Přejít na výpis diskuzí
GDS 2013: Dan Vávra - Gamedesign v praxi II.
14.12.2013 | Redakce Games.cz
281 příspěvků
-
Jeden muj kamarad mel trefnou poznámku k Vavrove přednášce. Vsimli jste si jak opatrne krouzi kolem Skyrimu najednou? Po jeho vyjiti mel clanek o tom jak je Skyrim spatnej a sil do nej hlava nehlava, ale ted nejak vymeknul..jestli to nebude tim ze az ted poznava při tvorbe podobne hry ze to není takova sranda jak si myslel. Ja kazdopadne jsem na jeho hru moc zvedavej, a obvzlast si pak dam zalezet na tom baych porovnal věci co dela Bethesda a co udelal on. Není to tak ze nechci aby jeho husiti byly spatna hra, byl bych rad aby byla super a klidne i lepsi nez TES..ale jsem na nej zvedavej..teda:)
-
Když se tu prezentuješ jako zaseknutá deska, tak si jiný zacházení nezasloužíš.
-
Od Vas je to treba brat jako kompliment, Vy jste proste jiny. A vlastne to nema co delat s tim, ze jste Slovak, slabomyslni jedinci se vyskytuji v kazde populaci, mate muj soucit. *5*
-
tohle nikdo nespochybnuje, jen nekteri vyjadrili pochybnosti jestli dokaží pro ty questy vymyslet zajimavejsi namety a zapletky než tu béčkovou zapletku, kterou Vavra prezentoval v prednasce.
-
kvalitní blábol
-
Řeší se téma kvantity úkolů na úkor kvality. Patří tam imho vše, včetně Planescapu, který je např. v Sigilu přeplněn nudným balastem. planescape má zaslouženě jméno jedné z nejhlubších příběhových her, to ale neznamená, že si vysokou laťku drží po celou dobu. Rozhodně nedrží...
-
Jo, hral joudo, a dohral asi trikrat
hlavni boss s parry je naprosty looser a to ze si muzu na konci vybrat jestli zapalim ohen nebo odejdu, bez ohledu na predchozi ciny je trapne. , skoro vsichni minibosi jdou ustrilet z dalky - cerveny drak, cerny drak, drak v obraze, kutalejici se kocky, obe hydry, skakajici bezhlave prisery atd. skoro vsichni totiz maji zonu, kterou, kdyz prekroci, tak se zacnou vracet zpatky, bez ohledu, kolik do nich sijes. Hra je presne na odreagovani, nemusite u ni myslet, resit nejake problemy. Staci jit a naucit se jak skolit danou potvoru a kdyz se to nepovede na poprve, podruhe... podesate, tak se to povede na pojedenacte. O nic neprijde s vyjimkou par dusi, ktere jeste muzes nabrat zpatky, pokud nejsi uplna lama. Nejvetsi pru*er je ovladani na mysi a klavesnici, ale i na to se da zvyknout -
S temi procenty bych si nebyl uplne jisty, ale i to se da vyresit sipkou - proste ve hre by melo byt mozne zvolit obtiznost v jinych oblastech nez souboje, a podle ni generovat mnozstvi dialogu, mit sipku ukazujici na dalsi misto v questu, omezeni nosnosti, koeficient na kraceni cen, vypinani nekterych puzzlu, nutnost hledani klicu, pocet indicii, ktere musi byt k usvedceni vraha, mnozstvi skillu (napr. jako Drakensang) atd. Domnivam se, ze by to nebylo zas az tak narocne a je to spise o tom chteni.
-
Clovek muze
-
To co popisuješ by 90% hracu nebavilo, radsi by sli na ty draky..
-
Pokud někdo píše, že hra má být hlavně o zábavě, tak by se měl zamyslet, co to pro každýho znamená. Neustálý grinding v honbě za lepším mečem? Achievements? Pro mě rozhodně ne. A ani sandbox mě tak moc nebere.
Rozhodně ale raději půjdu ve hře vyšetřovat vraždu služky, než zabíjet tucty draků (což je pro mě, co do zábavnosti, ekvivalent AZ-kvízu - v lepším případě bourání věže z kostek).
Hrál tu někdo The Secret World? V mnoha investigativních questech si zapisuju poznámky na papír, googlím informace (hra má web browser s odfiltrováním obsahu o ní) a někdy se i na docela dlouhou dobu zaseknu.
O to větší je pak ale uspokojení ze splnění. S dones/zabij/přines se to nedá vůbec srovnat (kterých je, samozřejmě, stále většina). -
až naprší a uschne
-
dekuji za vecnou diskuzi, ukazali jste se jak skutečni primitivove jako vždycky. tady se človek nemuže slušne na neco zeptat?
-
Jo na nektery ,,zdebilnovani,, si clovek rychle zvykne, ta sipka je dobrej priklad:)
-
Nemám to nijak dokázané, ale myslím si, že to zjednodušení (můžu být i arcimág i arcicvrah i arcizloděj) je dané tím, že se dabují dialogy a celkově je mnohem víc úsilí na jeden quest. V Morrowindu stačilo napsat pár dialogů, které odříkaly prkenně stojící NPC. Dneska jsou dialogy nadabované, v questech se dějí věci, skripty, animace atd. Je tedy zřejmě dražší udělat jeden quest, tak je jich celkově míň a je to udělané tak, aby každý mohl vidět všechny.
K plnění questů - to je každého věc, jestli quest splní nebo ne. Když dostanu quest, který nechci dělat, tak ho nedělám. Je tam dost jiných. Lidé si stěžují, že jim šipka ukazuje cestu, ale nemají tolik samostatnosti, aby odmítli udělat quest, který se jim nelíbí. -
Kdy bude další část ? Nemůžu se dočkat. *4*
-
mas pravdu, v tom mym flashbacku figuruje nakej thorinir *5*
-
to je trosku z jinyho soudku, ale taky me ten radar/sipka uz v oblivionu pripadal jako trapny zjednoduseni... nicmene kdyz jsem v morrowindu vyrazil obcas podle instrukci na jihovychod a cil jsem nepotkal a sel jsem tak dlouho, az jsem se vratil na puvodni misto ze severozapadu, tak me to vylozeno vytacelo *5*
-
Tak kolik krom Bethesdy jich známe? Sic psaní příběhu dobrá věc ale vždy to bylo v sériích TES to vedleší... i když na to měli spisovatele. Vávra se snaží jít nekomerční cestou, narozdíl od Skyrimu aspol. Dnešní svět má jednu vadu, je ve většině případů řízen kapitalismem. A to nejen hry strašně osekává v možnostech. Všichni je dělají pro především prachy, Vávra má snahu to dělat pro herní průmysl jako takový. Snaží se překročit herní rubikon a pokud se mu to povede. Nebudou se opakovat nechcí říct "neúspěšné cesty po americe" při hledání sponzorů a partnerů. Vše lepší, než vydání nedodělku viz teď blížící se ESO.
-
Samozrejme ze Skyrim je daleko pristupnejsi vsem hracum nez byl Morrowind, je to proto ze v Morrowindu spousta hracu podlehlo takzvanému syndromu Syeda Neen, když po vytvoreni postavy vylezli ze dveri a dal jak za Syedy Neen se nedostali protože nevedeli co tam vlastne maji delat:) Ja byt vyvojar takove hry , tak udelam to same, protože syndrom Syeda Neen je proste spatne.
Skyrim je mozna zdebilnenej ale hrac který vi co hleda a co chce si tam ten svůj hardcore pisecek porad najde, coz se o vetsine dnesni AAA produkce rict moc uz neda.