Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jinak zajímavé že před pár dny vyšel podobný článek na http://www.eurogamer.cz/articles/analyza-mass-effect-3-a-jeho-nestastny-konec laděn tedy opravdu opačně než to co tady předvádí komouš Smutný...

PS: Jaká to náhoda...
    • sleepless
      Clanek byl napsan uz minule pondeli (9. dubna) a jeho vydani bylo dopredu naplanovane. Pokud by clanek reagoval na nazory jinych lidi z jinych webu, bylo by to tam jasne uvedeno. Opravdu se neridime tim, co vychazi jinde. A urazky autoru si prosim odpust, budu je mazat. Nesouhlas se da vyjadrit i slusne, i kdyz chapu, ze to je pro spoustu lidi nepredstavitelne.
  • Připadne mi super, jak Aleš Smutný o Mass Effectu přemýšlí a připadne mi super, že o hrách píší inteligentní lidé, jako on. Na druhou stranu mi nepřipadne, že by si zrovna Mass Effect zasloužil nějaké filosofování. Podle mě je Mass Effect série, která poskládala klišé ukradená ze všech možných předloh - herně je to Kotor se střílením, vesmír je něco mezi Star Wars a Star Trekem, příběh o strojích likvidujících cyklicky lidstvo je z Battlestar Galacticy (jak je možné, že se o tomhle nemluví?) atd. Chápu, když lidé filosofují o Xenogears, Tormentu nebo Final Fantasy 7... ale zrovna Mass Effect? Jsou to pěkné hry, ale nějakou zvláštní hloubku bych v nich nehledal.
    • ales.smutny
      Díky :) Nicméně já myslím, že je ME celkem výjimečný na poli her svou komplexicitou. Samozřejmě není originální, to určitě ne, ale to nějak chybí většině tvorby posledních pár let, možná i dekád. Ony jsou celé řetězce inspirací, které se mnohdy táhnou ať od literárních a divadělních her tak třeba od sociopolitických metafor či ekvivalentů.
      Já zkusím vypíchnout to, v čem je tahle série zajímavá, či spíše o čem stojí za to hloubat, v příštím článku. Tentokrát už bez koule na noze v podobě kontroverze kolem konce :)
      • to je roztomiléééé *15* *15*
  • Trol.diskuzni
    "Mass Effect je bez diskusí jedna z nejlepších ... sérií herní historie..."

Dobrý trolling na úvod! *1*
    • tak pod to se podepisuju. To už i Worms nabídli hluboké charaktery, které si hráč oblíbil.
    • Ringwraith
      "Nejlepší" je silně diskutabilní.
      "Nejvýznamější" asi sedí, vzhledem k shitstormu jaký proběhl kolem ME3.
    • Cahir
      Bože, ty si trapka. Zato tvůj trolling je ukázkový.... Sniž kvantitu svých příspěvků a možná se ti podaří nějaký kvalitní.
      • Trol.diskuzni
        Já jsem se svými příspěvky spokojen. *3*
        • To ses porad ten samej Trol.diskusni, kterej pred par mesici tvrdil, ze je tu jenom na chvilku, protoze ma lepsi veci na praci, a jinak ho hry ani moc nebavej a nezajimaj?
          • Trol.diskuzni
            Já jsem říkal, že mě hry nebaví, a né, že mě nezajímají. *3*

Jo a změnil jsem názor, protože mám stále co říct. *5*
            • Trol.diskuzni
              Život je někdy těžký, ale neboj, zlepší se to! *4*
            • Smutny. A to nemyslim Alese.
  • Takže autor článku je očividně namyšlený idiot, který ani nemůže být opradovým fanouškem hry, protože jinak by souhlasil, že konec ME3 je to nejhorší co se kdy mohlo stát?
    A je nepřípustné, že údajně uráží lidi, co s koncem nesouhlasí, ale je v pořádku, že všichni zde uráží jeho?
    Došlo tu někoumu že existují lidé, kteří plně chápou vaše argumenty a rozumí, proč se vám konec nelíbí, ale prostě nesouhasí a mají jiný názor na věc? Pokaždé když se odvážím ozvat, jsem obviněn že "to nechápu" a zavalen argumenty. Já vás chápu, v něčem i souhlasím ale prostě mám jiný názor na věc.
    A jestli se někdo chce zeptat "Jak se ti taková nesmyslná slátanina a urážka všech fanoušků mohla líbit?", tak myslím, že tenhle článek na to odpovídá docela dobře. Jestli nesouhlasíte, fajn. Ale nazývat to "vyumělkouvanou urážkou" spíš svědčí o tom, že lidé se holt rádi hádají.
    • S článkem mohu souhlasit, i když bych rád spíše hovořil o vysvětlení konce. Z duše mi autor mluví.
    • Já si spíš myslím, že autor toho nemá v oblasti sci-fi mnoho načteno/nakoukáno. Dovedu si představit, že kdo se s těmi motivy setká poprvé v ME, tak si je může spojovat právě s touhle hrou a ta potom získává jako celek na hodnotě. Já to vnímám jako svého druhu parazitismus, protože to ani není kreativní zpracování, to je často loupež za bílého dne.

V kontextu velkohubých prohlášení autorů, jak je příběh a zejména jeho zakončení jedinečné a bombastické, mě to jednoduše rozčiluje.
      • Autor toho má asi zmáknuto docela dost. A není to jen o Sci-Fi atd... Tohle to přesahuje, tu jde o obecné pravdy a možnosti etiky morálky atd...
        • Hairy_Ass
          Jak může přesahovat sci-fi, které samo o sobě zahrnuje právě třeba "obecné pravdy", "etiku"...? Nebo si snad myslíš, že sci-fi je jenom o létání vesmírem a masakrování emzáků? *4*
          • Cahir
            Až mi ukážeš sci-fi, které je v podstatě převlečenou knihou o etice, tak ti uvěřím. To, že hrdina mé knihy bude matematik ještě neznamení, že jsem obsáhnul matematiku v její celistvosti.
          • Sci-Fi je jen odrazem těchto principů a proto je přesahují. ME je jen sci-fi a tím pádem další odraz.
      • "Já si spíš myslím, že autor toho nemá v oblasti sci-fi mnoho načteno/nakoukáno."
        Takze vlastne opet rikas, ze bud autor souhlasi s Vami, nebo je nevzdelany/blbec etc. aneb presne to, na co A_Vatar poukazuje?

Promin, ale pri vsi ucte Zelaznyho Dworkin ma mit podle me trochu jinou uroven *3*
        • Nikdy jsem neřekl, že autor je blbec, a jedním dechem dodávám, že si to nemyslím. Rovněž slovo "nevzdělaný" je dost ošemetné, protože evokuje dojem jakéhosi analfabeta. Pokud se autor rozplývá nad něčím, co je šestkrát prolitý lógr a věští z toho lógru hluboké filosofické teze, pak se ptám proč, a moje domněnka ("Já si myslím, že...") je ta, že nepoznal, že jde o šestkrát prolitý lógr, protože nečetl/neviděl originály. Jde o domněnku vyvratitelnou.

Jinak Dworkin z Amberu je šílenec, který souložil s jednorožcem. Myslím, že jen tak nevypadnu z role. *1*
      • Hairy_Ass
        Je jasné, že kdo je alespoň trochu obeznámený s BSG, Star Trekem nebo Odhaleným vesmírem, tak mu příběh ME trilogie nepřijde v nejmenším jedinečný. Já jsem se s tím, že BW nedělají originální příběhy, dávno smířil (alespoň je umí vyprávět). Ale v životě mě nenapadlo hledat v jejich příbězích něco filosofického (samozřejmě filosofovat můžeme i nad slupkou od banánu, ale je to asi stejně zajímavé). *4*
      • ales.smutny
        Pravda, autor čte fantastiku jen třiadvacet let, to není moc...:)
  • Neviem ako dopadla trilogia, vykaslal som sa na to v 3/4 Mass Effect 3. Ale znicil to jednoznacne gameplay. Mozu tam byt desiatky hodin videa, ale stale je to HRA. A v trojke film zabil hru.
  • pokud si chcete něco dobrého o konci ME přečist kupte si nové Score dost mě pobavilo
    • Nemuzes naznacit? :-) Papirove casaky uz par let nectu.
  • To se tady zase strhne nadavek *1* .
    Ja osobne s clankem az na par drobnosti souhlasim.
    Moje nejvetsi vytka vuci konci je pouze dojem,ze zaverecne animacky jsou proste odflakle.
    Pouzit 3 temer identicke animacky pro 3 pomerne dost rozlisne zakonceni opravdu nepusobi adekvatne AAA hre velikosti ME.
    A kazi to celkovy dojem z konce.
    • Pre mna je vacsi puser ako tri z 90% identicke videa fakt, ze v poslednej minute sa tam doslova vycaruje ten maly smrad. To je pre mna lacne a ubohe. Ale tak ked sa v dvojke na konci objavil reaper terminator ktory tiez nedaval zmysel... *4*
    • Přesně tak, z uměleckého pohledu má ten článek naprostou pravdu. Bioware vytvořil velmi kvalitní zakončení, které nemá v herním průmyslu obdoby. Ale to technické zpracování všech konců je velmi odbyté. Velmi jednoduché a krátké videa, ze kterých musí hráč veškeré informace jenom domýšlet. Snad to to DLC napraví. Podle mě takovou kvalitou konce ME3 hodně pokazili celou serii. Člověk strávil u této herní serie téměř 100 hodin (v mém případě) a dostane takový nemastný neslaný konec. Myšlenku to má, ale to zpracování je hrůza.
  • Cahir
    Danny.Blue: Květen 1945 válka se chýlí ke konci, vstupuješ do Berlína a najednou se před tebou objeví průhledná figurka malého židovského chlapce, kterého jsi někdy viděl umírat. Chlapec ti řekne, že Hitlera vytvořil, protože kdyby on nezabil židy, tak se pozabíjejí navzájem. Ale protože jsi chytrý a dostal ses až k němu, dá ti na výběr tři možnosti:
    A) Zničit Hitlera, a přitom pravděpodobně i sám sebe, a všichni možná jednou zemřou
    B) Ovládnou Hitlera a přitom zemřít, i když to vůbec nedává smysl
    C) Zemřít a pomocí záhadné energie udělat ze všech lidí položidy, přičemž to by mělo být nejlepší řešení

DAFUQ?!!

Sice je to trochu kostrbaté, ale myslim, že je z toho jasně vidět o co mě, a desítkám tisíců dalších jde, o smysl.

Nabízím svou skromnou interpretaci, podle níž tvoje teorie pokulhává hned na začátku. Před tebou by se nesměl objevit "duch židovského chlapce", ale "duch Hitlera". Starchild sám je pravděpodobně reaper, resp. AI, která Reapery vytvořila. Pravděpodobně byl stvořen organiky (podle teorie, že slepice je dříve než vejce) a pravděpodobně byl zpočátku naprogramován tak, aby jim sloužil. Dejme tomu, že pak nabyl vědomí a na základě zkušeností došel k závěru, ke kterému došel - výtvory budou vždy rebelovat proti svým stvořitelům. Racionálně pracoval s několika premisami: musí zachovat organický život, nesmí dopustit válku organiků a syntetiků, na obecné úrovni musí zachovat řád a nedopustit chaos. Došel k závěru, který může z těchto premis plynout: totiž k onomu cyklickému vyhlazování. Myslím, že pro tuhle teorii hraje to, že ačkoliv je svým způsobem logická, naprosto popírá a nebere v potaz lidský, emocemi a vůlí k životu zatížený, pohled na věc. Je to prostě čirý kalkul. Vývojáři před tebe nepostavili absolutní autoritu, postavili před tebe syntetickou autoritu s určitým pohledem na věc. Můžeš ji vyf*ckovat , můžeš její nástroje ovládnout (svým způsobem ji taktéž vyf*ckovat), nebo můžeš dát za pravdu jejímu novému zjištění, čímž mimo jiné uznáš její svrchovanost a místo toho abys ji odmítl (ostatní dva konce), tak se s ní spojíš (doslova).
    • No podle mě pokulhává spíš tvoje teorie. Objevila se tam AI v podobě dítěte ať už má moc jakoukoliv. Takže duch židovského chlapce je lepší přirovnání. Já osobně bych to interpretoval tak, že to dítě nevytvořilo jenom Hitlera, ale všechny nácky... Mimoto, "Starchild je sám pravděpodobně reaper,..." to je jedna z věcí, co je na konci špatně. Pokud si to neviděl do teď, tak 95% konce si musíš domyslet sám.
      • Cahir
        "Objevila se tam AI v podobě dítěte ať už má moc jakoukoliv. Takže duch židovského chlapce je lepší přirovnání." - Co to je za argument? Nechápu. i kdyby se objevil v kostýmů Santa Clause, tak to nic nevypovídá o jeho identitě.
        Shepard se ptá v jedné části Legiona ptá, proč vidí v záznamech povstání Gethů Quariany ve skafandrech a Legion odpoví něco ve smyslu, že virtuální realita pracuje se Shepardovejma vzpomínkama. V podstatě ihned mě napadlo, že to samý dělá Catalyst - ani na minutu jsem prostě nepochyboval o tom, že by to nebyl Reaper. A Reaper je jen provizorní označení - je to prostě syntetická entita, která vytvořila reapery/je jejich součástí. Je potřeba si uvědomit jeden neoddiskutovatelný fakt, totiž že Starchild NENÍ VŠEMOHOUCÍ. Kdyby byl, nebyli by jeho plán + jeho nástroje (Reapeři) tak strašně omezení. Pořád jsou to jen technologie, ačkoliv pokročilejší. V mých očích a v očích celé křesťanské, židovské a muslimské kultury, je všemohoucí bytost opravdu VŠEMOHOUCÍ, není omezená nějakými technologiemi, ať už sebepokročilejšími. Tohle je prostě důkaz, že ať už Starchild jakákoliv autorita, není to autorita všemohoucí, je omezen a uvězněn v hmotném světě stejně, jako všichni ostatní, a proto nabízí jen určitý subjektivní úhel pohledu.

"to je jedna z věcí, co je na konci špatně. Pokud si to neviděl do teď, tak 95% konce si musíš domyslet sám." - Až mi smysluplně vysvětlíš, proč je to špatně, zavřu hubu, přísahám. Je to postup, který se v literatuře používá velmi dlouho a používali ho i jedni z největších literátu světa, dokonce i nositelé Nobelovy ceny. Já jsem naopak velice rád za to, že ME je natolik promyšlený, že má interpretační potenciál. To se holt neurodí často...
        • Asi to už číst nebudeš, protože vidím, že reaguji hodně opožděně, protože jsem se tady dlouho neobjevil, ale přesto... Jednak musím souhlasit s komentářem Idahy, který je nade mnou. Že pokud člověk chce, umí obhájit i sebevětší kravinu... Ano pamatuji si na to jak "mi" (Shepardovi) Legion říkal něco v tom smyslu, kolik jsem quarianů bez masky už viděl. Na to Shepard neodpoví, pokud si to dobře pamatuji... ALE! Podle mě je tohle jen ukázka lenosti EA. Dobře neměl jsem romanci s Tali nikdy, ale je mi jasný, že i kdyby tam byl Shepard, co tu Romanci měl a viděl Tali bez masky, taky by si to nedomyslel... A navíc. Už ve dvojce jsem při misi s Tali potkával hodně mrtvých Quarianů, a kdyby to byla taková záhada, jak pod tou maskou vypadají, divím se, že by se Shepard na nějakého nepodíval. (Ano tohle je opravdu jen teorie, ale jak si sám psal, že není špatně, když si musí člověk většinu domyslet sám, tak pokud s tím budu pracovat, tak podle mě si Shepard některé masky odkryl a jejich podobu znal...) Podívej se jak dopadla Tali. Odmaskovali ji tak, že sebrali na internetu fotku nějaké modelky, trošku to projeli photoshopem a tím nám ukázali, co jsou quariani zač. To je lenost, ale ty tomu můžeš říkat, jak chceš.
          To pokračování s tím, že Starchild není všemohoucí vůbec nechápu... Já vím, že je to nějaká UI, které velí Reaperům a je schopná v cuku letu postavit na Citadele 3 různé nástroje zkázy. To je jediné, co o něm vím, ale to samo o sobě ukazuje, že asi něco dokáže.
          "Je to postup, který se v literatuře používá velmi dlouho..." Ano, ale tohle není žádná literatura, ale počítačová hra. Literatura používá jiné nástroje, film také a počítačové hry také a pokud bys chtěl všechno míchat dohromady, tak to nedopadne dobře.
          • Pokud máš romanci s Tali, Shep na to odpoví, že jen jednoho, a Legion řekne, že o tom nemají záznamy.
        • Špatné na konci je, že je to za prvé deus ex machina, což je lamařina nejhoršího kalibru. Za druhé jde zcela proti smyslu hry: hledání jiné cesty, vítězství překážkám navzdory. (ze těch tří konců je nejsnesitelnější snad jen ovládnutí, nebo si někdo zvolí strašlivou eugeniku či zničení gethů, které předtím někdo tak pracně usmířil se quariany?). Který pitomec tohle vymyslel? Dnes kdy už je jasné, že za konec je zodpovědný Casey Hudson a Mac Walters, kteří ho sepsali bez konzultace se zbytkem týmu, je tento článek dokonalou ukázkou toho, jak si člověk umí obhájit sebevětší kravinu. Toto si neodpustím: je mi líto, ale autor článku zřejmě hrál Mass Effect nanejvýš pro účely recenze. Jinak si nedovedu vysvětlit, že by vypustil takový blábol: "Salariané a turiané v roli autorit zasáhli krogany prokletím genofágu, který je de facto božským zásahem. Dělají tak, protože mohou, protože mají tu sílu. " Nikoliv, autore, oni to udělali, protože museli, byli zahnaní do kouta ničivou silou kroganů, když jim posílali asteroidy na domovské planety.
  • BTW muze mi nekdo vysvetlit, kde jste vzali Jack u tech biotiku? Ja ji tam teda nemel... Stejne tak Wrexe ani Grunta jsem nepotkal, tusim o Wrexovi se zminovali ze umrel... pritom si neuvedomuju, ze bych o to nekde zavadil v tech otazkach na zacatku...
    • Tak buď sis neimportoval savy nebo ti ty postavy prostě v předchozích dílech umřely :)
      • Jasne, ze jsem neimportoval savy, ale, to ze nemam savy, snad neznamena, ze ty postave neexistovaly ne? Divny.
        • Pokial si neimportoval Savy, tak niektore postavy z ME2 sa v ME3 neobjavia - a to len preto, lebo v ME2 si svojim rozhodnutim zmenil ich osud...

Grunt bol v nadrzi a pokial si ho nevyslobodil a nerozhodol sa ho vypustit, tak tam skratka aj ostal a teda ti nema ako pomoct.

Jack si v dvojke vyslobodil z vazenia Purgatory, opat plati, pokial si sa ju v dvojke rozhodol nenaverbovat, tak pocas ME3 tam je stale zavreta...

Rovnako aj Tali je v "neimportovanom" save nasledkom udalosti v ME2 v exile. Prave v tom bola sila Mass Effectu, ze si mohol tu prednastavenu situaciu vo vesmire v ME3 ovplyvnit - avsak len tym, ze si hral predchadzajuce diely. To jest Jack vyslobodil z vaznice, Grunta pustil z nadrze, zabranil si tomu, aby vyhostili Tali...

A to som este zabudol, ze v pripade, ak si mal Loyality s danym clenom, tak sa mohlo stat, ze vyviazli aj z neriesitelnej situacie... napr. Grunt v ME3
          • Hmmm takze i kdyz jsem tohle vsechno udelal, tak bez savu mam smulu... skoda mohla byt na zacatku podrobnejsi moznost si to naklikat...
            • Nemas smulu, stahni si savegame editor pro ME3 a uprav si vse, jak potrebujes. Stejne bys ho stahoval, protoze "nejlepsi" konec nelze mit bez MP, takze mi, co na MP kasleme, si musime upravit vysi military strength editorem.
            • Tak keby si si to mohol naklikat, ako by k tomu prisli hraci, ktori si vytvorili hromadu savov, aby mali co najviac kombinacii? To, ze prednastavene moznosti mas take, ake mas ( Ashley vs. Kaidan za take rozhodnutie nepovazujem, tam to nebolo o tom, ze zachrana jedneho je Paragon, zachrana druheho Renegade - preto ta moznost volby v ME3 ), je len jeden z dovodov, ktory mal zabezpecit, aby si si presiel vsetky hry zo serie a prenasal si savy...

Lenze prave vdaka tomu "obhajovanemu" koncu si Bioware nadobro odrezal znovuhratelnost nielen tejto hry, ale aj celej serie... Aky vyznam ma v ME1 zachrana Rachni, ked sa to v ME3 skoro neprejavi? Aky vyznam ma skusat vsetky mozne aj nemozne kombinacie rozhodnuti, ked v ME3 sa vsetky zhustia do vyberu moznosti A-B-C s mozno dokopy siestimi variaciami toho isteho? Aky vyznam ma hrat DLC ako Kasumi a Zaeed, ked sa to neprejavi v zavere?

Kolkokrat hraci presli ME3? Raz, mozno dvakrat, ale este som nevidel nikoho, kto by si po dohrati ME3 dal celu seriu odznova. Nehovoriac o tom, ze su jedinci, ktori presli ME 2 aj 10-krat...

A Bioware? Moze sa v takom pripade rozlucit s akymkolvek typom specialnych edicii, antologii, directors cutov, complete edicii... Kto by si to kupil, ked vie, ze na dosiahnutie rovnakeho vysledku jeho snazenia mu staci kupit Mass Effect 3 a na predchadzajuce diely moze kaslat...
        • Nikdo neříká, že neexistovali. Jen, že umřeli. Záleží jak jsi na kterou otázku odpověděl? Dvě se mám dojem týkali vylepšení Normandie v ME2. Co jsi odpověděl?
    • Co to? Jake otazky? Ja dal import savu z ME2 a vsichni tam byli.
  • Perfektny clanok. Autor vlastne napisal to co som mal v hlave par dni dohrani ME3. Koniec ME neni zly, je len nedostatocne vysvetleny a dalsi problem ze vela ludom unikaju kriticke informacie k pochopeniu deja. 13 rocny hrac samozrejme ME3 koniec nikdy nepochopi, to je prirodzene a normalne, na tom neni nic zleho. Ja som ME1 presiel 2x, ME2 3x (68h posledne prejdenie), ME3 mi trval 46 hodin. Plus knihy + ME lore wikipedia. To je dost doklane hranie na to aby mi z ME sveta neuniklo nic. Vdaka tomu som dokazal ME3 ocenit. Koniec nie je perfektny. Ma velmi prepracovany myslienku tak ako cely ME. Problem je ten, ze je nedostatocne vysvetleny a vacsina hracov doteraz hlada voditka a vysvetlenia. Inak autora uznavam za velmi kvalitny clanok. Na margo - galaxia nie je stratena, technologia Reaperov sa da vyuzit na rychle cestovanie. To aj potvrdil Micheal Gamble: "Nepodcenujme FTL" Nepojdem do detailu, iba si treba uvedomit ze Reaperi mali tak rychle FTL, ze Mass realys mozno ani nebude treba.
    • Zasadny problem konca Mass Effect 3 je ten, ze som z neho vobec nepochopil, preco v ME 2 *SPOILER* Collectori pod velenim Harbringera unasali ludi a stavali z nich Human Reapera. A ked nakoniec ho Shepard znicil, tak preco boli Harbringerove posledne slova "We will find another way!"*KONIEC SPOILERU* Ked mi toto dokazes vysvetlit z toho, co povedal Catalyst Shepardovi, tak az potom zacnem tvrdit, ze koniec Mass Effect 3 je genialny...

Lenze za danych okolnosti - mam skor pocit, ze ti z 3-nasobneho prejdenia ME2 unikol jeden dost dolezity fakt...
    • Pridam svoj nazor na tvoju reakciu. Takze tak ako ty som s problematikou Mass Effect universa oboznameny. Mam komplet prejdene hry tiez niekolko krat a vsetky knihy precitane a tiez nesuhlasim a iesom spokojny so zakonceim trilogie. ano tento clanok ciastocne nieco naznacil a dal padne argumenty preco by to akoze mohlo byt ok ale pre koho pre pad desiatok alebo stoviek ludi, no dobre mozno par tisic. ale co tych zvysnych stotisic ktorym koniec nevyhovoval? Tvoja narazka na vek ved ako inak musi byt ako by vsetci hraci mali od 10 do 15. Predstav si mam 31. Mam rodinu a uz som si nieco preskakal zivotom. Hravam hry 16 rokou a je to moj konicek a za celu tu hystoriu som nebol nikdy sklamany viac ako po dohrani ME3. Bavil som sa ohromne, budoval som najvatsiu galakticku armadu v hystorii a naco? Takze ako cakal sopm obrovske finale nieco na sposob Babylonu 5 finalny boj s tienmi to som cakal. Zial nedockal som sa. Budem cakat na dlc a dufat ze aspon dovysvetli to co sa vlastne stalo a preco. Prepac ale cervena modra zelena pre mna nieje.
    • btw možná si ty znalosti trochu osvěž:

Rannoch má vzdálenost 64433 světelných let od Sol systému. Současné FTL je 12ly/den. Což znamená 14,7 let. Reapři mají podle dostupných informací asi 24ly/den. Ok takže dejme tomu 7 let cesty když použijeme FTL. Když použijeme Mass Relay jsme tam okamžitě... Nevim no, já si myslim že MR stále potřeba jsou.
      A to ani radši nezmiňuji problémy s palivem, vybíjením jádra, navigace, zásob jídla atd...
      • 24ly/den to neviem ci je fakt, to s nebudem hadat, ale podla toho ako daleko boli od Mliecnej Drahy v Arrivale, tak im to trvalo len uzasnych 6 mesiacov, nez sa dostali na okraj galaxie. A Bioware podla mna spravilo problem v tom ze chcelo prezentovat koniec ako "bigger picture" teda ze Shepard, posadka, flotily atd, su zanedbatelne, lebo prave sme toho dosiahli ovela viac. Zbavili sme sa Reaperov. A s tym aj ich technologi. Ich technologie bola pasca, aby organicky zivot nevyvinul ine technologie, ktore by Reaperov mohli ohrozvat, mali nad kazdou civilizaciou kontrolu lebo vedeli akymi zbranami a prostriedkami sa budu branit. Takze od udalosti na konci ME3 sa zivot zacina vyvijat vlastnou cestou. Je to sitce smutne, ale nehovorime o par rokoch kedy sa odohravalo ME, ale o miliardach rokov ktore nasleduju. Neviem, no je to zlvastne, radsej by som bral viac obycajny klise koniec, ale za to poriadne epicky.
    • Veskoslav
      LSD, trip nebo něco silnějšího?
      • Nehovorim ze ten koniec je super, ale iba ze dava isty zmysel a nie je taky horor ako si vela ludi mysli. V podstate som len suhlasil s autorovym clankom.. cize aj autor berie LSD? No dobre. A niesom ME vseved, ale vela ludi si zapne ME3, prejde ju za vikend na action mode a potom sa stazuje ze to nechape.
        • Máš pro tohle tvrzení nějakej důkaz nebo je to jen tvoje doměnka? Podle mne je to nesmysl. Pokud někdo hraje něco se zapnutym action modem tak tim docela jasne davaji najevo, že je příběh nezajímá. Troufám si tvrdit že takovým lidem je konec uplne ukradeny nebo minimalne kvuli nemu nebudou travit cas na internetovych diskuzich.
          • Ja som v nazore o ME3 konci niekde v strede. Vadi mi ze ho odflakli, ale zaroven viem to nie je tak extremne zle. Aj ten koniec ma logicke zaklady (Catalyst je klasicka deus ex machina, divim sa ze to este dakoho prekvapi). Preto sa drzim stredu a suhlasim s autorom clanku. Aj keby mal hrac/fanusik osvojene vsetky fakty o celom ME a dokaze pripustit autorsku integritu (AI vzdy skor ci neskor znici organikov...a pod.), stale tej hre proste chyba poriadne zakoncenie. ME3 je nedokoncena hra - to snad spravi Extended Cut DLC.
    • to snad neni pravda... Užíváš si to hodně? To, že ty jsi ten co všechno ví a všechno perfektně pochopil a ostatní nejsou tak super jako ty a musí jim to někdo tak úžasný jako ty vysvětlit? Ano a samozřejmě nechybí ani narážka na věk hráčů...
      Takže, mně je 22. ME1 jsem dohrál 4x, ME2 taky 4x a ME3 2x + všechna DLC (kromě extra oblečků...). Knihy mám koupený všechny kromě Deception. Komiksy nečtu. Ani přesto (dokonce si troufám říct, že právě proto) jsem závěr ME3 neocenil.
      Ten konec neni nedostatecne vysvetleny, ale je proste v mnoha ohledech nesmyslny/spatne zpracovaný. Pokud se ti libi tak super, docela ti to závidim, ale prestan prosim psat, že je to kvuli tomu, že nekdo tu serii nezna "tak skvele jako ty".
      Osatně at se podíváš kamkoliv tak zjistíš, že z těch lidí co si stěžují jich je absolutní většina těch, co hráli všechny 3 hry a lore znají sakra dobře.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit