Jak si mám proboha vybrat, za koho hrát v Baldur’s Gate III?
-
Pojídání mrtvol u Sebille byla jen taková perlička. Dodnes si pamatují některé zábavné konverzace, které dokázala vyprodukovat.
Např. uprostřed jedné konverzace to Sebille nevydržela a přistoupila k nějaké otravné (příběhové) postavě a vrazila ji kudlu do hrdla. Trochu jsem ji za to zprdnul. No a pak následně jsem si šel promluvit s jinou NPC postavou. Před rozhovorem s NPC jsem si promluvil se Sebille a řekl ji "S touhle postavou si nutně potřebuji promluvit. Ne že ji zase zabiješ uprostřed rozhovoru". A na to Sebille okamžitě začala hlavou kroutit do stran a vyhýbat se přímému očnímu kontaktu a následně očividně dost neupřímně řekla "Neeeee. Tentokrát nikoho nehodlám zabít". 😂😂
Jinak Lohse byla samozřejmě super hvězda.
-
Jo, přesně. Resetování postavy a skillů jsou velkým nepřítelem vůči ztotožnění s postavou v rámci role play.
Občas se taky načapám při dělání něčeho, co bych normálně asi neudělal, jenom protože daná činnost mi přinese více XP pro postavu.
-
len tak mimochodom, opakujes sa dokola.
nikto ta do nicoho netlacil a o nic tak zasadneho si neprichadzal. ale tak kolko ludi - tolko chuti ze jo. ale je sranda pri tom mnozstve textu ktore chrlis jak moc ti to lezi v zaludku. takyto buyers regret som nevidel davno, evidentne ale zaner neni pre teba. skus trebars zavodne auta, tam neni z tohto hladiska moc co skazit... -
No, v dobe kdy sem poprve hral DnD sem si vytvoril docela zajimavou spojitost, takze... Ranger jde napred? :-D
-
Souhlas. To co popisuješ mě od DO2 odradilo. Ani jedna postava mi nebyla sympatická a pro vlastní nebyl příběh stavěn.
-
Tak se shodnem, že se neshodnem ...
Podle mě prostě hnus udělat příběh/potažmu hru tak, že uděláš 5 předpřivavených postav s 5 příběhy, a dáš na výběr 6 postav s tím, že těch 5 má příběh jedinečný, ale musíš hrát za postavu připravenou/kde k ní prostě nemáš vztah, protože to je postava kterou si vymyslel někdo jiný a někdo jiný jí naplánoval reakce a děj, jaký by měla mít v rámci svého charakteru/původu mít - předefinovaný ....
A nebo můžeš hrát 6.tou, vlastní postavu, ale ta prostě bude ochuzená o XY věcí ve hře, věci které mají předpřipravené otevřené se s ní otevřít nedají.
Takže si piš co chceš, ale to, že DO2 tě nesmírně tlačí do toho hrát přeppřipravenou postavu, která má větší bonusy/příběh/hratelnost nežli vlastní postava se asi shodneme.
(no a když neshodneme, je mi to popravdě u zadele)
Ale to že DO2 i BG3 tě tlačí do toho, hrát za předpřipravenou postavu a nedělat si vlastní mi nevymluvíš!
-
ale to nedava logiku. nehral si v bg1/2 inu postavu. hral si tu jednojedinu ktora bola a reakcie boli vzdy rovnake bez ohladu. nemohol si hrat hru za "Jaheiru" alebo "Minsca"
v DO2 si mal ano vyber z origin charakterov a pre nich specifickych veci a potom neprekvapivo niktosa co mal odpovede ako kazdy iny a pribeh/rp si si tvoril sam. ja nechapem co riesis za strasny mentalny proces nad tymto. je to jednoduche mal si moznosti a budes mat moznosti aj v BG3. nejde o nejake jednoduche percenta, je to ina forma zazitku a utvarania charakteru. nepaci sa ti, nekupuj/nehraj. niektorim ludom nieje dobry ani praskovy cukor fukat do zadele...Edit: a nevrav ze nemozes vramci rp tvorit akykolvek charakter smerom akym len chces a ako si ho predstavujes a co z neho chces mat. ten tvoj text je jak citat nieco co napisal stroj co chce mat za kazdu cenu mantinel. rp je fludna zalezitost podla vkusu a gusta kazdeho jednotlivca.
-
Já si myslím, že to to přehazovaní zkazí stejně jako ta měńavčí maska v D02 (mimochodem po prvních dvou hrách hraji zásadně bez ní)
Jako hraju trpaslíka, typoše pívobřich a fousiska a sprostá mluva žejotentonoc ... ale najednou jsem zjisil, že tamhle jsou elfiska a dělal nějacý to do země zasazenstvo mrtvol svýho kámoša ... a tak se změním na elfa a vyžeru nejvíc expů. Sice vo elfím životě, nebo obecně kultuře, vím úplný kulový! Sice to ruší RP jak prase ... ale jde z toho mít bonus co se dá vyžrat, tak mi to tam hra dá a já se z trpaslíka v cupu letu přeměním na elfa, abych měl elfí výhody!
Sice by mě asi mnohem víc bavilo jít hru čistě jako trpaslík a holt ten bonus oželet ... a pak při druhém hraní se z něho radovat jako elf! Ale ne hra mi dovolí se maskovat a vyžrat to do mrtě ...
Takže si myslím, že ta maska dost zkazila hru a bohužel se domnívám, že tohle přehazování/restartování a hlavně generování bonusu podle sebe bude dost tragický!
Vemte si jak to bylo v BG třeba,kde každá postava musela zastávat nějaký post a jaká to byla sranda!
A už třeba jen PE nebo první DO kde šlo restartovávat skilli a tak.
Jo sice sem figter celejch 15 levelů, co neumí do 5.ti počítat, ale rozštípu dub na třísky levačkou ... ale ted dojdu do města, přehodím si skilli, nakoupím si všechno jako mistr obchodník, pak prokecnu všchny NPC s charizmou kterou by mi záviděl Will Šejkspírů, ještě si skočím odpastit tu truhlu s griftem Indiány Jonase a pak se vrátím ke svému dvojručnímu kyji o váze nepřenosné kovadliny, jen proto, že se můžu ve městě přehazovat a jdu zase štípat dubiska!
Tyhle ty přehazovačky a resetovačky hry prostě totálně zabíjejí! :(
-
S tím nesouhlasím, protože naopak v BG1/2 jsi byl "Bhaalovo dítě" bez ohledu na to zda jsi byl trpaslík, elf, člověk ... a měl jsi právě jedinečné reakce které nemohl mít nikdo jiný = kdyby jsi postavu šel za Jaheiru, byly ba reakce jiné, ale nikdy ne takové ... kdyby jsi šel na Minsca, byly by zase jiné, ale ne tak jedinečné jako za Bhaalspawn...
Podobné to je třeba u PoE (Watcher)(i když tam byly odkazy i na rasy nebo povolání, nebo původy) nebo Tyranny (i když tam to zase ovlivňovalo Dobývání)
Ale ve všech případech to bylo tím, že postava je jakýmsi jedinečným průvodcem příběhem (podobně jako právě předpřipravený charakter) = tedy měl příběh/zápletku na tělo ... Stejně jako mají právě postavy typu Loshe/Sebile etc.Ale vlastní postava je prostě vidlák z vidlákova - a ač to zní hnusně - tak pokud neumíte udělat vlastní příběh/vlastní zápletku pro vlastní postav, tak to nedělejte!
Pak můžeš mít hru stylu Diablo = vyber jeden z hratelnejch charakterů - tady máš 5 na výběr kdo budeš - a těch 5 bude mít 5 jedinečných příběhů. Ale nenabízej do toho/k tomu možnost vytvoření si vlastní, která bude mí(potažmo nebude) mít nic!
Jenže když napíšeš: můžete si vybrat z 5 postav = koupí to 2/3Protože 1/3 lidí na hry stylu (můžete mít vlastního hrdinu) slyšet nebude!
Protože já bych si to třeba nekoupil, protože hru stylem: Jsi Lara Croft, jmenuješ se tak a tak, bojuješ tak a tak, a máš historii takou a takou prostě nebaví.Já prostě nehraji/nesnáším hry stylu - jsi hrdina XY - a projděte si jeho příběh ... já chci svůj příběh, toho co bude reprezentovat, prožívat a rozhodovat můj hrdina/můj avatar - nechci a nepotřebuji hrát příběh nějakého hrdiny co ho vymyslel někdo jiný/a zažívat bude to co rozhodli jiní nebo mu předurčili (prostě RP má být volby moje/tedy mojí postavy) protože předpřiprvavený Pepa Novák, se vždy rozhodne jako Pepa Novák, takže buď hraju Pepu Nováka a nebo nedodržuji RP (protože to bych udělal já, ne Pepa Novák)
Proto pro mě předpřipravená postava nemá v RPG pro mě co dělat!A tím se opakuji - pokud neumím udělat příběh na vlastní postavu, ano můžu prodávat příběh/hru s tím - máme 5 hrdinů, vyberte si za koho půjdete - ale pak tam neslibuji/nenabízím hru s vlastním hrdinou, který má jen 80% možností/zážitku, oproti postavám co mají 100%
-
No. Vyzobat všechny otazníčky v Odyssey stálo hoooodně udržení pozornosti 😂
-
Hele, nedal jsem tu slohovku číst celou, ale z mého pohledu je logické a nejlepší hrát první průchod (a pro většinu i jediný a poslední) z předpřipravenou postavou. A to z jednoho hlavního důvodu: osobní quest postavy a vše kolem toho. Když budu já jako Fane např. + 3 parťáci, tak budu mít 4 luxusní, dlouhé a zajímavé osobní úkoly + historii postav. Když budu vidlák Pepa + 3 parťáci, tak budu mít jen 3 zajímavé osobní questy. Prosté.
Také jsem myslel že dám se zbytkem postav druhý kompletní průchod, ale už asi ne. Her je moc
-
Ja by som to skratil - za vlastnu postavu sa ta hra spravala "standardne", rovnako ako napr bg1 alebo bg2. A predpripravene postavy boli nieco ako bonus naviac, ktory motivoval k znovuhratelnosti celej hry. Cize nebola to penalizacia custom characteru, ale bonus predpripravenych postav s pribehmi.
-
Já se bojím, že to ve finále dopadne špatně jako v DO2 kdy vás hra bude brutálně tlačit do volby předpřipraveného charakteru oproti vlastnímu tím, že vlastní charakter bude mít menší účast na všem, od expů (naprostá klasika v DO2 kdy některé questy hrané předpřipravenou postavou měly větší zisky nežli hrané vlastní) a dalších odměn, až po celkový prožitek ze hry formou RP (opětovně v DO2bohužel hrozně viditelně zneužité) kdy předpřipravenou postavu oslovují jménem, minulostí, společnými zážitky nebo reakcemi někoho kdo ho zná na někoho jiného kdo ho znal, oproti tomu, že vlastní postava je bezejmenný vidlák z vidlákova, který má jen generické reakce a je úplně jedno, zda ho jdete za ještěrana, člověka nebo elfa - prostě generická neutrální reakce ... zatímco Loshe je proste Loshe, Sebile je Sebile a Bestie je ... no asi chápete.
Hru jsem hrál asi 6-7 krát až do konce (862,1 hodin odehráno aktuálně) a ani jedna ze tří vlastních postav neměla takový příběh/reakce jako předpřipravené postavy (zisk expů tak o 5-15%nižší) a reakce stejné ať to byla jakákoliv generická postava. Prostě hra tlačila do toho: Hraj to za připravenou postavu až sakra moc! (Takže volba a výroba/možnost svých vlastních postav mi přišla až zbitečná - jen aby se neřeklo - ale že tam není - ale počítáno s tím, že to nikdo moc nevyužije)
Pro mě to srazilo až tak 20-30% hratelnosti hry - nemám rád hry za připravené postavy, raději svou. Ale to hra prostě penalizuje ... nebo minimálně zvýhodňuje připravěné. A bohužel se bojím, že v BG3 to bude to samé!
Prostě stylem, udělej si vlastní postavu, pokud chceš, ale budeš mít ve hře jen 85% možností otevření rozhovorů, zisku expů, věcí, nebo voleb a dialogů ... abys mohl odemknout všechny volby 100% musíš hrát předpřipravenou ...
Defacto mi asi nejvíc bude vadit to, že každá předpřipravená bude mít něco jedinečného pro sebe (questy, rozhovory, mapy, zázemí, příběh) ale vlastní nebude mít nic jedinečného, bude to generické ro každou ...
Přitom bych nejvíc uvítal něco jako úkol/příběh/rozhovor který by nešl odemknout právě s žádnou předpřipravenou postavou, ale jen právě a jen jedině s vlastní vyrobenou - ale to nikdy v D2 nebylo, a hádám, že ani v BG3 to nebude!
Přitom co by bylo těžkého udělat právě úkol odemknutelný jen vyrobenou postavou, který by připravená odemknout nemohla?
Asi sem hodně zmlsaný BG1-BG2 a podobnýma old-school hrama, ale mě prostě nezajímá že má hra 3d prostředí, 4d zvuk, 5d efekty a 6d stíny se 7d rozhraním. Chci příběh ... a ten se obávám bude u BG3 daný na předpřipravených postavách na úkor vlastní vyrobené...
-
Měl jsem tu partu hoooodne podobnou. Příběh ještěrky mě nakonec překvapil a elfku jsem tam měl kvůli pojídání mrtvol. A Lohse... do té jsem se takřka zamiloval a jak zpívala tak i dojal 😍
Druhý průchod se zbytkem party mám rozehraný, ale už to asi nikdy nedokončím...
-
Rasové zvláštní schopnosti (darkvision, fey ancestery, dwarven resilence, breath weapon...) tam budou. Jen nevím, jestli nepůjdou nějak přeházet. Pokud nepůjdou, trpaslický paladin nebude stejný jako elfský paladin a pokud půjdou, při resetu si to budeš moct přizpůsobit taky stejně jako atributy a povolání. Prostě to bude úplně jiná postava.
Nicméně nejsem fanda takových výměn. A ano, radši si minimálně na první hru vezmu předpřipravenou postavu, protože bude ve světě lépe zakotvená.
-
V DOS2 to bylo obtížné si vybrat hlavní hratelnou postavu, protože prakticky každá origin postava (s vyjímkou Beast, lol ) měla ohromný potencionál na zajímavého parťáka. Já nakonec hrál za Ifan Ben-Mezd, protože ostatní jsem chtěl do party.
A co se týče parťáků, tak seřazení podle oblíbenosti: Sebille, Lohse, Red Prince, Fane. Sebille je prostě hvězda, která mě mnohokrát rozesmála.
-
Na to rozdělování bodů k atributům jsem zvědavý. Pokud jsem to dobře pochopil, tak to bude jako v Tasha's Cauldron of Everything. Tedy dostaneš totéž, co v základních pravidlech (tedy ten tvůj mountain dwarf: +2 Con, +2 Str, hill dwarf: +2 Con, +1 Wis a vanilkový člověk +1 ke všemu) a tyhle bonusy si buď můžeš nechat nebo libovolně přeházet jinam, pokud nepřekročíš 20. Tedy mountain dwarf rozděluje 4 body, hill dwarf 3 body a člověk 6 bodů. Rozdíly jsou dané zvláštními schopnostmi a množstvím proficiencies (člověk nemá žádné, proto rozděluje 6 bodů). Dávat +2 a +1 kamkoliv všem z tohoto důvodu nedává moc smysl, nebylo by to vyvážené.
Ale je možné, že to udělají úplně jinak. Třeba v návrzích pro D&D One je i nějaká možnost přehazovat zvláštní schopnosti.
-
Haha
Asi si dám podobnou postavu jako ty, ale s vyjímkou Chaotic good. Jsem tak trochu rebel. 😂
-
Nevím, jak moc to bude "výhodou", že můžeš svoji vlastní postavu resetovat, když žádná rasa nebude mít nějaké unikátní statistiky. Takže trpaslický paladin bude úplně stejný jako třeba elfí paladin. To už radši vezmu nějakou "origin" postavu a užiju si jednu zajímavou příběhovou linku navíc.
"Škoda, že to dopadne tak, že většina lidí bude hrát za vanila human."
Proč je to škoda??? Nemělo by ti být jedno, jak hrajou ostatní lidi? A já osobně se tomu přistupu nedivím a chápu to. Proč? Protože důležitou součástí RolePlay je sžití s postavou. A lidem se snadněji ztotožňuje s postavou, která je jim blízká.
-
5e je vlastně 3.5 kde není tolik matematiky a je jednodušší tvorba postavy 😀.
Ale po vykuchané 4e je feel postav v 5e dost podobný jako ve 3.5...takže klerik je pořád heals on wheels v plechu se slušným crowd control 🤣