Přejít na výpis diskuzí
Jak jsou na tom herní trhy ve východní Evropě
13.3.2011 | Petr Poláček
172 příspěvků
-
klesá díky zákonu zhromadnění... mimo jiné
-
Tak to se máma bude muset víc snažit a najít lépe placengvqou práci, pak si budete žít.
-
Jo, kdyby moje máma měla 20k tak si žijem...
-
podle mě klesá z velký části díky rozšíření internetu a možnosti si hru stáhnout, pirátění rozhodně sráží ceny dolů, neexistovat internet a pirátství, tak jsou ceny někde jinde.
-
zajimavé podle me cena klesá díky rozšíření her a elektroniky
-
hmmmm... dohledal jsem si historii inflace dolaru. v roce 1995(+-) stávaly hry 70 dolarů. Průměrná inflace za ty roky je něco pod 4%. Při tom vychází, že dnes by taková cena měla být +-120 dolarů. namísto toho stojí hry 40-50 dolarů, tedy pomalu třetinová cena.
Pamatuji si kurz kč/dolar z roku 1996 - kolem 29 korun (děda tehdy letěl do USA a nějak mi to ustalo v paměti). Vezmeme li přímý převod, pak na českém trhu musely hry stát 2000,- (spíš víc kvůli nákladům spojeným s dovozem + známe české zlatokopy - za měsíc práce chtějí čtyři meďáky). Průměrná mzda tehdy byla nějakých 10 000,-. Hra tedy tvořila pětinu (20%) průměrného platu, spíše víc (30-35%. Pamatujme, že průměrná mzda je aritmetický průměr a vzhledem exponeciálnímu rozdělení tedy 70% lidí této částky nedosahuje). Dnes je průměr 26k, většina má tak kolem 20k. Hra stojí 1000-1300,- a cena rychle klesá. hra tak tvoří maximálně 6% měsíčního rozpočtu. Drtivá většina hráčů před patnácti lety byla děcka, většina jich hraje dodnes. Pokud děcek hraje furt +- stejně a stárnou, je jasné (a je to fakt), že herní populace stárne (30-35 let byl průměrný věk?). Jestliže nám za posledních 15 let padly náklady na hry pomalu šestkrát, většina z nás vydělává a přesto většina stále krade, pak je jasné, že problém nevanou až tak od peněz.
doplněníčko - pokud by se "zachovaly ceny" z období před patnácti lety (těch 2000,-, spíš více), inflace koruny (záznamy dohledatelné) by je dnes vyšponovala na nějakých 3500,- (opět spíš více) -
špatná rekce, smazáno
-
němčina je významný jazyk, ale jeho světovost je pochybná. mimo germánské země se jí mluví jen ve dvou/třech bývalých koloniích v Africe
-
ten asi ani neví, že steam existuje
-
Aha ty to neznáš to se dříve říkalo že kdo byl v Rusku ten může ostatním radit.
-
nejlepší je ze vsichni chodi na ruštinu
-
ja znam 11 lidi s ps2 a s toho si 10 lidi ty hry kupuje
-
Takovejch cizincu? Tam bych chodit nechtěla..
-
nejsem zrovna ekonom ale německá ekonomika roste v posledni dobe jen o 0,7 procenta
-
v mem ročniku je na moji škole 5 rusu 8 ukrajincu 4 jugoslavci a 2 polaci a vsichni rikají o kolik je točechach lepsi tezko uverit ale rikají to
-
Ale v Rusku jsi nebyl takže nic nevíš a nic neznáš.
-
kdyz sem byl ve francii nebo v belgii nebo v holandsku nebo v italii nebo v britanii nebo ve španělsku a řekl jsem ze jsem z čech tak ti na me vždycky čumeli jako na nějakýho ukrajince na stavbe
-
Já teď začal kupovat přez steam, občas nakupuju boxové verze přez internet. Dříve jsem hry stahoval, když jsem byl student peníze prostě nebyly.
-
Němčina je světový jazyk a myslím si, že společně s vzrůstající ekonomikou Německa, poroste i její důležitost. A i kdyby nebyla, vezmi si, kolik klasiků, učenců a vědců v němčině psalo. Už kvůli tomu stojí za to ;-)
-
Etnicky jsme vskutku naprostý mišmaš. Nejprve naše území obývali Keltové (po nich označení Bohemia), potom Germáni, následně Slované, a všechno se to samozřejmě mezi sebou míchalo, ostatně jako v celé Evropě. Později se přes naše území táhla strašná spousta válek a říká se, že vojáci za sebou "vždycky něco zanechají"... Mám to štěstí, že je mi znám rodokmen mé rodiny; vyskytují se v něm Poláci, Slováci, Francouzi a dokonce i Maďaři. Většina Čechů svůj rodkomen nezná, ale jistě by byli překvapeni, kolik německé, polské, švédské a jiné krve se v jejich těle vyskytuje. Geneticky jsme si podobní s Poláky asi stejně, jako s Francouzi.