Přejít na výpis diskuzí
Grand Theft Auto V údajně stálo 265 milionů dolarů
9.9.2013 | Aleš Smutný
236 příspěvků
-
Hmm. Když to bude (pozitivně) vidět, je to dobře. Určitě na tom neprodělají, ale nepřijde mi úplně nejmoudřejší téměř třikrát zvýšit rozpočet, ačkoliv lze očekávat podobné prodeje jako u GTA4. Pokud se nepletu, nejvyšší prodeje mělo San Andreas, takže je zde vidět jistá stagnace. Spíš mi to přijde typický nešvar mainstreamové produkce, který už podlomil kolena THQ, dělá težkou hlavu Squeenixu, EA a určitě i mnohým dalším. Model "hra je úspěšná, další díl musí být větší, dražší a díky tomu musí cílit na širší publikum", mám dojem, se nám nějak neosvědčuje. Jak říkám, neprodělají na tom, ale pokud šlo opravdu o náklady na hru a ne třeba na technologii, která by se v dalších iteracích pořádně vytěžila za mnohem nižší sumy, tak je sakra rozdíl investovat 100mega a vydělat bambilion a investovat 270mega a vydělat stejný bambilion.
-
-
Ja tej čiastke úplne rozumiem. Na GTA V pracovala tisícka ľudí, obrovsklé prachy išli do Soundtracku, mocapu, dabingu, marketingu a programovania, čo podľa môjho skromného názoru sú najdrahšie položky, v hre so 100 hodinovou hernou dobou je to adekvátny budget.
-
-
Já rozhodně očekávám o dost víc jak 100 hodin, protože to by bylo co do velikosti srovnatelné s GTA SA, zhruba tolik jsem totiž potřeboval na 100% dohrání. A pětka rozhodně vypadá jako mnohem větší projekt.
-
-
Fakt si myslíš, že do toho někdo vrazil pět a čtvrt miliardy, aniž by si důkladně propočetl, jak se mu to vrátí?
-
-
No, ono to vypadá, jako by na chytrý lidí, co se v herním byznysu přepočítali, byla montážní linka :-)
A neprodělává se jenom na novejch značkách, kde je jasnej risk, že to nemusí vyjít. Ono se prodělává i na zavedených sériích (echm, echm, Medal of Honor, Tomb Raider, Hitman, Dead Space, echm, echm) mnohdy ne pro to, že by byly špatný, ale protože si někdo zas jednou řek "bude to vetší, dražší a lepší" a protože si nějak nezdravě často přání ploděj myšlenky, "prodáme pět mega kopií, ergo rozpočet bysme měli spočítanej" je náhle na světě a všichni jsou happy a myslej si, jak se někdo chytrej a bohatej nemůže přepočítat. A pak se zase přistane na Zemi a ze záznamů lezou veselé dva, tři miliony kopií, za něž se každá střídmější hra modlí. A děje to zas na znova. Dark Souls 2 se po (dvoumilionovém!) úspěchu svýho z "garážovejch podmínek" vzešlýho předchůdce mění na projekt "massive, massive, triple-A, !gunz-blazin'!, widening the net". Je tu větší cílovka? Jestli ne, na kolika kopiích mají bod zvratu?
Opakuji, že si nemyslím, že na tom prodělají. Ale série GTA se zdá být na vrcholu a nic nenasvědčuje tomu, že by GTA5 prodalo alespoň přibližne tolikanásobně víc kopií, kolikrát narostl od minula rozpočet. Vždyť i Call of Duty, který už přesáhlo hranice herní subkulturní bubliny a hraje ho každej taťka vod vidlí, prodává podobný čísla jako GTA. Kam by chtělo růst? O to jde.
Dobré je, že zrovna u GTA jsou ty peníze vidět. Otázka je, kam až dovede snaha o "simulaci všeho" celkem jednoduchý fokus, který mi u pětky už vážně přijde trošku rozstřelený. -
-
smejki, hoď sem prosím info o tom, kolik stál vývoj Tomb Raidera a Hitmana. a když budeš v tom, tak i prodejní čísla. jinými slovy dokaž, že se ty hry nezaplatily... podle mě totiž jako vždy kecáš...
ono velké společnosti mají spoustu dalších nákladů jinde a potřebují kolikrát od těch her trochu větší zisk (vývoj se zaplatí), aby to pokrylo i další věci, za který firma vyhazuje peníze a mohla dál růst. to že pak prodeje nesplní očekávání ale neznamená, že se na hře prodělává, to znamená, že hra nevykazuje předpokládané zisky. a to je sakra rozdíl... -
-
fajn klucí, zapomeňte, že jsem něco říkal. kdo má kravatu, se nemůže mýlit a vyvádět koniny. Vyjádření exekutivců, kteří o mnou jmenovaných hrách mluvili a jasně říkali, jaké jsou prodeje a jaká čísla pokládali za úspěch nebo dokonce za break event, si najděte sami. Mě tohle vážně nebaví.
-
-
Ano, možná se očekává prodejnost, která se nedostaví. Možná. Nevíme to. Ani ty to nevíš. Je to čirá spekulace. Nic z toho nemáš jak dokázat. Ale urážíš se, když je ti to vytýkáno.
-
škatulkuješ. samozřejmě lidé s kravatami se mýlit mohou, ale nic není tak jednoduché, jak si maluješ. a tím, že prohlásíš, že se na nějaké hře prodělává, prostě přesouváš problém jinam... to že firma nedosáhne předpokládaného zisku neznamená, že je hra průšvih, prostě jen nedokáže uživit ten moloch a velké firmy prostě potřebují spoustu peněz na další vývoj. tedy maximálně od hry mají přehnaná očekávání, to ale neznamená, že se ta hra nezaplatí a že je to ten rok položí. myslíš, že by se jinak pouštěli do dalšího dílu Tomb Raidera, který teď vyvíjejí? kdyby hra byla skutečný průšvih? ty hry nebyly průšvih, prostě od nich čekali větší prodeje a víc chechtáků.
a mimochodem to, že tohle vytáhneš u GTA 5, jen dokazuje tvou malou orientaci v herním průmyslu... GTA 5 se bude prodávat rozhodně lépe než GTA 4 a nepochybně se zaplatí.
-
-
-
-
-
jdi jim to vysvetlit, určite budou radi že jim pomužes vydelat miliardy a vysvetlis jim ze to delaji spatne...
-
San Andreas mělo 21 mega kusů.. což je taky moc pěkný. A u týhle hry, bych se fakt nebál, jestli to bude vidět. Bude to neskutečná mr*a a hodnocení 10/10 bude lítat odevšad.
-
-
Ta prava zabava nastane stejne az to vydaji pro PC pac Mody tomu dodaji teprv tu neomezene dlouhou hratelnost
-
-
někeří z nás si tu neomezeně dlouhou hratelnost rádi prodlouží pařbou vanila verze na konzoli :)
-
-
a pritom taková pitomost... dan vavra pritom dokaže udelat hru za zlomek te ceny a mnohem lepší
-
-
Dan Vávra není zdaleka jediný. Ovšem kdyby chtěl udělat takovou rozsáhlou hru jakou je GTA5, tak na ní bude se svým týmem makat tak 25 let
-
-
25 let? To by tak odpovídalo době vývoje Diabla 4. *1* *1*
-
warhorse bude mnohem rozsahlejsi nez gta
-
-
Tys ten první příspěvek myslel vážně? *8* A to už jsem chtěl psát že borci tvůj sarkasmus nepochopili, jejda *1*
-
A teď tu o perníkové chaloupce, jo? Chápu, že jsi z jejich práce hotový ještě dřív než vůbec něco ukázali, já mám Danovy názory a jeho přístup k hrám taky rád, ale tady srovnáváš jabka s hruškama. GTA je megalománská hra, kde se autoři snažili vecpat všechno, co je napadlo, navíc se pohybuješ v obrovském světě bez loadingu - na tohle ti ani CryEngine nestačí.
-
Až bude, tak se rádi přesvědčíme a klidně si to i koupíme, když to bude stát za to. Zatím má ale všude Vávra akorát plnou hubu keců.
-
-
-
-
Nevíte jestli jde přišít zpátky šulek? Omylem jsem si ho přivřel ve dveřích od výtahu a odjel mi do osmého patra
-
-
Kdo jsi ? Ty chces byt vtipny nebo jak ?
-
Nejde. Kdyby jsi stahoval hry a ne předkožku, nemuselo se to stát.
-
-
Omlouvám se všem čtenářům games, pan doktor mi dnes zapomněl dát červené pilulky.
-
-
Ty dává Morpheus a ne pan doktor
-
-
Dostávám je 3x danně a následně v mé vypolstrované celé přijímám šifrované vize principů pravé morálky, pokyny k likvidaci PC pirátů a nastolení konečné nadvlády koženkových gaučů.
-
-
hehe
-
Mé jméno je he/he, poněvadž je nás mnoho. Tvé vody ovšem kalné jsou a pravda leží na dně. Legenda praví: mysl he/he filozofických úvah zproštěna jest dokud pravý osvícený na dno nedohlédne. Pohleď do hlubin a uzři svou zkaženost neb kniha osvícená jest pouze pro můj zrak určena.
-
To je laciná agenda. Legenda ale připouští, aby byly zanechány filozofické teorie o osvícenosti přístupné jen těm nejvyšším, a plně dostačuje, aby hnutí rostlo dále. Protože čím víc he/he, tím blahodárnější budou tyto vody...
-
Pravdivě pravíš můj střípku osobnosti, naši mysl sjednotit musíme načež zle PC hráče zničíme!
-
Škoda promarněnosti a nesprávné zaslepenosti, příteli. Tak obrovský potenciál a přitom tolik ještěřích lejn v chrámu gumového mozku se smutnou atrapou bezobsažnosti. To nedělá dobrotu...
-
Nenávist je cesta k temné straně, jsi zaslepen světlem mladý padawane tvá osobnost je rozpolcena na tisíce střípků, přijmi pravou cestu a osviť svou duši neb tě pohltí oslnující záře sametového gauče.
-
Pokyny jsou přesněji od niterní šambaly, jak jsem se kdysi sentimentálně zde vylil. Symbiont interní krásy rozumu a osvícení je vládcem mých vejplodů a nefalšovaného poznání. Pilulky jsou jen primitivními prostředky dosáhnout podobných titankatarztransformací v "neomezeného". Filozoficky a duševně je he/he sféra a postavení mnohem komplexnější, než aby se primárně zabývala hulákáním victorie v podřadným řáděným pografikovaných proti gaučovým bojovníkům. Mýlíš se padawane a příliš zaslepený jsi svou nenávistí k he/he.
-
-
-
Tady něco nehraje. On totiž pravej he/he by se místním gumas nikdy neomluvil. Navíc jeho text je osvícenou bránou do světa myšlenek s didaktickou základnou hlubších úvah iluminátů a astro-ještěrů. Absence diakritiky a šifrované legace je nepopiratelným signálem, že zde role jasného duplikátora, dudlíkátora, kotle a nejspíše pomateného všepostahovavšího revanšistu, není úplně dopilována. Ještě se máš co učit, přáteli.
-
-
Možná tobě tolik straší ve věži, že sám nevíš, co píšeš.
-
-
Že by to bylo až tak vážný? To jsou věci...
-
-
-
-
To je moje práce, takže bacha na koho reaguješ.
-
-
Nikdy nepíšu jako anonym nulo;) Ukradni si jinou přezdívku;)
-
-
Třeba tuhle? *1*
-
OT: no myslím si, že je lepší psát jako anonym než ukazovat veřejně emailovou adresu.
-
-
lol, je naprosto zřejmé, že má tuto emailovou adresu jen kvůli webu Games.cz. *1* *3*
-
Já tu adresu nepoužívám. Navíc ji tiscali používá jako největší spamovací mail, jaký jsem kdy viděl:) 266 zpráv a všechno obchodní nabídky. Ten mail je prakticky nepoužitelný:)
-
-
-
-
-
-
Dotiahnite ich do fightclubu, ak teda budu moct o hre rozpravat viacej a ukazat viacej. Ak nemozu tak to nema vyznam.
-
-
sry zly tab, malo ist k space engeneers
-
-
na ukrácení čekání jsem si rozpařil GTA IV na PC, v 2560x1600, full detaily a iceNhancer modem a vypadá to skoro líp než to GTA V, trochu smutné, ale i tak si konzolovou verzi koupím hned jak to vyjde :)
-
hosi, ani nevim co me tesi vic jestli to, ze za sedm dni si jdu pro sberatelku gtav, nebo to ze pc pirati budou pod recenzi smutne bulankovat jak je to lowres, pritom je budou zavisti svrbet koule.:-D
-
-
To se hodně pleteš PC piráty sice budou závistí svrbět koule nebudou závidět tobě ale pirátům co mají toustovače. *3*
-
Přemýšlím, jestli člověku s tvým způsobem vyjadřování je vůbec co závidět. *6*
-
svrbet koule budou jen tebe pac se ti u GTA V zapari na kozenym gauci v obyvaku, to se mne stat nemuze pac moje anatomicky tvarovana zidle u PC v pracovne, koule nezaparuje *3*
-
-
takze dle tve predstavy maji majetni lide kozene sedaci soupravy? no, vyvedu te z omylu, ti, co maji vkus si kozene sedacky neporizuji.
-
-
majetni lide (tos vydedukoval jako kde? *1* *2* ), ale mas pravdu ti co maji vkus si kozenou sedacku neporizuji tu maj doma jen konzolisti
-
-
konsole neni nic jinyho nez upravene pc v krabici :)
-
-
-
Mozna se ti nezaparej, ale tata ti je rozkope, az zjisti, ze na jeho pracovnim PC zase mastis warez...
-
-
-
na druhou stranu oni taky prdí na náš trh a neni tam cz podpora a přitom u nás prodaj mnohem víc kusů než zaklínač 2, který měl mnohem více psaného textu než gta5 *10*
-
Myslim že call of duty bude hodně rychle sesazeno.
-
-
To už dávno je alespoň pověstí. Jinak nevím co Codko má společného s GTA V.
-
-
Nic. Možná jen tenhle vtip. CoD Ghosts kampaň bude dlouhá jako úvodní mise v GTA V. *ba dum tss*
-
Samý důležitý věci - obě to jsou hry a obě jsou zábavný. Jen, ať vydělávaj obě...
-
-
Jen je otázkou jestli si ty hry vůbec zaslouží vydělávat. Mám na mysli hlavně Codko.
-
-
Ale zaslouží. Osobně doufám, že Codko hodně vydělá.
-
-
Jako by se stalo.
-
-
-
-
-
-
Taky to mohli vydat zároveň i na PC zaty prachy...
-
-
Však to výjde, PC verze je už dávno hotová (na té tu hru vyvýjeli, jak jinak...), nejdřív to ale je potřeba otestovat na konzolovém stádu, které ti koupí cokoliv. Pak se pár věcí opraví a teprve pak to výjde na PC pro fajnšmejkry
-
-
Že prej fajnšmekry. Ty by jsi mě rozesmál *4*
-
-
To je fakt, fajnšmejkři takovou kktinu hrát nebudou
-
-
To mám pocit, že by fajnšmejkr takovouhle hru nehrál. To by sem jinak nechodili trollovat. Ale páč je to zatím jen na konzole, tak si naši fajnšmejkři našli jen tuto zábavu *3*
-
-
-
A nějaký důkaz by nebyl? A nebo to taháš z toho iracionálního postahovanýho salátu s burákem uvnitř? Já bych si hlavu trochu potrénoval, kolego.
-
-