Přejít na výpis diskuzí
GDS 2015: Dan Vávra - Game design v praxi IV
29.1.2016 | Redakce Games.cz
273 příspěvků
-
Je jasné, že v sobě musí mít velký kus dítěte, kdyby neměl nedokázal by tu hru prosadit. Má nadšení a vizi za kterou jde, pokud by to byl nudnej bankovní úředník, v životě by na to neměl sílu a energii. Asi nebude lehké s ním pracovat, působí trochu arogantně, ale na druhou stranu, kdyby byl jiný jeho vize by se rozplyzla pod náporem kompromisů. A to že tam nebudou děti je bohužel kompromis realitě, ale prachy člověka doženou že:) Přednáška super, je vidět, že se bere s nadhledem. I když nic nemění na tom, že mě totálně naštval, jak kritizoval DAI. Aspoň teď vidí, co je to za práci napsat dobrý scénář a DAI je v tom excelentní. Tak se nechám překvapit, až Deliverance vyjde. V každém případě je bomba, že vznikne hra zasazená do českého prostředí!
-
Pro mě je nepřidání dětské populace stejné jako ty chybějící záchody ve Skyrimu. Prostě nikdo si nemůže hrát na to, že děti neexistují. To, že chtějí aby šlo zabít kohokoliv není překážka. Děti jít zabít nemusí, je to hra, né simulace. To mi na českých vývojařích trochu vadí, zbytečně hry komplikují simulacema, které hráč v důsledku ocení pramálo.
-
Hezké
-
Povětšinou se mi jeho názory líbí, ale je pravda že jakmile si vzal na paškál nějakou hru, bylo z něj cítit že to jak měl štěstí u Mafie 1,2 tak si myslí že je skoro ten nejlepší vývojář všech dob. A teď je u Deliverence hezky vidět jak se šíleně pletl. Ruku na srdíčko Dane. Když se člověk učil sám na začátku ještě to šlo, ale teď už ti přeci jenom ujíždí vlak a není to taková p*del co? Stejně jsi ale borec *5*
-
Musim uznat ze sem nad zachody ve skyrimu moc nepremyslel. Nocnik dava smysl. Ja si spis myslel klasika stredovek, vysere se to do kyblu a pak to jde vylit na ulic.
-
GTA5 nemá ani autentickou flóru, ani omítku na barácích; celkově nestavělo promo na autentickém světě.
-
Jenom pro pobaveni: zachody ve Skyrimu - jake by mely byt? Splachovaci asi ne. Suchy zachod nemuze byt v dome, neslo by tam bydlet. A kadibudka vekde venku, je noc, -40 C a zuri snehova boure (prece jenom je to Skyrim), nechtelo by se mi tam. Takze nocnik pod posteli a vylevat ho na hnojiste. Krasne to jde obhajit ;)
-
Jsou v mount and blade vůbec děcka? Já myslím že ne. A to se můžete projít po městě, hradu i vesnici. A k tomu v MaB by to bylo 100x jednodušší udělat.
-
Hele ... kdyz to svet prezil v GTA 5 kde na deti taky neprijdete a vsichni rikaji jak je to dokonaly svet tak myslim ze KCD je za vodou.
-
na hru se těším a fandím ji, doufám že se povede, bude to bomba a budou následovat i pokračování. Na druhou stranu Vávra mi svým projevem přijde trochu infantilní, tj. jeho reálný věk nekoresponduje s jeho věkem mentálním. To jeho chlubení se je až komické. Tyto jeho charakterové vlastnosti však nemusí nic vypovídat o tom, zda je nebo není schopen udělat kvalitní hru. Já doufám že je.
-
Myslím, že ano. Říkal to už na minulém GDC
-
Bude jich dohromady deset. A vycházet budou postupně v nadcházejících cca dvou týdnech.
-
Tahle hra budí emoce a ještě to ani nevyšlo. Jestli to nebude spíš o tom, kdo je zastánce pana Vávry a kdo ne.
-
S jakým odstupem budete vydávat další videa a kolik jich celkem bude?
-
Drtivá většina her neklade takový důraz - včetně promotion produktu - na realističnost.
-
Za prvé, jak podotkl kolega, není potřeba modelovat všechna stádia vývoje. Dá se to vyřešit elegantní zkratkou - v zásadě by stačil kojenec a školák, protože teenager už má většinou +- postavu jako dospělý a nad tím už by se daly zamhouřit oči. Za druhé, pokud se spousta času, energie a peněz investovala do detailů, které ocení mizivé procento hráčů, a na druhé straně se ze středověkého světa vypustí tak zásadní věc, jako jsou děti, tak se nabízí úvaha, jestli to nebyla zbytečná investice, protože středověký svět bez dětí _není_ realistický. Ani kdyby každá kytka na louce odpovídala tomu, co tehdy na loukách rostlo. A jak už jsem napsal, jak chtějí ty děti vůbec vypustit? V domech nebudou kolíbky? Nebudou tam žádné hračky? Nikdo o nich nebude mluvit, přestože děti jsou v životě člověka, bez ohledu na dobu, v níž žije, jedna z nejdůležitějších věcí v životě vůbec? To prostě vytrhnou z kultury té doby jeden z nejdůležitějších pilířů a budou se dál tvářit, že hra je velmi realistická? Nebude ani smykem realistická. Mona Lisa bez ksichtu.
EDIT: Nehledě na to, že pokud tam nějaká matka bude naříkat, že nemá co dát dětem k jídlu (což byl tehdy dost obvyklý problém), tak to bude působit mimořádně směšně. Protože jakým dětem, když tam žádný nebudou. A teda ty lidi tam budou žít jen tak, sami, ani si nepostesknou, co že je za divnou ránu osudu, že najednou nikdo nemá děti, že ty co měli se přes noc vypařily a nějak se nikomu nedaří počít nové? Stačí se nad tím trochu zamyslet. -
Třeba dohoda s organizátory konference, že videa začneme vydávat s větším odstupem?
-
V drtivé většině her nejsou děti.
-
Svět bez dětí není žijící svět. Je to svět na pokraji apokalypsy.
-
To Monty: Ty si typickej příklad pokrytce.