Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pribeh znam nazpamet, mohly do toho dat trosku vic emoci, obcas to pusobi dost chladne. Ale audiovizual je parada. Poust, cervy, hravestery, ornitoptery jako vazky. K nekterym scenam/vizim znel zensky chorus, u ktereho se mi delala husi kuze (v dobrem smyslu). Premyslim, jestli nezajit i na 3Dcko..

• Naprosto nejlepsi atmosferu, kombinujici Westwoodovske industrialni pojeti Duny a akorat prejate estetiky (tzn. ne moc) Lynchova filmu ma Emperor. Ten by chtelo predelat do dnesnich standardu.

• Nejlepsi Dunu by udelal Jodorowsky. Teoreticky by furt jeste mohl, zije.

• Ano, je to tak (vubec neberu pripominku, na vec kterou jsem uz zapomel ve zlem). Stit totiz uz jen svou existenci pritahoval cervy! Proto (uz nevim zdali jen na pisku, ci i na skaliscich) musel byt stit vypnuty.

Prvni boj Paula s tim fremenskym chlapcem, kdy musel byt bez stitu, na ktery byl navykly, si vybavuji. Mel namale a Jessica se velice strachovala, ze bude podvedome zpomalovat rezy.

• Veskoslav

A přitom je celá Duna oslavou Džihádu. Sice to člověku dojde tak při 2. čtení, ale je to celkem smutné. Jinak na film se těším, už nový BR mi sedl, takže mi sedne i toto. 

• Derp_1337

Tak ten svět dává smysl.

Kdysi se k letu warpu používali (super)počítače, které propočítaly nejbezpečnější cestu warpem. Ale od "AI válek" (Jihad), kdy se superpočítače vzbouřily a téměř vyhladily lidstvo, je veškerá pokročilá počítačová technika zakázaná.

Lidstvo nahradilo stroje zlepšením jich samotných. Např. výpočetní výkon strojů nahradili mentati. atd.

• Stit urcite neni prilehavy jako oblek, nevim teda jak v originale, ale v ceskem prekladu, kdyz hned na zacatku Paul ,,trenuje,, s Halleckem je jasne popisovano, jak se stity dotykaji a dokonce jsou popsany jako ,,bubliny,,

• Všem co pamatují starou Dune 2 doporučím zkusit vylepšenou verzi Dune 2000 GrunMods edition která se bez problémů dá spustit i na novějších vidlích:  https://gruntmods.com/dune_2000_gruntmods_edition/

Zrovna teď hraju a nostalgie jaksviň, ta hudba, pohodová atmosféra....vím že to bude znít jako hereze, ale mě osobně je bližší Dune 2, potažmo Dune 2000 před Command and Conquer.

• a taky ten prichod mesiase na arrakis neni datovanej, takze tady se Fji1 smeje akorat vlastni hlouposti

"carodejky" jsou asi veci nazoru, kazdopadne bez jejich planu by nikoho nezajimal mlady paul a jeho preziti

• lynch se obtezoval vysvetlovat ve scenach, ktery mu producenti z jeho verze v zaverecnym strihu vyhazeli, proto ten film nesnasi a povazuje za nejvetsi zklamani sveho profesniho zivota

nechteli distribuovat film, co by mel 3.5-4 hodiny

takze z jeho "verze" zbylo jen torzo, highlight

• Derp_1337

"pro fanoušky knihy je toto strašlivý fail"

LOL. Právě že naopak. Lynchova adaptace byla pro fanoušky knih failem.

Třeba ta tebou (a ja_nic_nevim) vychvalována scéna, kdy navigátor Guildy vyhrožuje Císaři. Přitom ta konkrétní scéna se dočkala ohromné kritiky.

Jednak se kritizovalo, že to jde úplně mimo knihu. V knize prostě nic takového nebylo a Lynch si to vycucal z prstu.

Za druhé se kritizovalo kvůli tomu, že Lynch v ní házel na diváka jednu expozici za druhou a vůbec se neobtěžoval vysvětlit důležité informace. Lidi, co neznali děj knih a nebo už ten film alespoň jednou (či vícekrát) neviděli, z toho byli velmi zmatení.

• Magister_Peditum

No jo, to je vysvětleno v knize, proč jim vadí, že Jessica porodila syna.

• solomon.short

Dokonce je tam krasna scena, kdy je Paul donucen poprve bojovat bez stitu a diky navykum na nej je v nevyhode...

• solomon.short

cituji: "Herbert chtel mit scifi bez laseru a prestrelek a zjevne i bez krizackych obourucaku jako z warhammeru, ale chtel mit futuristicky blizky vychod. Nezbyva, nez jej prijmout jako nezbytny atribut pribehu."

Hele, a jsi si vedomy toho, ze v momentu priletu na Arrakis se stity nedoporucovalo pouzivat? Naprosto marginalni zalezitost asi na prvnich sto stranach, pak uz se stit pouzil jen kdyz jej bylo potreba v kombinaci s laserpalem pro termonuklearni reakci :)

Ale to jen tak bokem, nic ve zlem :)

• Slabina knihy. Čarodějky příchod vyvoleného na Dunu připravovali a přitom se jim nelíbí že Jesica porodila syna.Tady něco nesedí 😁

• danny_the_hound

Celkom by ma zaujímalo, koľko materiálu zostalo na podlahe strižne Villeneuvi. Možno sa nejakej rozšírenej verzie dočkáme aj tu. Pri viacerých scénach mi prišlo, akoby zasiahli nožničky strihača. Napríklad rozhovor Paula s Mohiam -- opravte ma, ak som si to nevšimol, ale myslím, že tam nezaznelo "My father rules entire planet." "He's losing it" "He's getting a richer one." "He lose that, too." (odkaz). Alebo prvá scéna so Shadout -- zasunie crysknife do pošvy bez toho, aby preliala krv, pričom ale ten koncept je vo filme prítomný, ako vidno pri zajatí Paula a Jessicy Fremenmi.

• Celou dobu jsem cekal, ze to bude Worm Runner 10049 a vypada to, ze jsem se trefil.

• Osobne se mi taky Duna nesmirne tezce cetla. Nejde tak o pletichareni, ono dobry politicky thriller se cte sam, ale ona je tak divne rozvlekla, vsude sahodlouhe popisy.

Existuje i komiks (existuji dva, jeste jeden od Marvelu, ktery je velice mimoradne volna adaptace, ci spise inspirace - tak ten je ctivy vyborne) a dokonce i ten je nudny na cteni, coz je krom vychovnych komiksu uz co rict.

• no o tom dejchani jsem taky nekde cetl, ze osobni stit je propustnejsi nez treba stit kolem lodi nebo budov, protoze ty velky zarizeni maj vlastni produkci vzduchu

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit