Přejít na výpis diskuzí
Jak bude vypadat level scaling ve Skyrimu?
27.10.2011 | Aleš Smutný
168 příspěvků
-
Co jsem našel, tak level scaling byl v nějaké míře využitý v následujících RPG (a to určitě není kompletní seznam):
série Baldur's Gate, Neverwinter Nights, Daggerfall, Morrowind, Oblivion, Wizardry 8, série Final Fantasy, Sacred 2, Silverfall, Hellgate London, Gothic 3, Fallout 3, Fallout New Vegas, Mass Effect 1, 2, Dragon Age Origins, Dragon Age 2, Deus Ex Human Revolution
Zajímavé je, že před Oblivionem o tom skoro nikdo nevěděl. -
-
ideálně to bylo v Morrowindu. Většinu nepřátel v open worldu vanilly jsi zabíjel bez problémů, ovšem v Bloodmonu to bylo i na high levelu často peklo, protože nepřátelé dávali dmg jako prase.
I vanilla byla fajn, tam byli zase drsný některý borci v dungeonech. Je fakt,že Oblivion mě v době vydání právě level scalingem nasral, takže jsem ho (originál) uložil k ledu a už nikdy se k němu nevrátil.. Možná zkusim ještě OOO, ale asi nebude čas -
-
OOO Hraju a je to v některých věcech naprosto parádní, ale i tam jsou občas vtipné situace. Některé věci (hlavně v oblivion realmu) jsou ukrutně těžké, a pak přijdeš do ancient grove a pozabíjíš 3 minotaury za 5 sekund (ale toho jsem si všiml opravdu jenom u jednorožce v ancient grove). Ale celkově OOO tu hru posouvá úplně někam jinam.
-
-
To máš jednoduchý, Oblivion level scaling vyhnal ad absurdum, takže si ho už začali všichni všímat. Minotauři a bandité v glass armoru na každém kroku opravdu přehlédnout nešli. *1*
-
-
No jasně, tím chci jenom říct, že samotný level scaling nutně nemusí být zlo, jen je asi potřeba ho správně využít. Když někdo říká, že hru nebude hrát kvůli tomuhle systému, tak je zároveň dost pravděpodobné, že už na něj někde narazil, aniž by o tom věděl.
-
-
Daggerfall to mal možno ešte horšie. Postavil si sa vo fighters guilde ku stene a grindoval si 3 magic realmy naraz. V pohode si dal 5 levelov za deň ak si mal magic realmy v major skills /podobne to tak bolo aj v tes 3 a 4 ak sa dobre pamätám/. Asi na 20 úrovni postavy sa zo všetkých príšeriek v dungeonoch /okrem niekoľkých z dejovej línie a niekoľko špeciálnych/ stali ancient upíri, ancient lichovia, deadra lordi a podobní maníci. Nie žeby na tom záležalo, s takmer 100% istotou už si mal v tej dobe destruction a alteration na 100%, takže charakter bol v podstate nesmrteľný. Ak teda nevypadol z dungeonu, nevliezol do steny apod. Ale keď tak o tom rozmýšľam, level scaling bol pre daggerfall najmenším problémom. *1*
Bg už som spomínal v nejakom poste, level scaling minimálny, takmer nepostrehnuteľný. Dragon age - priznám sa, že ani v 1 ani v 2 som to nejako nevnímal, ale možno to bolo preto, lebo obe hry som prešiel speedrunom asi za 20h a obtiažnosť súbojov bola takmer nulová /akonáhle človek našiel správnu kombináciu skillov a kúzel, smutné bolo, že tá platila na 99% protivníkov, väčšinou imobilizovať a doraziť aoe kúzlami, samozrejme po dobrom naagrovaní tanku/.
Čo sa týka tes 4 - mne osobne ten level scaling až tak nevadil /ale zase mi to ani nepripadalo ako dobrý systém/. Lenže ja som pred tým hral daggerfall i morrowind a systém som poznal, takže pre mňa nebolo problémom si umelo udržať level na nízkej úrovni, zatiaľ čo dôležité bojové/magické skilly umožnili mojej postave "dupať" po všetkých nepriateľoch, ktorých som stretol.
Ale chápem, že pre väčšinu ľudí to znamenalo stratu radosti z dosahovania stále vyššej a vyššej úrovne, čo je imo jeden z dôležitých prvkov rpg hier. Tak dúfajme, že to v tes5 poriešia nejako lepšie. *1* -
-
ja som praveze nikdy nemal rad tieto debilne kalkulacie ze budem nizky level s vysokymi skillmi, aky zmysel ma potom hrat takuto hru? umelo sa udrzujes akoze slaby ale z rukava vytiahnes najmocnejsie veci. to je fakt ze uplna sialenost podla mna. skoda ze pri TES sa z toho prakticky stal meta gaming:)
Ja som v oblivione hral normalne a bol som lvl 35+ a s vacsinou mobov som problem nemal, potom som siel do oblivionu a zacal som sa bit s tymi velkymi pekelnymi bulami a tam problemi zacali, v tej dobe mi ani hw dvakrat dobre nezvladal zobrazenie vela horiacich veci+ vela NPC:) a ked som sa dopocul ze ludia to zabijaju na lvl1 kvoli level scalingu, tak som tu hru vypal a nikdy viac nehral.
Kazdy druh prisery by imo mal mat nejaky rozsah, napr vlk lvl 1-20+legendary, obor lvl 30-60+legendary, atd. samozrejme ako priklad. pricom ked si nizky level tak ti bude davat nizsie levley tych mobov (ak zabludis tam kam nemas na lvly 15 a stretnes obra lvl 30 tak to dopadne presne tak ako to dopadnut ma) a ked si vysoky tak ti to moze dat az ich maximum, pripadne ak si vysoko nad nimi, tak ti da nejaku legendary prisekru. take ako boli vo FNV. TO by bolo imo najrozumnejsie riesenie
-
-
-
-
-
-OT-
Teď mně ještě napadlo... nejlepší vývojář je ten, co naslouchá požadavkům komunity. Ono kdyby ti kravaťáci místo do ochran a reklamních kampaní investovali vícě třeba do mezinárodní sítě fór, pečlivě zpracovávali požadavky hráčů do tří skupin podle počtu ohlasů a ty se pak snažili zakomponovat do hry postupně podle priorit a po vydání hry ještě support stejných kvalit (komunikace a následné vylepšování hry) tak si získají podle mně i klidně trojnásobek svých fanoušků (platících). Nejlépe jsou na tom online hry s postupně vyvíjejícím se obsahem. Tam se zatím myslím vlastnit originál vyplatí nejvíce. Jsem docela zvědavý na C.A.R.S. To je vlastně docela modelový příklad výše zmíněného. A když do toho vrazíte více a hra bude úspěšná, tak se to ještě vrátí zpět :) Už teď je to docela jízda.
Já jen doufám, že různé praktiky některých dnešních korporací padnou na hubu a herní průmysl se nakloní zase na "trochu lepší rovinu" ... -OT- -
-
Do urcite miry mas pravdu. Ale v realu je to nesmysl. Staci se podivat na fora her(zejmena MMORPG her). Cim dele nekdo hraje,tim vic si mysli ze do toho muze mluvit. Kdyby pak vyvojari poslouchali prani lidi,lecktera hra by zcela ztratila sve kouzlo. Ono totiz dost casto zrovna ta vec,ktera ve hre lidi tak strasne stve,je srdcem cele jeji zabavy a bez ni by to proste nebylo ono.
-
Nedavno jsem cetl clanek jednoho vyvojare ktery vysvetloval proc lide z herni branze moc nectou takova fora ktera popisujes. Myslim, ze odkaz na ten blog byl kdysi i tady na games. Takze jestli ovladas alespon trochu anglictinu, tak si tady pocti: http://jeff-vogel.blogspot.com/2011/01/three-reasons-creators-should-never.html
-
-
Tady už něco bylo, myslím v souvislosti s Deus Ex ? ... už nevím přesně.
Každopádně vývojáři, obzvláště u TES, kde je veliký počet stížností na jednu a tu samou věc, by na to určitě reagovat měli a taky reagují, oni vědí, že to nebylo ono, proto se to snaží vyladit, otázka je jak se jim to vyvede.
A komentáře typu "to poděláte zase" jsou nekonstruktivní spam a mají být odstraněny moderátorem fóra a vývojáři by je měli jednoduše ignorovat. Kdo vytváří hodnotu a plně ignoruje feed back od zákazníka, je předurčen k záhubě *7* -
"It's Not Productive To Read How Much People Hate You"
Tak to je pekne primitívny argument. Vyzerá to tak, že chlapík nezvláda kritiku a preto sa akejkoľvek konfrontácii vyhýba.
Ale celkom to chápem, lebo keď to taký herný "vývojár" pokašle, v deň vydania hry, na ktorú x tisíc ľudí čaká x mesiacov, na fórach teda pozitívne reakcie čakať nemôže. Škodí ale aj sám sebe, pripravuje sa totiž aj o veľa konštruktívnych argumentov, z ktorých by sa mohol pre budúcnosť poučiť.
Predsa len tie hry robia pre ľudí, keby ich počúvali, možno by nemuseli investovať také ťažké prachy do vymývania mozgov a reklamy /tu ale vyvstáva otázka, či by to bolo pre nich jednoduchšie - a lacnejšie /.
*1* *1* -
-
Cetls vubec co tam psal, nebo sis precetl ty nadpisy? On tam presne vysvetluje, co mysli tim "It's Not Productive ..." Doporucuji precist jeste jednou, pomalu a PORADNE.
-
-
Čítal a vôbec ma to nepresvedčilo. Svoj postoj obhajoval úplne neadekvátnymi argumentami.
Napr. "its not productive" argument.
Neviem, ale keď teba niekto kritizuje ako osobu zodpovednú za určitý projekt, asi by ťa to malo motivovať, aby tvoj ďalší projekt nevyvolal toľko negatívnych ohlasov. Pre maníka z blogu to ale neznamená nič, on si totiž uvedomuje, že to urobil zle - a rozhodne nemá v pláne to opätovne to počúvať od x ďalších ľudí, hoci je to fakt. Skutočne ho to nezaujíma, teda áno, z jeho pohľadu to je neproduktívne.
Ale len preto, lebo nemá žiadny záujem to zmeniť a poučiť sa z toho a podceňuje názory konzumentov jeho produktu - hráčov - ktorými by sa mal v prvom rade riadiť. Z celého jeho blogu mám dojem, že radšej ako by počúval "menejcenné" názory svojich zákazníkov, tak zverí svoj projekt rôznym marketingovým a reklamným agentúram, ktoré z hľadiska predaja urobia rovnakú robotu a jednoduchšie.
-
-
-
-
-
Lépe se mi chodilo po Falloutu a level scaling spíše ne než ano, ale pokud je tam jen decentně tak není problém
-
No snad se trochu poučej z Oblivionu... tam jsem hlavní dějovou linku dohrál tuším na levelu 6 za pár hodinek! Což mě tehdy přišlo velice úsměvný, vlastně jako celej ten hlavní příběh :) Naštěstí to všechno vynahradily guildovní questy, to byla fajn zábava na dlouho. Souhlasím, že F:NV má levelování nastavený docela fajn... a dokonce se tam člověk setkal s lokacema plnýma potvor o hodně silnějších, kam musel až později, s patřičným levelem a výbavou (třeba vysílač obsazenej supermutantama).
To mně bavilo i na starých Gothicích, nebo Risenu, na jednu stranu nutnost levelovat, ale nadruhou i možnost sejmout o hodně silnější potvoru vlastní chytrostí, využitím prostředí, atd.... odměnou za to bylo uspokojení a taky pořádná porce XP vzhledem k nižšímu levelu postavy *1* -
Level scaling je zlo a nic jiného. Zcela ničí uvěřitelnost světa a odstraňuje jednu zásadní motivaci k rozvoji a vylepšování postavy. Je to jeden z důvodů proč mám mnohem radši sérii Gothic (hlavně 1 a 2) než TES.
-
-
Nesmysl. Spousta her ma nejky druh lvl scalingu aniz by jsi si toho vubec kdy vsiml.
-
-
Pokud jsem si toho nevšiml, tak to mají dobře nastavené. Ale v Oblivionu to bilo do očí a zkazilo to zážitek z jinak dobře zpracované hry.
-
-
S Oblivionem souhlasim. Nesouhlasim s tvym nazorem na lvl scaling obecne. Viz me prispevky vyse. Vyjmenuj mi jedine kvalitni freeform RPG bez scalingu. A jak to vypadalo?
-
-
ahoj.nevim jestli ta hra, kterou zmínim je přesně to "freeform RPG", myslim že neni, ale jde o levelování postav a jsem si naprosto jistej, že v bitkách u "Mount and Blade" na žádný levelování nepřátel v závislosti na tvém levelu nebo postupu ve hře nenarazíš.a pokud by to tam dali, tak by tu hru úplně odrovnali to mi věř :)
-
-
ah M&B tam jsem se vyblbnul *1*
dobývání hradů, realtime ovládání vojska a to přímo z pohledu vojáka na bojišti. Občas jsem si to i sám rozdal s menší skupinkou nepřátel a moje ohromná armáda mi stála publikem jj to byla dobrá hra *4*
-
-
Tak třeba Demons Souls a Dark Souls, které právě hraju a pokud vím tak není scaling v Gothicu 1 a 2 (jestli jo tak neznatelný. V Gothicu to fungovalo skvěle. Na začátku si nicka. Svět kolem tebe je krutej. V ruce máš jen krumpáč a jít do lesa (nedejbože v noci) byla sebevražda. Člověk má pak z takového světa repspekt a těší se na každou novou zbroj a na každý level protože mu to omožňuje v tom světě přežít prozkoumávat lokace, kam jinak nemohl.
-
-
Nechci s eopakovat. Precti si muj prispevek vyse. Ja mam rad to i to.
-
-
-
-
-
Ale zase si to "RPG" budou moct zahrát lidi na konzolích :-)
-
-
Nechápu teď trochu jak si to myslel. Jako že konzolisti sou omezený?
-
-
-
To sa mi zdá alebo článok s ÚPLNE ROVNAKÝM informačným obsahom bol uverejnený cca pred 1-2 mesiacmi ? http://games.tiscali.cz/tema/tes-v-skyrim-bude-menit-obtiznost-dynamicky-a-komplikovane-56106
-
-
to je ve svete "normalni" ze jsou clanky nebo diskuze a hovory jsou porad na stejne tema, protoze vetsina lidi hned zapomene o cem pred mesicem mluvili. taky si si nekdy divim kdyz nekoho posloucham ze to uz si rikali minule
-
Opravdu? Konkretizace, k jakému systému se scaling bude blížit? Informace o dialozích? Celkové potvrzení silného vlivu Falloutu 3? Ne, myslím, že se ty články "trochu" liší. Ostatně asi Howard ví proč to zdůrazňuje.
-
-
Level scaling rád nemám a hry s ním zásadně nehraji (tedy i Skyrim mě mine). Připadám si že jsem trestán za to, že se snažím projít kdejaký dungeon a splnit všechny questy co potkám.
-
-
Hmm. Tak treba u Fallout:New Vegas je lvl scaling take,ale prisel jsem na to az pri cetni nejakeho clanku a nekolikatem dohrani hry.
Tvuj prispevek? Male prirovnani-je to jako videt Trabant a rict,ze vse co ma motor je spatne. *2* -
zbytečné odsuzovat hru kvůli level scalingu. Mimochodem, když zásadně nehraješ hry s LS, jak víš, jaký vlastně je a co to vlastně je? V každé hře je udělaný trochu jinak. A mimochodem, u Oblivionu se dal LS zcela změnit modifikacema. *3*
Jen tak odsoudit Skyrim je nesmysl. Kdo má rád RPG tohoto žánru, je pro něj Skyrim prakticky povinností. -
-
Nemám rád fotbal. A proto si nekoupím novou fifu, abych zjistil zda je to stále žánr co mě míjí. Obodobě se dívám na hry s level-scalingem. Ač jsou strategie a dunegony/rpg můj nejoblíbenější žánr, tak stále vychází dost her abych nemusel zkoušet zda se jim to tentokrát podařilo vyladit tak, že mě nebude iritovat.
Ale jo, Morrowind jsem chvíli hrál (dostal jsem ho ke grafice), ale tenkrát jsem neuměl moc anglicky - takže jsem netušil co mám dělat. A navíc se mi nelíbily obličeje postav :D -
-
Předpokládal jsem, že máš rád RPG jako Gothic, Two Worlds apod. -Prostě hry tohoto typu a pochopil jsem, že ti na TES vadí LS. Z toho důvodu jsem napsal, že LS zase není až takový problém. Pokud máš raději třeba strategie a dungeony a jiný typ RPG, je jasné, že tě nejspíše TES nezajímá a nic proti tomu. Ale pokud máš rád RPG typu Gothic apod., měla by se ti líbit i TES.
-
-
Já se klidně přiznám - z gameplay videí Skyrimu jsem skoro slintal a FPS střílení z luku bude taky určitě super. Možná že to nakonec dopadne tak, že si přečtu pár fór, zjistím, že je to celý v pohodě a budu si pak užívat prolézání každé kobky co se mi podaří najít ;) Ale před-objednávka sběratelky to hold nebude..
-
-
Já nikdy nepředobjednávám hry. Dokud si nepřečtu recenze a nepodívám se na videa a třeba i video recenze, nekupuju nic a to ani v případě dalšího dílu TES. Bohužel hry příliš často vycházejí nedodělané a já si raději počkám, až hra dozraje do hratelné podoby a pak jí hraju. Klasickým příkladem je Gothic 3, který byl opravdu hratelný až po community patchy.
-
-
-
No vidis. A zrovna v Morrowindu byl presne opacny problem. Proc lozit na vyssich lvl do dungeonu(tykalo se to 90% jeskyni),kde najdu 4 NPC ktere zabiji jednou nebo dvema ranami mecem,protoze jsou slabe jak mouchy? A vypadnou z nich saty.
Oblivion byl dalsi extrem-na urcitem lvl jsi nachazel jen protivniky bez zbroje,pak jen se zbroji,pak jen s Glass zbroji atd....
Pokud si nechas ujit hru jen kvuli scalingu,tva chyba. U spousty her scaling je a ani o nem nevis.
-
-
-
-
ja uz jsem hodne starej, pamatuju ješte jak vyšel Oblivion. Ted jsem si uvedomil jak stárnu *13*
-
-
Až budeš hrát na skutečném ZX spectru, ne na emulátoru pro PC, v určité době následující hry jako je Dungeons http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0011410 nebo Hero Quest http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0002302, pak si teprve budeš říkat, že asi stárneš...
-
-
A mel jsi prave ZX Spectrum nebo nejakeho klona (Didaktik M)? Ja spis fandil C64, ale nakonec jsem (pro vlastni potrebu) skoncil s didaktikem :-D
-
-
hehe, moj prvy komp PMD (inac zvany dvojplatnicka) s manic Minerom a Boulderdashom v pionieraku a doma Didaktik Gama..1992 mimochodom dodnes funkcny ale uz sa to neda povedat o kazetaku kde som zodral 3 skrutky na nastavovani hlavy:-) tam sa dal vytribit hudobny sluch na ladeni akuratnych vysok toho skvrcania hehe
Co sa tyka TES... Asi najviac z tejto serie som vydrzal pri Daggerfalle.. shivering isles som dohral uz len s velkym sebazaprenim a to som uz bol tak vymakany ze final bos dostal 4-5 ran a bolo vymalovane... zazitok jak svina. Naproti taky Fallout sa celkom dal .. ale ked som dosiel do bazin a mna v Powerarmore dali na 2 rany sedliaci so sekerami, nieco bolo zle...
-
-
-
pobavils:) +1
-
Pátnáctiletej stařec :D
-
-
Kto si spomenie na Arena2 Daggerfall? Pamatam si ked to prislo ako novinka. Vtedy boli tak 3Gb harddisky borci... *1*
-
-
Já si vzpomínám, jak jsem si šel pro originálku Areny na poštu, protože JRC (nebo jak se to tenkrát ta jediná firma prodávající hry jmenovala) ji nebyli schopni zajistit :-D Stála mě tenkrát krabice i s poštovným z anglie cca 2.500 Kč a uvnitř byla jedna disketa + manuál :-D
-
-
Proc sis neobjednal CD verzi?! Byly tam navic zvuky a videa.
-
-
@mrkev: No kdyz uz dal 2.5k za 1 hru, tak jsem si rikal, ze by na CD-ROM mechaniku mit mohl :)
Ja ji mel a vetsina lidi, co mela okolo PC ji mela taky. A kdyz si vezmes ceny ostatnich komponent, mechanika byla docela "levna" (pamatuji si cenu 4300 bez DPH, ale nejsem si jisty, jestli to nebylo pozdeji kdyz jsem kupoval 4x BTC nebo Mitsumi) - i kdyz je fakt, ze ty uplne prvni modely staly pres 20k, ale ty se k nam snad ani nedostaly. Kazdopadne jsem nemel problem si ji koupit. Kdyz si vezmes, ze ty prvni PC staly treba ~80k (tolik stalo me prvni PC s intel 80286) a pak to slo pomalu dolu.
Navic ty prvni modely mely vyhodu, ze mely i analogovy vystup a ovladani na pousteni CD, takze si to spousta lidi zapojovala do HiFi zesilovace, kde meli jen kazetaky (vcetne me). -
nejspíš proto, že neměl CD mechaniku. V roce 1994 ji měl málokdo, byla drahá jako prase, cédéčka byly drahý jako prase a většina her byla stejně jen na pár disketách, takže to skoro nemělo smysl *3*
-
-
-
No v dobe Areny jsem mel (stejne jako vetsina lidi) max. 2GB disk, protoze si pamatuji, ze jsem si pak koupil novy HDD a radic na desce podporoval max. 2GB HDD, takze jsem musel provest kompletni upgrade...
Nedavno (asi pred 5 lety) jsem zkousel rozjet svuj 1. harddisk (5.25" Seagate 40MB). Kdyz se rozjizdel, trepal se mi stul :-D -
-
2 GB disk? tolik? já míval daleko méně. v době arény snad ještě tolik nebylo, ne?
-
-
Mel jsem nejaky Fujitsu, ale kolik mel MB uz presne nevim. Jen jsem psal, ze maximalne lide tehdy meli 2 GB, protoze vic by jim stejne radic neutahl - tedy pokud nemeli nejake high-end PC (Pentium Pro) nebo zvlast radic.
Pamatuji si to hlavne kvuli tomu, ze jsem si pak koupil 3.2 GB SG Medalist a na starem PC mi nejel.
-
-
Pamätám quantum fireball 1gb. *1*
-
-
-
-
to máš ještě dobrý, já pamatuju TES 3 Morrowind *1*
-
Si predstav, ze nekteri si tu pamatuji dobu, kdy vysel Mario, starce *1*
-
-
Level scaling v Oblivione bylo supr. Se zvedajicim levelem protivniku a hrace, mel hrac daleko vetsi mnozstvi prostredku jak protivnika, byt na stejne urovni eliminovat (ruzne druhy zbrani, kouzla naucene, nebo vytvorene, svitky...). Tim vznikaly unikatni kombinace pri bojich. Cim vyssi level, tim vic moznosti s tim, ze protivnici byly vzdy vyzva. Chodit po krajine a kosit vsechny jednim smahem brzo omrzi. Viz. Fallout
-
-
někomu to může sedět, ale já s tim nesouhlasim, kazí to dojem atmosfery světa.. dřív tam běhaly krysy či kanour, najednou tam beha minotaur.. to je špatně
-
-
taky kazdej bandita mel na sobe glass armor, coz bylo srandovni...
-
-
-
Mne je to jedno, protoze mam dark souls a ten ma fantasticky bojovy system, na ktery skyrim nema a ani nemuze, protoze je pro masy. Kdo stoji o poradny poctivy a oboustranne ferovy boj, necht si zahraje dark souls, ale at pocita s vyssi obtiznosti.
-
-
To je fakt. Včera sem to dohrál. Hlavně tam sou i super nápady (lokace, zbraně, nepřátelé, bossové), ale víc se mi líbilo asi Demons Souls. Mělo lepší příběh a temnější atmosféru.
-