Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
Já jsem Mass Effect nehrál, protože mě RPG vesměs vůbec nebaví. Nicméně po přečtení tohohle článku mi tak trochu vrtá hlavou, proč by si kurník někdo měl stěžovat na takhle epický závěr?
Kdo kdy stanovil, že hry můžou mít jenom dětský pohádkový scénář? Jistě, optimistické a naivní příběhy mají své právoplatné místo. Ale u těch nemůžete přemýšet, protože v nich není důležité, proč se věci dějí. Pokud jsem správně pochopil, série Mass Effect svým závěrem dává prostor pro hluboké společenskovědní spekulace. To doufám nikdo nenapadá.
Ale tahle hra jde dál, směrem k uměleckému zážitku z této spekulace. Vítězství finálního momentu je zároveň prohrou intergalaktického měřítka. Hráč tady nerozhoduje, kdo zvítězí, protože je příliš malý. Jsou mu dány možnosti, které všechny do jedné znamenají prohru enormního množství entit a v důsledku nejsou vítězstvím pro nikoho, kromě těch nejmocnějších, kterým je putna, co se stane, pokud jim to nevleze do zelí. Hráči je "vyšší mocí" dána možnost volby, která představuje dilema neuchopitelných rozměrů. To je úžasný moment. Hráč celou dobu utváří události, sbírá informace a podle nich se to snaží celé směřovat k obrazu svému. Nakonec se ale ukáže, že ani ve vší své hrdinné snaze neviděl a nepochopil vůbec nic podstatného, a je mu do ruky vložen ultimátní rozhodující nástroj ve stylu "kecáš do toho, tak si to rozhodni". Fantazie, hráč zjišťuje, že jeho snaha skrze celou sérii byla jen zrnkem písku na poušti, ale přesto je mu z neprůhledných pohnutek dovoleno změnit řád světa. Ježíši vždyť to je totální pecka. -
Konec je umělý, nereflektuje události předchozích dílů (temná energie, humam reaper etc.) a ať už se Shepard snažil sebevíc, nakonec na jeho činech nezáleželo (mass relays) + desítky logických chyb a...ale pořád se bavím o chybách, nejedná se o úhly pohledu, jako např. že se něco mohlo stát nebo nemuselo...prostě to co se na konci stalo nemá hlavu ani patu. Kdyby konce vzešli tak, aby se brala v potaz celá série (klidně by mohli obsahovat i zamaskovanou deus ex machinu .tzv bez přítomnosti toho ducha), vůbec by mě v rámci toho nevadilo umělecké vyjádření autorů ať už by bylo skoro jakékoliv, hlavně aby by se konce trochu lišili a aby jsem se na konci cítil jako hrdina (můžu být mrtvý, má posádka mrtvá, zem zničená a temná energie hrozba budoucnosti, něco jsem přesto změnil...ostatní přežili a reaperům se záměr uplně nepodařil....)
-
Ale ale...já za 1. nic o bioware nepsal. a za 2. si myslím že autora nijak neurážím. Jen se mi nelíbí co napsal a nelíbíse mi ani jeho názor o lidech kteří konec nepodporují a nepochopili tak jako on toď vše..taky sem vyjádřil svůj pohled na věc.. *3*
-
Sakra to ani neumíte napsat jeho jméno? Je to SHEPARD, ne Shepherd, Shappard, Shepperd nebo jakákoli jiná hrůza.
-
Skvělý článek a výborně napsaný, díky.
-
Proč potom teda nedají prostor i protistraně? proč neotisknou názor někoho komu se konec zas až tak nelíbil? Ano je to pěkné že se podělil o svůj názor. Je zajímavé jak se v daném díle snažil mermomocí najít tolik věcí, které tak autoři možná ani nezamýšleli. To všechno beru.. Mě prostě vadí že bez vysvětlení shazuje ze stolu názor protistrany a dává jí nálepku hlupáku co neumí používat vlastní mozek. A nechtěl sem osočovat někoho z podjatosti...opět to spíš v návalu vzteku. Pravda zákulisí prakticky neznám...ale mám i osobní zkušenost kdy byl jeden známí pověřen zrecenzováním ME3 a svěřil se mi že ho celá serie naprosto sr*la, že je mu děj i konec ukradenej a že je to pro něj hloupá střílečka a pak tomu vysekl mistrovsky hodnocení...takže tak... *5*
-
ok takze : miliardy bytosti umrou, nejaci partaci ti umrou, cele svety a kolonie sou totalne zdevastovane a Shep nema pravo na konci prezit? Proberte se...Z toho udelat happy end nejde ani kdyby nakonci behal po plazi s 10ti modryma deckama. To ze pri kazde volbe umre je totalni znehodnoceni toho pribehu ( nepocitam to nadechtuti v troskach, jakoze prezil, protoze to k nicemu nevede... )
A to ze poslednich 30 minut hry precpano nesmyslama o tom se bavit nemusime. Jen ty 3 konce, wtf?
Ovladnuti - demence, za to snad nikdo nebojoval 3 dily, naprosto nepochopitelna volba.
Synteza - to je jasny tam si muzete podat ruku s Dr.Mengelem.
Zniceni - jediny konec davajici hre smysl za ktery jse bojovali.
Pak nasledky voleb, zase naprosto odflaknuty a nesmyslny konec.
Dalsich 150 der se mi vypisovat nechce... -
Co to je za otřesný komentář???!! Tyhle PR komentáře Activisionu by se měli mazat!! *7*
-
A já přidám svůj názor
Ten článek se mi zdá jenom jako vyumělkovaná urážka všem, komu se konec nezamlouvá. V podstatě nám, co ten konec považujeme za kupu sr*ček, autor říká, že nemáme fantazii a nechápeme tu strašně hlubokou a filozofickou myšlenku co za ním je. A já na to: BULLSHIT!
Konec jsem pochopil dokonale, i s tou zvrácenou filozofií. To ale nic nemění na tom, že dle mého do ME (a mám na mysli celou sérii) nesedne, je děravý jak řešeto, polovina věcí není uzavřená, a nic není vysvětleno (ačkoliv to bylo slibováno).
Nebudu rozebírat konkrétní problémy, to už je tu několikrát. Nechci happy end, a není to jeho absence, co tolika lidem vadí. Sakra, já dokonce doufal, že to skončí tím, že budu muset obětovat celé světy a soustavy, část týmu, a ani by mi nevadilo obětovat sebe, aby jiní přežili. Ale bylo by to MOJE rozhodnutí, koho nechám pochcípat. Ale né, tady máš na výběr tři možnosti, jednu horší než druhou, a vyber si.
Další věc, co mě na tomhle článku vytočila, je tvrzení, že hrozba vyhlazení života umělou inteligencí je centrální motiv celého ME. Tohle už jsem četl tolikrát, že mi z toho nabíhá žíla na čele. Není, a nikdy nebyl. Přítomné to je, a je to velice důležitý konflikt, ale za těch 150h hraní skrz tři hry jsem ho nikdy nevnímal jako hlavní. Takže buďto jsem pablb, a nebo byly špatně napsané všechny hry, protože si to neuvědomil nikdo. Neznám jediný článek napsaný před vydáním ME3, kde by se něco takového tvrdilo. A že jsem jich přečetl. Schválně – kdo s tímhle centrálním konfliktem souhlasíte, dejte na nějaký článek odkaz!
Jestli autor nevidí na konci logické díry, tak je mi ho líto, a měl by se sebou něco dělat, nebo alespoň přestat přesvědčovat ostatní, že on je tam nevidí, tudíž tam nejsou.
Už jsem to psal jinde a napíšu to znova. Celý ME3 je uspěchaný, odfláklý, a všechno po misi na Thesii mi tak nějak smrdělo (ani nevím konkrétně proč, prostě špatný no) - čest světlým místům (Tuchanka, Ranoch).
První dva díly mám rád, je to dáno i tím, že mám blízko ke sci-fi. Ale trojka je špatná, a není to jen koncem, ten to jenom korunuje. -
Tak abych se v komentech neopakoval, hodím sem svůj blogový článek na téma konců jakožto protinázor...
http://draggo.zing.cz/clanek/1613/mass-effect-3-a-jeho-neslavny-konec
(s redakcí onoho serveru nemám nic společného, pouze ho využívám jako prostor pro psaní článků) -
lol
-
Je to poznat... Škoda *13*
-
Nějaký recenze a hodnocení jsou mi ale úplně u zadku...
-
Ten kdo se chová arogantně jsi jenom ty, on jen vyjádřil svůj pohled na věc a nikoho neuráží jako ty. Vy fanatičtí novodobý bioware hateři by jste si měli založit nějakou sektu, roštilujete se, že někdo vyjádří svůj názor, zatím co vy to samé děláte ve svých komentářích. Rozdíl a PODSTATNÝ je v tom, že oni ten váš neodsuzují a ještě pořád jsou schopní pochopit, že někdo jiný může mít na celou věc jiný názor, zatím co vy už asi jste tak zaslepeni, že už kolem sebe umíte jen plivat.... *12*
-
Já s tebou ale souhlasím.Vidím to tak nějak stejně.Ten článek je s*ačka... *7*
-
Titanic je skvělý příklad zvládnutého "bittersweet" konce. Jack a dalších 1500 lidí sice umře, ALE finále rozhodně nepostrádá i nějakou tu "šťastnou stránku", nějakou tu jiskru naděje v podobě postavy Rose, která se díky Jackovi dokáže vzepřít konvencím, které jí svazovaly a prožít skutečně naplněný život. Sice ten film spousta lidí nemá rádo, ale nelze tomu upřít, že je to vycizelovaný kus filmařiny, který udrží pozornost po tři hodiny, člověk ho může vidět desetkrát a konec dojme snad každýho. A to třeba konec ME3 nedokázal. Necítil jsem smutek nebo dojetí nad tím, že Shepard zemřel. Spíš ve mě kypěl vztek a zklamání z toho, že moje nejmilovanější série skončila tak mizerně. Pokud chce autor udělat smutný a emotivní konec, musí tam kromě toho neštěstí být i nějaká jasně viditelná jiskra naděje. Např. Shepard se sice obětuje, ale mass relays zůstanou a galaxie může díky Shepardovi žít dál v míru. Současný konec je čirý nihilismus a doufám že se ostatní vývojáři poučí, a už něco podobnýho NIKDY NIKDE neuvidím.
Btw Titanic jsem viděl v pátek znovu ve 3D, proto mě to celý napadlo (btw doporučuji) -
http://cs.wikipedia.org/wiki/H%C5%99%C3%ADchy_pro_p%C3%A1tera_Knoxe#Desatero_p.C3.A1tera_Knoxe
-
Údajně má vyjít oficiální druhá verze. Jsem dost zvědavý, tyhle knihy mám rád. On Klam sám o sobě nebyl špatný (já ale nejsem příliš náročný čtenář). Jen ty chyby to zabily. Kapryshyn rulez!
-
1. Zločinec musí být někdo, o němž je zmínka brzo na začátku příběhu.
2. Všechny nadpřirozené nebo nepřirozené faktory jsou zcela vyloučeny.
3. Není přípustná víc než jedna tajná místnost nebo tajná chodba; i ta je přípustná pouze tehdy, odehrává-li se děj ve stavbě, kde lze takové zařízení předpokládat.
4. Nesmí být použito žádného „dosud neobjeveného“ jedu ani přístrojů a metod, které vyžadují dlouhého vysvětlování na konci příběhu.
5. V příběhu nesmí vystupovat žádný Číňan.
6. K řešení nesmí dopomoci náhoda, ani nesmí být veden nevysvětlitelnou intuicí.
7. Pachatelem nesmí být sám detektiv.
8. Detektiv nesmí odkrýt žádnou stopu, aniž ji hned odhalí také čtenáři.
9. Duchem chudý přítel detektivův, jeho watson, nesmí zatajit žádné myšlenky
10. Nesmí se vyskytovat dvojčata nebo dvojníci. -
Ne, utekl ještě před zahájením prací na Dragon Age 2.