Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Souhlas, mnohem víc podivností. Proč po zásahu paprsku, když se Shepard belhá k teleportu, je z vysílačky slyšet "všichni jsou mrtví, nikdo se tam nedostal" (a to tam měl být po Shepardovi ještě právě i Anderson)? Proč se Catalyst usměje u modrého a zeleného konce (Reapeři přežijí) a rozplyne se u červeného (Reapeři zničeni)? Proč jsou barvy konců "naopak" ? Docela rád bych slyšel odpovědi od někoho, kdo zastává ten původní konec.... a tím nemyslím žádný flame, prostě by mě to opravdu zajímalo..
-
btw možná si ty znalosti trochu osvěž:
Rannoch má vzdálenost 64433 světelných let od Sol systému. Současné FTL je 12ly/den. Což znamená 14,7 let. Reapři mají podle dostupných informací asi 24ly/den. Ok takže dejme tomu 7 let cesty když použijeme FTL. Když použijeme Mass Relay jsme tam okamžitě... Nevim no, já si myslim že MR stále potřeba jsou.
A to ani radši nezmiňuji problémy s palivem, vybíjením jádra, navigace, zásob jídla atd... -
Ještě k tomu konci. To autorovi článku vážně nevrtá hlavou, jak se mohl Anderson dostat do Citadely a k ovládacímu pultu dřív než Shepard, když tam nikde žádný jiný vhod nebyl? Proč se může vybavovat s Catalystem na vnějším plášti Citadely (a tedy ve vesmíru)? Proč Catalyst potřeboval Sovereigna, když byl stejně pořád v Citadele a mohl tak zjistit sám, kdy je potřeba povolat Reapery a sám mohl Citadelu i aktivovat? Proč se posádka Normandy najednou rozhodne odletět pryč (i s členy týmu, kteří byli na Zemi)? Jak může Shepard přežít pád (bez skafandru) z Citadely na Zem (když aktivuje "červený" konec)?
Takových podivností je tam víc. -
Článek je napsaný dobře. Bohužel jsem v něm nenašel důvody proč je vlastně konec ME3 dobrý? Ostatně na tenhle problém jsem narazil u každého příspěvku obhajující/vysvětlující současnou podobu konce. Chápu, že ne vždy se dá vše vysvětlit konkrétními argumenty a ne každého trápí fakt, že Anderson se dostal do Citadely dříve než Shepard (mě taky ne). Jen bych to asi potřeboval vyložit "po lopatě", jak se říká.
Filozofickou stránku věci se v tom snažím najít už do začátku. Nejvíce na mě v tomto ohledu zapůsobil závěrečný rozhovor dvou výše zmíněných postav. Byl to pro mě emotivní zážitek. Po všech těch útrapách, snažení tu byla znovu naděje na záchranu/vítězství. Možná si jen špatně vysvětluji co si pod filozofií představit, ale pro mě to byl v tom momentě fakt, že i jeden člověk (jeden prvek v systému) může dokázat něco velkého (změnit systém). Svým odhodláním dokázal Shepard změnit osud celých ras (záchrana Rachni a jejich právo na život), vyléčení Kroganů (vrácení smyslu života, naděje na budoucnost...), usmíření Gethů a Quarianů (odpuštění je nejtěžší, ale nejryzejší akt...) a nakonec i samotné vnímání lidstva ostatními ("vyspělejšími") rasami, které se vyvíjelo celou trilogií od nedůvěry k důvěře. Od nenávisti k pochopení a smíření. Svým způsobem změnil celou galaxii (bude dále vzkvétat
společnou spoluprací ras nebo se po čase propadne do chaosu (nová rebelie Kroganů, Gethů, Rachni?)
Pokud by v tento okamžik obrazovka pohasla a spustila se závěrečná animace (bez nutnosti dalšího vysvětlování zřejmě destroy), chrochtal bych si blahem (samozřejmě by neobsahovala část s Normandy, staříkem a pár dalšími změnami). Dostal bych téměř stejný konec jako máme teď, se spoustou otázek co se stalo s ostatními apod., ale já osobně bych byl spokojený. Měl bych pocit za dosti učinění, došel jsem nakonec, udělal vše co bylo nutné/možné a prostě to dokázal!
Zmíněné přetrvání některých otázek by mě netrápilo tolik jako teď. Bral bych je jako možný výchozí bod pro pokračování někdy v budoucnosti nebo prostě jen jako možnost určit si osud galaxie podle své chuti a představy. Samozřejmě si to můžu domýšlet i teď. Jenže to pro mě není z lásky k univerzu ME, ale z čiré snahy/nutnosti pochopení co se mi vlastně BioWare snažilo svým koncem říct. A to prostě není ono.
Omlouvám se za poněkud dlouhý výplod mé ubohé mysli, ale já si prostě potřeboval ulevit. -
LSD, trip nebo něco silnějšího?
-
to snad neni pravda... Užíváš si to hodně? To, že ty jsi ten co všechno ví a všechno perfektně pochopil a ostatní nejsou tak super jako ty a musí jim to někdo tak úžasný jako ty vysvětlit? Ano a samozřejmě nechybí ani narážka na věk hráčů...
Takže, mně je 22. ME1 jsem dohrál 4x, ME2 taky 4x a ME3 2x + všechna DLC (kromě extra oblečků...). Knihy mám koupený všechny kromě Deception. Komiksy nečtu. Ani přesto (dokonce si troufám říct, že právě proto) jsem závěr ME3 neocenil.
Ten konec neni nedostatecne vysvetleny, ale je proste v mnoha ohledech nesmyslny/spatne zpracovaný. Pokud se ti libi tak super, docela ti to závidim, ale prestan prosim psat, že je to kvuli tomu, že nekdo tu serii nezna "tak skvele jako ty".
Osatně at se podíváš kamkoliv tak zjistíš, že z těch lidí co si stěžují jich je absolutní většina těch, co hráli všechny 3 hry a lore znají sakra dobře. -
Svou kritičnost si pánové brousí leda tak na indie titulech a na hrách "z východu." Občas se prokecnou v podcastu, případně u druhého dílu napíšou, že jednička teda nebyla nic moc i když tomu dali 8/10, ale jednak od té doby názorově vyspěli a druhak dvojka už je opravdu super.
-
Sci-Fi je jen odrazem těchto principů a proto je přesahují. ME je jen sci-fi a tím pádem další odraz.
-
Jistotu nemám, ale mám na věci svůj názor a vše muselo začít v prvním cyklu. Protože od té doby jsou věci dány tak jak jsou řízeny katalyžátorem. Ten nemůže být pohým výtvorem syntetiků nebo syntetik neboť jak sám píšeš, pak by zničil veškerý organický život.
-
Jak může přesahovat sci-fi, které samo o sobě zahrnuje právě třeba "obecné pravdy", "etiku"...? Nebo si snad myslíš, že sci-fi je jenom o létání vesmírem a masakrování emzáků? *4*
-
Perfektny clanok. Autor vlastne napisal to co som mal v hlave par dni dohrani ME3. Koniec ME neni zly, je len nedostatocne vysvetleny a dalsi problem ze vela ludom unikaju kriticke informacie k pochopeniu deja. 13 rocny hrac samozrejme ME3 koniec nikdy nepochopi, to je prirodzene a normalne, na tom neni nic zleho. Ja som ME1 presiel 2x, ME2 3x (68h posledne prejdenie), ME3 mi trval 46 hodin. Plus knihy + ME lore wikipedia. To je dost doklane hranie na to aby mi z ME sveta neuniklo nic. Vdaka tomu som dokazal ME3 ocenit. Koniec nie je perfektny. Ma velmi prepracovany myslienku tak ako cely ME. Problem je ten, ze je nedostatocne vysvetleny a vacsina hracov doteraz hlada voditka a vysvetlenia. Inak autora uznavam za velmi kvalitny clanok. Na margo - galaxia nie je stratena, technologia Reaperov sa da vyuzit na rychle cestovanie. To aj potvrdil Micheal Gamble: "Nepodcenujme FTL" Nepojdem do detailu, iba si treba uvedomit ze Reaperi mali tak rychle FTL, ze Mass realys mozno ani nebude treba.
-
No, co já vím, tak "původní" konec s černou hmotou prý nebyl už ani v leaknuté verzi, ale upustili od něho z nějakých jiných důvodů.
-
a uz vubec nechapu, proc by se ty tri moznosti meli lisit podle toho, co udelam ve svym malym "vesmiru", kdyz tady funguje bozskej princip, na kterej sem kratkej = blbost
-
clanek zajimavej, ale proc by na me (shepa) "buh" cekal, aby mi sveril na vyber ze tri moznosti? proc by to neudelal sam (a podle sebe tu nejlepsi moznou?) proc to tam ceka statisice let (kdyz za tu dobu se mohlo stat cokoliv, nekdo by znicil citadelu atp.) = podtrzeno secteno, je to nesmysl
-
?!
Tohle přece vůbec nikde řečeno neni! Tohle si ty sám domýšlíš. Spousta ostatních třeba vidí Catalyst jako božskou entitu spíš než AI.
A nechápu proč by po poražení syntetiky měla vzniknout syntéza?! Vždyť Catalyst tvrdí že syntetici vyhladí veškerý organický život. Tak jaká syntéza.
Jinak podle leaknutýho scriptu s Catalystem řikal: I was created eons ago to solve a problem.
To prevent organics from creating an AI so powerful that it would overtake them and destroy them.
Takže se nestvořila nějká nová entita co se rozhodla nezničit veškerý život, ale je stroj který někdo stovřil jen pro účel zachování organického života. Vím, že leaknutý script není uplne nejdůvěryhodnější, ale zajímalo by mě odkud bereš tvojí jistotu že se věci staly tak, jak tvrdíš.
http://social.bioware.com/forum/1/topic/355/index/10761785/1 (bod 5) -
Naprosto souhlasím, vzpoměl jsem si na misi s Tali v ME2, kde je černá hmota zmiňována. A v ME3 je ticho po pěšině.
-
Největší problém konce je v tom, že prostě naprosto nezapadá do Mass Effect světa. Je to narychlo spíchnutá náhražka původního konce, který unikl (zde si uvědomte tu ironii, že BW předělali konec na základě reakce několika pirátů ale nepředělajího když jejich fanoušci prosí) a který dával větší smysl. Božstva jako Starchild se nikdy v ME neobjevovala a působí tak jako pěst na oko. Chápu, že někomi se konec líbí a kdyby to nebyl Mass Effect tak s ním také nemám problémy. Tenhle konec ale jakoby vypadl z Deus Ex nebo podobné kyberpunkové hry. Míchání DNA a Syntetiků? Magický ovladač, který je dokáže ovládat? Je tam příliš mnoho nelogických věcí než aby to bylo uvěřitelné. Kouzlo ME 1 a 2 bylo v tom, že byl uvěřitelný. Byl to skvěle promyšlený svět. Svět technologie kde prostě není místo na nějaké Deus ex Machina (což prostě Starchild je).
"Shepard svými činy donutil (lépe řečeno - přesvědčil) autoritu, aby mu předala rozhodovací pravomoc. " Nedonutil, hráč může jenom pouslouchat co mu Starchild říká a pak si vybrat z možností které mu předhodí. To je další facka hráčům. ME byl vždy o Shepardových/Hráčových volbách. Měl by mít možnost Happy endu stejně tak jako mít možnost neuspět (pamatujeme ME2 ? Tam bylo možno zemřít, ztratit členy týmu a nebo zachránit všechny.
"Bylo by podle mě krajně nelogické, kdyby drobná rozhodnutí měla ovlivnit finální výsledek hry." A efekt třepotu motýlích křídel? Kouzlo ME bylo právě v tom, že drobá rozhodnutí mohla mít velký dopad.
"Problém se syntetiky je věčný a na všech umělých inteligencích, adaptaci lidí na přijmutí EDI apod., je ukazováno, jak je to problém významný. " Shepard jasně dokázal, že Syntetici a humanoidi mohou žít v koexistenci (EDIxJOKER, GETHxQUARIANÉ) a tudíž je argumentace Starchilda naprosot scestná. Bohužel hra toto nebere v potaz.
"Mass Effect 3 proto nemá šestnáct konců, má jich o pár desítek více." Má konce tři. A bohužel špatně odlišené a bez nějakého závěru. Plus promítnutí mých voleb je opravdu minimální a funguje spíše jako čísla na pozadí (při bitvě nejsou vidět Gethové, nejsou vidět Rachnai a War Assats jsou vypuštěny prakticky úplně). Kde je epický závěr? Kde jsou žoldáci Terminus systému, které jsem najal. Kde je Jack její studenti? Bojují...někde. Smutné je, že slibovaná epičnost se prostě nedpostavila. Většina slibů nebyla naplněna a místo krásného závěru trilogie jsme tak dostali podivný otevřený konec. Představte si, že Star Wars VI by končilo scénou jak Luke kouká na souboj flotil zkrz okno na Hvězdě Smrti II. Nechybí vám tam něco? Závěr? příběhová Katastrofa a Katarze? A BW neměli ani tolik rozumu aby použili Teorii indoktoríny, kterou jim hráči přinesli na stříbrném podnose. A než tady někdo začne mluvit o "Uměleckém záměru", rád bych připomněl Prince of Persia, Dragon Age:Origins a Fallout 3. Hry, které se dočkaly upravení konce na základě prání fanoušků. Jasně placeného DLC ale které přineslo rozsáhle gameplay. Hold The Line -
Clanek byl napsan uz minule pondeli (9. dubna) a jeho vydani bylo dopredu naplanovane. Pokud by clanek reagoval na nazory jinych lidi z jinych webu, bylo by to tam jasne uvedeno. Opravdu se neridime tim, co vychazi jinde. A urazky autoru si prosim odpust, budu je mazat. Nesouhlas se da vyjadrit i slusne, i kdyz chapu, ze to je pro spoustu lidi nepredstavitelne.
-
Ničí tajtrlíci určitě nejste, ale v horní liště máte odkaz na Shop Games.cz, kde na nás ME3 hned krásně vyskočí.
Při vydání článku, který by ukazoval druhou stranu mince prodeje určitě nevzrostou. Já v tom prostě vidím konflikt zájmů a nepřijde mi to jako taková paranoia. :-)
Prostě moc nechápu proč se v herním průmyslu z nějakého důvodu nesmí kritizovat. Když vyjde AAA titul má od významných herních webů prakticky zarečnou alespoň 9/10. Stačí to srovnat s filmovým průmyslem kde existuje jen málo filmů kdy se všichni kritici na něčem shodnou. U her se shodnou skoro vždy. -
S článkem mohu souhlasit, i když bych rád spíše hovořil o vysvětlení konce. Z duše mi autor mluví.