Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Všimli jste si, co se letos urodilo jmelí? *4*
-
Copak Deus Ex machina,... ale jmelí! :)
-
Me pride uzasny, kolik se toho at uz v clancich, nebo v diskusich o ME3 a hlavne jeho konci napise. To je uplne uzasna (i kdyz asi ne uplne planovana) reklama. I takove ja, kterej by jinak ME3 vubec nehral. Si ho kvuli tyhle kontroverzi musim poridit a presvedcit se sam :)
-
Mne sa páči toto video, ktoré aspoň čiastočne vysvetluje koniec ME3:
http://www.youtube.com/watch?v=Hy0kAfzKA8I&feature=related -
Má i vlastní komiks http://koobismo.deviantart.com/gallery/
-
Na konci Mass Effectu mi, krom několika nelogičností (Normandy, prakticky celá pasáž v citadele před sektáním se Starchildem a několik dalších drobností - mimochodem i já je považuji za ne příliš podstatné chybky), nejvíc vadí právě to, o čem se Aleš zmiňuje jen letmo. Vadí mi to v mnoha dalších sériích (knižních i filmových), zejména těch u kterých na počátku nebylo jasno jak budou dlouhé. Mluvím pochopitelně o konceptu "Deus ex machina", neboli bůh ze stroje.
Promiňte, ale už nějakých pár pěkných století nežijeme v antickém Řecku a tak považuji každý příběh, kde se tento fenomén vyskytuje, za nedospělý, ať už se scénáristé snaží sebevíc, aby logicky vysvětlili jeho použití.
Neřekl bych ani popel, kdyby se indície, že za vším stojí někdo/něco, kdo/co ovládá i samotné reapery, objevovali od začátku série, nebo alespoň od druhého dílu (chápu, že při psaní prvního dílu sotva někdo mohl tušit jestli bude nějaké pokračování). Ale když se ty indície vlastně neobjevují ani v průběhu 3. dílu, tak už začínám podezřívat scénáristu, že psal a psal a psal... tak dlouho, až zjistil, že to všechno vlastně nedává vůbec smysl, a tak se podíval do příručky mladého spisovatele, nalistoval kapitolu číslo 31: deus ex machina a řekl si:
"No co, že to vlastně vůbec nesedí do celého univerza, hlavně, že to za mě řeší otázku, proč nám chtějí rípři nakopat prdel..."
Jinak se mi v zásadě líbí Alešova interpretace konce, vlastně by to bylo docela paráda, souhlasím s tím, že překopat celou dynamiku univerza je odvážné. Já jenom zásadně nemůžu souhlasit se způsobem, jakým bylo tohoto konce dosaženo a na jakých základech ta filosofie stojí... -
He died trying to save us from the ending! *1*
-
BSG v tom je, ale uvažte, že vše si bere základ z různých náboženství filosofie atd... Takže to je filozoficko morální zakončení s prvky náboženství a rozhoduje v tom jen Vaše morální rozhodnutí. Jen slepí nevidí ty rozdíly. Dobré zakončení je jen syntéza a ovládnutí v obou Shepard pžežije, ale jinak než jste čekali. V poslední zničení přežije jako sobec co všechny zatratil.
Sepíšu to, ale nevím jestli to někdo bude chtít publikovat. Třeba to dám na uloz.to a někde plácnu link. -
Nikdy jsem neřekl, že autor je blbec, a jedním dechem dodávám, že si to nemyslím. Rovněž slovo "nevzdělaný" je dost ošemetné, protože evokuje dojem jakéhosi analfabeta. Pokud se autor rozplývá nad něčím, co je šestkrát prolitý lógr a věští z toho lógru hluboké filosofické teze, pak se ptám proč, a moje domněnka ("Já si myslím, že...") je ta, že nepoznal, že jde o šestkrát prolitý lógr, protože nečetl/neviděl originály. Jde o domněnku vyvratitelnou.
Jinak Dworkin z Amberu je šílenec, který souložil s jednorožcem. Myslím, že jen tak nevypadnu z role. *1* -
presne tak.. ty udajne tri konce bylo jedno identicke video, lisici se barvou paprsku.. nuda.. a hlavne ani jedno finalni rozhodnuti nikdo nijak, byt jen jednou vetou, nevysvetlil. Proc sem se snazil celou hru nekam svuj finish nasmerovat, kdyz to pak cele v jednom... nelogickem dlouhem, utahanem a bez moznosti ovlivneni... konci vsechno smetli. Jak pise Subo.. na tuhle AAAckovou trilogii, ktera mela hlavne obsah to bylo VELMI Velmi ubohe...
-
Marauder Shields je skutečným hrdinou ME3! Bohužel selhal a Shepard se dostal k tomu konci s Catalystem. *15*
-
"Já si spíš myslím, že autor toho nemá v oblasti sci-fi mnoho načteno/nakoukáno."
Takze vlastne opet rikas, ze bud autor souhlasi s Vami, nebo je nevzdelany/blbec etc. aneb presne to, na co A_Vatar poukazuje?
Promin, ale pri vsi ucte Zelaznyho Dworkin ma mit podle me trochu jinou uroven *3* -
Mne se libilo, jak to tam melo to roztomile detatko na Citadele pro Sheperda po celou dobu hezky pripravene - modra cesticka vlevo, cervena cesticka vpravo a zlata stredni zelena cesticka pekne uprostred, tak to ma byt a tak se to patri. Hezky moderni a privetivy uzivatelsky interface pro volbu budoucnosti galaxie.
A take se mi libil ten megalomansky pojaty, epicky souboj se zaverecnym bossem. Neco tak strhujiciho jsem myslim jeste na konci zadne akcni hry nezazil. Myslim, ze to bylo proste dokonale. http://www.youtube.com/watch?v=467pmIX-oZo -
Genialni leda ve smyslu jak to ochcat co nejvice minimalistickym resenim... Mi prijde, ze k nim prisel nejaky kravatak a rekl: Panove hra jde zitra do lisovny, a jestli nemate hotove zakonceni tak to mate pres noc co delat... *1*
-
V dnesni dobe EA decek a trolu se to opravdu tezko pozna, ale alespon ja hadam ze to ironie byla.
-
S uvodem nemohu soiuhlasit.... ten konec byl s prominutim sra*ka. Nejde o to, jak to predkladas ty, ze to nebyl happyend, to je v poradku, ale byl neskutecne mizerne udelany. Remeslna prace tak nadprumerna v cele serii tady naprosto zklamala...
-
Jestli byla, tak to beru zpět a sypu si popel na hlavu, že jsem to nepoznal. *9* *3*
-
Neútočím, za slovíčka nechytám, konstatuju. Korupce má různý podoby, tebou popsanej model se do ní bez problémů vejde.
A je v tomhle případě naprosto mimo, to je celý. Charita nejsme, ale nejsme ani ničí tajtrlíci. Distributoři (= inzerenti) nejsou mimina, který je potřeba všelijak hýčkat, aby náhodou nespustili nářek. Alešův názor ti přijde na hlavu, to je zcela fér. Ale hledat za ním (a absencí článku z opačnýho gardu) nějaký temný síly, je paranoia. -
Panove to byla prece ironie. *15*
-
Tak se ukaž. *4*
Konec, který je okopírovaný ze série Deus Ex s prvky z BSG a Revelation Space...to můžu nazvat maximálně jako dobře pospojovaný (i když to tak nevidím), ale logicky geniální být nemůže.