Přejít na výpis diskuzí
John Smedley: „MMORPG se musí vydat směrem k sandboxu“
12.2.2014 | Aleš Smutný
75 příspěvků
-
takovou mam prave rad
-
To nieje chyba len hracov, ale aj samotnych hier a celkovo trhu s MMO
Hier pretoze to umoznuju priklad NWO, Tera este nemate Q dejovku dorobenu a uz mate vacsi lvl nez dana lokacia.
Trh MMO je presytene a mnozstvo Q cez kopirak a nemaju ziadny dlhodoby dopad ako v single RPG, tak naco sa zatazovat
Hracov ano vzdy naka skupina chce byt PRVA a NAJ. -
No co se mě týká, sandbox může být definovaný několika atributy. Třeba že obsahuje slušné možnosti kreativity, obsah tvořený hráči (Minecraft, Garry's mode, Terraria/Starbound...) nebo že náplň hry je prakticky nevyčerpatelná, že se člověku s dostatečnou fantazií nemůže stát, že si řekne "Tak, už jsem udělal vše co se dalo udělat, nic jiného už v tomhle světě dělat nemohu"... čili "emergent gameplay". (EVE, DayZ/Rust, Dwarf Fortress...)
Příklady se hledají těžko vzhledem k tomu, že jich je prostě málo vzhledem k náročnosti vývoje (hlavně co se týká nápadu).
Edit: Další jsou třeba Kerbal Space Program, Space Engineers (snad)... -
Taky se těším ... jenom škoda té grafiky.
-
na everquest next se teším, to bude konečne poradne mmorpg
-
Súhlasím s tým, že dnes sa hráči mmo, hlavne teda mmorpg ženú strašne vpred. Sám som to zažil v rôznych hrách a rôznych gildách mnohokrát. Proste čo najrýchlejšie maximálny level (samozrejme chápem, že keď si niekto robí už xtého alta tak chce byť čo najrýchlejšie na max lv). Poznáme to: zoberem Q - jedno čo sa tam píše, rýchle splním odovzdám. Ak je rýchlejšia cesta ako dosiahnuť max lv tak sa vykašlem na Q. Takto som aj ja fungoval. Potom som si povedal, že to asi nie je OK. Veď o tri o štyri mesiace Vám bude jedno či ste max lv dosiahli za 4 dni alebo 3 týždne. Navyše v prípade Q sú tam mnohokrát zaujímavé príbehy.
Proste si myslím, že hráči už nevedia oceniť ten virtuálny svet v hre. Do toho ešte samozrejme addony (v tomto vedie WoW) aby som náhodou nemusel rozmýšľať, či čítať zadanie Q. Čo odo mňa vlastne chcú, kam mám ísť a čo tam urobiť. Ak by sa to expenie spomalilo, aspoň v tom prvotnom čase vydania hry či datadisku, by mali vývojári viac času na pridaný obsah. -
Třeba již zmíněný Minecraft a Sims. Nebo takový Rust.
Limitaci enginem máš i v reálném životě. říká se jí fyzikální zákony :) -
najväčší problém MMORPG je v tom že nemajú koniec vid sao a accel world
...královstvo za hru ako je sao -
Star Wars Galaxies, v tomhle též excelovalo
-
On MCdonald vydělává taky miliardy a znamená to, že nabízí kvalitní superbaštu? Je to prostě snadno dostupné a jde to jednoduše pokousat tak to anonymní masa žere. Aktuálně je nejrozšířenější náboženství světa islám. Dělá to z něj nejkvalitnější životní postoj?
Totéž WOW. Přišlo v době, kdy připojení k internetu zažívalo Boom a hlavně - začaly se k němu dostávat i děti a WOW bylo něco v MMO tak unikátně jednoduché a primitivní, že se jej dokázal naučit hrát každý. (Syn jej dokázal hrát bez problému v 6 letech s nulovou znalostí angličtiny, teď má 10 a naštěstí mu to už dva roky přijde trapně primitivní, repetitivní a nudné a mnohem víc se zabaví třeba Minecraftem.)
Wow je úspěšný komerční projekt. Což není automaticky totéž jako kvalitní MMO. Bylo by mi to u něčeho, jenže bohužel právě tato primitivní náhražka a její komerční úspěch vedla k absolutnímu pokřivení MMO žánru na další desetiletí.
Ale každá éra jednou skončí a snad to, co přijde nebude ještě primitivnější a konzumnější brak. -
On Sandbox je vlastne séria Sims, máš tam určité pravidlá, ktoré ohraničujú svet a hru, ale ty si s tým môžeš (v rámci pravidiel) robiť čo ťa napadne.
A tvrdiť že potom to nie je sandbox ak tam sú pravidlá je hlúposť, aj náš svet je sandbox s pravidlami, proste fyzikálne zákony, život atď. -
Oni mysleli, že lidi dokončí všechen content co ve hře je, ne že je to přestane bavit.
-
Tak já jsem vycházel z předpokladu člověka, co má rodinu, děti, práci - měsíc trvalo než jsem dohrál příběhovou linii, všechny ty úžasné epické vesmírné bitvy + Flashpointy v SWOW-Toru.
-
minecraft?
-
hraci jej za 2- 3 tydny dohraji? kde? kdy? jak? posledni dobou hry dohravam za 2-3 hodiny
-
Vsichni jsou tu blazni, jenom ty jsi letadlo. Uz celych 8 let..
-
To je fakt smula. Uz to rikas 8 let a WoW uz pres 10 let vydelava miliardy. Ale ono se to podda. Rikej to jeste dost dlho a ona se z toho casem stane pravda. Hehe.
-
Definuj "Dělej si co chceš", prosím. Tohoto stavu imho ve hře nikdy nelze dosáhnout, protože vždy budete limitovaní enginem. Můžeš nahodit pár příkladů sandboxových her?
-
Moje predstava sandboxu je tedy jina. Rozhodne si nemyslim ze nejaky obsah vytvareny hraci vubec do definice sandboxu nejak zapada. Nebo jen v omezene mire.
EVE online je jedna z mala opravdovych sandbox her(i kdyz samozrejme neni dokonala),kde napriklad boj muzete zcela ignorovata byt jen superbohatym obchodnikem co ani nevyleza ze sve vesmirne stanice. A v tom vidim nejvetsi problem. Vsichni vyvojari nas nuti jen bojovat a neexistuje hra(EVE je skutecne vyjimkou,tam muzete treba stravit zivot tezenim asteroidu a spousta lidi to skutecne dela),kde muzete byt jen obchodnikem,jen remeslnikem, nebo cimkoliv. Ja vim ze nekteri lide to tezko chapou,ale spousu hracu to proste bavi *2* -
Máš svým způsobem pravdu. Děti 8-14 let to takhle chtějí. A jsou to taky lidi. Dále ti odkrmení v mcdonaldech a ti, jejichž jediná celoživotní přečtená fantasy literatura jsou 3 svazky komixů. Přijdou z pracáku, pustěj wowko, zbaští k tomu hambáček a vypijou količku, dají si hodinku nenáročné pseudointeraktivní zábavy a pak pár šluků travky a jdou si na pár škopků.
Neberu jim to.
Pořád doufám, že je tu dost "těch ostatních", co čekají od MMORPG trochu něco jiného...