Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jasně, souhlásím, technologie není vše. V tomto případě však Shepard čelí strašlivému nepříteli, nepříteli který nezná únavu, slitování, má obrovskou trpělivost a technologickou převahu. Kromě toho musí ještě bojovat s nedůvěrou ostatních ras a civilizací. Já ten konec beru opravdu jako spíše pozitivní, je to konec jedné dlouhé éry, ale zároveň začátek nové. Nyní by se příběh mohl rozvíjet zase trochu jiným směrem. Samozřejmě, že zničení MR je velkým zásahem do universa, boří určitý dům a řád a to asi většině hrádů vadí, ale je to prostě jen překonání určité technické determinace a začátek jiné. V mé verzi např. Schepard zvítězil, byť trochu jinak, než jsem si sám na začátku představoval.
    Autoři do hry mohli dát nějakou konvenčnější porážku Reaperů, nějakou strašlivou bitvu a ohromě krvavé vítězstí civilizace. Ale to by nakonec mohlo být ještě horším vítězství, než nám autoři nyní předložili. MR by třeba zůstali, ale z většiny obyvatelných planet by zbylo nukleární spáleniště a nesčetné hromady mrtvol. Porazit takto silného protivníka by bylo vykoupeno zcela minořádnými ztrátami a třeba by bylo skutečným zánikem. Shepard se obětoval aby oběti v konvenční válce, s naprosto nejistým výsledkem, nebyly ještě mnohem horší a fatálnější.
    Každopádně je určitě dobře, že ME dokázal rozproudit takovou diskuzi. Určitě tím alespoň částečně splnil očekávání autorů.
  • Presne tak. Davalo by mi smysl, ze Shepard dostane moznost celou vec "nejak" ovlivnit, za to, ze je prvni organik, ktery se dostal tak daleko (namisto toho, aby ho catalyst hned zabil, vubec se s nim nebavil, a proste si pokracoval v cyklech) - z tohohle pohledu bych chapal zeleny konec, spojime organiky a syntetiky, cykly skonci a nebudeme vyvijet nejakou jinou silnou AI, ktera nas vytriska. modry konec - ovladnuti uz mi pak smysl nedava. Muzeme si domyslet, co Shepard s Reaperama udela, kdyz je ovladne - muze proste treba pokracovat v cyklech, ale taky muze vsechny Reapery poslat nekam do slunce, coz se vlastne kryje s cervenym koncem. Proste beru, ze Catalyst nejakym zpusobem reaguje na to, ze se k nemu dostal prvni organik, ale nabidnout mu moznosti, ktere jsou naprosto proti tomu, za co bojuje miliony let, to je imho uplne mimo.
  • No ale jak tu diskusi dál sleduji, tak mi přijde, že ten článek snad měl být nějaká variace na to Jak Dan Vávra nesnáší Skyrim. Autor se také většinou ohání nesmysly, ale článek je čtený a diskutovaný...
  • Jo to je taky jedna z mnoha blbostí. Pokud si pamatuju dobře, tak tam řiká, že když se Shepard dostal až sem, tak jeho výpočty byly chybné, takže je musí přehodnotit a nabídl Shepardovi ta "řešení". Ale důvod, že se Shepard dostal "až tam" mi přijde jako debilní. Jak říkal myslim Javik, tak Crucible nebyl jejich vynález, ale dělaly na tom rasy už před nima a každá něco přidala a že zrovna na nás to vyšlo tak, že sme to už měli všechno navrhlý a jen jsme to postavili a připojili, neznamená, že si zasloužíme jinej přístup...
  • Sorry, ale za 100 hodin dohraješ sotva 2 díly, ale rozhodně ne 3 :-) Mám průměr 50 hodin / hra a to do toho nepočítám multiplayer.
  • Nesmíš věřit všemu co kde slibujou :-) Já se všem informacím o hře raději vyhýbal jak čert kříži, takže když mi dorazila tak jsem viděl v podstatě jenom 2 trailery. Když je moc velký hype, ve finále to poškodí i kvalitní hru. Méně je někdy více, to by měli klukům z EA poradit...
  • Lot tiež mohol klamať o zelenom a modrom *11* proste celý ten koniec tam nesedí niečo podobne ako keby dali do CoD do poslednej misie rozhodnutie podľa zabitých superov
  • Souhlasím s tebou, hlavně co jsi psal o Catalystovi. A to je pro mě ten problém. Už jsem to psal pár vláken níž - proč tedy Catalyst vůbec nabídne Shepardovi možnost Reapery zničit? Cykly existují z důvodu, za kterými si Catalyst stojí, je třeba organiky jednou za čas vyhubit, aby nestvořili AI, která je zničí. Fajn - ale proč teda Catalyst vůbec Shepardovi nabídne možnost nechat ho zničit Reapery, Citadelu atd., čímž se přeruší cykly, organici nějakou dobu na to stvoří onu AI a nastane problém, proti kterému Catalyst miliony let bojoval. Nedává mi to smysl.
  • to mas pravdu, ale stejne je to absolutne proti tomu, o co catalyst celou dobu (miliony let...) usiloval. Shepard je první organik, který se dostal tak daleko, tak dostane možnost Reapery zničit? Proč? Miliony let běží dokola cykly, aby byli organici na urcitem stupni vyhubeni... a najednou se Catalyst rozhodne, že "teda dobre, dostal ses až sem, tak jestli chces, muzes znicit vsechny Reapery (k tomu vsechny dalsi AI), citadelu a hotovo." Catalyst tim popre sebe sama a sve snazeni. Je znicen, cykly preruseny a za par let organici vyrobi AI, ktera je znici... coz prece Catalyst nechce... proste mi to nedava smysl no :-(
  • Cahir
    Nesouhlasím. Je to názor, ale není to fakt. Opravdu nesnáším škatulkování a tohle mi škatulkováním hodně zavání. Nikdo nevydal žádnou bibli, která by obsahovala nezpochybnitelné koncepty typu: jak udělat výbornou hru. Můžu hodnotit kvalitu provedení, ale nikdy nemůžu zavrhnout samotný koncept. To je devíza krátkozrakých a ustrnulých lidí. A to neplatí jenom u her. Pro mě za mě ať hra končí klidně smrtí hlavního hrdiny a triumfálním vítězstvím záporáka, když to bude provedeno dobře a bude to dávat smysl v rámci celku, případně to umocní zážitek. Kdo dal komu právo tohle smést ze stolu a označit to za špatné už jen proto, že to vůbec je?!
  • Což o to, já bych dokázal přijmout a souhlasit s myšlenkami článku, ale neskutečně štvou mě dvě věci. Ta první jsou právě ty nelogičnosti a díry, které nemohou být nevýznamné, protože ten konec shazují. Jakmile jsou kdekoliv takové obrovské logické díry, prostě se nad nimi nedá mávnout rukou, protože to znamená:a) Autoři to prostě odflákli b) jsou v rozporu s tím, co se stalo, a tedy konec vysloveně popírají.
    A druhá věc, co mě štve je to, že s tímhle koncem jsme dostali, než bylo slibováno před koupí hry, takže se to dá vlastně klasifikovat jako podvod a klamavá reklama. Nemám problém přijmout vizi autorů, ale ne v situaci, kdy mi autoři před koupí trvdí naprostý opak, než ve finále vytvoří, to se na mě nezlobte.
  • To by znamenalo, že ten hologram na konci o důsledích červeného konce lhal. To je mnohem méně šílené, než kdyby z nepochopitelných důvodů říkal pravdu, ale vzhledem k tomu, že jsem absolutně nepochopil jeho motivaci (proč s Shepardem vůbec mluvil) tak bych v tom logiku nehledal.
  • No, jistě, na vlastní názor máš právo a neberu Ti ho, jen s ním nemohu souhlasit. Technologie není všechno, pravděpodobně se ani dále nevyvíjejí a Reapeři pořád dělají v podstatě jen to co jim bylo určeno, nedělají to tedy s oním "nadšením" dělají to protože musí. Naopak ono nadšení bylo spíše na straně organiků protože ti bojovali o přežití.

Také myslím že i s technologicky vyspělejším nepřítelem se dá zvítězit nebo to uhrát "na remízu", pokud víš jak na to a boj vedeš podle svých pravidel.
    Shepard vzal Reaperům jejich hlavní zbraně (moment překvapení, uzavření mass relays) a Reapeři tedy museli měnit své plány, to vše mohlo podporovat jejich porážku. Nehledě na to že rasy byly již dost vyspělé na to aby využívali i některou Reaperskou technologii (viz dělo Thanix nebo jak se jmenovalo).
    Prostor pro poražení Reaperů tam určitě byl, však i v těchto současných koncích je defacto porazíš.

A s přihlédnutím k faktu že BW dělali konce tak jak je dělali (tedy že samotné finální zakončení vybereš až na konci hry pouhou volbou "barvy") tak tam mohl být na výběr i konec kdy by reapeři byli zničeni ale mass relays ne. V tom Bioware vůbec nic nebránilo (universum ME určitě ne a i kdyby, BW už ukázali že zasáhnout výrazně do universa jim nedělá problém), jen to tam prostě nedali..
  • Cahir
    Mě dostává, jak vám tady Lukáš explicitně několikrát řekl, že on a ostatní mají naprostou svobodu při vyjadřování názoru, ale vy prostě nezavřete huby a furt musíte špekulovat, ať už o shopu games.cz či EA. Prostě jak rozbitej gramofón, naprosto ignorujíc cokoliv, co Lukáš řekl. Nechápejte mě špatně, klidně mu nevěřte, ale tahle přesvědčovací taktika neustále rozmazávaného hov*a je úchylná...
  • Můj názor... Nemohl se Anderson do paprsku dostat dříve, protože po zásahu paprskem od Reapera se Shep. jestě potácel na Zemi? Je zde také ta věc se stále se měnícími chodbami. Je tu možnost, že nebyli na plášti ale pod nějakou prosklenou kopuli/energetickou barierou -jen spekuluji :) . Catalyst nám přeci nabídnul ony možnosti až po připojení Crusible. Posádku Normandy si tedy také neumím vysvětlit, třeba to celé rozhodování trvalo dost dlouho na to, aby se všichni mohli nalodit :) . Shepard a pád z Citadely na Zem - to, a Andersonův 'příchod' na Citadelu by mohla vysvětlit Indoktrinační teorie (já sám doufám, že je to záměr, protože by ledacos vysvětlila a bylo na ní až příliž mnoho pojítek).
  • co to je RED konec - přibliž pls jak si tohoto dosáhl
  • Nevim, proc bych se mel temahle otazkama zaobirat, kdyz nemam zadny duvod se domnivat, ze cokoliv, co se stalo v poslednich par minutach, nebyl jen prelud v Shepardove hlave.
    Proc mam vlastne verit, ze Shepard byl na Citadele? Proc si mam myslet, ze entita jmenem Catalyst opravdu existuje? Jaky mam duvod verit, ze cokoliv, co Catalyst rekl, je relevantni, kdyz minimalne v jedne veci prokazatelne lhal (zniceni Reaperu = smrt Sheparda)? Proc bych si nemel myslet, ze to byl jenom dusledek indoktrinace a vsechno, co rekl melo za cil zviklat Sheparda a odradit ho od jedineho spravneho konce -> zniceni Reaperu.
    Tolik k tvym otazkam. Snad se v lete oba dockame odpovedi... *3*
  • aha, to patří jinam
  • a kde by si asi lidi o tom konci podiskutovali - tak si založ někde vlákno pro ty co to ještě nehráli *5*
  • Naprosty souhlas, ja nepotrebuju happy end, ale ten konec je naprosto nesmyslny at se na nej podivame z jakekoli strany. Uvidim jak se s tim Bioware poperou v te rozsirene verzi, ale jedine logicke vysvetleni by bylo "to se vam cele jenom zdalo a tady je opravdovy konec" *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit