Přejít na výpis diskuzí
GDS 2012: Zuzana Kostićová - Ženy v počítačových hrách
27.12.2012 | Redakce Games.cz
317 příspěvků
-
TriskaRanucul - Já teď jedu pryč a na tvý meily nebudu odepisovat, dokud mi neřekneš kdo seš!!!
-
A ty mu/jí tu dáš ještě dobrovolně email *7*
-
Jen ještě dodám, že znám jednu mladou vystudovanou slečnu, která se dlouho nemohla pracovně uplatnit, a víceméně po každém neúspěšném pohovoru si se vší vážností stěžovala, že ji tamnější vedoucí - muž, diskriminoval. Ale upřímně, znám ji dobře a vím, že ta holka je blbá jako tágo a nic neumí. A to je přesně ten příklad, kdy se za nějakou diskriminaci jen schovává.
-
Nechci tě strašit, ale v EU se blekotalo něco o tom, že každý do 25 let (alespoň myslím, nechce se mi to dohledávat, pointa je stejná) bude povinně zaměstnán. *1*
Což je samozřejmě samo o sobě totální stupidita, takovému nařízení musí odpovídat spousta dalších systémových nastavení a ty prostě zatím neexistují. -
Tvl zas nepochopitelné debilní ůvahy, když hraji hru tak jaksi pro >zábavu< a nesnažim se pátrat ve vědecko fantasmagorii. Feminismus *15* diskriminace a nvm co za bláboly sem tu četl *2*. Jo že je tlustá a musí se o tom mluvit a blabla... To je jaksi její zasraný problem že ze sebou nic nedělá. Nechápu společnost kde furt někdo někoho musí řešit a nestarají se radši o sebe
-
V podstatě se nám tu potkávají dva světonázory (a je celkem jedno, jestli je lidé zastávají podvědomě, nebo vědomě). V základu obou odlišných světonázorů stojí stejný princip: jsme morální, chceme dobro. Jenže prostředky, které k tomuto cíli zvolit, se různí právě podle těch dvou základních světonázorů. Za prvním stojí světonázor, že společnost by měla být rovnostářsky spravedlivá, že za nás mají v různých podmnožinách mluvit naše schopnosti a činy. Podle tohoto pojetí jsme na startovní pozici všichni lidmi, bez rozdílu, nikdo by neměl být zvýhodňován, aniž si to zaslouží.
Druhý světonázor je propojen se soucitem. Musíme pomáhat slabším jedincům a skupinám, zvýhodňovat je. To se však nutně projeví. Pokud jeden z běžců spadne a vyvrtne si kotník a druhý se pro něj vrátí, zpomalí ho to... Zastánci tohoto světonázoru se často cítí být více v právu proto, jelikož tato opatření považují za dočasná, za regulaci, za nutné zlo, od kterého lze po "vyléčení" systému upustit a nechat nastartovanou společnost vyvíjet se přirozeně. Faktem ale je, že tato predikce nemusí v praxi platit. A jedno Norsko jaro nedělá... Pokud chce Lukáš argumentovat Norskem, měl by dodat, že to jinde může platit pouze za předpokladu ceteris peribus. Což v praxi pravděpodobně platit nebude...
Oba světonázory jsou ve svém základu iracionální a spadají pod emoce, intuici a ve výsledku pod víru. To se jen pak jejich zastánci snaží na těchto iracionálních kořenech vybudovat racionální systém, fungující model. Já opravdu netuším, kde je pravda a necítím se dostatečně oprávněn k tomu, abych jeden názor označil za správný a druhý za nesprávný. Příčina bude pravděpodobně v tom, že jak na straně zastánců kvót, tak odpůrců, jsou lidé, kteří jich mohou a budou snadno zneužívat, což ústí ve spoustu negativních "vedlejších" efektů na obou stranách. -
To, že zaměstnavatelé - muži většinově upřednostňují jako zaměstnance - muže je teda imho dost přehnané. Ale jak jsem říkal, jsem si vědom toho, že ten problém existuje (byť by byl v malé míře), je to problém vážný a je třeba s ním něco dělat. Taky jsem proti tomu aby se měřilo dvojím metrem. Ale řešení kvótami je moc drastické a způsobí spíše víc problémů. A pokud bych to měl dohnat do extrému, tak bysme se mohli za pár let dočkat situace, kdy bude nutné, aby zaměstnavatel zaměstnal 40% žen, pak třeba 20% lidí do 30 let (abychom nediskriminovali absolventy), 15% lidí nad 55 let (abychom nediskriminovali starší lidi před důchodem, kteří obtížně shánějí práci), a třeba 20% černochů a 20% asiatů.
Ano, tenhle příklad je sice vyhnaný ad absurdum, ale stačí pár takových kvót a malé a střední podnikatele to položí. Naprosto souhlasím s tím, že je třeba jít tvrdě do těch "nesprávných" zaměstnavatelů. Ale rozhodně by to nemělo být na úkor těch "správných", které by to chtě nechtě omezilo. Protože si fakt nemyslím, že těch "nesprávných" je většina. Nemám to samozřejmě podložené žádným průzkumem nebo tak, ale tak stačí se podívat kolem sebe. Já loni skončil školu a společně s desítkami mých známých spolužáků, většina z nich slečny, jsme samozřejmě sháněli práci. Nakonec jsme se všichni uchytili a žádná z nich se nesetkala s tím, že by jí někdo měl diskriminovat. Když některou někde nevzali, bylo to prostě tím, že nebyla v oboru dost dobrá, ale chytila se jinde. Ba naopak, bylo pár takových, které uznaly, že jim k přijetí pomohl atraktivní vzhled. A stěžujou si snad chlapi, kteří v tomto případě nebyli úspěšní? Znovu ale opakuju, tohle neznamená, že problém diskriminace žen neexistuje. Rozhodně tu je, ale rozhodně ne v takové míře, aby se musel řešit tím, že zavedeme kvóty, které dojebou všechny.
A ze všech těch feministických článků a průzkumů mám spíš ten pocit, že tyto neúspěšné ženy byly neúspešné ne proto, že je někdo diskriminoval, ale prostě proto, že nejsou dost dobré ve svém oboru, a tohle si kompenzujou tím, že se schovávají za šovinismus a diskrimaci. Čímž samozřejmě nemyslím ty (a tímto se jim i omlovám), které se opravdu s diskriminací v profesním životě setkaly. -
Hele kdo jsi? Robotron? xander? Kdo?!!!! Bavíš se dobře?! *10*
-
Koukám, že sis vyplnil v profilu nepravdivý informace, abys mě shodil co?? Ne, tímhle mi fakt nepomáháš!!!
-
ale fakticky nevim o co ti jde, tímhle mi jako pomáháš?! Mám spíš za to, že šikana pokračuje... *7*
-
Co to tady hrajete za komedii?
-
Jenže cílem mýho rozhovoru s trolem.diskuznim nebylo pobavit, ale ukázat pravdu! Fakticky nechápu, proč ste to ještě obrátili proti mě! Všichni sou pořád proti mě, dokonce snad včetně redakce, která místo aby zasáhla proti trolům, tak celý vlákno smaže! Teď tu navíc vidím, že se někdo za mě vydává, kopíruje obrázek z mý profilovky! Takovýho nesmažou - proč?! Co se to tady děje??? Fakticky nevim jak jinak tohle celý nazvat, než jeden velkej *hnus*!!!
-
smazano
-
A jak na nízké platy pomůže větší poměr (dost možná nedostatečně kvalifikovaných) žen ve vedení? Z vlastní zkušenosti mohu říci, že sice máte pravdu v tom, že muži zpravidla upřednostňují muže ve výběrovém řízení. Ale! Když je žena lepší a umí se prosadit tak ani to není překážkou. A to je právě ono, dnešní feministky jsou jen skupinou žen, které se sami o sobě prosadit nedokáží a tak potřebují odbory aby je tam protlačili.
Vše jen to jen o schopnosti prosadit se.
A k článku. Osobně mě všechny tyhle průzkumy nezajímají, protože započítávají hráče, které bych se bál označit i za casual. Jak tu někdo zmínil, sekretářka co si párkrát zahrála Solitare nebo studentka na přednášce hrající Farmville pro mě není hráčem (a ne nebudeme tu rozebírat definici hráče jako minule, prosím *3*). S takovými bych poměru 50:50 věřil, ale koho taková statistika zajímá? Já bych chtěl vidět skutečnou statistiku poměru hráček v na jednotlivých platformách a žánrech. -
Proč se za mě vydáváš? Seš normální?!!
-
Mě se líbí dřívější model, že muž pracoval a žena se starala kompletně o domácnost a děti. To bych někdy v budoucnu brala, ale copak se dá rodina slušně živit z jednoho platu? Pokud otec neni politik...
-
Konstatoval jsem pouze skutečnost, že kvóty zavedené v Norsku mají úspěch, takže je paušálně odsuzovat jako "pošahané" je omyl. Kvóty jsou v obecné rovině pochopitelně nutné zlo - ale v tomhle případě nutné právě proto, že tvoje
"Každý správný zaměstnavatel v jákemkoliv oboru se snaží zaměstnat takového člověka, který bude svou práci dělat kvalitně."
neplatí, respektive je příliš mnoho zaměstnavatelů "nesprávných". Většinově totiž upřednostňují muže, respektive ženám platí méně, z důvodů vesměs iracionálních. Právě s tímhle dvojím, nespravedlivým metrem, feminismus ze své podstaty bojuje. A bojuje pochopitelně tam, kde je nerovnoprávnost nejpalčivější (to ještě k těm natvrdlým otázkám, proč teda kvóty někde jo a jinde ne). -
jestli nekdo chce zavadet povinne kvoty pro pracovni pozice tak ne jen managerky ne jen reditelky, ale take hornice, popelarky atd.!!! A dokud nebude pozadovany pomer 40:50 zeny vs. muzi v pozicich jako je popelar tak nasilne nanaplnovat pozice jako reditel/manager, ze ano? *1*
-
njn scenaristek ani mi nepripominej, epic fail s ME3 stacil....
-
Na přednášku jsem sice nekoukal, ale tohle bylo dobrý čtění. Díky a víceméně s tebou souhlasím.