Přejít na výpis diskuzí
Jak bude vypadat level scaling ve Skyrimu?
27.10.2011 | Aleš Smutný
168 příspěvků
-
TES III svět fungoval OK, v Gothicu svět fungoval....tak proč má v dnešní době každý tendence vymýšlet všeljaké různorodé chujoviny?
-
-
Morrowind sklízel kritiku, protože někomu přišel hodně lehký. Stačilo vytunit postavu a pak na hráče nikdo neměl. Pak v rámci hlavního příběhu máš zabít nějakého strašného drsňáka a stačí ho lísknout jednou glass greatswordem a je tuhej, goldensainta sundáš za pomocí steel longbow a 4 stříbrný šípy atd. Někomu tohle vadilo a proto byl level scaling v Oblivionu posunutej.
Mě osobně to nevadilo, holt jsem se tunil a pak jsem byl mlátička. Když byl člověk ještě alchymista, tak byl v podstatě neporazitelnej. A to nemluvím o možnosti si pomocí alchymie zvýšit inteligenci do nebeských výšin a pak tvořit božské nápoje. To jsem ale nedělal. Přišlo mi to jako exploit.
-
-
Level scaling rád nemám a hry s ním zásadně nehraji (tedy i Skyrim mě mine). Připadám si že jsem trestán za to, že se snažím projít kdejaký dungeon a splnit všechny questy co potkám.
-
-
Hmm. Tak treba u Fallout:New Vegas je lvl scaling take,ale prisel jsem na to az pri cetni nejakeho clanku a nekolikatem dohrani hry.
Tvuj prispevek? Male prirovnani-je to jako videt Trabant a rict,ze vse co ma motor je spatne. *2* -
zbytečné odsuzovat hru kvůli level scalingu. Mimochodem, když zásadně nehraješ hry s LS, jak víš, jaký vlastně je a co to vlastně je? V každé hře je udělaný trochu jinak. A mimochodem, u Oblivionu se dal LS zcela změnit modifikacema. *3*
Jen tak odsoudit Skyrim je nesmysl. Kdo má rád RPG tohoto žánru, je pro něj Skyrim prakticky povinností. -
-
Nemám rád fotbal. A proto si nekoupím novou fifu, abych zjistil zda je to stále žánr co mě míjí. Obodobě se dívám na hry s level-scalingem. Ač jsou strategie a dunegony/rpg můj nejoblíbenější žánr, tak stále vychází dost her abych nemusel zkoušet zda se jim to tentokrát podařilo vyladit tak, že mě nebude iritovat.
Ale jo, Morrowind jsem chvíli hrál (dostal jsem ho ke grafice), ale tenkrát jsem neuměl moc anglicky - takže jsem netušil co mám dělat. A navíc se mi nelíbily obličeje postav :D -
-
Předpokládal jsem, že máš rád RPG jako Gothic, Two Worlds apod. -Prostě hry tohoto typu a pochopil jsem, že ti na TES vadí LS. Z toho důvodu jsem napsal, že LS zase není až takový problém. Pokud máš raději třeba strategie a dungeony a jiný typ RPG, je jasné, že tě nejspíše TES nezajímá a nic proti tomu. Ale pokud máš rád RPG typu Gothic apod., měla by se ti líbit i TES.
-
-
Já se klidně přiznám - z gameplay videí Skyrimu jsem skoro slintal a FPS střílení z luku bude taky určitě super. Možná že to nakonec dopadne tak, že si přečtu pár fór, zjistím, že je to celý v pohodě a budu si pak užívat prolézání každé kobky co se mi podaří najít ;) Ale před-objednávka sběratelky to hold nebude..
-
-
Já nikdy nepředobjednávám hry. Dokud si nepřečtu recenze a nepodívám se na videa a třeba i video recenze, nekupuju nic a to ani v případě dalšího dílu TES. Bohužel hry příliš často vycházejí nedodělané a já si raději počkám, až hra dozraje do hratelné podoby a pak jí hraju. Klasickým příkladem je Gothic 3, který byl opravdu hratelný až po community patchy.
-
-
-
No vidis. A zrovna v Morrowindu byl presne opacny problem. Proc lozit na vyssich lvl do dungeonu(tykalo se to 90% jeskyni),kde najdu 4 NPC ktere zabiji jednou nebo dvema ranami mecem,protoze jsou slabe jak mouchy? A vypadnou z nich saty.
Oblivion byl dalsi extrem-na urcitem lvl jsi nachazel jen protivniky bez zbroje,pak jen se zbroji,pak jen s Glass zbroji atd....
Pokud si nechas ujit hru jen kvuli scalingu,tva chyba. U spousty her scaling je a ani o nem nevis.
-
-
-
-
Level scaling je zlo a nic jiného. Zcela ničí uvěřitelnost světa a odstraňuje jednu zásadní motivaci k rozvoji a vylepšování postavy. Je to jeden z důvodů proč mám mnohem radši sérii Gothic (hlavně 1 a 2) než TES.
-
-
Nesmysl. Spousta her ma nejky druh lvl scalingu aniz by jsi si toho vubec kdy vsiml.
-
-
Pokud jsem si toho nevšiml, tak to mají dobře nastavené. Ale v Oblivionu to bilo do očí a zkazilo to zážitek z jinak dobře zpracované hry.
-
-
S Oblivionem souhlasim. Nesouhlasim s tvym nazorem na lvl scaling obecne. Viz me prispevky vyse. Vyjmenuj mi jedine kvalitni freeform RPG bez scalingu. A jak to vypadalo?
-
-
ahoj.nevim jestli ta hra, kterou zmínim je přesně to "freeform RPG", myslim že neni, ale jde o levelování postav a jsem si naprosto jistej, že v bitkách u "Mount and Blade" na žádný levelování nepřátel v závislosti na tvém levelu nebo postupu ve hře nenarazíš.a pokud by to tam dali, tak by tu hru úplně odrovnali to mi věř :)
-
-
ah M&B tam jsem se vyblbnul *1*
dobývání hradů, realtime ovládání vojska a to přímo z pohledu vojáka na bojišti. Občas jsem si to i sám rozdal s menší skupinkou nepřátel a moje ohromná armáda mi stála publikem jj to byla dobrá hra *4*
-
-
Tak třeba Demons Souls a Dark Souls, které právě hraju a pokud vím tak není scaling v Gothicu 1 a 2 (jestli jo tak neznatelný. V Gothicu to fungovalo skvěle. Na začátku si nicka. Svět kolem tebe je krutej. V ruce máš jen krumpáč a jít do lesa (nedejbože v noci) byla sebevražda. Člověk má pak z takového světa repspekt a těší se na každou novou zbroj a na každý level protože mu to omožňuje v tom světě přežít prozkoumávat lokace, kam jinak nemohl.
-
-
Nechci s eopakovat. Precti si muj prispevek vyse. Ja mam rad to i to.
-
-
-
-
-
Ale zase si to "RPG" budou moct zahrát lidi na konzolích :-)
-
-
Nechápu teď trochu jak si to myslel. Jako že konzolisti sou omezený?
-
-
-
Já jsem ťapkal víc v Oblivionu, než ve Falloutu 3. Holt jsem alchymista a žádná kytka mě nenechá v klidu *2*.
Level scaling potvor mi v Oblivionu nějak výrazně nevadil. Horší to bylo se scalingem výbavy. Jak už psal Hanzales níže - nemožnost najít někde schovanou lepší zbroj nebo zbraň - to mě vadí o dost víc, než že na mě útočí místo clanfeara flame atronach.
Nové preview video z G4TV. Je tam pár nových záběrů. http://www.youtube.com/watch?v=kixiRvwSm4U -
-
No to je součást level scalingu, od levelu hráče může záviset vše od lvl nepřátel, po jejich vybavení a výplně truhel. Prostě se hra přizpůsobuje lvlu hráče, tak aby měl vždy vše pěkně a pouze pro jeho lvl nikoliv nižší/ vyšší a demotivuje k hledání pokladů, rozvoji postavy apod.
A to, že sem si musel zvolit pravý opak toho, než včem jsem se chtěl specializovat, to bylo opravdu nešťastné řešení, souhlasím *8* -
Stejny pripad. Poprve jsem to tak nejak dohral na normal s prirozenym vyvojem postavy. Ale podruhe na nejtezsi obtiznost jsem delal kontrolovany levelling abych dosahl vsechno na max a prakticky jsem Oblivion prosel komplet a fast travel jsem pouzival pouze na regiony, ktere byly prozkoumane metr po metru a zkusil jsem udelat vsechny existujici questy. Tim ze jsem nepouzival navod tak jsem obcas quest udelal tak ze mi znemoznilo moje reseni jit na nejaky ktery mohl navazovat.
Osobne mi vic nez level scaling potvor spatne udelane levelovani postav, ktere cloveka nutilo pro nejlepsi statistiky/efektivitu levelingu paradoxne trenovat pravy opak vlastnosti, nez ktere jste si vybrali jako hlavni
-
-
Lépe se mi chodilo po Falloutu a level scaling spíše ne než ano, ale pokud je tam jen decentně tak není problém
-
-OT-
Teď mně ještě napadlo... nejlepší vývojář je ten, co naslouchá požadavkům komunity. Ono kdyby ti kravaťáci místo do ochran a reklamních kampaní investovali vícě třeba do mezinárodní sítě fór, pečlivě zpracovávali požadavky hráčů do tří skupin podle počtu ohlasů a ty se pak snažili zakomponovat do hry postupně podle priorit a po vydání hry ještě support stejných kvalit (komunikace a následné vylepšování hry) tak si získají podle mně i klidně trojnásobek svých fanoušků (platících). Nejlépe jsou na tom online hry s postupně vyvíjejícím se obsahem. Tam se zatím myslím vlastnit originál vyplatí nejvíce. Jsem docela zvědavý na C.A.R.S. To je vlastně docela modelový příklad výše zmíněného. A když do toho vrazíte více a hra bude úspěšná, tak se to ještě vrátí zpět :) Už teď je to docela jízda.
Já jen doufám, že různé praktiky některých dnešních korporací padnou na hubu a herní průmysl se nakloní zase na "trochu lepší rovinu" ... -OT- -
-
Do urcite miry mas pravdu. Ale v realu je to nesmysl. Staci se podivat na fora her(zejmena MMORPG her). Cim dele nekdo hraje,tim vic si mysli ze do toho muze mluvit. Kdyby pak vyvojari poslouchali prani lidi,lecktera hra by zcela ztratila sve kouzlo. Ono totiz dost casto zrovna ta vec,ktera ve hre lidi tak strasne stve,je srdcem cele jeji zabavy a bez ni by to proste nebylo ono.
-
Nedavno jsem cetl clanek jednoho vyvojare ktery vysvetloval proc lide z herni branze moc nectou takova fora ktera popisujes. Myslim, ze odkaz na ten blog byl kdysi i tady na games. Takze jestli ovladas alespon trochu anglictinu, tak si tady pocti: http://jeff-vogel.blogspot.com/2011/01/three-reasons-creators-should-never.html
-
-
Tady už něco bylo, myslím v souvislosti s Deus Ex ? ... už nevím přesně.
Každopádně vývojáři, obzvláště u TES, kde je veliký počet stížností na jednu a tu samou věc, by na to určitě reagovat měli a taky reagují, oni vědí, že to nebylo ono, proto se to snaží vyladit, otázka je jak se jim to vyvede.
A komentáře typu "to poděláte zase" jsou nekonstruktivní spam a mají být odstraněny moderátorem fóra a vývojáři by je měli jednoduše ignorovat. Kdo vytváří hodnotu a plně ignoruje feed back od zákazníka, je předurčen k záhubě *7* -
"It's Not Productive To Read How Much People Hate You"
Tak to je pekne primitívny argument. Vyzerá to tak, že chlapík nezvláda kritiku a preto sa akejkoľvek konfrontácii vyhýba.
Ale celkom to chápem, lebo keď to taký herný "vývojár" pokašle, v deň vydania hry, na ktorú x tisíc ľudí čaká x mesiacov, na fórach teda pozitívne reakcie čakať nemôže. Škodí ale aj sám sebe, pripravuje sa totiž aj o veľa konštruktívnych argumentov, z ktorých by sa mohol pre budúcnosť poučiť.
Predsa len tie hry robia pre ľudí, keby ich počúvali, možno by nemuseli investovať také ťažké prachy do vymývania mozgov a reklamy /tu ale vyvstáva otázka, či by to bolo pre nich jednoduchšie - a lacnejšie /.
*1* *1* -
-
Cetls vubec co tam psal, nebo sis precetl ty nadpisy? On tam presne vysvetluje, co mysli tim "It's Not Productive ..." Doporucuji precist jeste jednou, pomalu a PORADNE.
-
-
Čítal a vôbec ma to nepresvedčilo. Svoj postoj obhajoval úplne neadekvátnymi argumentami.
Napr. "its not productive" argument.
Neviem, ale keď teba niekto kritizuje ako osobu zodpovednú za určitý projekt, asi by ťa to malo motivovať, aby tvoj ďalší projekt nevyvolal toľko negatívnych ohlasov. Pre maníka z blogu to ale neznamená nič, on si totiž uvedomuje, že to urobil zle - a rozhodne nemá v pláne to opätovne to počúvať od x ďalších ľudí, hoci je to fakt. Skutočne ho to nezaujíma, teda áno, z jeho pohľadu to je neproduktívne.
Ale len preto, lebo nemá žiadny záujem to zmeniť a poučiť sa z toho a podceňuje názory konzumentov jeho produktu - hráčov - ktorými by sa mal v prvom rade riadiť. Z celého jeho blogu mám dojem, že radšej ako by počúval "menejcenné" názory svojich zákazníkov, tak zverí svoj projekt rôznym marketingovým a reklamným agentúram, ktoré z hľadiska predaja urobia rovnakú robotu a jednoduchšie.
-
-
-
-
-
Já si nemyslím, že to co se snažil Todd Howard naznačit znamenalo, že by se Skyrim snažil více podobat Falloutu 3 jako takovému. Spíše obměnili několik mechanizmů, inspirovaných onou hrou. Hrál jsem i Morrowind i Oblivion a level scaling v tom Oblivionu podle mně nebyl zrovna vychytávkou.
Na levelování mně právě vždycky nejvíce bavilo to, že člověk v určitých oblastech, obydlených badass monstry prostě dostal na řiť a motivovalo ho to si vylevelovat skily, pohledat lepší equip a vrátit se s pomstou "tu máš haj(z)le" a cestou pobíjet tu chamraď, co vás na začátku hry celkem zaměstnávala.
Skyrim je hodně očekávaná hra. Já jsem s očekáváním většinou velmi střízlivý a hra mě pak maximálně mile překvapí. U toho Skyrimu jsem střízlivý obvzláště, ale je možné, že se tvůrcům podařilo i při vydání na všechny platformy osekat nějaké neduhy Oblivionu a budou schopni přinést lepší zábavu pro všechny hráče.
Já už se těším třeba jen na ten svět TES, hraní si z kombinacemi kouzel a zbraní (jedna ruka netleská) a ti dráčci to myslím taky pěkně oživí.
Přinejmenším to myslím dopadne dobře a pokud pak ještě komunita poladí, bude to jednoduše paráda! *3*
Edit: pokud jsme u toho vybavení a unikátních předmětů, myslím že je lepší když na něco spešl člověk narazí v místech (méně na očích), kde prvně umíral a k truhle na konci se nedostal. Největší rozdíl mezi Morrowindem a Oblivionem byl třeba asi v brnění. V morrowindu se daly v různých lokacích najít unikátní kusy zbroje, některé bylo třeba si zasloužit. V oblivionu jse nacházeli lepší kusy prostě podle levelu a ty silné itemy měli později i ti prvotně slaboučcí protivníci. Právě toto doufám, že se trošku zase změnilo k lepšímu. -
-
ja som level scalling riesil tak, ze od urciteho levelu som si dalsie levely nezvysoval, v zbraniach a kuzlach som sa zlepsoval :) tak som presiel vsetky oblivion brany
-
-
Ve Fallout 3 se chodilo hlavně více - v Oblivionu jste se mohli přemisťovat mezi městy (doposud neobjevenými). Level scaling beru jako celkem logický,a dá se říct i nutný prvek, a alespoň v Oblivionu (podle mě) fungoval.
-
-
No nepřišlo ti divné potkat tu samou potvoru na začátku zabít ji kusem klacku a ke konci hry ji zabíjet snad déle nejlepším dostupných vybavením, či téměř prázdné lokace bez nepřátel kdekoliv na mapě ze začátku hry a ke konci plné potvor které tam měli normálně žít ?
Na mě působí daleko lépe, když v roklině orků najdu orky a ti nezačnou chodit do fitka protože se zrodil nový hrdina a stal se o lvl silnější. prostě si tam fiktivně žijí z generace na genrace stovky let a jsou pořád stejní (průměrný hrdina je neudolá ale zkušený dobrodruh už nemá problém, pak v jeskyni jsou třeba kostlivci a těm taky nenarostou svaly, protože nějaký hledač pokladů se neustálým bojem stal silnější,ale budu silnější tam, kde je chráněno něco cenného apod ... To jsou příklady kde levelscaling selhává a podkopává RPG systém vylepšování postavy a tím i zážitek ze hry, ale i přesto jsem si např. Oblivion užil, jen jsem si ji mohl užít více *3* -
No jo protože jsi jako většina nepoznal nic lepšího, a tak zůstáváš u těch názorů co ti naservírovali v recenzích s vydáním oné hry, které vycházeli z PR před vydáním. Jako většina jsi naučen názory konzumovat a né si vytvářet vlastní, protože abys toho byl schopen to bys nejdřív musel poznat sám sebe a to je pro většinu lidí obtížná cesta, proto radši v životě volí tu snažší. Přirovnání by bylo k ovcím které se bojí opustit teploučko stádečka a tak přikyvují ke všemu ce se stádem šustne a přizpůsobují se raději než aby se stali tou černou ovcí která sebrala odvahu prozkoujmat svět a najít v něm sama sebe.
-
-
jeeee, ty jsi radobyintelektualsky zvanil, ktery z nedodtatku lígáckych argumentu saha k falesne argumentaci ad hominem. Bez si vyh*nit blbecku, aspon trochu se ti ulevi. :-)
-
Dobre napisane, ale na zlom mieste. Netreba zabudat, ze toto je herne forum a nechodia sem len (najme) filozoficke typy. Treba zohladnit aj vekovy priemer.
Odo mna mas plus :-) -
Nevýhoda povinné školní docházky je, že se naučí psát skutečně každý.
-
-
"Povinná školní docházka" to smrdí svobodou vybrat si kým jsi aniž by ti už v útlém věku tloukly do hlavy co je a co neni skutečné a jak máš či nemáš přemýšlet, že?
Tak hlavně že se alespoň nebudeš tolik názorově lišit od ostatních jinak by se tvůj názor mohl označit za nesprávný, někým kdo by pronesl větu typu:
"Nevýhoda povinné školní docházky je, že se naučí psát skutečně každý."
*3* -
-
To vypadá na nějakou vnitřní anarchistickou revoltu. Pochybuju, že se ti uleví, když budeš bezdůvodně kydat urážky na fóru o počítačových hrách. Zkus to na picnisisvehoposlance.cz.
-
A málem bych zapomněl na "zaklínadlo" 'logické'.
-
-
-
plne suhlasim :)
-
Páni, tady aby se člověk bál vyjádřit svůj názor... *7*
-
-
-
kdyz se nad tim zamyslite tak level scaling je uplna blbost, proc proste neudelaji zbrane min ucinne nebo levelovani min mocne? sou to leplove co neumi poradne vybalancovat hry nechce se jim uz asi zasahovat do urciteho systemu a ten na rychlo lepi nejaky fix... kdyby se raci soustredili na poradne gui at nevypada dementne konzoloidne ktere bude sraat daleko vic
-
-
...radsej by sa mali sustredit na to, aby ti to nepripomenulo nahodou nejaku konzolu namiesto toho, aby sa venovali prvkom ovplyvnujucim hratelnost? No priam vynimocny napad...daj este nejaky :)
-
-
gui resp user interface dost do znacne miry ovlivnuje hratelnost, kdyz napriklad uprostred bitvy budes muset mezi 100 kouzly scrollovat jen pomoci tlacitka misto prehledneho menu a hotkeys tak ti hodne moc znechuti celkovy dojem z hrani... a tech rozdilu je mnoho, kazdy kdo hral morrowind a oblivion si urcite toho posunu v prehlednosti smerem dolu jiste vsimnul...
-
-
"č" ve slově radši... Seriously? Nejsem grammar nazi, ale z tvojeho psaného projevu mě rozbolely zuby.....................
-
-
sis moc nepomohl.. *1* na každém foru existuje pár pravidel, která je nutné dodržovat. Jsou to jakési nepsaná pravidla, které ale dost lidí zná. Jedním z nich je neopravovat gramatiku členů fora. Když to uděláš na kterémkoli foru, vsaď se, že po tobě vyjede nemálo členů. Ono faktem je, že 90 % z nás neumí pořádně česky (včetně mě) a že pokud se nejedná zrovna o forum o české gramatice, tak je to vlastně jedno, protože zásadní je myšlenka příspěvku a ne, kde měl pisatel čárky atd. Důvody, proč se tohle prostě nedělá, si každý může domyslet sám. *2*
-
Když už se navážíš do příspěvků jiných kvůli gramatice, měl bys tomu dotyčnému předvést, že tobě problémy nedělá. Takže příště raději mlč a odpusť si ty svoje "grammar nazi" sra*ky. *11* A to nemluvím o tom, jak skvěle dokážeš do jedné věty zakomponovat dva jazyky. *11*
-
a ted tu gramaticky oprav vsechny prispevky ju :-*
-
-
Troll being troll? Bb ;)
-
-
-
-
Ahoj lidi sérii TES moc neznám ale hodně uvažuji o zakoupení Skyrimu může mi někdo říct za jak dlouho ste cca dohráli Oblivion?
-
-
Na nejtezsi obtiznost s plnenim vsech bocnich questu a prolezenim vsech lokaci/dungeonu vcetne datadisku a DLC necelych 500 hodin herniho casu.
Predtim na normal hlavni questy + pribehova linie asi 70. S navodem to jde samozrejme probehnout daleko rychleji. -
Se sérií TES mám docela slušné zkušenosti (hrál jsem Daggerall, Morrowind, Oblivion). Především tě musím upozornit na to, že tahle herní série je hlavně o volném hraní - tj., nic tě nenutí hrát dál a dál, nic nemusíš dělat hned apod. Tzn., že máš dost volnosti a je víceméně na tobě, jestli chceš hned hrát hlavní herní příběhovou linii, nebo si počkat a dělat postranní questy, které jsou mimochodem tradičně dost vydařené. Z tohoto důvodu tu může někdo tvrdit, že dohrál Oblivion za 20 hodin a jiný ho dohrál za 300 hodin (můj případ). Vedle toho taky chvilku trvá prozkoumat herní svět, který je dost velký a obsahuje stovky dungeonů, ve kterých lze najít smysluplné věci využitelné pro další hraní.
Aniž by tedy člověk přišel o nějakou důležitější část hry a zároveň se zbytečně po světě "nepoflakoval", odhaduju u Oblivionu minimálně 50 hodin hraní ale spíše o dost více. (viděl bych to aspoň ke 100 hodinám a pro fajnšmekry je minimum 200 hodin). Ale to je jen můj názor. U Morrowindu to vidím podobně. Pokud tedy Skyrim "nezmastí", mělo by to být podobné.
Na této herní sérii minimálně od Morrowindu je dobré, že si člověk může částečně prožít vlastní příběh, který si ještě může vyšperkovat drobnostmi jako budováním vlastního panství, městečka atd. K tomu přitom stačí jen základní znalosti vývojářských nástrojů.
Velmi dobré je také to, že už od Morrowindu vychází ke hře nesmírné množství modifikací, které např. z Morrowindu dokázaly udělat hru graficky lepší než Oblivion a Oblivion dokázaly posunout mnohem dál. Fanouškovských modifikací vychází stovky a snad i tisíce a přidávají od lepší grafiky, po lepší zvuky, nová města a území, questy, různé hrady atd. Ke Skyrimu určitě vyjde mnoho modifikací taktéž.
Podle mě je série TES pravé RPG. Vžít se a skutečně se zajímat o svět TES (Tamriel) je docela snadné. Ve hře je mnoho knih, které si lze přečíst a které mnoho prozradí o světě. Vedle toho k této herní sérii existují snad nejlepší fora, co jsem kdy viděl (jak v AJ, tak v ČJ), kde se člověk dozví opravdu mnoho. TES je tedy daleko propracovanější než jinak skvělá série Gothic, Risen, Two Worlds etc. -
-
Ok moc díky nějak se mi zdá že to chci víc a víc :-D
-
Sam bych to lepe nenapsal.
Pro me osobne je TES nejlepsi herni serie.
Jeste 14 dni a cas utika cim dal pomaleji.
-
-