Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To dava smysl, je to tak narocna operace, ze ji nikdo jiny, nez Gilda neumi. Dnes taky firmy nemuzou jen tak provadet transatlanticke lety.

Doletet tam klasicky behem tisicileti nikdo nikomu nebrani, licencovany je jen warp.

• a jeste drobnej detail, nejsou schopny mezihvezdneho cestovani, to muzou pouze pokud jim to schvali a provede gilda navigatoru (a navigatori frci na koreni tak dlouho a intenzivne az zmutovali)

• solomon.short

V knize to zrejme bylo, nakonec tam mel Paul tyto vize az po pozreni Vody zivota. A bylo tam zmineno, ze to jsou mozne budouci cesty. 

Ale ano, to mozna bude az v druhem dilu teto adaptace, dej skoncil prilis brzy.

• solomon.short

Ano, v knize a v Lynchove adaptaci byli sardaukari na Arrakis vysazeni v Harkonnenskych uniformach, aby z teto akce byl vyloucen Imperator Shaddam IV.

• ales.smutny

Mahdí mu říká i v knížce, je to de facto "příchozí" imám pro šíity (dnes) a spasitel a zjevně se to v rámci činnosti Missionaria Protectiva promítlo i do víry fremenů (a Herbert hodne u fremenů vycházel z arabštiny a islámu).

S tou myškou je to podle mě inside joke a hlavně, on si to jméno zvolí až v síči Tabr, takže je to vlastně chronologicky správně :) Jako určitě teoreticky mohl Herbert tohle zamýšlet, ale bývá bliž původnímu jazyku. Ale v tom je ta krása dohadování se o etymologii :)

• je v tom i urcita konvence, nebot stit zasazeny paprskometem vyvola subatomarni reakci, koncici "atomovym" vybuchem, je to soucast kanly, kterou tam baron odbyl jednou, neprimou, vetou (jako je tam odbyto jednou vetou spousta mini motivu)

a bez kanly, a jejich pravidel, v podstate nejde vyhlasit jinymu velkorodu valku nebo by vas ostatni velkorody sezraly

mimochodem proto melo nasazeni sardakauru zustat v utajeni a mam pocit, ze tam meli bejt v harkonenskych uniformach, ale to by asi nebylo jasny, kdo atreidum vpadnul na tech schodech do zad

kdyby ostatni velkorody zjistily, ze se do kanly motal imperator, tak ho sezerou taky

a taky na arrakis nechcete delat nic, co by ohrozilo produkci koreni nebo by vas sezrala guilda navigatoru, ktera je tam taky odbyta ve stylu "jednou vetou"

• MishKonn

Vysvětlí mi někdo, proč se dva národy schopné mezihvězdného cestování sekají meči a nepadne ani výstřel? 

• Muad'dib (aka myš klokanovitá a také její stín na "druhém měsíci") sice zmíněn není, ale Channi na konci filmu říká Paulovi něco v tom smyslu: "Nevypadáš jako budoucí mahdí" Je tedy možné, že se jedná o doslovné odkrytí tajné fonetické šifry, kterou Herbert do Duny ukryl Muad'di(b) = maudí...

MahDi - v populární muslimské víře) duchovní a světský vůdce, který bude vládnout před koncem světa a obnoví náboženství a spravedlnost.

• victor

I ten Blade Runner 2049 byl spíš šokujícím posunem původního vesmíru k brutální ekologické agitce ....krása tam vlastně byl ten hnus který dokázal na plátně Willeneuve vykreslit .Popravdě nepředstavoval jsem si takové pokračování ale samo o sobě funguje dobře , ve spojení s Blade Runnerem už tak zkousnutelné není :/

A popravdě Zimmer už dávno není tím soundtrackovým hegemonem jako býval .

• victor

Viděl jsem TV sérii z roku 2000 a mám dojem , že jsem viděl Villeneuvovu verzi v kartónových kulisách.....což ve výsledku není špatný výsledek .

No na efekty zrovna nejsem ,takže děj i dělení dílů je skoro na chlup stejné .A příběh je znám o to hůř se dílo Willneuovo dá hodnotit jako něco extra  ....

• "Popravdě nevím, jak moc bude pro diváka, který nečetl knihu, jasné, že Paul vidí možné budoucnosti, ne jednu předem danou..."

Tohle myslím nebylo zřejmé ani v knize, aspoň ne postavám takhle na začátku. Možná tak Jessice. Koneckonců jsme teprve v první polovině knihy a
    hromada radovánek s kořením nás teprve čeká. Ať už u Jessicy, nebo
    Paula. Případné další potomstvo ani nemluvě.

• Proste to bylo kratne, no, chcu vic. Klidne bych v tom kine vydrzel jeste dalsi dve hodiny u te dalsi casti. I kdyz je to pomerne natahane, tak ten audiovizual skvele vyplni jakykoliv moment. Opravdu pohlcujici podivana.

• ma to bejt produkt a nastroj bene gesserit, nikoliv hromadka nestesti

o to vic nepatricne pusobi, kdyz v jinych postavach by se clovek emoci pomalu nedorezal

• malachi

inak hudba a vizuál výborný..len to ma se..mi vadí že teraz čakať....len či sa aj dočkám...😐

• malachi

presneee..to ma tak vytáčalo...celý čas sa trasie ako osika..usoplená upotená..a na konci aká zrazu bojovníčka...😐

• mr.clayman

Asi dobře pro tu část redakce, kterým se film líbil. Já ho viděl předevčírem a byť to byla vpravdě opulentní podívaná, nijak zvlášť silný pocit ve mně nezanechala. Mám objednanou knížku, abych si takříkajíc doplnil vzdělání, ale smiřuju se s tím, že tohle univerzum asi nikdy nebude můj šálek čaje. Politické pletichaření v jakkoli působivých kulisách mě zkrátka nebere.

• danny_the_hound

Práve som sa vrátil z kina a mám tak trochu zmiešané pocity. Na jednej strane je to vizuálne opulentné a vôbec mi nevadilo pomalé tempo, na druhej strane kvôli tým dlhým scenériám film nestíha naplno rozvinúť charaktery svojich postáv. A nejde len o okresaných mentatov, ale chýba napríklad Kynesovo "alter-ego" a veci s ním spojené alebo aj tá Jessica, na ktorú sa tu Kaledani sťažuje, je akosi charakterovo "podvyživená". Pritom Rebecca Fergusson hraje o dušu, ale čo z toho, keď jej film nechal iba momenty, v ktorých má byť nejako psychicky rozorvaná a temer vôbec jej neostali scény, v ktorých by mala pôsobiť kráľovsky ako silná žena -- či už jej dialógy so Shadout alebo Thufirom (vrámci "paranoidnej" podzápletky z Arrakeenu, ktorá tu vôbec nie je).

Niektoré adaptácie kníh sú premorené hromadou dialógov a nerešpektujú, že film je vo veľkej miere vizuálnym médiom. Mám ale pocit, že nová Duna má presne opačný problém a naopak by jej viac prirodzených dialógov medzi postavami pomohlo.

A potom ešte subjektívnu výtku k vizuálnemu poňatiu Arrakeenu a jeho paláca -- prišli mi až prehnane strohé a v tomto smere podobné s hradom na Caladane. A hoci televízne minisérie od Hallmarku sa vo väčšine prípadov nemôžu po vizuálnej stránke ani zďaleka porovnávať s touto Dunou, tak v tom jednom prípade u mňa vyhrávajú na plnej čiare.

• Taronyu

Mňa ta hudba trošku sklamala. V Blade Runnerovi sa mi od Zimmera páčila omnoho viac.

• a musim pochvalit vaska, protoze nez mi to doslo, zkusil jsem si vyhledat, co znamena ono cizi slovo valiocni 😀

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit