Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dobré ráno, kravaťáci.
    Nikdy nedokážete dodávat nový content tak rychle, jak jej hráči stíhají dohrát. Ubíráte možnosti a z variabilní hry děláte lineární interaktivní film. Děláte jej 5 let a hráči jej za 2-3 týdny dohrají.
    WOW stylem cesta dál nevede. Tohle není MMORPG ale MMOAdventura.
    Ale když dneska se nazývá RPG titulem i Diablo... tak co holt čekat.
    Říkám to už 8 let. Dejte hráčům kvalitní modovací nástroje a půlku týmu vyčleňte na verifikaci hráčského contentu. Rozšiřujte tyto nástroje a přidávejte další možnosti možnosti. Dejte hráčům sandbox, ať si jej řídí a upravují sami.
    Jinak se snažíte držet při životě na WOW rakovinu umírající žánr.
  • walltar
    Na landmark je hodně videjí venku.
    http://www.youtube.com/results?search_query=everquest+landmark&sm=3
  • JJ na dny Lineage 2 chronicles 4 ( jestli to píšu správně) jen tak nezapomenu.
  • Kedaro
    Stačí se podívat jak si vede EVE, pořád tady je, na rozdíl od ostatních MMO, které jen vedly z jednoho místa do druhého a potom skončily. Na Everquest Next se těším, ale už radši budu opatrný po hypu GW2. Mimochodem jsem dnes četl o Landmarku k Everquestu, že už je snad v alpha verzi pro lidi z venku.
  • Podle mne je Smedley vedle jak jedle. Lidi naopak chcou raidy i dungy, ale ne ktery si projdou solo na max. levelu automaticke snizeni levelu a statu dle instance ala GW2 je cesta. Loot na tier v jedne instanci rukavice v druhe ramena a tak dal stare a funkcni Blizzard vam to vysvetli:-) Nutnost taktiky na bosse tedy zvednout obtiznost (rosvazovat boj na rucni boj a magii co se random obmenuje a ne porad dokola to same)zadne tupy troll co stoji na miste a ma jen hodne HP. Jedinecnost lootu ne jen podle statu ale i skinu vazany ne jen na instanci, ale i na tridu hrace a jeho level opet ala GW2. Solo mini dungy normal az elite obtiznost ala D&D, Dragon Nest, C9. World bossy v otevrenem svete Tera, GW2 a dalsi. Zadne speed runy co obejdou vsechny moby jen at si je boss zavola do prvni vlny (vse co jsi nezabil)a umlati ty borce behem 2 vterin cepicemi.
    A alfa a omega funkcni dungeon(raid a tak dale) finder ja vam prdim na socialni interakci stejne je to jen spam chat ala lfg. Lidi prijdou z prace, skoly pracaku a maj jen 2h(napriklad) casu nez pujdou do hajan, hospody, detmi nebo vyvencit psa... Nemluve o eventech v otevrenem svete a tak dal a dal.
    Principy jsou uz davno zname funkcni jen to chce mit lidi na praci. A hlavne zive GM a ne prekombinovane tickety kde ti za dve hodiny odepisi naser sy.(ze jo SOE).
    Poznamka na okraj, stejne nejsikovnejsi nastroj kde tvori hraci pro hrace je FOUNDY v Neverwinteru. Smedley jen opet na tweetu hipuje a alibisticky spracovava fandom ze toto je to co vlastne chteji.
    PS:Elder Scrolls Online me nechava naprosto chladnym za to vzhlizim k vychodu a snad se k nam do EU dostane casem Black Desert a Bless Online:-) http://www.youtube.com/watch?v=jZtatiwNs18
  • Moje chyba. Měl jsem na mysli "open-world". Jen se mi to momentálně prohodilo v hlavě.
    Open-world = "jdi si kam chceš"
    Sandbox = "dělej si co chceš"
    To, že v tom lidi mnohdy vidí to samé, je chyba druhá. Stejně podstatná.

Nicméně v článku se myslí sandbox ve správném slova smyslu.
  • walltar
    No já si nejsem jistý, že takový ten klasický sandbox je správným směrem pro mainstrem MMO. Za dobu co hraju už sem potkal mnoho lidí, kteří přešli z nějakého themeparku k Sandboxu a prostě nevěděli co dělat. Nejsou schopní si sami najít zábavu ve hře, protože je každé hra, kterou hráli vodila za ručičku.

Další věc je PvP ... sandbox hry jsou často založené právě na PvP a to dost lidí nebaví. A ani to není kvůli tomu, že by se báli prohry (i když i takoví tam jsou), ale dost lidem vadí jak se k sobě lidi v PvP Chovají. Nestojí o to aby jim někdo psal jací jsou noobové a podobně.

Imho si myslím, že by se hry měli vydat cestou Sandboxu, ale spíš se nějak pokusit spojit obojí (možná jde o nespojitelné). Prostě vypracovat sandbox, kde si člověk najde zábavu, ale zároveň tam bude vedení pro lidi, kteří ho potřebují ... aspoň ze začátku, než si na ten sandbox zvyknou.

Já ale nevidím ani na jednom typu her nic špatného ... Themeparky jsou pro mě záležitosti na pár měsíců, projdu si s lidma příběh, udělám si nějaké dungeony, párkrát si skočím na reid a na nějakou dobu si zaskočím do PvP. A Sandboxy jsou pro mě záležitosti na delší dobu, jsou to hry ve kterých spíš žiju, než bych je hrál. Imho problém je v tom, že lidi čekají od themeparku zábavu na roky. Což si myslím, že je nesplnitelné (pokud nejste WoW).
  • No ne, de vo to, že je strašně módní říkat open-world hrám "sandboxy".

Sandbox != open world.

(a to říkám přestože Wikipedia odkazuje "sandbox" na "open world")
  • Pravda taky mi připadá, že se dnes říká sandbox i koridorovkám šírším než 10 metrů. *7*
  • Exactly. Nechceme kvalitní obsah (který stejně žádný tvůrce nestihne vytvářet rychleji, než ho stačí ty sarančata za monitory požírat). Chceme mechaniky. Dejte mi pastelku, nakreslím vám pejska :D
  • Open field PVP v Lineage 2 bylo ale něco :D
  • Ja bych rek, ze prave Minecraft je naprosto zarnym prikladem. Pravda, jejich netcod + java = tragedie. Ale pokud by to nekdo prepsal tak, aby srv udrzel online aspon par tisic lidi ... byla by to doslova bomba.

Jinak je tu spousta dalsich duvodu. Napr v soudobych mmo se vetsina hracu vyhyba openworld pvp ... jednoduse proto, ze to nefunguje. Kdyz byl trebas nejdo PK ve stary ultime, tak po nem sly ve vsech normalnich mestech straze jak slepice po flusu. V soudoby produkci si muze zabit kde chce koho chce ... a svet na to nijak nereaguje.

Samo, i klasicky gamesky se muzou do jisty miry prizpusobit ... kuprikladu kdyz se podivam na lotro ... tak jejich instancovany bydleni ... je proste trapas. Ja chci mit domecek trebas v hurce ... a protoze sem bohac, tak na namesti ... nekdo jinej chce bydlet trebas v roklince ... a ne ve 234ty instanci "housingu".
  • Tak tenhle človíček to dobře vystihl. Mě osobně už MMO nebaví z tohohle důvodu ( vlastně protože jsem hrál EVE online a teď mě všechny MMO připadají lineární jak prase). Na EverQuest Next se fakt těším a doufám, že to bude dobrý MMO sandbox.
  • Vážená redakce a všichni přítomní, tenhle článek si někam uložte a vždycky si ho přečtěte, když budete chtít použít slovo "sandbox". Třeba ty, Aleši! (musíš si představit dramatické ukazování prstem) . Co je na Dead Rising 3 sandboxového?
  • Prostě styl Minecraftu ten se dá považovat za MMO. Na dobrém servru s dobrou partou lidí se dá zabavit na stovky hodin. Zvlášť když za 300 stovky nám vývojáři tlačí další a další verze hry zadarmo..

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit