Přejít na výpis diskuzí
Filosofování o Mass Effect aneb motivy, které nejsou vidět
17.4.2012 | Aleš Smutný
512 příspěvků
-
R: Já si myslím, že ti to Neile nějak všechno přerůstá přes hlavu
N: Vidíš Ricku a pak, že hodnocení 9 je v pohodě
R: *urva Neile, už mě s tím hodnocením ne*er
R: Náhodou jsem tam měl pro PS3 taky extra preview DLC - Joe's intrusion - Day
3
R: Extra postava/hologram ve hře a mluví slovensky
N: Ty jo...
R: Ale nakonec ho EDI vymaže
N: Ne!!!! -
Narody sa spojili a bojovali proti spolocnemu nepriatelovi presne ako v druhej svetovej. Druha svetova skoncila a Europa bola v troskach. ME 3 ukazuje len to co by sme mali vsetci cakat od dalsej vojny. Teda aj keby sa vsetci spojili, ten koniec je aj tak rovnako bolestivy a z nasledkov sa mozno ani nevyhrabeme. A aky koniec sa da vlastne cakat? Len to co ukazali, vazeny. Len obmena inej destrukcie.
Fajka zhasla. -
-
To ti nikdo nebere, většina lidí však ani tak nestála o happyend, nýbrž o konec, který bude dávat smysl.
Když mluvíš o WW2 poskytnu analogii:
Květen 1945 válka se chýlí ke konci, vstupuješ do Berlína a najednou se před tebou objeví průhledná figurka malého židovského chlapce, kterého jsi někdy viděl umírat. Chlapec ti řekne, že Hitlera vytvořil, protože kdyby on nezabil židy, tak se pozabíjejí navzájem. Ale protože jsi chytrý a dostal ses až k němu, dá ti na výběr tři možnosti:
A) Zničit Hitlera, a přitom pravděpodobně i sám sebe, a všichni možná jednou zemřou
B) Ovládnou Hitlera a přitom zemřít, i když to vůbec nedává smysl
C) Zemřít a pomocí záhadné energie udělat ze všech lidí položidy, přičemž to by mělo být nejlepší řešení
DAFUQ?!!
Sice je to trochu kostrbaté, ale myslim, že je z toho jasně vidět o co mě, a desítkám tisíců dalších jde, o smysl. -
-
To je vlastně fakt. Druhá světová byl celkem takový americký Happy end...
-
Tak toto je najlepšia analógia akú som videl +1 :D
-
No, pro úplnou přesnost ekvivalentu by ale Hitler musel stát před Londýnem, New Yorkem a za Uralem. Pak by mělo vynucení volby smysl. Samozřejmě, vnutit volbu ve vyhrané válce by byla blbost :)
-
Dobře Ty!!! *3* Opravdu dobře převedeno.
To je jasné + -
Nie je to kostrbaté. Je to najlepšie prirovnanie aké som kedy čítal. Akurát aby to bolo úplne presné, dal by som "položidov-polonacistov" a ten chlapec by bol nacista v tele žida. (ospravedlňujem sa je to len prirovnanie)
-
-
V květnu 1945, nad troskami Berlína a po totální pořážce nacismu už tato volbá nemá žádnou logiku. Logiku by měla v situaci, kdy wehrmacht poráží spojené armády celého světa, postupuje na všech frontách a je jen velmi malá naděje jej zastavit. Pak by možná i Churchill volil jednu z tří možností. Analogie tedy kulhá na obě nohy. Přeci nečekáte, že po plném vítezství nad Reapery by najednou Shepard dostal takové volby, zcela určitě by na ně nepřistoupil, nebyl by k tomu jedinný logický důvod.
-
-
-
Chapu, takze na konci dalsi valky se objevi Hvezdny spratek a da nam na vyber mezi znicenim tech, kdo tu valku zacali, jejich ovladnutim a nebo celosvetovym mirem. A at vybereme, co vybereme, znicime vsechny silnice a letiste. A pokud zvolime zniceni tech, kdo to zacali, tak tim take zabijeme vsechny velryby a delfiny. Presne tohle je totiz logika konce ME3. Fakt prima, uz se na to docela tesim. Hlavne by se toho meli dozit zastanci toho artistickyintegrovaneho "veledila".
-
-
Perfektní článek.
Dospělý konec pro dospělou hru. -
-
Pokud dospělý = hloupý, tak souhlas *1*
-
-
mám nápad ... co takhle kdyby Aleš Smutný vybral někoho kdo se zde velmi zapojuje do konverzace ohledně konce ME3 a v příštím fight castu ( nebo jak to vlastně nazývají :D ) probrali rozpor mezi lidmi kterým se aktuální konec líbí a těmi, kteří z něj plní již pátý sáček na zvracení *3*.
Teda pokud si chce skutečně obhájit svůj názor. Na druhou stranu kdyby to udělal tak by to pro něj byla sebevražda... -
Brilantně napsané!!! Autor mi snad četl myšlenky. Pod tímto se můžu bez výhrady podepsat.
-
Ve většině bodů souhlasím s autorem tohoto článku a přes jisté počáteční zaváhání rovněž souhlasím, že zakončení celé ságy bylo důstojné a je v pořádku. Zároveň však chápu i nespokojené, přeci jen se za tři díly podařilo vytvořit určité sepětí s hrdinou, jeho posádkou i celou galaxií a to vše nyní špatně končí. Další věcí pak je skutečnost, že vydavatel halasně sliboval něco trochu jiného, než nakonec zákazník dostal, což je ukázka špatné prezentace, který se BW a EA vrátil jako bumerang. Všichni asi tak nějak čekali, že se jejich hrdina nepřítele porazí a bude se svou vyvolenou/vyvoleným žít šťastně až do konce života, galaxie bude taková jako dřív a všichni se budou mít rádi. To by byl sice pěkný konec, ale nevěřil bych mu. U konfliktu takových to gigantických rozměrů nelze zvítězit bez těžkých ztrát a bez obrovských obětí.
Často je kritizováno, že Shepard celou dobu bojuje a nakonec pouze přijme jedno ze tří stejných řešení (ve skutečnosti však ještě existuje možnost čtvrtá, pokud příliš otálíte, je Nísněj zničen a Reapeři dokončí celý proces. Přesto i v tomto případě se projeví Shepardovo snažení, díky sjednocení galaxie to tentokrát bude Reaperům trvat mnohem déle) nabídnutých mu Katalizatorem. Shepard je však voják, moc dobře ví, že stojí proti strašlivě silnému nepříteli, tak silnému, že jej prostě nemá šanci konvenčně zastavit (to je přímo ve hře řečeno několikrát, nakonec sám říká, že nepůjde o žádnou bitku v postranní uličce). Celá jeho naděje se tedy upíná k zázračné zbrani, která by dokázala Reapery zastavit. Následně pochopí, že nejde o nějakou ultimátní zbraň, ale přesto se mu podařila obrovská věc – najít možnost, jak nevyhnutelné zastavit, změnit osud. Nebude to však zadarmo a bude muset hodně obětovat, nejen on sám, ale všichni. Hra nechává otevřený konec, každý si tedy může představit sám, jak to s galaxii dopadlo, jak se dále vyvíjela. Napč. můj Shepard zvolil ovládnutí, tedy Reapeři dostali přes systém hroutících se vysílačů rozkaz k ukončení bojových akcí a vyvázání z dotyku. Světy přežili, ale za vysokou cenu. Mimo miliard mrtvých přišli o pohodlný systém cestování a tím i o možnost vzájemných kontaktů, nyní je každý solární systém v podstatě izolovaný a musí se sám vypořádat s následky války. Alespoň do doby, než se podaří vyvinout jinou technologii. Pravděpodobně přijdou krize, ekonomické propady, ale galaxie se tím nakonec očistí a půjde dál. Navíc kolem Země stále krouží Citadela se všemi svými technologiemi, technologie již používané (převzaté od Reaperů) stále existují, tedy naděje je veliká. Na druhou stranu stále existuje i obrovská armáda Reaperů, která se pouze stáhla někam na okraj (díly zničení vysílačů asi ne moc daleko) a je tak výmluvným mementem. V případě nějakého nepředvídatelného vývoje může být dokonce novým Katalyzátorem (tedy esencí Sheparda) použita, může tak dokonce tvořit jistý stabilizační prvek (pokud ovšem Katalyzátor , nebo nějaká vyšší řídící síla, stále existuje) Každopádně Shepard zvítězil, což nakonec ukazuje i závěrečné video, zachránil civilizace v galaxii a stal se legendou. Dokonce i posádka Normandy dopadla dobře a dožila své životy na nějaké planetě. Závěr je tedy v podstatě dobrý, byť je spojen s obrovskými oběťmi.
Takto si konec představuji a jsem s ním tedy spokojen. Dobrý konec knihy/filmu/hry by měl vyvolat zamyšlení, nepotřebuji, aby mě autor vodil za ručičku a explicitně vše do detailů vysvětloval (například u Eca si člověk musí hodně věcí domýšlet). Je to však otázka vkusu a nikomu neberu jeho názor, jinému by naopak zase vyhovovalo větší vysvětlení, či více „happy“ závěr. Je pravdou, že autoři se na poměry video her odvážili kroku na tenký led, přeci jen jsme více zvyklý na lepší a jednoznačnější zakončení (i když podobně truchlivé zakončení měla i výborná RPG Planescape Torment ). -
-
Dovolím si podotknout, že k odříznutí jednotlivých systémů a následné krizi v podstatě dojde jen při volbě destrukce. V obou zbylých vyriantách má galaxie reapery a tedy i jejich technologie k dospozice a může síť vysílačů znovu vybudovat, a i kdyby ne mopořád je tu FTL pohon se kterým se dá po galaxiie cestovat, ačkoliv již ne v rámci vteřin ale měsíců i tak si myslím, že by nebyl až takový problém znovu rozběhnout galaktickou ekonomiku.
-
Nemohu souhlasit, jak jsem psal níže, já třeba bych byl rád kdyby tam byl happy end, ale rozhodně jsem nečekal a nevyžadoval aby, jak by jsi ty řekl -cituji- "že jejich hrdina nepřítele porazí a bude se svou vyvolenou/vyvoleným žít šťastně až do konce života, galaxie bude taková jako dřív a všichni se budou mít rádi" - konec citace- To vážně ne.
A to s tím že bys tomu nevěřil? To mi promiň ale co jiného jsou ona současná zakončení než nedůvěryhodná a nedomyšlená? To jen tvůrci se snaží hráčům namluvit že současný stav věci je dokonalý a skvělý.
Btw- A to že se ve hře říká že Reapeři jsou příliš silní? To přece nic neznamená, tohle se říká u každého nepřítele ve všech hrách a přesto je šlo porazit :D. Od toho RPG mají příběhy, aby jsi jimi prošel a změnil nějak (podle příběhu) nevyhnutelné. A RPG které se tváří že tohle umožňuje (speciálně když se tak tváří po dobu několika dílů) aby se nakonec ukázalo že tvé počínání ve skutečnosti nic nezmění je podle mého blbé a docela hnusné vůči jeho hráčům.
Také jinak- Kdyby mě Bioware na začátku řekli že mám hrát ale mé snažení stejně nic nezmění a dopadne to "hořce" tak bych se jim na to už u prvního ME vykašlal. Přišel bych sice o herně velice dobrou hru ale já hraju RPG hry hlavně kvůli příběhu a možnosti sledovat co svým počínáním změním a dokážu. -
-
Jo jo, vydavatel prostě nezvládl propagaci a velkou část svých fanoušků zklamal. Přesto si stojím za svým názorem. Civilizaci, která miliony a miliony let ničí jiné, má dokonale vzládnutou techniků a je schopna existovat milinony let prostě nemáš šanci porazit, je to jako nasadit proti současné US Army armádu Unie z časů občanské války v USA. Pokud ta první je pevně rozhodnutá zvítězit, tak ta druhá prostě nemá nejmenší naději - technoligický rozdíl je příliž propastný. Naopak si myslím, že Shepardovo snažení má vliv na konec hry, ačkoliv to není přímo ukázáno a přeci i cesta může být cíl.
To že se místy najdou nelogičnosti je pravda, ale ty se dají najít v celé sérii. -
-
Kapitan John Sheridan s posadka Babylonu 5 s tebou nesouhlasi.
-
No, jistě, na vlastní názor máš právo a neberu Ti ho, jen s ním nemohu souhlasit. Technologie není všechno, pravděpodobně se ani dále nevyvíjejí a Reapeři pořád dělají v podstatě jen to co jim bylo určeno, nedělají to tedy s oním "nadšením" dělají to protože musí. Naopak ono nadšení bylo spíše na straně organiků protože ti bojovali o přežití.
Také myslím že i s technologicky vyspělejším nepřítelem se dá zvítězit nebo to uhrát "na remízu", pokud víš jak na to a boj vedeš podle svých pravidel.
Shepard vzal Reaperům jejich hlavní zbraně (moment překvapení, uzavření mass relays) a Reapeři tedy museli měnit své plány, to vše mohlo podporovat jejich porážku. Nehledě na to že rasy byly již dost vyspělé na to aby využívali i některou Reaperskou technologii (viz dělo Thanix nebo jak se jmenovalo).
Prostor pro poražení Reaperů tam určitě byl, však i v těchto současných koncích je defacto porazíš.
A s přihlédnutím k faktu že BW dělali konce tak jak je dělali (tedy že samotné finální zakončení vybereš až na konci hry pouhou volbou "barvy") tak tam mohl být na výběr i konec kdy by reapeři byli zničeni ale mass relays ne. V tom Bioware vůbec nic nebránilo (universum ME určitě ne a i kdyby, BW už ukázali že zasáhnout výrazně do universa jim nedělá problém), jen to tam prostě nedali.. -
-
Ještě poslední poznámka: Osobně si nedokážu představit hlavního hrdinu, který se celou dobu snaží (i za cenu vlastního života) zabránit zkáze všech a všeho, že by v situaci, když může za cenu svého života okamžitě válku ukončit a zachránit tak miliardy a miliardy osob, že by se v tomto okamžiku najednou rozhodl osobní oběť nepodstupovat a místo toho riskovat zničující válku s neprosto nejistým výsledkem a velkou pravděpodobností totálního zničení. Myslím, že by to šlo proti jeho dosavadnímu jednání a přesvědčení. Prostě před ním vystanula možnost válku okamžitě ukončit a zachránit miliardy, byť za cenu velkých ztrát a vlastního života. Sáhl po této možnosti a stal se legendou a příkladem sebeobětování.
Autoři možná udělali chybu, zapomněli totiž, že ME je pouze videohra a trochu ztratili soudnost a celé toto dílo posunuli do úplně jiné filozoficko-morální roviny.
P.S. Tu motivaci Reaperů docela chápu, nakonec celá série se točí kolem vztahů mezi organiky a syntetiky. -
-
Dovolím si lehce nesouhlasit s tím vztahem mezi organiky a syntetiky. Od prvního dílu pokud pominu vedlejší mise s pár šílenými VI/UI jsou na scéně jen dvě syntetické rasy - Gethi a Reapeři. A neřekl bych, že Gethi nějak zvlášť rozvíjí vztah O-S. Vždyť nebýt jejich fascinace Vládcem (navíc jen části z nich - Heretiků), vůbec se nemuseli ve hře objevit (stáhli se do ústraní a nikoho přímo neohrožují). Navíc jediný kdo kvůli nim trpí jsou Quariané (což se ukáže v ME3 jako jejich vlastní chyba). Tak jaké vztahy?
Jediný vztah o kterém vím jsou Reapeři a jejich posedlost vyhubením všeho živého v galaxii. -
Jenže jak jsem psal, já v tom problém nevidím. Takto, oni (Bioware) udělali ten konec takový že veskrze bylo jedno koho jsi měl na své straně, o konci to prostě nerozhodnulo. Obří oběti tam byly také stejně, a Shepard sice ukončil válku hned, jenže já právě poukazuji na to že nic nebránilo tomu aby tam byla ještě možnost kladného konce která by byla stejně "instantní" a okamžitá, tak jako tomu bylo u ostatních konců.
Chápej, ty konce byly stejně dost odfláknutý a tak tam mohl být i další který by byl kladný .
Věc druhá pak je že ty konce měly být lépe zpracovány celkově a rozhodně se měli tvůrci vyhnout oné "poslední volbě" ve formě ubohých 3 možností které instantně (a téměř totožně) ukončí celý "problém" (možná) na pořád. :)..
Ale nestalo se tak a tak vycházejme z toho co máme.
Mimo to jsou tam pak v těch současných koncích řady a řady nesmyslných nelogičností které celkovému dojmu vůbec nepomáhají.
-
-
Jasně, souhlásím, technologie není vše. V tomto případě však Shepard čelí strašlivému nepříteli, nepříteli který nezná únavu, slitování, má obrovskou trpělivost a technologickou převahu. Kromě toho musí ještě bojovat s nedůvěrou ostatních ras a civilizací. Já ten konec beru opravdu jako spíše pozitivní, je to konec jedné dlouhé éry, ale zároveň začátek nové. Nyní by se příběh mohl rozvíjet zase trochu jiným směrem. Samozřejmě, že zničení MR je velkým zásahem do universa, boří určitý dům a řád a to asi většině hrádů vadí, ale je to prostě jen překonání určité technické determinace a začátek jiné. V mé verzi např. Schepard zvítězil, byť trochu jinak, než jsem si sám na začátku představoval.
Autoři do hry mohli dát nějakou konvenčnější porážku Reaperů, nějakou strašlivou bitvu a ohromě krvavé vítězstí civilizace. Ale to by nakonec mohlo být ještě horším vítězství, než nám autoři nyní předložili. MR by třeba zůstali, ale z většiny obyvatelných planet by zbylo nukleární spáleniště a nesčetné hromady mrtvol. Porazit takto silného protivníka by bylo vykoupeno zcela minořádnými ztrátami a třeba by bylo skutečným zánikem. Shepard se obětoval aby oběti v konvenční válce, s naprosto nejistým výsledkem, nebyly ještě mnohem horší a fatálnější.
Každopádně je určitě dobře, že ME dokázal rozproudit takovou diskuzi. Určitě tím alespoň částečně splnil očekávání autorů. -
-
Podle mého to není důvod k absenci kladného konce, dle mého jediným důvodem proč ho tam BW nedala je to že za ..
1.- chtěli šokovat
2.- byli líní si dávat se zakončením práci (což dokázali i tím jak ty konce vypadají)
Mimo to jak jsem psal už předchvílí, obří ztráty tam byly tak jako tak, a nikdo neříká že by to muselo být řešeno jen nějakou obří bitvou, však tyto současné konce byly také řešeny jinak tak proč by tak nešlo vyřešit i to jsem zmínil já? V tom přece nic nebránilo.
-
-
-
-
-
Souhlasím s tebou akorát si myslím, že při ovládnutí se Shapard stane katalýzátorem a je citadelou. Neděje je tam veliká. Právě to dávám na papír a někde to zkusím prezenovat. Díky za to, že lidé mají i takový názor, i když jak jsi psal tak chápu i rozhořčené a málem jsem byl jedním z nich.
-
-
Co je vlastne ME3 hovori nam vsetkym?
V pripade ze nastane nieco podobne v skutocnosti, tak bohuzial vyzeny by sme boli hotovi. Inymi slovami vojna takeho rozsahu neskonci nikdy bez strasnej ceny. A ta cena by bola velmi vysoka. Verte mi. To co pouzili na konci je ekvivalent atomoviek druhej svetovej.
Mam otazku. Aj kedy pohli vesmirom, myslite si ze to moze skoncit v reale dobre? Podla mna su konce super. Myslite si ze civilizacie stare par milenii maju sancu proti niekomu staremu aspon par milionov rokov (ani nahodou)?
Ja jedine co vidim je, ze hraci akosi maju strach z konca (ich vlastneho). Pretoze ludska psychika nepripusta bolestny koniec. A jaci ked vidi nieco ine. -
Disclaimer: Mass Effect je prostě kontroverzní záležitostí...
-
Vsetci rozoberaju koniec Mass Effectu z hladiska tych volieb... Ale stale mi nijaky zastanca toho vysvetlenia, ktore ponukol Catalyst, nebol schopny odpovedat na otazku, ktora ma stve uz od druheho dielu:
Preco Collectori pod velenim Harbringera unasali ludi a stavali z nich Human Reapera? Lebo ja som to z reci Catalysta nepochopil ani nahodou... -
-
Moje teorie je:
Jelikoz Sovereign byl pri pokusu o aktivaci Citadely a jeji premene na mass relay znicen, nemeli Reaperi nikoho, kdo by ho nahradil. Jelikoz se jim moc nechtelo cestovat tisice svetelnych let jenom na FTL drive, rozhodli se improvizovat a vytvorit noveho Reapera, ktery by Sovereignovu praci dokoncil a oni by mohli pokracovat podle planu.
Pro lidi se nejspis rozhodli vzhledem k nasi unikatni geneticke vybave, nebo proste proto, ze je Shepard svymi ciny zaujal. A nebo oboji.
No a po zniceni lidskeho Reapera uz se Reaperi rozhodli na nic necekat, nastartovali motory a vyrazili (konec ME2), jelikoz uz ztratili prilis mnoho casu a mohlo by se jim to vymstit.
Myslim, ze to dava smysl... -
-
Trochu na odlehceni, byl jsem jediny, kdo pri spatreni toho human reapera vyprsknul smichy? Prerostly Arnold :-) Nastesti sami autori ted priznali, ze nestihali a proto vypada, jak vypada.
-
Obávám se, že se mýlíš. Reapeři vyrazili na cestu už dříve. Sovereign totiž měl původně spustit cyklus na základě pokroku Asari, které (jak zjistíme v třetím díle) velmi rychle technologicky pokročily díky proteanskému majáku na jejich domovské planetě. Díky sabotáži Proteanů se mu to však nepovedlo a tak hledal jinou cestu (Saren). Podle tvojí teorie by tedy měli Reapeři začít stavět asarijského reapera. Pro lidi se rozhodli až na základě intervence lidí (Sheparda).
-
-
Nevim proc by vyrazeli drive... Pokud vim, Reaperi parkovali hned vedle mass relay, ktere je spojeno s Citadelou.
Standardnim planem Reaperu je utok primo na Citadelu, likvidace veleni, uzamceni site mass relays a postupna likvidace izolovanych kapes odporu.
Ta zaverecna animacka v ME2 mi prijde jako probuzeni Reaperu:
http://www.youtube.com/watch?v=sOHnHWdy_oQ -
-
Lidského reapera jsme zabili na konci ME2, ale v Arrival DLC už jsou Reapeři prakticky za rohem (jestli si dobře vzpomínám 2-3 dny od Alfa relay). To jasně ukazuje na to, že na cestě byli už mnohem dávno před Suicide mission. V opačném případě by to absolutně popíralo nutnost příchodu skrz Citadelu pokud to měli do galaxie týden cesty. Vypnout ostatní MR mohli klidně i nadálku skrze Alfu.
-
-
Reakce na Alfons Anonym: Mezi misí na Horizon a začátkem ME3 je dle MEwiki rozdíl někde okolo 6 měsíců ("That only leaves the latter half of 2185 and the early months of 2186."). S přihlédnutím k faktu, že soud se koná 4 měsíce po událostech Arrivalu nám moc času nezbývá. Oficiálně je prý Arrival po SM, jak moc po však nikdo neřekl. Mně to vychází na jeden, maximálně dva měsíce. Takže Reapeři mohli vyrazit jak tvrdíš ty až po SM a ne před jak tvrdím já. Vyhrál jsi *1*
-
Problem je, ze nemame informace o tom, jaky casovy usek uplynul mezi Suicide mission a Arrival.
Je vlastne mozne Arrival dokoncit jeste pred Suicide mission, pak moje teorie smysl nedava a pravdu mas nejspis ty.
Jestli ale opravdu parkovali jenom kousek od Alpha relay, pak mi nedava smysl ani Sovereignuv pokus o obsazeni Citadely. Mohli jit prece vsichni pres Alphu a Sovereign se nemusel namahat s aktivaci Citadely a riskovat, ze v pripade neuspechu zalarmuje celou galaxii.
Opravdu jedine vysvetleni, ktere mne napada, je prave nahrada za Sovereigna...
-
-
-
-
-
Protoze to melo byt nejak soucasti puvodniho konce ME3, kde slo o ruznorodou genetickou vybavy lidstva. Tam ses mel rozhodnout obetovat lidstvo a zabranit sireni temne hmoty, nebo znicit reapery a najit vlastni reseni. Mne prijde opravdu uchylne, ze druha stezejni cast ME2, ta temna hmota, je najednou uplne vypustena.
Navic opravdu nechapu ty "flizoficke" diskuze. Jako kdyby na konci pracoval tym lidi rok, nebo pul roku, tak bych mozna chapal, ze se v tom lidi snazi neco najit. Ale proboha probudte se. Na tom pracovali dva lidi (Casey a Mike), kteri odstavili cely ME3 tym par dni/tydnu pred deadlinem! Na tom neni nic filozofickeho, je to proste jen zkopirovany konec z Deus Ex 3 Human Revolution a kdyz uz deus ex, tak tam dali i deus ex machinu v podobe Hvezdneho spratka. To je cele a podle toho to take vypada. Nic vic v tom opravdu nehledejte. -
-
tohle by me zajimalo, kde tolik lidí bere cosi s temnou hmotou. za celou serii jsem teda o ni neslyšel/nečet ani jednou - a najednou v diskuzích o konci je toho spousta
-
-
Tak to jsi asi sérii proběhl hodně letem světem (hlavně dvojku) a přeskakoval dialogy, ne? Celá mise o Tali ve dvojce (recruit mission) se kolem temné hmoty točí a i pak je na ní několik narážek. Ne že by to bylo stěžejní téma ME2, spíš šlo takové stavění si půdy pro třetí díl. Od čehož nakonec upustili, viz. předchozí příspěvěk.
-
-
1. ne, prošel jsem to komplet, nic jsem nepreskakoval - nekolikrat - pravda, nemužu si pamatovat všechno
2. pravě mě de o to, že to často prezentují jako stěžejně důležitou součást příběhu/universa a přitom se o tom mluvi jen v jedny misi a jeste nijak konkretne jen takovy asi/mozna/nikdo nic nevi -
-
A Gianna Parsini na Illumu ti sdeli, ze se nekdo nabourava do pocitacu na Noverii a ze najednou nekoho strasne zajima temna energie. Jako neni to hlavni predmet pribehu ME2, ale je to naznak toho, o cem mela byt trojka.
-
Tali se ve své misi zmiňuje o záhadném selhávání slunce, kdy příliš brzo přechází do závěrečné fáze a blíží se supernově a to působením (kumulováním) temné hmoty. Je to stěžejní informace té její mise - nechápu, jak jsi to mohl přehlédnout.
-
-
-
-
-
-
Hned po dohrání ME3 jsem se zamyslel přesně nad tím samým a pořád se nedokážu rozhodnout, kam se převážím, jestli přijmout, co píše tady autor a považovat to za excelentní konec, nebo naopak přijmout ten vnitřní hlas, který by ze všeho nejvíc chtěl, aby Shepard všem nakopal řiť, klidně při tom umřel, ale galaxii zachránil takovou, jakou jsem si ji oblíbil.
Každopádně můj článek o tom je tady na blogu, kdyby to někoho zajímalo http://budjik.bloguje.cz/ - jenom se snaží předkládat argumenty proč je konec dobrý a taky proč je špatný.