Přejít na výpis diskuzí
HR šéfka z EA: za málo žen v herním průmyslu nemůže sexismus
21.1.2013 | Petr Poláček
137 příspěvků
-
http://z0r.de/L/z0r-de_2279.swf neco na :D
-
Ženských co rády hry je jak šafránu. *13*
-
-
Viděl jste někdo jistý díl seriálu "Jistě, pane ministře", kde se snažil prosadit kvótu pro ženy ve státní zprávě? Tak urputně o to ministr bojoval až nakonec tajemníka Humphreyho porazil a když šel říct tu slavnou novinu první kandidátce na postup do vyšší ligy tajemníků, tak ho vyfackovala s tím, že jde jinam a že se ho o to neprosila *15*
Pokud by do herního průmyslu ženy chtěly prorazit, tak tam jednoduše prorazí. Nehledejte v tom žádnou vědu, navíc úspěšných novinářek či vývojářek taky není zrovna málo. -
To, že většina studií je hlavně mužských, je dle mého názoru dáno tím, že muži v ČR začali hrát hry dříve než ženy. vzpomínám na doby kdy jsme hrávali na C64, Amigách atd a holky nás měli za malý kluky :)( stále jsme, ale umíme to maskovat). A tahle skupinka hráčů se ve větší míře dostala k počítačové grafice a programování. S tím souvisel i výběr škol pro budoucí povolání a následné uplatnění v herní branži. Herní studia ženy potřebují stejně jako kytky. Přítomnost žen na pracovišti napomáhá lepší pracovní morálce a celkové hygieně firmy :) ( předpokládám, že někteří pracovníci by se snad častěji koupali, pokud by se na pracovišti nacházely ženy :D ). Chápu ženy, že se samotné do čistě mužského kolektivu nehrnou, protože se obávají údajného sexismu. Hodně taky záleží na povaze ženy, měl jsem kolegyni, které nedělalo problémy si vzít do práce hluboký výstřih a krajkovou podprsenku (zde jsem si mohl stěžovat já, že mi kazí pracovní morálku :D) Samozřejmě, vždycky se najde někdo kdo se jim bude chtít dostat do klínu, ale s tímto se můžou setkat všude.
Jeden z možných důvodů, proč není moc žen v herním průmyslu (nepočítám finanční oddělení) je ten, že jich kroky spíše míří do průmyslového / web designu, film atp.
Dalším důvodem je to, že firmy nedělají takové hry na kterých se chtěli podílet. Tohle by byla zajímavá otázka do diskuze pro ženy. Na jaké hře by chtěli pracovat.
Na závěr bych dodal.
Holky nebojte se, my nekoušeme ........ :)
jen žužláme... (ale to už je jiný příběh) :)
v diskuzi se hodně omílá téma - ženy hráčky / ne hráčky.. může mi někdo vysvětlil jak to souvisí s tím, že není moc žen ve vývoji her. Znám kolegy, kteří pracují jako herní vývojáři a hry nehrají. -
-
Že se ženy nehrnou do herního průmyslu a vývojářských firem podle mě není vůbec dáno nějakým sexismem jako prostým faktem, že je to tak nezajímá (zvláště ta technická stránka her). Třeba se dívám hodně na youtube tutorialy o programování her od amatérských a indie vývojářů a ze sto lidí, je tak jedna žena a ostatní muži. A v týhle sféře těžko někdo může tvrdit, že za to může sexismus a špatné prostředí ovládané muži, protože ty hry vytvářejí sami doma jako koníček.
-
-
Este ma napadla jedna dolezita suvislost. A to fyziologicka. Je dokazane, ze zeny, su statisticky ovela viac empatickejsie nez muzi. Maju tuto schopnost jednoducho viac vyvinutu. Je to dane tym, ze v priebehu vyvoja ludskeho pokolenia bola pre zenu dana prirodzene jedna uloha, ktora muzovi dana nebola, uloha-matky. Matka potrebovala mat schopnost, ktoru by vyuzila pre porozumenie jej dietatu, teda k tomu, aby vedela ako sa to dieta akutalne citi, co potrebuje - preto su zeny ovela viac empatickejsie. To je skratka fakt.
Tieto veci maju dost spolocne s vyvojom mozgovych hemisfer... Kde napr muzi, ako lovci maju vyvinutejsiu (myslim) lavu hemisferu, ktora je zodpovedna viac za analytickejsie, logickejsie myslenie, vhodne pre exaktne vedy... Aj preto, je na matematicko-fyzikalnych, ci informatickych skolach ovela, ovela viac muzov. Analogicky, na humanitnych oboroch, ako napr psychologia, je OVELA viac zien... Chce tu snad niekto teraz kricat, ze na humanitnych skolach je akysi sexismuz, a ze muzi su tam diskriminovany!?, a preto sa tam boja ist??????
Opakujem, zeny nie su na informatike a vseobecne v programotorskych poziciach preto, lebo sami nechcu resp. si svoju buducnost predstavuju inak... nie pre nejaku vymyslenu diskriminaciu.
Ja som vystudoval informatiku, poznam odtial vela zien s ktorymi som sa o podobnych temach rozpraval, a az na jednu mi kazda! potvrdila, ze pocas studia zazivala obrovsku podporu a zaujem muzov,(samozrejme nie kazdej to bolo prijemne) casto sa im napr. stalo, ze niektori chalani im chceli pomoct, dokonca za nich spravit ulohu, zdravili ich na chodbe neznami ludia, popripade ak mala meniny, tak jej blahozelali ludia ktorych si ani nepamatali a podobne. Ja som tam skratka bol, viem o com hovorim. A viem, ze zena, je v kolektive plnom muzov, zvlast ak je ten kolektiv inteligentni - co informatici niekedy su ;), velmi vitanou a vsimania si hodnou osobou. Dokonca sa da povedat, ze chlapi v takom kolektive prirodzene superia o pozornost zeny. Nie raz sa mi stalo, ze sme si vyberali clenov timu na projekt v skole, a ten nas tim sa mi rozpadol preto, lebo nejaka spoluziacka si v pohode vedela tych mojich kolegov vytiahnut, a oni aj napriek dohode s nami, chceli pracovat radcej s zenami. Prirodzene, a len usmevne :) - nerobil som z toho vedu. Tak isto aj v praci....
Cely tento problem je to velmi, velmi nafuknuty a naivny.
Dalej - Problem je aj v tom, ze ludia su dnes rozny. Ako tu spravne niekto napisal, v takmer kazdej spolocnosti najdete "magorov". A kludne sa moze stat, ze nejaka zena prirodzene! neuspeje, nie koli tomu, ze je zena, ale koli tomu, ze skratka tam bol niekto schopnostami lepsi, a hned ako dovod svojho neuspechu vidi diskriminaciu, a to ze je zena a podobne... Potom to niekde postne, a par "pozerov" sa na to nachyta budu to uvadzat ako nepriestrelne argumenty.... Skratka pre mna je toto jedna velka bublina, nechal by som tomu prirodzeny vyvoj, a uz vobec by som netahal nejake zenske chute, ci maniere do jednoducho majoritne muzskej zabavy - ja tiez nechcem aby sme v telenovelach boli vykresleni realisticky - pretoze mi je to srdcecne jedno, a nechcem teraz kazat zenam, na co sa maju pozerat, a co ich ma bavit... Porpripade ine rozumy rozdavat, mysliac si, ze len ja mam na svete pravdu... HOWK :) -
-
Telenovely jsou televizní žánr, ne médium. Kdyba televize vyráběla a vysílala jenom telenovely, to by se ti líbilo? Asi ne, co...
-
-
Keby televizie vyrabali len telenoveli, tak by som sa na telku prirodzene nepozeral ;). Lenze to by boli magori keby take nieco spravili a pokusim sa otazkami odpovedat, ze preco by boli prirodzene magori.:)
Ok, tak proc si myslis, ze televizie nevyrabaju len telenovely? A vysielaju povecme aj sport? Preco v televizii vysielaju aj hokej?.... M?....Odpoviem - lebo ma sledovanost, je tu po nom dopyt, a tie televizie z toho dopytu prostrednictvom reklam (sledovanych reklam) vedia zarobit.
A preco sa nevyrabaju len cisto zenske hry?? Aj ked nejake by tu boli, ala Sims napr. (mimochodom, preco zeny hraju radi Sims?... Lebo je tam velka zlozka o vztahoch, rodine a podobne BTW - jednoducho rozdiely medzi pohlaviami su, a tie urcuju aj tie disproporcie na pracovnom trhu....) Odpoved o hernom priemysle len s cisto zenskymi hrami necham uz na Tebe.
A este dodam, ze nie kazda hra ma zobrazene zeny len v nejakych plochych archetypoch, pri realistickem RPG su aj zeny "realisticke"... Toto je tu cele proste na vode diskusia, postavena na umelom vytvarani problemov a nejakych par pozerov co videlo v Halo 4 polonahu Kortanu... ;) popripade nejakej zene co ma asi vela casu a malo sebavedomia vadi, ked Mario zachranuje princeznu lebo je to strasidelny a diskriminujuci archetym zeny v nesnazich... :), lebo sak zena v nesnazich? Nikdy! :)...
Hovorim, zakazme rozpravky o princeznach, zakazme proste vsetky filmy, kde ma nejaka zena problemy aby nahodou nevyzerala slabsia ako muzi, zakazme vystrihy, zakazme modelky... atd atd :) Proste pokrytectvo nad pokrytectvo... Aha vy nic nechcete zakazovat :D...tak co chcete? :)... Ako som uz v minulen diskusii povedal, podla mna tu niektory chcu mat len plnu hubu jalovych a pokryteckych kecu aby vyzerali chrumkavo... Atd atd atd, uz som o tom napisal tolko, ze mozno aj na nejaku tu kapitolu v knihe by to bolo :) -
-
Co chceme? Já osobně herní průmysl, kde spolu koexistujou hry pro tolik cílovek, kolik je na zemi pohlaví a etnik a náboženskejch vyznání a estetickejch preferencí. Některý se budou prodávat víc, některý míň, ale nabídka se nebude omezovat na základě stereotypů, který dávno přestávají platit (holky nehrajou! holky si chtěj hrát jen s panenkama!). Co nechci, je herní průmysl, kterýmu z prachobyčejný setrvačnosti dominuje pubertální pohled na věc - ten mě totiž nebaví především proto, že mi přijde nevkusnej a hloupej.
Když to dokázaly jiný kulturní odvětví, neexistuje důvod, aby to nedokázaly hry. -
-
Ja bych chtel, aby vychazely nejake herni pecky i na PC a nejenom na konzole, ale protoze PC verze udajne nema komercni potencial, tak mam smulu :-)
Jinak te chapu, v idealnim svete by to tak jiste fungovalo. -
A zamyslel si sa niekedy nad takym niecim, ze to ake su hry, riadi dopyt?...
A zamyslel(myslim tak poriadne) si sa niekedy nad tym, preco v hernom priemysle je tak malo zien, a preco napr pri humanitnych odboroch je zien naopak tak vela?....
Nezda sa Ti, ze to Tvoje uvazovanie je hodne spiatocnicke, ked si myslis, ze treba prikazovat celemu hernemu priemyslu, od hier az po programatorske pozicie, co maju robit, ako je to spravne, lebo ty to vies najlepsie?...
Nedoslo Ti to niekedy take, ze zeny robia skratka to co chcu robit?... Vies, ja som to v praxi zazil ako to chodi na takytchto poziciach a skolach, kdezto ty len stale stavas vzdusne zamky a stale si nieco domyslas....
Ty si naozaj myslis, ze nabytka her sa riadi len nejakym stereotypem??? Nie je to skorej tym ze nabytka her sa riadi realnymi predajmi a hospodarskymi vysledkami hernych spolocnosti? ;0) -
-
Janchor: "kde studie uvádějí jako hlavní "barriers to advancement" zvýhodňování mužů už na školách." (...) "Téma k prostudování, zdá se!" - Vždyť už včera jsem psal, že tohle je prostě mezioborovej a mnohem komplexnější problém dalece přesahující nějakej sexismus...
-
Ok mas pravdu, to s tym Sims a oznacenim tej hry ako hrou pre zeny som prehnal (BTW svojho casu som aj ja na nej fical ;) ), to bol len priklad, kedze sa to casto tak uvadza.
K tym skolam. Z vlastnej skusenosti Ti mozem povedat, ze niesu ani omylom znevyhodnovane - naopak. Jedine co bolo pre niektore velmi neprijemne, bola az prehnana pozornost zo strany chalanov. Samozrejme ale teraz nejdem tvrdit, ze to plati 100% vsade a pri kazdom, vzdy sa najdu debili - bez ohladu na instituciu.
A BTW na inzinierskom stupni studia sme museli chodit ucit prvakov programovat, cize to boli ludia cerstvo na skole, teda - nepostihnutelni ziadnym sexizmom, aj keby tam existoval. A opat, 90% boli chalani. Tak isto ked som do skoly nastupoval ja...
Ale hovorim, podla mna, ak si skusis pozistovat veci ohladom prave tych dovodov nerovnomerneho zastupenia zien v humanitnych vs matematicky skolach, popripade medzi elementarnymi rozdielmi vo vyvoji zeny a muza, tak podla mna musis prist na to, preco zeny su v pozicii programatoriek v mensine. A je to uplne prirodzene a vobec to nie je vysledok nejakeho sexizmu. -
Neznám moc her "zaměřených na ženy" a jestli se neprodávaly, tak nejspíš hlavně proto, že za moc nestály. Možná, kdyby na nich nějaký ženy skutečně pracovaly? Jak revoluční myšlenka! A když už jsme u toho, tak třeba Sims designoval Will Wright jako všechno možný, jenom ne hru "zaměřenou na ženy".
Nevím, proč je víc žen na humanitních oborech, nemám na to nějak vyhraněnej názor a ty čísla neznám. Důvodů bude jistě víc, ale je docela zajímavý číst třeba tohle: http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_computing
kde studie uvádějí jako hlavní "barriers to advancement" zvýhodňování mužů už na školách.
"Women in technical roles often feel that the skills and feedback they bring to their jobs are not valued."
Téma k prostudování, zdá se! -
Takze hry zamerane pre zeny, sa nepredavaju preto, lebo ak sa aj zacnu predavat, tak ich kopa idiotu zacne posielat do kuchyne?
:) Vobec si mi na tie otazky neodpoedal, len si opat nejasne sformuloval frazu, ze vyvojarske prostredie je pre zeny toxicke, a ze hry pre zeny sa nepredavaju, lebo ked sa aj predavaju tak ich idioti poslu do kuchyne... :)
Takze este raz jeden z mojich dotazov, preco je podla teba ovela viac zien na humanitnych odvetviach - psychologia, sociologia, pedagogika a podobne, nez napr na matematicky, fyzikalnych ci informatickych skolach? Preco?
Ci aj tam panuje prostredi toxicke pre zeny? Vies lebo ono v dnesnej dobe, ked chces byt vyvojar (vascinoou to tak je) ides najprv na VS zameranu na toto odvetvie. Ale z coho maju softwarove spolocnosti zamestnavat tie zeny, ked 90% absolventov informatickych skol su muzi?... Kde v tomto procese boli a su zeny diskriminovane?... -
Ano, zamýšlím se nad tím, poslední dobou obzvlášť.
Že se ženám moc nechce robit v prostředí, jaký v herní sféře panuje, mě nijak nepřekvapuje.
Nabídka se řídí spoustou různých faktorů, kde poptávka samozřejmě hraje svou zásadní roli. A když děvčata začnou něco poptávat, lavina idiotů je posílá do kuchyně nebo k Sims. I nad tím je dobrý se zamyslet.
-
-
-
-
-
-
To je rozumná žena. Pořád to dávaj chlapům sežrat, že tady nebo tam je málo žen... Ale co my s tím? To neni náš problém. Dneska už společnost uvítá ženy kdekoliv. Koukáme se víc na schopnosti než pohlaví. Když bude dostatek žen na nějakou pozici tak se jich tam víc dostane. A muži za nic nemohou. Někdy mi přijde že si někteří lidé myslí že muži jsou nějaká společnost co se snaží držet ženy dál od určitých míst. Ale pravda je v tom že muži spolu vůbec nedrží pospolu. Oni mezi sebou soupeří stejně jako soupeří s ženami. Muži jdou tvrdě proti sobě. Prostředí se kvuli nikomu ale měnit nebude. Pokud žena chce uspět v něčem tak se musí prát stejně jako ten muž. Já znám takové ženy a dotáhly to daleko. Prostě jsou stejně tvrdí jako muži. A mají potřebné kvality. A souhlasím s tím že by se to mělo zaměřit na tu minoritu žen a ne majoritu mužů. A to tak uplně ve všech odvětvích a pracovních pozicích. Takže to neni o tom pořád napadat muže za něco, ale najít dostatek zapálených žen (ať se jedná o jakoukoliv práci).
-
-
me by zajimalo jaky jsou pro zeny fizicke limity, celt sem co zlocek musi umet aby ho prijali do specialnich jednotek treba zvedani cinky a byla to docela velka zatez uz nevim kolik
-
-
Průměrná žena je samozřejmě od přírody slabší takže ty limity jsou poměrně nízko, ale pomocí cvičení a steroidů se to dá úspěšně kompenzovat. Skutečně když žena dneska něco opravdu chce dokáže všechno, může se stát úspěšnou manažerkou nebo třeba pořádným chlapem *1*
-
-
Ale to je třeba to s armádou... Se speciálníma jednotkama.. Je uplná blbost snižovat nároky jen aby se tam dostali některé slabší ženy či muži.. To je ta největší hovadina na světě... Přece tam nejde o nějakou genderovou vyváženost.. Lidé zapomínají na to že voják jde do války a tam to bude vostrý a tvrdý a nepřítel se nebude ohlížet na limity... Když žena bude dost silná aby zvládla zátěžové zkoužky tak proč ne... Jen jí to přeju.. Ale nesmí se kuli tomu snižovat žádné limity. A speciálně u zaměstnání kde na tom závisí něčí život. Limity se nesmějí snižovat kvuli slabším mužům ani slabším ženám. Buď na to máš nebo nemáš.. a to platí pro oboje pohlaví.
-
-
Jenze ty limity jsou nastaveny na muze. A dnes nejsme ve stredoveku, aby zalezelo jen na hrube sile. A treba prah bolesti nebo psychickou oddolnost maji zase vyssi zeny. Takze by ty pravidla slo nastavit i tak, aby jimi neprosla vetsina muzu a zeny jo.
-
-
-
-
-
Tleskám rozumnému názoru paní Toledano. Ono to dává smysl i ekonomicky - v tak konkurenčním prostředí, jako je herní průmysl, a v prostředí hospodářské krize si nikdo nemůže dovolit nezaměstnávat ženy jenom proto, že jsou ženy. Je potřeba zaměstnávat ty nejlepší bez ohledu na pohlaví, protože ti nejlepší vytvoří kvalitní PRODUKT a kvalitní produkt přinese zamýšlený ZISK. Nemyslím si, že by kterýkoliv větší vydavatel měl tak blbý management, že by dopustil, aby sexismus pokřivil gender ratio podobným způsobem NA ÚKOR VÝROBY KVALITNÍHO PRODUKTU. Daleko přijatelnějším vysvětlením je to, že špičkových žen je jednoduše málo - a tady Toledano říká ženám, aby se téhle kariéry nebály. V souvislosti s tím mám podezření, že některé ženy, které si stěžovaly na hrozný sexismus, prostě jen nebyly dost dobré.... (kolik jich bylo z celkového počtu, to nevím, ale zato vím, co dokáže říkat propuštěný zaměstnanec nebo zaměstnanec, který odešel, protože mu nedali to, co chtěl).
-
-
no je uplně jedno jaká je doba nebo krize. Ten kdo nezaměstná někeho kdo je lepší jen na základě pohlaví či barvy kůže je blbec. Na druhou stranu zaměstnávat někoho kdo je méně kvalifikovaný jen abych naplnil nejaké kvóty je blbost také. Navíc nevim s tim sexismem pořád. Někdy mam pocit že je to naopak. Velkou část svého života sem se motal kolem žen (studoval sem například jednu dobu kadeřníka). A přišlo mi, že tam terčem sexismu sme byli my muži. Mě to nějak nevadilo. Taky nevim co kdo bere jako sexismus. Jestli někdo plácne ženu na pracovišti po zadku tak je to nepřípustné. Ale když Petr řekne aničce že má dnes hezkou blůzu tak se asi svět nezboří. A ženy v tom nejsou vůbec nevinně. Já sem zažil hooodně sexismu ze strany žen, ale nikdy mě to nijak nepoložilo. Souhlasím, že kolikrát může spíš dojít k jistému zneužívání slova sexismus. Tak jako se dají zneužívat slova rasismus nebo diskriminace tak se dá lehce zneužít i sexismus. Jsou to velice nebezpečné zbraně a naše společnost je odjistila naplno. Ale mělo by se taky brát v potaz, že mnoho lidí těch slov jen zneužívá, když se jim nedostane to co chtějí.
-
K tomuhle jen lehkej podotek pod čáru - že něco dává smysl ekonomicky ještě přece ani zdaleka neznamená, že se tak každá firma chová. Spousta i těch největších má nejenom management blbej natolik, že vydávají šunty / propadáky a drží si ve firmě lidi, co by tam správně neměli vůbec co dělat.
A to automatický podezřívání mi přijde smutný. Připomíná mi, jak bylo pro nás chlapy vždycky jednodušší říct, že "ta coura si to všechno vymyslela".. -
-
Nepsal jsem, že ekonomický pohled je zcela vysvětlující, jen to, že koresponduje spíš s názorem šéfky z EA. Každá firma chce ty nejlepší, co jsou na trhu zrovna k dostání. To je úplně přirozené. A samozřejmě se může v průběhu času ukázat, že ten, co vypadal jako nejlepší, nejlepší nebyl. Nebo vyhořel. Nebo milion jinejch důvodů, proč ekonomické výsledky projektu nedopadly tak, jak měly (včetně všech vnějších faktorů). Proto argument se šunty / propadáky nepovažuju za moc silnej. BTW ekonomickými výsledky míním ekonomické výsledky, ne to, jak se hra líbila například recenzentům, jakou měla uměleckou kvalitu apod. I šunt se může prodávat jak vzteklej - například pokud bude levnej nebo bude mít perfektní PR.
K tomu podezřívání - to je jen logická úvaha. Odejivší zaměstnanec _velice_ málokdy vidí svůj odchod jako otázku své vlastní (ne)kvality. A nenapsal jsem, že většina těch žen patřila do tohoto ranku. A jen obiter dictum - představa, že věta "ta coura si to všechno vymyslela" je samospasitelná, naráží v realitě trestních soudů na poměrně rozsáhlou a nelítostnou judikaturu. *4*
-
-
-
Nedalo mi to a vytvořil jsem krátký dotazník pro slečny ohledně počítačových her. Sem ho zatím postovat nebudu, protože by ho zavalila beztak hromada trollů :). Ale pokud mi to vyhodí nějaké výsledky, dám vědět, jak to dopadlo.
-
-
Podělím se o jeden zajímavý názor slečny z dotazníku, která popsala, jak si představuje hru pro ženy: "Hra o chlapech - jak se chovaji, skutecne udalosti ze zivota a zkusit si to prvne prozit ve hre. treba nastane nejaka situace (napr. hadka) a zena ma 2 moznosti jak to vyresit. Musi se ve hre rozhodnout, ale zaroven muze videt, co se stane...".
Upřímně, klidně si hru podobného rázu umím představit například ve stylu Heavy Rain.. no proč ne...
-
-
Vono je to nakonec stejně hlavně o lidech, na blbce nebo krávu co nezná míru narazíte všude takže ten sexizmus bude asi pořád. Zbytek už je na ženách. Skutečně beze srandy by mě docela zajímalo jak by taková hra pro ženy od žen vypadla.
-
Chtělo by to bohatou ITčku, která by založila studio Fema, nahnala tam vývojářky ze světa a dělaly si pěkně v klidu hry pro ženy a dívky, možná šly s projektem na kickstarter
btw na paní Kostićovou mám v poslední době nějaké štěstí, tady na Games 2x potom v Show Jana Krause a ještě článek v Reflexu -
-
to je jen další segregace
-
Fema *1*
http://www.fema.gov/
-