Přejít na výpis diskuzí
GDS 2012: Zuzana Kostićová - Ženy v počítačových hrách
27.12.2012 | Redakce Games.cz
317 příspěvků
-
co to meleš ja jen reaguju na ty prispevky že ta prednasejici je moc tlusta, tlusta je ale v tvari je hezka
-
Fajn, tak mi uved zavery ostatnich prednasek, treba od Martina Klimy nebo Zavady, nemluvim o vubec rozpacitem zakonceni Zaveskyho - ani jedna z techto prednasek nema zaver a nikomu to nevadi, nikomu nechybi, proste si odprezentovali svoje a skoncili.
-
Skvěle! Konečně zajímaví příspěvek, díky :) ;D
-
To je takové hmm no.......................... netradiční :P
-
Vrátím se zase k obsahu přednášky- z nějakého (dozajista úchylného) důvodu jsem se musel kouknout co je pravdy na tom, že Laru nikdy žádný muž nedělal v reálu- a voala http://www.flickr.com/photos/helenalove/2770223959/in/set-72157604204772666/
http://funlittleguy.blogspot.cz/2011/05/horrible-lara-croft-cosplay.html -
A ještě mi to nedá, abych nereagoval na ony kvóty zaměstnanosti žen, co provádí EU, a co Lukáš bránil.
Takové kvóty nic nevyřeší a přinesou víc problémů než užitku. Možná bude zajímavá představa, že by takové kvóty platily všude. Vezměme si příklad, že ve zdejší redakci se uvolní místo jednoho recenzenta. Petr se tedy rozhodne někoho sehnat, chce dosadit čerstvou krev a tak tady na stránách vyhlásí "výběrové řízení", že zájemci mají poslat ukázkové recenze. Následující čísla si samozřejmě budu cucat z prstu, pokud má někdo konkrétní zkušenosti, rád se nechám opravit. Řekneme, že do redakce dojdou recenze od 100 zájemců. Troufám si říct, že mezi nimi budou 2-3 ženy. No a co udělá Petr, jakožto bdělý strážce redakce, jehož snaha je tvořit kvalitní web? Prokouše se všemi recenzemi a vybere tu, která se mu zamlouvá nejvíce, bez ohledu na to, kdo ji napsal. Jaká je pravděpodobnost, že to bude zrovna recenze psaná ženou, je asi zjevné. No a teď si dosaďme pravidlo zavedené kvótou. Petr si uvědomí, že zkrátka musí zamýšlenou pracovní pozici obsadit ženou. Ze stovky došlých recenzí se mu pozdává řekněme 10, ale zrovna jak na potvoru všechny ty, co psaly ženy, nestojí za nic. Co teď? Zaměstnat člověka, který neumí psát nebo začít po všech čertech hledat nějakou ženu, která alespoň trochu slušně umí psát? Zvlášť když ví, že mezi došlými recenzemi byla i jedna skvělá, ale prostě ji napsal chlap, takže smůla. Takové kvóty jsou zkrátka blbost. Příklad s redakcí je samozřejmě trochu nadsazený, ale princip vystihuje. Každý správný zaměstnavatel v jákemkoliv oboru se snaží zaměstnat takového člověka, který bude svou práci dělat kvalitně. Všechno ostatní je vedlejší.
Je mi jasné, že cíl těchto pitomých opatření je dobrý - vymýtit diskriminaci na základě pohlaví. A ano, tenhle problém existuje, skutečně existujou nadřízení - muži, kteří budou při obsazování pracovních míst diskriminovat ženy. Je to reálný a existující problém, který je třeba řešit. Ale rozhodně ne pošahanými kvótami. -
No vemou trol.diskusniho a hned mají 3
Ale jinak by to mohlo být super, třeba Dan by k tomu mohl něco prohodit, od něj bych rád názory. -
No je to jasný, za to, že ženy rodí děti mohou muži a dnešní společnost. Podle její logiky bych pak měl já dávat za vinu ženám a dnešní společnosti to, že muži nemohou rodit děti. *1*
-
Souhlas. Nedávno jsem vedl vášnivou diskusi na tohle téma s jednou kamarádkou, která má dost feministicky vyhraněné názory. Ve výsledku z ní vypadlo, že dává za vinu společnosti, že ona, jakožto žena, je diskriminována tím, že porodí a vychová dítě, což ji omezí v profesním rozvoji... co na tohle říct, že...
-
http://www.youtube.com/watch?v=LPl5p6QcBO0
-
Když ony ty hry pro holky jsou jiné a ženy i mají jiné role v tom herním průmyslu při vývoji her. Je hodně scénáristek třeba. To samé, že třeba holky hrajou víc adventury, než nějaký střílečky, nebo Sims atd. Prostě je zajímá něco jiného, i když výjimky, co potvrzují pravidlo, samozřejmě jsou. Kdybych napsal, že holky si hrají s panenkama (The Sims), a kluci zase s autama a zbraněma (NFS, COD), tak budu asi označen za podvratný živel, starou strukturu, šovinistu, nebo jak se tomu nadává, ale tak to je, tak proč dělat, že takové rozdíly neexistují? Existují, a na tom přeci neni nic špatného.
-
Tak mě napadlo, že by to vůbec nebylo špatné téma do fightclubu, co? Ale samozřejmě v rámci zachování genderové rovnosti byste museli pozvat několik ženských :)
-
Reakce na plamennou diskusi níže, nechtěl jsem zasírat vlákno:
Abych řekl pravdu, taky se odvažuju tvrdit, že poměr hráčů a hráček 50:50 je nesmysl. Pokud se bavíme o AAA hrách. Výrazně do toho mluví facebookové a podobné hry. Docela by mě zajímalo, jak by vypadal průzkum, pokud bychom se např. bavili pouze o hráčích řekněmě cca 10 letošních největších her (ME3, Diablo III, CoD:BO2, ACIII apod.). To by jakožto průzkum bylo trochu relevantní. Pokud to má mít vypovídací hodnotu, nelze tam jako "hráčku" zahrnovat sekretářku, která si 2x týdně při obědě pustí Solitaire nebo studentku, která si nudnou přednášku krátí u Farmville.
V mém okolí je spousta lidí, co hrajou hry, ale nikdo z nich není ženského pohlaví. A co té které konkrétní holce brání si zahrát Mass Effect nebo Assassins creed? Buď jí ta hra baví nebo ne, to je celé. A jako argument bych nebral to, že většina her je dělaná "pro chlapy". to můžeme tvrdit třeba u Duka, ale celkově těžko. Stejně jako u filmu, je jasné, že cílovka akčních filmů je můžské publikum. Na druhou stranu je pravda, že "romantické hry" cílené na ženy nevnikají. No ale proč asi? Protože by se nezaplatily, protože by si nenašly dostatek hráčů. To je celé, jinak bychom tu měli už minimálne trilogii herní verze Twilightu.
A co se týká druhého pohledu, tedy žen přímo v byznysu ať už ve zpravodajství nebo přimo u tvorby her. Není to spíš tím, že hry zkrátka a dobře nezajímají zdaleka tolik žen, jako mužů? Pokud Lukáš říká, že více ženských v byznysu je třeba (a já mohu jen souhlasit), proč zrovna u Vás v redakci není daleko více žen? Není to zkrátka tím, že je žen,které hrajou, velmi málo, a tím méně těch, které jsou zároveň dobrými recenzentkami? A kde máme ten šovinismus?
Je mi jasné, že šovinismus, ba dokonce diskriminace, se objevuje všude, herní průmysl nevyjímaje, ale to je problém konkrétních zakomplexovaných chlapů. V první řadě jde vždy o schopnosti konkrétního člověka, ať už ženy nebo muže. Celé to je jen o tom, že žen, které by se zajímaly o herní průmysl (profesionálně nebo jen jako zákaznice) je daleko méně než chlapů. A to je samozřejmě dobrá příležitost pro feministky, aby měly kde prudit. Když ženská chce, baví jí to, a umí (a um je tu hodně důležitý, vůbec bych se nedivil, že spousta ženských, které se neúspěšně snaží prosadit v herním průmyslu, se neprosadí jen proto, že zkrátka nejsou tak dobré - ony jen mají, narozdíl od spousty neúspěšných mužů, možnost hodit to na šovinismus a diskriminaci), tak se prosadí. A mě, jakožto hernímu konzumentovi, by se docela líbilo, kdyby tu bylo víc žen - jak hráček, tak třeba diskutujících v diskusi, tak autorek recenzí či dalších pozic. Proti ženským zkrátka nic nemám, jak by taky jinak bylo možné, že bych se zamiloval do Alžběty po pár dílech Re-playe a jednoho podcastu? Rozhodně ne jenom proto, že to je kočka, ale proto, že svou práci dělá dobře, je sympaťanda každým coulem a má fajn názory. Zkrátka makala a najednou je z ní česká herní celebrita, která se nepotřebovala schovávat za šovinismus. -
I Love Lucy! A vůbec se za to nestydim. (snad to někdo pochopí, i když ten seriál u nás neběžel :)
-
Děkuji. Děkuji, že to zde někdo řekl. A děkuji, že to byla žena. Nechápu dnešní trend jakéhosi "spojování" obou pohlaví, mazání evidentních rozdílů mezi nimi a ignorování jejich predispozicí.
Z většiny projevů feministek dostávám pocit, že starost o rodinu berou jako cosi podřadného a často odsuzují ženy co vychovávají své děti na úkor kariéry v zaměstnání. Ano, péče o rodinu a výchova dětí možná nevydělává peníze a tudíž nezajistí ženě samostatnost, na druhou stranu, kariéra a samostatnost, nezajistí rodinu. Je každého věc (muže/ženy) čemu dá přednost. -
Tak toto považuji jako kec měsíce, ne-li roku. Congrats.
-
Hele Trissko, nevím proč se toho zas chytáš. Já do tebe nikdy nerýpl od té tvojí první diskuse (kde jsi mimojiné předvedla tu scénku s fotkou, což mě utvrdilo, že tu něco smrdí) a od té doby si tě taky nevšímám. A bude to tak i nadále. Vážně není mým cílem do tebe nebo do kohokoliv rýt, nebo dokonce šikanovat, jak píšeš. Je mi víceméně jedno, jestli jsi skutečná holka nebo hloupý troll, jestli máš něco společného s trollem.diskusním nebo ne atd. Je mi to fuk. Jen mě převelice pobavila ta Vaše diskuse (asi jako všechny přítomné).
A abych se oslím můstkem trochu přenesl k tématu přednášky, tedy genderových rozdílech u her, tak proti slečnám - hráčkám opravdu nic nemám (holky mám naopak velice rád, především o pátečních večerech), ba naopak, byl bych moc rád, kdyby tady do diskuse chodilo daleko více slečen, které ke hrám opravdu mají co říct (čímž ale nemyslím tebe). -
no, třeba to na toho ředitele jednou dotáhnu :-D
-
Bohužel už smazaná. Ale jeden kolega níže (edward.dikusní) hlavní část típnul a hodil sem link... viz. pár komentů níž...
-
Prezentace pěkná, jenom jsem čekala, že nám slečna poví i něco z vlastních názorů a né jenom fakta. Ale taky jsme se dozvěděli zajímavé věci. Feminisky moc nechápu a ani nepodporuju. Podporuji tradiční vidění muže a ženy, že každé pohlaví má nějaký ten "účel" a to, že ženská je pohlaví něžné pohlaví a tak dále :) A to, že většina žen ve hrách jsou miss a vědátorky... No, to neřešim a nevadí mi to.
K té Laře - mě osobně nijak neuráží, jenom co se týče jejího poprsí - je jedno, že jej má moc velké, ale s takovou váhou by jí hodně bolela záda.. a do toho ještě poskakovat :)
(a btw. jak se tu někdo vyjadřoval k té přednášející, já jsem taky taková a jak mě máte rádi *15*)