Hardwarové nároky rostou, standardy hráčů klesají
-
Hele, na jednu stranu napíšeš jednu věc a pak v druhém komentáři obrátíš o 180 stupňů a tvrdíš úplně něco jiného. To je zbytečné se s tebou o něčem bavit.
-
Pozor rozlišujme hru rozbitou a hru náročnou.
Rozbitý byl bezesporu Cyberpunk, Last of us, Jedi Survivor.
Náročný je Wake2 a třeba Starfield. Když vezmu v potaz že konzole mají výkon ekvivalentu RX6700xt s Ryzen 5600, beží na nich vše +/- jako na PC
-
Vsak oni to nedelaji na karty jejich soucasnosti, ale oni zhruba pred 5 lety vedeli, ze dneska se bude takova karta pouzivat
-
AMD má zatím jednu velkou nevýhodu. FSR nedosahuje kvality DLSS. A hrát si můžeš:) Ta karta je smrt pro většinu nastavení a máš 4K kartu, byť je to přímá konkurence pro 4080 "pouze". Osobně bych šel do 7900XT, protože hraju jenom v 1440p:)
-
Děkuji.
To je snad poprvé, co vidím, že to pojede. Protože co jsem měl možnost vidět, tak všechno to šlo pod 60, zejména městská část a přechod z tmavých míst do světlých v té lesní scéně.
-
Já si hlavně myslím, že běžní herní novináři neumí posoudit technické finesy. Soustředí se na příběh, hratelnost, ale pak už napíšou leda o tom, že hra padá, má glitche nebo divné animaci tváří, protože to je hrozně vidět.
Ale už si nevšimnou těch důležitých detailů, které tvoří celek, pokud jim to PR tým nepředloží na stříbrném podnose. Kolik všude před lety bylo článků o tom, jak se v RDR2 koňům stahují varlata při změně teplot. Tohle byl přitom nepodstatný detail, kterého by si jinak nevšimli. Jenže takových v té hře byly desítky nebo stovky a o těch se mlčelo.
Kolik recenzentů si všimlo, že v některých letošních hrách na konzolích dost brutálně padalo rozlišení, které se pak upscalovalo pomocí FSR s hromadou fakt ošklivých artefaktů. Tohle nevidí, stejně jako jen málokdy komentují kvalitu hudby.
-
Tak ze se opet vracime k tomu, ze je to prave konzument alias hrac ktery ma posuzovat kvalitu hry vid?
Mam porad stejnou otazku proc PC hrac se sestavou ktera prevysuje vykon konzole musi jak rikas brecet, ze to jde blbe a nespokoji se s tim, ze na konzoli to jde na low - medium detailech? Hodne z her co bylo v posledni dobe kritizovano za mizernou optimalizaci nedokazalo ani fungovat na 30fps stabilne.
Nemyslis si, ze ten problem je systemovy?
-
4k radši ani neřeším, nemám na to monitor. Jediné co jsem zkoušel bylo zapnout VSR a Alan Wake2 byl krásné hratelnej na ultra bez raytracingu při 5760x3240 bez fsr...
Netuším o kolik je to min náročný než totéž v čistým naživu, ale běží dobře a vypadá líp než nartiv v 2540x1440
🤣 Docela se v těch všech možnostech ztrácím ale rád si hraju 🤣 nějaký rady?
-
Mě zároveň ale nepřijde jako grafický zázrak AW2, spíše jak zaznělo v recenzi ta hra vypadá na dnešní poměry dost standardně, zatímco ostatní hry "v dnešním standardu" po tobě nechtějí aby si měl téměř NASA počítač pro plynulý chod hry bez propadu FPS.
Navíc aby se daly obhájit vysoké HW nároky, tak by ta hra musela vypadat daleko lépe.
Control mám rád, stejně tak si časem najdu cestu i k AW2, přestože raději počkám na slevu jelikož dle některých poměrně střízlivých recenzí (Gamerant 5/10, Metro Game Central 6/10) to vypadá že to až taková sláva nebude a Control zůstane na žebříčku oblíbenosti výše.
-
Sestavu ti při 4k už bude brzdit procesor:) A sestavy za 30k jsou určeny na 1440/1080 hraní. Pokud se tvůrci nevyserou na optimalizaci:) Do 30k totiž narveš nejenom kartu 7700X/4060 Ti, ale i 7700/13600 CPU s 16/32 GB RAM (když seženeš v dobré akci).
-
Ok tak jestli nějaká velká firma na PR tiskovce řekla, že se bude mířit na standard 4K a 60FPS, tak to se měli Remedy a další firmy podle toho zařídit, to máš pravdu.
-
Tak ono je to v mentalitě. V Japonsku jsou zvyklí tomu, že když se něco podělá, tak tam téměř vždy padají hlavy. Takže se samozřejmě všichni trochu víc snaží.
Zatímco u nás na západě je ve zvyku, že když se něco podělá, tak se řekne marketingovému oddělení, ať si chvilku sypou popel na hlavu a lidi na to za pár měsíců zapomenou. To je vše. Jenom velmi vyjímečně nějaký vrcholový manager je donucen odstoupit.
-
Tak to nefunguje.
Ono nejde cílit vývoj hry na grafiku, která je "v současnosti" nejpoužívanější. Proč? Protože vývoj her trvá několik let, takže se musí plánovat dopředu! Takže na začátku vývoje se musí cílit na generaci grafik budoucích.
A jestli to tak někdo nebude dělat, tak dopadne jako Daikitana (a nebo podobné hry), které v době vydání byly tak zastaralé, že po nich neštěkl skoro ani pes.
-
A hele, zase nějaký trapný chytrák. "Mě někdo nic neslíbil, bla bla bla".
Jestli jsi někdy sledoval PR tiskovky velkých firem, tak "ano", vskutku tam na nich slíbili, že v budoucnosti se bude mířit na standart 4K a 60fps. A roky utekly a skutek utek. Jenom občas někdo toho dosáhne.
-
To máš pravdu, ale ne jen moje oko ale i ruka na myši pozná rozdíl mezi 150 a 300fps a to i přesto že mám jen 144hrz monitor. Nebo aspoň já v tom rozdíl vidím a citim
-
K těm dvoum hrám o kterejch se psalo. Mám ryzen 5800x3d, RAM 32, rx7900xtx a přesto že starfield je delanej pro AMD a Alan Wake 2 pro nvidii, mám lepší pocit z Alan Wake 2, kterej běží krásné na ultra v nativním 2540x1440 ale bez raytracingu. Pokud zapnu far na quality tak i s rayl... Na high. Hru doporučuju, dlouho mě žádná hra tak nebavila a vypadá fakt fakt dobre
Starvild je na tom o dost hůř jak s hratelnosti, tak s visualem.
Závěrem, myslím že moje PC není zlí. 🤣Dle steamu je vlastně boží, ale i tak se musím často v něčem omezovat a můj zážitek ze hry mě ne že nenaplňuje ale spíš trápí, když vím co to vše stal 🤣 a taky si říkám pro koho jsou všechny ty nové sestavy, co stojí komplet ani ne tolik co rx7900xrx🤔 buď jsem moc narocnej nebo je někde chyba.
-
Jak jako "měli jsme mít", on ti to někdo slíbil a ty na to teď máš nárok?
Že někdy někdo hrál ve 4k hru, co běžela ve fullhd na dýchavičné ps4, přece neznamená, že budeš ve 4k hrát na ultra všechno furt.
-
Vždyť ses sám popřel. Death Stranding nebyl tak náročný, protože (ne přestože!) to nebyl grafický zázrak.
Jinak tu snad není nikdo, kdo by chtěl neoptimalizované hry. Ale zároveň snad všichni chtějí i čím dál lépe vypadají hry, a to bez zvýšených nároků na výkon a nutnost používat nové technologie nejde.
Akorát už teď ty rozdíly budou relativně menší. Tříletý rozdíl mezi Far Cry a Crysis před 15 lety byl větší skok než teď čtyřletý rozdíl mezi Controlem a AW2.
-
Když tu čtu některé opravdu zaryté zastánce neoptimalizovaných her, tak si říkám jestli to nejsou prodejci grafických karet že tak lobují za to že je vlastně úplně v pořádku vydávat neoptimalizované hry.
Byl jsem překvapen jak kupříkladu Death Stranding běžel dobře v 4k rozlišení i přestože to jinak graficky žádný zázrak (kromě zpracování obličejů) až tak nebyl, přijde mi že asijské studia holt umí optimalizaci dobře aby si jejich hry zahrálo co nejvíce lidí a ne pouze hrstka vyvolených kteří si high end sestavu mohou dovolit.
-
Bohužel ty nízkorozpočtové slátaniny jak je nazýváš dost často kvalitou optimalizace a především obsahem hravě strkají AAA tituly do kapsy. To je na tom asi to nejsmutnější, celkem bych i dokázal skousnout neoptimalizované hry kdyby se jednalo o grafické orgie s alespoň ucházejícím příběhem/hratelností, když ale potom studio jako Bethesda vydá takový balast jako je Starfield tak je to opravdu k pláči.