Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Presne tak, na konci je nekolik naprosto nelogickych blbosti, a nektere z nich nevysvetli ani teorie indoktrinace (ktera je tez trochu derava). Jedine kdyby ten konec byla kompletne halucinace, vcetne toho odletu Normandie, ale pak uz by to bylo hodne trapne.
-
Třeba proto že je první organik který se dostal až ke Catalystu? Pokud se nepletu tak Catalyst říkal něco v tom smyslu že díky tomu si zaslouží o tom rozhodnout.
-
Já bych prosil o dokončení, protože přesně tohle jsem doufal, že se stane. Tedy, že lidé budou o tom obsahu diskutovat, ať už se na něj dívají jakkoliv. A je radost číst, když si lidé konstruktivně vyměňují názory na takhle komplexní věci.
Takže mínusek nehleďte...:) -
24ly/den to neviem ci je fakt, to s nebudem hadat, ale podla toho ako daleko boli od Mliecnej Drahy v Arrivale, tak im to trvalo len uzasnych 6 mesiacov, nez sa dostali na okraj galaxie. A Bioware podla mna spravilo problem v tom ze chcelo prezentovat koniec ako "bigger picture" teda ze Shepard, posadka, flotily atd, su zanedbatelne, lebo prave sme toho dosiahli ovela viac. Zbavili sme sa Reaperov. A s tym aj ich technologi. Ich technologie bola pasca, aby organicky zivot nevyvinul ine technologie, ktore by Reaperov mohli ohrozvat, mali nad kazdou civilizaciou kontrolu lebo vedeli akymi zbranami a prostriedkami sa budu branit. Takze od udalosti na konci ME3 sa zivot zacina vyvijat vlastnou cestou. Je to sitce smutne, ale nehovorime o par rokoch kedy sa odohravalo ME, ale o miliardach rokov ktore nasleduju. Neviem, no je to zlvastne, radsej by som bral viac obycajny klise koniec, ale za to poriadne epicky.
-
Hned na začátku článku je tučně zvýrazněno, že v článku budou spoilery.
-
Je zaujimavé ,že pri RED konci prežije Shepard aj EDI (vyliezla z Normadie) trocha šialené *1*
-
Jo jo, vydavatel prostě nezvládl propagaci a velkou část svých fanoušků zklamal. Přesto si stojím za svým názorem. Civilizaci, která miliony a miliony let ničí jiné, má dokonale vzládnutou techniků a je schopna existovat milinony let prostě nemáš šanci porazit, je to jako nasadit proti současné US Army armádu Unie z časů občanské války v USA. Pokud ta první je pevně rozhodnutá zvítězit, tak ta druhá prostě nemá nejmenší naději - technoligický rozdíl je příliž propastný. Naopak si myslím, že Shepardovo snažení má vliv na konec hry, ačkoliv to není přímo ukázáno a přeci i cesta může být cíl.
To že se místy najdou nelogičnosti je pravda, ale ty se dají najít v celé sérii. -
premisa článku je možná pěkná, ale funguje jen ve chvíli, kdy by se jednalo o dvouhodinový film. jenže tohle je hra a sakra dlouhá. ve chvíli, kdy je hráč do všech předchozích rozhodnutí zainteresován a kdy celkový čas strávený s touto sérií se vyhoupne nad 100+ hodin, je podobné rozhodnutí zničit všechny mass relay kudlou do zad a POPŘENÍM veškerého předchozího snažení (proč se vlastně shepard celou tu dobu o něco snažil, proč by vynalézal genophage, sjednocoval quariany a gethy, zachraňoval celou současnou civilizaci, když je to na konci úplně jedno?) navíc, když trademarkem série mass effect je volba a na konci vlastně žádná není? (o deus ex machině a nemožnosti se na konci starchildovi vzepřít a udělat to po svém ani nemluvě) tohle až moc smrdí tím, že si EA vydupali pokračování, a právě proto je konec takový, jaký je.
-
díky za spoilery omg sem se už opravdu neoplatí chodit *13*
-
Nemohu souhlasit, jak jsem psal níže, já třeba bych byl rád kdyby tam byl happy end, ale rozhodně jsem nečekal a nevyžadoval aby, jak by jsi ty řekl -cituji- "že jejich hrdina nepřítele porazí a bude se svou vyvolenou/vyvoleným žít šťastně až do konce života, galaxie bude taková jako dřív a všichni se budou mít rádi" - konec citace- To vážně ne.
A to s tím že bys tomu nevěřil? To mi promiň ale co jiného jsou ona současná zakončení než nedůvěryhodná a nedomyšlená? To jen tvůrci se snaží hráčům namluvit že současný stav věci je dokonalý a skvělý.
Btw- A to že se ve hře říká že Reapeři jsou příliš silní? To přece nic neznamená, tohle se říká u každého nepřítele ve všech hrách a přesto je šlo porazit :D. Od toho RPG mají příběhy, aby jsi jimi prošel a změnil nějak (podle příběhu) nevyhnutelné. A RPG které se tváří že tohle umožňuje (speciálně když se tak tváří po dobu několika dílů) aby se nakonec ukázalo že tvé počínání ve skutečnosti nic nezmění je podle mého blbé a docela hnusné vůči jeho hráčům.
Také jinak- Kdyby mě Bioware na začátku řekli že mám hrát ale mé snažení stejně nic nezmění a dopadne to "hořce" tak bych se jim na to už u prvního ME vykašlal. Přišel bych sice o herně velice dobrou hru ale já hraju RPG hry hlavně kvůli příběhu a možnosti sledovat co svým počínáním změním a dokážu. -
Ja som v nazore o ME3 konci niekde v strede. Vadi mi ze ho odflakli, ale zaroven viem to nie je tak extremne zle. Aj ten koniec ma logicke zaklady (Catalyst je klasicka deus ex machina, divim sa ze to este dakoho prekvapi). Preto sa drzim stredu a suhlasim s autorom clanku. Aj keby mal hrac/fanusik osvojene vsetky fakty o celom ME a dokaze pripustit autorsku integritu (AI vzdy skor ci neskor znici organikov...a pod.), stale tej hre proste chyba poriadne zakoncenie. ME3 je nedokoncena hra - to snad spravi Extended Cut DLC.
-
Krátce a jednoduše, každý má právo na svůj názor, ale s autorem nesouhlasím téměř ani v jednom bodě. Dle mého je zakončení naprosto mimo styl daný předchozími hrami. Několikrát během her nám bylo podsouváno, že proti "vyšší moci" se nedá bojovat a vždy to nakonec šlo. Proto nevím, proč by se Shep najednou spokojil s ultimátem tří stejně špatných voleb. Nehledě na fakt, že v současném konci není ani zbla pocitu vítězství, pouze nespokojenost s mnoha příliš očividnými nesrovnalostmi.
-
Souhlasím s tebou akorát si myslím, že při ovládnutí se Shapard stane katalýzátorem a je citadelou. Neděje je tam veliká. Právě to dávám na papír a někde to zkusím prezenovat. Díky za to, že lidé mají i takový názor, i když jak jsi psal tak chápu i rozhořčené a málem jsem byl jedním z nich.
-
Máš pro tohle tvrzení nějakej důkaz nebo je to jen tvoje doměnka? Podle mne je to nesmysl. Pokud někdo hraje něco se zapnutym action modem tak tim docela jasne davaji najevo, že je příběh nezajímá. Troufám si tvrdit že takovým lidem je konec uplne ukradeny nebo minimalne kvuli nemu nebudou travit cas na internetovych diskuzich.
-
Nehovorim ze ten koniec je super, ale iba ze dava isty zmysel a nie je taky horor ako si vela ludi mysli. V podstate som len suhlasil s autorovym clankom.. cize aj autor berie LSD? No dobre. A niesom ME vseved, ale vela ludi si zapne ME3, prejde ju za vikend na action mode a potom sa stazuje ze to nechape.
-
Ve většině bodů souhlasím s autorem tohoto článku a přes jisté počáteční zaváhání rovněž souhlasím, že zakončení celé ságy bylo důstojné a je v pořádku. Zároveň však chápu i nespokojené, přeci jen se za tři díly podařilo vytvořit určité sepětí s hrdinou, jeho posádkou i celou galaxií a to vše nyní špatně končí. Další věcí pak je skutečnost, že vydavatel halasně sliboval něco trochu jiného, než nakonec zákazník dostal, což je ukázka špatné prezentace, který se BW a EA vrátil jako bumerang. Všichni asi tak nějak čekali, že se jejich hrdina nepřítele porazí a bude se svou vyvolenou/vyvoleným žít šťastně až do konce života, galaxie bude taková jako dřív a všichni se budou mít rádi. To by byl sice pěkný konec, ale nevěřil bych mu. U konfliktu takových to gigantických rozměrů nelze zvítězit bez těžkých ztrát a bez obrovských obětí.
Často je kritizováno, že Shepard celou dobu bojuje a nakonec pouze přijme jedno ze tří stejných řešení (ve skutečnosti však ještě existuje možnost čtvrtá, pokud příliš otálíte, je Nísněj zničen a Reapeři dokončí celý proces. Přesto i v tomto případě se projeví Shepardovo snažení, díky sjednocení galaxie to tentokrát bude Reaperům trvat mnohem déle) nabídnutých mu Katalizatorem. Shepard je však voják, moc dobře ví, že stojí proti strašlivě silnému nepříteli, tak silnému, že jej prostě nemá šanci konvenčně zastavit (to je přímo ve hře řečeno několikrát, nakonec sám říká, že nepůjde o žádnou bitku v postranní uličce). Celá jeho naděje se tedy upíná k zázračné zbrani, která by dokázala Reapery zastavit. Následně pochopí, že nejde o nějakou ultimátní zbraň, ale přesto se mu podařila obrovská věc – najít možnost, jak nevyhnutelné zastavit, změnit osud. Nebude to však zadarmo a bude muset hodně obětovat, nejen on sám, ale všichni. Hra nechává otevřený konec, každý si tedy může představit sám, jak to s galaxii dopadlo, jak se dále vyvíjela. Napč. můj Shepard zvolil ovládnutí, tedy Reapeři dostali přes systém hroutících se vysílačů rozkaz k ukončení bojových akcí a vyvázání z dotyku. Světy přežili, ale za vysokou cenu. Mimo miliard mrtvých přišli o pohodlný systém cestování a tím i o možnost vzájemných kontaktů, nyní je každý solární systém v podstatě izolovaný a musí se sám vypořádat s následky války. Alespoň do doby, než se podaří vyvinout jinou technologii. Pravděpodobně přijdou krize, ekonomické propady, ale galaxie se tím nakonec očistí a půjde dál. Navíc kolem Země stále krouží Citadela se všemi svými technologiemi, technologie již používané (převzaté od Reaperů) stále existují, tedy naděje je veliká. Na druhou stranu stále existuje i obrovská armáda Reaperů, která se pouze stáhla někam na okraj (díly zničení vysílačů asi ne moc daleko) a je tak výmluvným mementem. V případě nějakého nepředvídatelného vývoje může být dokonce novým Katalyzátorem (tedy esencí Sheparda) použita, může tak dokonce tvořit jistý stabilizační prvek (pokud ovšem Katalyzátor , nebo nějaká vyšší řídící síla, stále existuje) Každopádně Shepard zvítězil, což nakonec ukazuje i závěrečné video, zachránil civilizace v galaxii a stal se legendou. Dokonce i posádka Normandy dopadla dobře a dožila své životy na nějaké planetě. Závěr je tedy v podstatě dobrý, byť je spojen s obrovskými oběťmi.
Takto si konec představuji a jsem s ním tedy spokojen. Dobrý konec knihy/filmu/hry by měl vyvolat zamyšlení, nepotřebuji, aby mě autor vodil za ručičku a explicitně vše do detailů vysvětloval (například u Eca si člověk musí hodně věcí domýšlet). Je to však otázka vkusu a nikomu neberu jeho názor, jinému by naopak zase vyhovovalo větší vysvětlení, či více „happy“ závěr. Je pravdou, že autoři se na poměry video her odvážili kroku na tenký led, přeci jen jsme více zvyklý na lepší a jednoznačnější zakončení (i když podobně truchlivé zakončení měla i výborná RPG Planescape Torment ). -
Nesouhlasím s tebou co se týče barvy paprsků. Když si vezmeš ve ME2 akci na základně odpadlích Gethů tak tam je jejich zničení taky čercené a ovládnutí modré. Vyhubení celých ras a národů těžko brát jako dobré (paragon) rozhodnutí nemyslíš? Jinak, to že si velení myslí, že nikdo nepřežil neznamená, že je to pravda. Anderson ti jako jednu s prvních věcí poví, že mse celé místo, kde se nachází průběžně mění, takže vchod, kterým se k pultíku dostal, mohl prostě mezitím zmizet.
Osobně micméně s koncem zcela spokojený nejsem. Především způsob jakým reapři "chrání" glaxii mi příjde malynko zcestný, já bych to spíš řešil pomocí širší indoktrinace a manipulace než přetvářet rasy na reapery a riskovat, že mě někdo zniční (což se vlastně nakonec i stane).
Osobně považuji Catalysta za velmi arogantního týpka, který je přesvědčen, že dohlédl do všech konců, rozhoduje se nejspíše na základě vlastní zkušenosti (předpokládám, že on jakožto UI se stal zkázou pro své stvořitele, ale dokázal si uvědomit své činy a rozhodl se zabránit ve vytvoření druhé takové UI). On cykly nevnímá jako zkázu, ale opravdu jako povznesení organiků ma vyšší úrovneň (tedy na syntetiky o kterých i mluví jako o vrcholu evoluce), proto také předkládá takováto řešení, neboť je přesvědčen o neomylnosti svých předpokladů (jinými slovy symbíóza mezi Quariany a Gethy mu příjde jako náhodná a bezvíznamná).
Co mě na konci štve je jen ona scéna s Normandy, která buď měla být lépe objasněná, nebo tam neměla být vůbec. Jinka sorry, ale nechtělo se mi psát do diskuze víc příspěvků, tak jsem to všechno hodil sem :). -
ja ani nechapu, proc vysoka sarze jako anderson bezi v prvni linii frontalniho utoku (uz asi na zemi jiny lidi nezbyli)
-
pravda. Ja treba nechapu, proc dostal vubec moznost Shepard zničit Reapery? vzdyt to je uplne proti presvedceni Catalysta... proč mu tu sanci vubec dal ?? nechapu...
-
Pridam svoj nazor na tvoju reakciu. Takze tak ako ty som s problematikou Mass Effect universa oboznameny. Mam komplet prejdene hry tiez niekolko krat a vsetky knihy precitane a tiez nesuhlasim a iesom spokojny so zakonceim trilogie. ano tento clanok ciastocne nieco naznacil a dal padne argumenty preco by to akoze mohlo byt ok ale pre koho pre pad desiatok alebo stoviek ludi, no dobre mozno par tisic. ale co tych zvysnych stotisic ktorym koniec nevyhovoval? Tvoja narazka na vek ved ako inak musi byt ako by vsetci hraci mali od 10 do 15. Predstav si mam 31. Mam rodinu a uz som si nieco preskakal zivotom. Hravam hry 16 rokou a je to moj konicek a za celu tu hystoriu som nebol nikdy sklamany viac ako po dohrani ME3. Bavil som sa ohromne, budoval som najvatsiu galakticku armadu v hystorii a naco? Takze ako cakal sopm obrovske finale nieco na sposob Babylonu 5 finalny boj s tienmi to som cakal. Zial nedockal som sa. Budem cakat na dlc a dufat ze aspon dovysvetli to co sa vlastne stalo a preco. Prepac ale cervena modra zelena pre mna nieje.