Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zayl
    No už se těším až se vlny žen zvednou od solitérů a bejeweled a půjdou makat do průmyslu. Moje babička si občas zahraje na telefonu hada. Pomalu abych ji začal považovat za hardcore hráčku. Protože zmiňované studie to tak dělají.
    Proč sem taháte statistiky které jsou pro core hry naprosto irelevantní? Já měl za to že se bavíme o AAA titulech pro hlavní trh a jejich vývojovém prostředí.
  • Hráček žen je možná 50pct, ale co hrají? Hry, které tu běžně recenzujete asi moc ne. Spíš hry typu sims, nebo "oddychovky" na FB/telefonu.

Programování hry je dost vytěžujíc činnost, a tedy spoustu z chlapů co to dělá asi nemá úplně optimální rodinný život. Tedy jsou dost nevyboření....
    A mimochodem - v podcastu jste zmiňovali oplzlé narážky na ženy v MMO. Úpřimně pochybuji, že se takhle chová většina. Ale nevyboření náctiletí bez špetky slušnosti jsou slyšet holt hodně.... A mají dost času o tom všude psát.
    • Inak to je tiez pravda, mne sa v MMOckach tiez veeelmi casto stava, ze narazim na idiotov co tam spamuju forum, alebo zacnu hrubo nadavat a podobne. Je to dokaz nejekaho sexizmu?... Podla mna to je dokaz proste skor idiotizmu niektorych nevyburencov... Potom sa necudujem, ze zena ked narazi na takychto ludi, bude "trpiet"... ale aj my muzi rovnako "trpime" ked narazime na debilov. To je proste normalne.

A BTW, mne sa dokonca zda, ze kopa hracov, by uvitali zenu hracku. Ak chalanovi hracovi, povie nejaka baba, ze hraje hry, vacsinou nasleduje hned prijemne rozrusena reakcia a zaujem zo strany chalana o danu hracku stupa. TO je si mozne vsimnut si napr. aj v tejto diskusii....
  • Neda me to nereagovat. Videl bych to tak sou zeny schopne a neco umi a delaji to a nemaji touhu to nejak prezentovat navenek.Pak sou tady kravky jako tady v EA rozumi tomu jak ....... pastve ale hned je to sexismus.Tak at zaleze do postele nebo do postele tam nic nezkazi
    • Možná by nebylo od věci si článek přečíst než na něj začneš rozhořčeně reagovat ;)
  • ja minule hrál ghost recon a docela me mrzelo že si nemuzu vybrat zenskou postavu, prece zeny jsou dnes uz i v armade a ve specialnich jednotkach a ghost reocn online hraji i zeny
    • No, nejsem si jistej, ale ve speciálních jednotkách jsou podle mě ženy leda tak ve filmech nebo PC hrách.
  • Toledano hovoří plamenně a dost idealisticky ... .... jako (každá) žena na vysoké pozici .
    Ano . Ne nadarmo se říká že nižší management má za úkol především chválit ten vyšší ,aby pak ten byl uspán svými úspěchy a neškodil ve výrobním procesu .
    Akce nažeňme ženy do zatuchlých kobek s nekonečnými přesčasy může začít ....
    *3*
  • x_ander
    Bingo. A jsem rád, že to řekla žena, která pracuje v herním průmyslu na vysoké pozici. Žen - hráček - je imho málo, mnohem méně než můžu (bavíme-li se o AAA projektech, ne o farmville a podobně) a těch, které by s hrami chtěly spojit i svou práci, ještě méně. A pak logicky ještě méně těch, které na takovou práci mají schopnosti a dokáží se prosadit v konkurenci.
    • "Jak Toledano dovozuje, v řadě průzkumů vyšlo najevo, že ženy tvoří skoro polovinu hrající populace,"
      • x_ander
        Kolega nade mnou to vystihl (za což dík). Rád bych takové průzkumy viděl. Věřím tomu, že polovina hráčské populace jsou ženy, ale troufám si tvrdit, že většina těchto žen řekne, že je "hráčka" pouze na základě toho, že si občas pustí již zmíněný Farmville, Angry birds nebo podobné věci. A tato hráčka nikdy neslyšela o Half-life, Assassins creed nebo třeba Mass Effect. A z těchto "hráček" se jen těžko budou rekrutovat zajemkyně o práci ve vývoji her, což je tématem článku.
        • A proč si to troufáš tvrdit, na jakém základě? A co kdybychom odmazali i počet mužů, co hrají Angry Birds? Jak by to dopadlo? Troufáš si? Já ne, protože by to byla dojmologie.
          • x_ander
            Tak nemáme v ruce ty výzkumy, takže jen spekulujeme, ale od toho je diskuse, ne? :) Nebudu tady teď tahat argumenty typu "znám desítky chlapů, kteří hrajou "velké" hry, ale žádnou ženskou, maximalně ty co si pustí nějakou hru na facebooku", byť by to byla pravda. Moje pointa byla spíš ta, že žena (potažmo samozřejmě člověk obecně) z hlediska tématu článku, asi těžko může být považována za hráčku, pokud hraje jen Farmville. A to z toho hlediska, že taková ženská asi nikdy nebude žádat o práci jako herní návrhářka. Takové ženy se musí hledat mezi těmi, které opravdu "berou hraní vážně" (jakkoliv blbě ta věta zní). A ano, troufám si říct, že takových je mnohonásobně méně než mužů. Ale máš pravdu, jsou to jen dohady, a samotného by mě zajímalo genderové rozložení hráčů her jako je Diablo, Mass Effect, CoD atd. atd.
            • x_ander
              V tom naprosto souhlasím. Má myšlenka byla zkrátka ta, že někdo (je jedno jestli chlap nebo ženská, ale mluvím o ženských ve vztahu k článku), kdo do průzkumu uvede, že je hráč, ačkoliv jediné co udělá je, že si jednou za týden z nudy pustí ten Farmville nebo o svačině v práci dá Solitaire, zkrátka není pro takový průzkum relevantní.

Představ si situaci, kdy někdo zaklepe u EA a žádá o práci herního programátora s tím, že ho baví hrát Farmville, ale neví co je Half-life (a předpokládáme že má nějaké znalnosti programování). Proto mluvím jen o AAA hrách. Ačkoliv jsem si vědom indie scény atd., ale přece je jasné, že lidi, kteří na hrách pracují (a je jedno jestli AAA, indie, facebookovky atd.), byli předtím, než začali na hrách dělat, také hráči. A sám správně říkáš, že spousta vývojářů přechází z velkých her na ty malé.

No ale teď jsme zase u toho, jaké by bylo genderové rozložení hráčů právě AAA her. Průzkum by mě opravdu zajímal. Třeba jen tak jedno dvě odpoledne chodit po ulici a kolemjdoucích třeba ve věku 15-40 se ptát, jestli ví, co je Half-life.
            • Díky za tenhle příspěvek, o tom už se dá věcně bavit. Za sebe si myslím, že sociální hry ale můžou být v pohodě odpich někam dál... Spousta vývojářů k nim přešla od velkých věcí, protože tam můžou prosadit různý nápady. Hodně holek-autorek je mimochodem v indie scéně... což taky o něčem vypovídá. Za sebe mám pocit, že by nás to genderové rozložení příjemně překvapilo.
      • "..bavíme-li se o AAA projektech, ne o farmville a podobně.."
        • A to proč, protože se nám to hodí? A kde ty průzkumy říkají, že Farmville hrají jen ženy?
          • to že ho hraješ ty nam pruměr nezmění, Ve svém okolí to hrají taky jen ženský
          • *15*
  • Mimochodom, toto je clanok o ZENACH...ktory by mal prirodzene pritiahnut zensku pozornost a preto cakam, ze v tejto diskusii bude logicky viac zien ako muzov (kedze predsa podla statisktiky je hracok 50%). Preto prosim, ak ste ZENA, dajte mi plusko, ak ste MUZ, dajte mi MINUSko, aby sme vedeli, ci je vas tu naozaj viac.

DAKUJEM
    • N7N7
      Výborný nápad Happy Hippo. Normálně tvoje příspěvky vždy plusuju a ted musím dát mínus - ale jen proto jak máš položený dotaz. *3*
    • Nejzapálenějšími bojovníky za práva žen byli vždy muži. Máme boj v krvi. Jen je legrační, když v podstatě tento boj ženám nutíme, a potom přijde někdo jako Toledano a slušně nás pošle do... *4*
      • janchor
        Co jsem si četl reakce na ten její článek, tak s ní spousta ženskejch nesouhlasí a některý jí přímo vyčítají, že obhajuje HR oddělení firmy, který má svý vlastní máslo na hlavě (jen ale tlumočím - ty případy neznám).

Na každej pád nutíme? Veškerej impuls začal na jejich straně. Nedostat se k 1reasonwhy, netuším, že jde o tak rozšířenej problém.
        • Robotron3
          Kolik je žen v redakci games.cz? Co takhle přejít od slov k činům a ponechat svoje místo třeba nějaký ženě. Určitě jich čekají celé zástupy, až se budou moci profesionálně o hry zajímat :)
          • janchor
            Začínám mít pocit, že jedna - já. Ale jinak, eh? Doufám, že to byl jen pokus o humor.

Nicméně je to dobrá chvilka si vzpomenout, s jako odezvou se tu svýho času setkala Lucka Jiříková..
            • Robotron3
              Nevim jakej gender, ale nerozumim, to přiznávám. K čemu to? Jako chlap se zastávat nějakých práv žen bez žen? Dyť jsem tu neviděl ani jednu ženu, která by ti v tom boji nějak přitakala. Vlastně jsem tu neviděl skoro žádnou ženu :) Když to myslíš tak smrtelně vážně, tak nevim, co je na tom vtip, nebo nerozumnýho se o to zasadit prakticky a rovnou začít na domácí půdě? Já teda zastávám názor Toledano, jen jsem to bral z tvýho hlediska.
            • janchor
              Robotrone, jestli tohle fakt myslíš vážně, tak kapituluju a odcházím zapít svůj žal z toho, že můj gender mi nerozumí. O tempora, o mores.
            • Jo inak ja tiez zacinam mat ten pocit, o tom zenskom osadenstve games... :) Ale opat si ma rozosmial..... :) to ti slo btw vzdy najlepsie ;)...

Inak ono to bola velmi vtipna podpasovka, ale si zober, ze by z EU po tejto diskusii iniciativne nariadili kvotu pre herne spolocnosti - ako napr Games.cz ;), aby mali nejake kvoty zien... Ved rovnopravnost - treba im pomoct...

No a ty by si dosiel o job ;)...M? :) To len na margo tych stupidnych kvot ktore sa snazia niektori feministi presadit ;)
            • Robotron3
              Vůbec to není pokus o humor. Když ženy hrají hry stejně jako muži, psal onehdy něco jako 50 x 50, tak máte v redakci taky těžký nepoměr, takže proč nezačít doma?
    • janchor
      Tleskám tvý logice a vědecký metodě. /slow clap
      • Trisska
        Happy Hipo - Jako holka hlasuji +1, ale koukám že sem v naprostý menšině, tady totiž skoro žádný holky nechoděj! *13* Jo akorát ta Amylee.Anderson, ale o jinejch už fakt nevím!
  • no podle me hra pro zeny uz vznikla, je to MMO, poctem hracu strci vsechny ostatni do kapsy a jmenuje se Facebook

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit