Přejít na výpis diskuzí
Hrajeme a neplatíme: 40% CZ hráčů si hry nekupuje nebo stahuje
7.9.2011 | Petr Poláček
351 příspěvků
-
Ta otázka je zavádějící pro vyvozování zastoupení piráctví. Naopak distributorům řekne, že se mají zajímat asi o 15% populace starší 15let, kteří si hry kupují.
-
Ce se týče té chybi (55), tak pokud si ještě nevyřešil chyba je u avastu, jak už tu padlo.
Stači vypnout avast, nainstalovat hru, popř. i update a avasta zapnout. Mě se stávalo to samé i u L4D2. -
Jsi vedle.Podívej se na fórum obchodu Xzone.Tedy fórum ke hře DE3 a zjistíš, že jsi 3 vystřelil a 3 vedle.Popsaný problém je prostě "standart" u instalace na steamu a to i přes krabicovou verzi.
-
Ano, přesně tak, až se ucho utrhne...
-
Nyní k otázce údajného 40% (39,4%) piráctví.
Jakým způsobem nejčastěji pořizujete hry, ať Otázka už pro sebe, nebo pro někoho z vašich blízkých? Jedná se o součet dvou skupin A a B, viz níže.
A) 14,7% Hry stahuje z internetu (jasné)
B) 24,7% Hry pro sebe ani nikoho z blízkých nekupují.
Skupina B odpověděla, že hry si nekupuje, ale to neznamená, že je získává nelegálně. Dle mého tato odpověď zastupuje darování. 45,2% hráčů je ze skupiny 15-29let, opravdu nepředpokládám, že většina z této skupiny si kupuje hry nebo svým blízkým, naopak předpokládám, že hry jim kupují rodiče nebo blízcí.
Petře ze skupiny 39,4% nemůžeš jen tak odečíst skupinu 9,7%. Přišel by si o 100% základ. To by si rovnou mohl udělat závěr, že z 24,7% nekupujících si 14,7% hry stahuje. Jenže tyto 3 skupiny jsou pouze částí ze 100% základu. -
Nejsem odborník na statistiku, ale pokud jsem pochopil brožuru správně, tak co se týče podrobností o hraní a nakupování her odpovídalo asi 278 dotazovaných (1002 dotazovaných z toho 27,8% hraje hry). Soubor o velikosti necelých 300 lidí mi nepřijde moc vypovídající. S jakou odchylkou bylo počítáno? Kolik respondentů patřilo do skupiny rodičů vychovávajících děti do 15let? 5 nebo 20 nebo snad 50 ;)
Relevantní se mi zdají pouze otázky, kde odpovídá všech 1002 dotazovaných, kteří zastupují populaci ČR starší 15let.
1) V ČR hraje asi 28%.
2) 80% lidí si myslí, že má výkonné PC nebo notebook. tzn.: 53% nehráčů si myslí, že má HW schopné hrát nové hry?
3) Žádnou hru nevlastní 58%. tzn.: 14% nehráčů vlastní aspoň jednu hru?
4) 78% nezná PEGI, 14% se na PEGI ohlíží. -
Těch 1002 lidí je OK, ale těch 27,8% hrajících je už dosti žalostné. Časem si nastuduj tu brožůru. Soubor na herní otázky činil asi 278 dotazujících ;)
-
já to mam nastudovaný mam - a i když jsem zkoušku udělal bez problémů za 1 tak mi ta statistika přijde jako uplna hovadina.
-
Tak ono i vypovídá... Ale už jen z těch výsledků mi příjde, že to nemůže zcela věrně kopírovat chování naší společnosti, neb ty samotné dotazníky jsou někdy docela kostrbaté (viz ne zcela ideální pokrytí problematiky stahování / vzájemného půjčování / hraní free her only - tohle jsem tam nějak moc řešený neviděl...).
-
skaven123: existuje nespočet her, ale velmi rozšířené hry jsou obětí značně rozličných názorů, proto u nich dochází k šarvátkám... když je něco velké a rozšířené, vždy na to řada lidí nadává a vždy to má řadu obhájců.
ostatní hry holt nejsou tak masově rozšířené... -
@Cajk: Holt niekto vidi svet cez ruzove okuliare. Ale na druhej strane ma pravdu. Byt tak v Anglicku alebo v Holandsku tak uz maju po chlebe. Tu to bohuzial malokto/nikto nekontroluje a aj ak ano... tak vacsinou sa kontroluju firmy.
-
Bacha, on mluví nejspíš o pirátech obecně s těmi procenty, ne jenom o těch "herních"...
Pozn.: Ne pro rozumbradu, ale pro ty ostatní, co na něj budou reagovat *4* -
prave v tomto poste vidim najvacsiu biedu v sucastnych hrach, t.j. existuju len tieto 2! zanre hier 3th person shooter(witcher) a 1st person shooter ..a toto sa cykluje uz 5rokov .. su aj vynimky, a tie vlastnim (taky shogun a pod) :)
-
Vies o tom ze prve hry boli prave na konzole ty mudrc? (mimochodom hram vylucne na PC ale taketo argumenty ma vedia nas*at)
OP: Ja stahovanie beriem ako take demo... paci sa kupim si... nepaci = nedohram = vymazem = nekupim
Bohuzial nie kazdy si hru kupi aj ked sa mu paci a mal z toho haluze (:D). Co je bohuzial ale aj nasledok toho ake su male platy a vyska ceny hier. Holt, treba proste kupit to co je odskusane a oplati sa a nie blboidne tituly a.k.a. Call of Duty, ktore vychadza kazdy rok, inovacia ziadna a este si machri za to pytaju 60€... my ass. -
Pak dávám +1!
-
Hry si kupuju, kdyz za neco stoji, to zjistim jak? No nejdrive si ji stahnu. Hry jsem nejaky cas i predobednaval, bohuzel po hrach jako Dragon Age 2, Bioshock 2, uz zajice v pytlu nekoupim. A reknete mi jake hry pro PC letos staly za koupi, krome Zaklinace 2. Shity nekupuju.
Neomlovam se tim. Nemam ani za co. Recenze jsou silne neobjektivni viz DA2, Boshock 2 ktere dostavali 8-10 a pritom jsou to prumerne az podprumerne hry. Takze i novinari na tom maji podil. Mam pocit ze hra co vyjde na konzole i na PC, dostava na PC automaticky body, jen proto ze na PC vubec vysla.
Dobre hodnoceni tedy nerovna se dobre prodeje. Kvalitu hry neurci vase neobjektivni (cti polodementni) recenze, ale az hraci a komunita okolo hry.
Souhlaste, nesouhlaste je me to jedno. -
...až se dojde pro pivo
-
Málo lidí si v dnešním světě prostě uvědomuje, že když chceš jít koupit rohlík, musíš za něj zaplatit. Koho živí dodnes a ve všem rodiče, tak tam se to dá částečně chápat, že to vychází z hlouposti často pubertálního věku a absolutní absence povědomí o fungování ekonomických pricipů společnosti (byť se o tom běžně vyučuje na všech školách). U dospělých je tento problém nepochopitelný mnohem více. Sám například chodí do práce, a i když se mnohdy poflakuje, výplatu dostávat chce. A to protože prý odvádí nějaký hodnoty (musí ráno vstát a něco v té práci přece jen udělat). Když má ale sám možnost něco ukrást (často to můžou být právě hry), přemýšlí naprosto odlišně způsobem - proč bych si nepřilepšil, proč bych měl platit? Ano, jistě, proč bys měl platit? Ale v tom případě bych se rád zeptal, proč by měli platit zaměstnavatelé tobě, a to navíc za práci, která je často odfláknutá? A to je pak kdejaký blb ještě schopný cítit křivdu... Naštěstí ještě mnohdy platí, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...
-
a generalizuješ i teď. představ si, že pro některé lidi je skvost COD a sh*t Witcher 2...
-
S kadeřnicí to též není úplné přesné - ona totiž ztratí část své pracovní doby tím, že tě ostříhá, a tedy i potenciální možnost na více peněz od jiného poctivého zákazníka... Za to ti, kteří tvoří hry, neztratí absolutně nic (možná tak posléze místo za slabé prodeje, ale to teď není předmětem diskuze. Řešíme přímý dopad na ně, ne ten sekundární...).
Jinak odměna za práci herním vývojářům je přece jejich plat, ne? Případné bonusy za prodeje už podle mě nejsou něčím, s čím by se dalo ohánět... Opět to není přímý dopad, navíc je to jen cosi nadstandardního a nesouvisí to se samotnou prací (respektive může souviset a nemusí - ryze subjektivní diskuze typu: kvalitní hra, která se neprodává / nekvalitní hra, která má miliónové prodeje atp. - tady bych navíc řekl, že prodeje (a tedy úspěch) hry jsou velkou měrou dány reklamní kampaní či oným momentem, o kterém mluvil Dan...).