Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • WTF? Číslo řešit nebudu i když se mi zdá směšné, ale obsah recenze je poněkud....ehm...jak to říct slušně....Bullshit! Z recenze jsem vyčetl 3 zápory a to...

    1.) Není vidět equip. Sám recenzent se zmínil o obrovském počtu předmětů..Skutečně si pan recenzent žádá po hře za 4e aby každý předmět byl viditelný na postavě?
    2.) Hra se cuká během tahů..Pane recenzent, tomu se říká tahová hra -> Hraji já, pak pomocník, pak nepřítel, pak já, pak pomocník atd. Kapišto?
    3.) Hra je mooooc těžká. Skutečně budeme hře, která elegantně přinesla roguelike styl hraní do povědomí dnešní generace, vytýkat obtížnost? Roguelike hry vždy byly extrémně těžké!

    Omlouvám se, ale tuto recenzi řadím mezi největší odpady co jsem tu kdy četl.
    • MrSanta
      Já ti nevím, ale já jsem po přečtení recenze nabyl dojmu, že hlavním problémem je nevyhraněnost hry. Pro klasické hráče roguelike je to moc lehké. Pro hráče "normální" je to zase moc těžké. Komu je tedy ta hra vlastně určena? To mi přišlo jako hlavní myšlenka recenze a ne to, že běží v určitých fázích moc pomalu, nebo že není poznat zda postavava obléká rolák nebo plátovku.
      • Je těžká asi tak, jak je těžký Izák, sice že ze začátku budeš umírat brzo a moc, ale s každou další smrtí se dostaneš dál. Takže je to vlastně jedno.
        • Tak pokud je to těžké jen jako Izák tak to bude pohodička, to nebyla nijak zvlášť obtížná hra. Dredmor jsem nedávno získal zadarmo a trochu to zkoušel zatím jediná věc co mě vysloveně srala byla příšerná hudba v tutorialu a nutnost číst prakticky každej popisek, protože názvy předmětů i kouzel jsou téměř vždy nicneříkající, jinak to vypadá docela slibně.
      • Dungeon of Dredmore nemá konkurenci a to ne, kvůli tomu, že by byla bezchybná (žádná hra není) ale z důvodu, že je to asi jediná roguelike hra za velice dlouhou dobu, která se prorazila mezi lidi a proto si tak trochu může poroučet co a jak.
        Oproti starým kouskům je dle mého zjednodušena v jediné věci a to, že má něco co roguelike hry nikdy neměly...Userfriendly UI. Hra se skvěle ovládá a nemusím se učit šílený zkratky a podobně.
        A jen tak na okraj, DD není zas tak extrémně těžké jak se zdá. Chce to jen myslet, ale to dnes mnoho hráčů neaplikuje.
        • Hmm, do podobné situace by se mohlo dostat Legend of Grimrock v rámci dungeon crawlerů.

          Tedy za předpokladu, že budeme ingorovat fakt, že dungeon crawlerů vyšlo nespočet pro NDS a pár i pro PSP a PS3. Třeba Wizardry: The Labyrinth of Lost Souls.
  • Ako sorry, ale takto to dopadne ked date recenzovat tahovku a este k tomu roguelike dakomu kto evidentne v zivote tahovku ani ziadny roguelike nevidel. Ta recenzia je na smiech, absolutny odpad. Tazko uverit ze to nema sluzit len na ako troll recenzia....alebo ma? V tom pripade gratulujem, ciel splneny.
  • Marllone
    Nejsem ten typ, co by si myslel, jaký je megaznalec všech her a respektuju názor ostatních, ale tohle je prostě neuvěřitelně špatná recenze.

    Dungeond of Dredmor je v prvé řadě PARODIE na všechny fantasy a rpg. To je cítit ze hry na úplně každém kroku, nechápu, proč to zde autor nezmínil. DoD byl jako parodie zamýšlen, takže tenhle prvek by měl být určitě zohledněn, minimálně i v hodnocení. Já osobně jsem se docela hodně nasmál různým větším i menším žertíkům. Všechny otravné prvky navíc vnímám jako jejich kritiku v současné áčkové produkci.

    Je také důležité zmínit, že je to TAHOVKA, nevím, jestli takhle hru autor vůbec hrál. Jeden krok, útok, kraftění, zvednutí předmětu, kouzlo je jeden tah, po kterém udělají tah i npc. Co je na tom složitého. Jako v tahovce takové snad skoro není možné zemřít ani na střední obtížnost (nejvyšší sem nezkoušel). Ten, kdo na ní pořád umíral hrál hru snad jako normální chodičku mlátičku, nebo to musí být hodně špatný hráč, že se nedokáže v jednom tahu vyléčit, nebo utéct.

    Hodnocení na Metascore a na českých webech rozhodně vypovídá o kvalitě recenzentů - to jest o jejich chápání a nechápání souvislostí. Je mi jasné, že nemáte čas se zaměřit na všechny hry důkladně, tak občas nějakou recenzi odfláknete, ale v případě Dungeons of Dredmor je to škoda, protože ta hra je vtipná, návyková a pěkná.
    • K té obtížnosti dost záleží co si vybereš za kombinaci skillů a následné správné levelování. Na začátku jsem v tom dost plaval a často jsem se moc daleko nedostal. Ale třeba když si vybereš ohnivou magii, tak v okamžiku, kdy dostaneš ohnivou kouli je to brnkačka (střední obtížnost)
    • MickeyMutant
      DoD byl jako parodie zamýšlen, takže tenhle prvek by měl být určitě zohledněn, minimálně i v hodnocení... Všechny otravné prvky navíc vnímám jako jejich kritiku v současné áčkové produkci.
      Takže když je v parodii něco blbě, tak je to v pořádku, protože je to vlastně sofistikovaná kritika předlohy?
      Jeden krok, útok, kraftění, zvednutí předmětu, kouzlo je jeden tah, po kterém udělají tah i npc. Co je na tom složitého. Jako v tahovce takové snad skoro není možné zemřít ani na střední obtížnost...
      Takové šachy - první tah pěšcem, táhne soupeř, rozvinu jezdce na královském křídle, táhne soupeř - co je na tom tak složitého? Tahovka je nějaký speciální žánr, který zaručuje nesmrtelnost na střední obtížnost nebo co?
      Já bych jí dal 8/10, a to nejen kvůli dobré zábavě ale i vzhledem k ceně...
      To jsem netušil, že se do kvality hry promítá i její cena.
      ...nemáte čas se zaměřit na všechny hry důkladně, tak občas nějakou recenzi odfláknete
      Když se hodnocení na konci recenze neshoduje s mým názorem, nemusí to nutně znamenat, že je recenze odfláknutá, znamená to většinou, že recenzent má jiný názor než já. Často se tu pláče, že různá CoD mají na Metacritic devítky, protože jsou koupené, teď se tu pláče, že je na Games pětka na rozdíl od Metacritic, protože je odfláknutá. Kdyby byla fakt odfláknutá, tak tomu autor prdne osmičku a má svatej klid.
      • Marllone
        1) Nemluvím obecně a negeneralizuji, mluvím oledně DoD, a tam ty otravné prvky tak beru, protože si je tak mohu interpretovat, a když to udělám, tak mi to přijde úsměvné. I bugy, však je taky achievement za to, že vám hra spadne (úžasný nápad :D).

        2) Důležitá slova jsou "snad skoro není možné" Ano, je to kostrbaté, ale hodně to vylučuje šanci zemřít, a né absolutně. Bohužel, tvoje citace je vytržená z kontextu, protože ještě doplňuji... "ten, kdo na ní pořád umíral hrál hru snad jako normální chodičku mlátičku, nebo to musí být hodně špatný hráč, že se nedokáže v jednom tahu vyléčit, nebo utéct." Samotnému se mi stalo, že jsem začal hrát DoD jako mlátičku (pak člověk hodně rychle umírá), ale od té doby, co hraju výhradně na tahy tak nemám problém se vyléčit/útéct/vyhnout nebezpečí, takže počet umírání (zatím jednou na 4 patra) není nic otravnějšího než v jakékoliv jiné hře.

        3) Ano, a dělají to i papíroví recenzenti, ale vždy když je to něco extrémního. Když se pitomá hra odváží prodávat za plnou cenu, nebo když vyjde nadprůměrná budgetovka za pár stovek, většinou se to zohledňuje, je to aspoň jeden z více aspektů (které jsem zmínil, a které jsi opět vytrhl z původního textu). A DoD za to euro (nebo za 0,01 dolarů v Bundlu) rozhodně stál víc než Skyrim za jedenácet (flame alert!)

        4) Pro mě je recenze odfláknuta z jednoho důvodu - není tam prostě zmíněno, že se jedná o parodii. Medůzy křičící FUS RO DAH!, Helmice Telete Zhoršující Algebru, Mathemagie, a vlastně věškerý obsah v téhle hře je parodie, tak proč to nebylo aspoň zmíněno? Vzhledem k povaze celé recenze (první část je úvaha, proč potřebujeme rouge-like a druhá že je hrozný jak pořád hráč umírá a jak je všechno k ničemu a otrava) je docela jasně vidět, že autor toho zjevně moc nenahrál. Dokážu si představit, že jen několikrát zemřel v prvních dvou patrech, zkusil kraftění, a ani ne po hodině hry se pustil do recenze. A to je podle mě prostě špatně. Dostávám se sice ke sporné otázce, jak dlouho se má hra hrát, jestli dohrát... ale u hry, u které se dá strávit desítky hodin hraní... tam hodinka asi nestačí.
        Nad Metacriticem tu nikdy nepláču (ale stejně DoD zjevně nebude podplacená hra) jen poukazuju na to, že je tu zase velký rozdíl mezi hodnocením u nás a hodnocením ve světě, a moje výše zmíněná argumentace ohledně této Dungeons of Dredmor mě dovedla k tomuhle názoru
        • Přesně ti rozumím, problém je ten, že někteří lidé berou recenze méně známých her jako příležitost k rychlému a snadnému výdělku - což znamená, že hry prakticky nehrají, věnují tomu hodinku a půl, sesmolí nějaký blábol a úvahu a je hotovo.

          Takové recenze nejsou zdaleka vzácné, objevují se v podstatě PRAVIDELNĚ, ale ty to často nepoznáš, protože tu konkrétní hru neznáš. Samozřejmě se to nestává jen na tomto webu. Jeden příklad z nedávna, co si pamatuju, je vymyšlená recenze na Afterfall. Některé herní prvky autor nezmínil nebo zmínil naprosto mylně, protože na ně během hodinky dvou hraní nenarazil. A ještě si sám v textu odporuje (nejdřív něco šíleně kritizuje, později zmíní, že je ta věc ve hře vysvětlena, ale to je mu šumafuk, to se nehodí do krámu...).
        • MickeyMutant
          1) Mě by bug nebo otravný prvek po chvíli otravoval i v tom případě, že by šlo o parodii (achievement za spadnutí hry je skvělý nápad, uznávám).

          2) Recenzent to možná hraje blbě, ale hraje to tak, jak umí - je to konec konců jenom recenzent*4*. Tím "neprofesionálním herním stylem" ale připravil průměrného hráče na problémy, kterým bude ve hře čelit i on; totiž smrti, smrti a nakonec i smrti.

          3) Na tohle mám prostě jiný názor. Myslím, že je i v recenzi dobré informovat, pokud nějaká hra cenově výrazně vybočuje, ale zohledňovat ve verdiktu by se to podle mě nemělo (na rozdíl od vážných technických problémů - zdravím Rage a Martina Bacha).

          4) To, že se jedná o parodii recenzent zmínit mohl, mohl napsat, jestli ho ty vtipy pobavily. Pokud se ale člověk mrkne na pár obrázků, tak mu musí být i bez nápovědy jasné, že nepůjde o herní adaptaci Hamleta. Absence téhle informace mi tedy nepřipadá jako dostatečný důvod k prohlášení, že text odfláknul. Když píšeš, že toho autor zjevně moc nenahrál, můžeš mít dokonce i pravdu, ale pokud to tak skutečně bylo, měl k tomu pravděpodobně přesně ty důvody, které zmínil v recenzi, takže jsme pěkně kruhem na začátku.
          • Me by zajimalo, jestli bys tento nazor zastaval i v pripade, ze by nekdo nekompetentni hodnotil spatne tvou praci a od toho by se ti pak odvijela tva odmena/mzda.
          • Tikov
            ad 4) ne z obrázků to třeba mne skutečně nanapadlo a recenzent takovouto věc MUSÍ uvést, vždyť je to důležitý aspekt hry, který ji celou staví úplně jinak.
      • Pethulla
        a proč by se tam cena promítnout neměla?
    • Marllone
      Já bych jí dal 8/10, a to nejen kvůli dobré zábavě ale i vzhledem k ceně (během dokonceHoliday Sale za 1€), absenci podobné hry a velké možnosti hrát pořád dokola
  • Tato recenze me silne zklamala, ja jsem hrac rogue like her a ascii grafika je skvela, a ne ze ne. Mi pripada, ze autor je clovek ktery v zivote videl akorat filmy a pak najednou dostal k recenzi knihu a neumi cist.

    Jestli se nekdo mladsi chce dozvedet, co rogue like hry obnasi, tak zde je prima obrazovy pruvodce: http://tome.wraith.cz/tome.html
    • Díky za tento poklad. Do teď sem pařil jen Dwarf fortress v adventure módu, teď mám hračky dvě ... Moc díky.
      • Kde tu textovou verzi ToME seženu? Chtěl bych to zkusit, ale našel jsem jenom graficky zpracované verze, to mě tolik neláká, nepřipadá mi to jako ten správnej HC!
        • Taky to nemohu sehnat, všechny ASCII liky jsou death ... :-(
          • Treba zde: http://files.sablab.net/Games/ToMe/
            • JJ, díky moc, je to teda nářez. Jsem teprv na LVL3 a jsem rád. Na svém kontě už mám asi tak 10 smrtí...
            • Díky moc *3*
  • Ysquanir
    Mno teda sorry, ale tohle je hodně ubohé.

    Pochopím nízké hodnocení, pokud je rozumně oddůvodněné (přeci jen jde v recenzi vždy o individuální názor), ale tohle ten případ není. Autor recenzoval herní žánr, který ho buď nezajímá, nebo je mu přímo proti srsti a podle toho ta recenze vypadá.

    Jako hele, věnovat dva odstavce jen tomu, jak je DoD mizernej, protože autor nevidí na svoji postavičče animované kousky gearu ... to myslíte vážně? Nebylo by lepší takovou recenzi příště vůbec nepsat a neházet neoprávněnou špínu na hru, která se řadí mezi ty nejkvalitnější indie kousky minulýho roku? A když už, tak ji dát na napsání někomu, kdo má k podobnýmu typu her vztah? Vždyť na Games se objevují i moc pěkné články o indie hrách, tak what went wrong here?
  • GlaDOS
    Tedy, DoD jsem ještě nehrál (chystám se) ale tato věta si prostě zaslouží vstoupit do historie: "K čemu jsou třeba desítky druhů zbroje, když se do nich avatar nikdy nepřevlékne?" Recenze je subjektivní útvar a kdesi cosi, to beru. Ale ta výše jmenovaná věta mě vážně rozesmála. Jako kdyby rouge like hry v ASCII grafice byly tak detailní, že tam změnu zbroje uvidím. Tohle je sice více casual ale je vážně nutno takovou věc zmiňovat? K čemu je ve hrách ze třetího pohledu tolik zbraní, když svému geroji koukám pořád jen na záda? K čemu je ve hrách tolik konců, když můžu v jednom okamžiku dohrát pouze jeden? K čemu je mi tolik druhů nábojů (FNV), když kulky nevidím létat vzduchem?
    • 13_11
      Obecný „problém“ u nedokonale dokonalých iluzí. V herním měřítku jsou to většinou vizuálně detailní / realisticky vypadající hry. Na první pohled je iluze perfektní: můžu střílet lidi do hlavy a ta hlava se jim skutečně rozprskne; zvuk střelby zbraní zní jako doopravdy a mapa vylodění v Normandii je vymodelována přesně tak, jak si pamatuji z dobových fotografií. Bohužel pak – opojen přesvědčivou iluzí – dostanu nápad podívat se tam a tam a zkusit to a to, abych jen zklamaně zjistil, že „tam“ mi brání neviditelná překážka, „tam“ dál mě to ani nepustilo, poněvadž mi pod nohama odpálila protipěchotní mina (náhoda to nebyla) a když chci udělat ony šílené věci, tak vidím, že to nejde. Takový roguelike typu Dwarf Fortress je taky přesvědčivou iluzí. Jenomže než aby hráči cpal detailní grafiku, tak mu ji raději popíše a nechá na jeho fantazii, jak moc detailní bude. A že je teda Dwarf Fortress iluze jako prase! Jenom se holt nerozpadá.
      • GlaDOS
        Počkej, po obědě mi to tak nemyslí. Chvilu mi trvalo, než sem to pochopil (alespoň doufám, že jsem to pochopil správně). Myslíš to tak, že když má DoD spousty zbrojí (dokonale) a po nasazení není vidět (nedokonalá iluze), neměl bych ho srovnávat s rouge like hrami typu Dwarf Fortress, protože tam grafika není prvoplánovaná a hráč používá hlavně fantazii? No, je pravda, že když už má DoD docela pěknou grafiku, tak i ty zbroje mohly být udělané. Spíš jsem to myslel tak, že i věci, co nejsou vidět, ovlivňují zásadně statistiky, takže si stěžovat na to, že je na svém pajdulákovi nevidím je poněkud....
        • Můžeš porovnávat cokoliv s čímkoliv chceš :-) Mně šlo jenom o to poukázat na onen „problém“ vnímání detailně nakreslených / realistických her. Pochopitelně, že můžeme porovnávat Dungeons of Dredmor s Dwarf Fortress; i já to přece dělám. Jenže zatímco u jedné hry naše fantazie za užití ASCII znaků a textů pracuje naplno, u té druhé jako by předpokládáme, že co vidíme, to máme. Je to šálení, jež vychází právě z toho, že onen herní svět je jasně a v nějakém duchu vykreslen. Určitě ses se stavem, že „tady něco chybí“ nebo že „tady něco nejde“ taky setkal – jenom možná u jiných her.

          Pokud jde o konkrétní případ, pak Andrej prostě seznal, že mu to nevyhovuje, a tak to v textu náležitě zmínil. Mně v nové Zeldě taky vadily věci, jež mi zapálení hráči v diskusi omlacovali o hlavu. Takhle to prostě chodí. A i když by mi pravděpodobně Andrejem vytýkaná věc nevadila, nemůžu nezmínit, že taková změna zbroje byla viditelná už i u prvního Diabla (1996).
          • GlaDOS
            Na Diablu, i když je staré, pořád dělalo daleko více lidí, než na DoD. Samozřejmě, dá se očekávat, že v grafickém zpracování budou zahrnuty i zbroje. To, že je na mém avatarovi nevidím je docela divné ale ta věta, co jsem z recenze vytáhnul je postavena na myšlence, že brnění je úplně zbytečné, když ho nemůžu vidět na mé postavičce.
            • 13_11
              Osamocené věty se mohou zdát leckdy „docela divné“, když nejsou postaveny na kontextu: Dredmor na svou nevyhraněnost doslova trpí. Osobně mě nejvíce iritovalo právě grafické ztvárnění. Dredmor jako by se jím vymezoval proti všem. Roguelike příznivcům nejspíš ukradne kus přirozené fantazie a běžným hráčům jako jsem třeba já, zas připadne velmi nedokonalý. K čemu jsou třeba desítky druhů zbroje, když se do nich avatar nikdy nepřevlékne? – Andrejova „myšlenka“ mi přijde naprosto logická... v daném kontextu. O vlastnostech brnění, zcela nepochybně ovlivňujících statistiky hlavního hrdiny, přeci nebyla řeč.
  • RavenHolm
    Tohle http://www.youtube.com/watch?v=pyTfUnnxZV4&feature=g-vrec&context=G2f2b49fRVAAAAAAAAAQ je pro lidi co hru neznají a tato "recenze" jim toho moc neřekla.
  • Teda taky mi ta recenze přijde trochu moc přísná, tady je moje hodnotící 8/10:
    http://nezavislehry.cz/dungeons-of-dredmor/

    Co se týče té viditelnosti equipu - autoři se k tomu vyjadřovali, vzhledem k tomu, jak je grafika hry udělaná, by to vyžadovalo roky práce (ale ano, je jejich problém, že to udělali zrovna takto). A ta obtížnost a přístupnost - mně přijde, že je nastavená tak optimálně, takhle se i nehráčí rogue-like her zvládnou k žánru dostat, proniknout do něj a až jim Dredmor přestane vystačovat, přejít třeba na Dungeon Crawl: Stone Soup.
  • Jak může psát recenzi na DoD někdo kdo ani nerozpozná že je to tahovka :-( To tady neni žádnej "Quality Controller" na recenze?? Celkem smutný
  • za mě 8/10 (+/- 200)
    • Cimrman. *15* *14*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit