to kopie právě novým enginem a obchodním modelem -> v Dota 2 jsou stále všichni hrdinové zdarma, veškerá hra... engine na rozdíl od Lolka obsahuje dobrý replay systém a ingame sledování her a turnajů (aka je o úroveň víš) ;)
-
pokud hrajes nekde s kamaradama a o nic ti nejde tak urcite nijak moc premyslet nemusis. Na ty nejvyssi urovni ale rozhodujou nejmensi malickosti – jak schopnost hrace dostatecne presne a dostatecne rychle hru ovladat, tak ale i pod neuveritelnym tlakem a bleskove reagovat na velky mnozstvi informaci a udalosti a udelat spravny rozhodnuti. V tom to vyzaduje i nejakou urcitou inteligenci. Samozrejme ze to neni jako kdyz si muzes nekolik sekund – minut promyslet tah, a to vic se ale muze projevit rozdil mezi chytrym a hloupym hracem :)
-
Moc se na ten dokument těším, asi jako každý z komunity. VALVe snad prý dělá i něco takového o CS. Podle mě tenhle dokument vydají při vydání hry, snad možná i letos po TI3. Jinak být progamerem na tomto poli je hodn těžké, konkurence je velká a zápas rozhodně jakákoliv menší chyba nebo zaváhání, ale to mají asi všechny ostatní hry s Dotou společného.
Jinak, když by někdo chtěl invite do Doty 2, mám jich asi 26, stačí napsat mail. -
Cili ja se bavim o Dote 2 a ty argumentujes neco s Dotou prvni? To dava smysl. Co jeste? *15*
-
Ne, není to kopie LoLka, end of story, jestli nad tím chceš elaborovat, napiš a já se rozepíšu, zatím mi za to nestojíš.
-
Hodně slabej pokus. Zkus to znovu. *5*
-
ty si dotu ani nehral ked toto napises ...
-
Hlavní analytická část Doty je hero draft a laning setup (a pak některá týmová, nebo spíš kapitánská rozhodnutí během hry). Ale jinak souhlas, v Dotě jsou v průběhu hry mnohem důležitější jiné prvky jako kooperace, reakce, rychlé rozhodování a analytické hloubky šachů DotA nedosahuje.