Přejít na výpis diskuzí
Jsou dnešní hry jednoduché, nebo jen umí lépe napovídat?
7.5.2011 | Ondřej Švára
159 příspěvků
-
Autoheal se vetsinou kompenzuje vetsim mnozstvim nepratel,ale pravda v kombinaci s protivniky,kteri vas nechaji v klidu se "uzdravit" za rohem ,aniz by vas pronasledovali srazi obtiznost a napeti dolu.Podle me,je to jeden z prostredku,kterymi se snazit snizit cetnost umrti,protoze umirani udajne deprimuje hrace.
Pravdou je,ze autoheal svym zpusobem bere z her napeti.Autoheal nedava moc moznost zazit situaci,kdy hraci zbyva 20% hp,minimum naboju a musi prezit nez najde dalsi lekarnicku/munici.Hrac musi pocitat s tim,ze kazdy zasah ma dlouhodoby dusledek dokud nenajde lekarnicku a musi s tim pri prestrelkach pocitat.S autohealem je hrac vzdy na 100% po kazdem souboji.
Ta nutnost pocitat s tim,ze si nemuzu hrat na tzv bullet-sponge mi v dnesnich hrach chybi.
Na druhou stranu,do nekterych her se autoheal vylozene hodi. -
Přece dobrej gameplay nerovná se komplexita a komplexnost.. Přece o tom to fakt vůbec není, game design dokument nemusí mít 250 stran aby byl kvalitní.. Nejde o to že moderní hry jsou jednodušší, jde o to že nejsou zábavný a to především.. Achjo..
-
Ja tomu rozumim, taky davam prednost temhle hram.
-
Jeste me napadla jedna vec, co mi na modernich hrach vadi, a ani nevim, do jake miry je to zavisle na zjednodusovani, obtiznosti, nebo vsudypritomnou napovedou. Aktualne hraju Red Dead Redemption a i kdyz se mi ta hra libi, dost mi tam vadi, jako u vetsiny dnesnich sandbox her orientovanych na pribech, ze hra poskytuje docela dost moznosti, jak z pribehu uhnout a budto si jit koupit treba nove zbrane, nebo si jit zahrat pokr, toulat se krajinou a pomoct nejakymu chudakovi, kteryho prepadli banditi, jenze co je to vsechno platny, kdyz tohle nema vubec zadny vliv na hru samotnou. Muzu to delat, ale krome toho samotnyho mi to ve hre nijak nepomuze. Ono je to i v GTA. Taky si muzete jit nakoupit zbrane, vydelavat penize a kdo vi co, jenze ve skutecnosti to vubec nepotrebujete, protoze zbrani a penez mate vzdy dostatek. No a to at se na me nikdo nezlobi, tohle je fakt o spatne nastaveny obtiznosti. Obtiznost by mela byt takova, aby hrac byl veden hrou tak, aby vyuzival jejich moznosti, a ne aby je mohl zcela ignorovat, protoze, proc tam jinak jsou?
-
Osobne davam prednost mensimu poctu obtiznejsich nepratel,nez velky pocet nepratel bezicich jako slepice na porazku.Teda az na extremy typu serious sam,v tom pripade je ta hra na stovkach nepratel vylozene postavena a bere se s nadhledem a humorem, je to zabavne a na nejtezsi obtiznost da zabrat.
-
No myslim, ze zjednodusovani neni jen o napovedach. Hry jsou jednodussi nejen proto, ze vime co udelat a kam jit, ale i diky takovym vychytavkam jako ,,autoheal,, velke mnozstvi munice, slabsi nepratele, nebo nepratele, kteri se schovavaji za prekazkami a tim vam daji nekonecne casu, aby jste je pozabijeli - uplne dokonale v kombinaci s ,,autohealem,,. Nastesti porad existuji takove hry jako Dead Space 2, kde tyhle ,,novinky,, nepotkame. (tam to trochu kazi jen ta cara ukazujici smer, ale co uz )
-
Bohuzel tohle je v hrach odpradavna od uplneho zacatku. Je to dano tim, ze hrac musi v akcni hre pozabijet spoustu nepratel, takze kazda hra je vlastne takovy Rambo, i s Assassins Creed, i kdyz by to kazdyho asi nenapadlo. Unikem z toho je samozrejme udelat lepsi umelou inteligenci protivniku, ale to zase na druhou stranu znamena, ze by jich muselo byt mnohem mene a to uz je mozna v rozporu s timhle typem akcnich her a byly by to uz spis takticke, nebo stealth zalezitosti.
-
Bud vypnout,nebo minimalne s tezsi obtiznosti to mizi pokud se nepletu.
-
Článek se zabývá vizuální pomocí - s tom směru s ním souhlasím vyjma závěru. Hru chci hrát já, nepotřebuji hru, která se "pro mé pohodlí" bude hrát za mne.
Nicméně mně, "staromilci" (podle článku bych jím měl být), vadí spíše problémy hratelnostního rázu. Mám rád akční hry z pohledu třetí osoby, střelba nebo boj zblízka to je jedno. Takže s chutí zahraji Risen stejně jako Jedi Academy. A v denšní produkci si moc nejde vybrat, protože téměř všude vidím dva stejné archetypy umělé inteligence:
"Kačenka na střelnici", která ve hrách s krycím systémem čirou náhodou vykukuje tak, aby ji hráč udělil headshot. Sama začne střílet až tak po jedné sekundě, během které hráči nabízí zdarma výstřel na nehybný cíl. Samozřejmostí je, že v krytu téměř nikdy nemění pozici ani nesnaží se hráče přelstít, vyklánět se zpoza překážky jinými způsoby nebo dlouhou nečinností hráče vyprovokovat.
Příklady her s kačenkami na střelnici: Mafia 2, Uncharted 2
"Fackovací panák" při bojích nablízko sice vypadá, že se s hráčem chce poprat "na férovku", ve skutečnosti ale pouze vykrývá hráčovy údery. Sám zaútočí je tehdy, je-li hráč dostatečně dlouho neaktivní. Pokud je fackovací panák dostatečně dlouho tlakem hráče tak engine usoudí že už stačilo, fackovací panák se krýt přestane a poslušně se nechá z(a)bít. Samozřejmostí jsou "gentlemanské" souboje jeden na jednho i při početní převaze fackovacích panáků oproti hráči.
Příklady her s fackovacími panáky: Batman:Arkham Asylum, série Assassin's Creed -
Ok. Kolem osmý se ozvu.
-
Nejde ten ukazatel náhodou vypnout? Já bych řekl, že jde.
-
Jistě, pokud nebude mít internet podobné výpadky jako teď...
-
Ale já mám na mysli Oldgen verzi - demo na ni není. Ony jsou totiž 2 - nextgen (UBI Shanghai) na PC,x360 a PS3 a oldgen (UBI Montreal) na XBOX, PS2,GC a Wii (Wii verze má špatné ovládání). A ta oldgen verze je klasický Splinter Cell s úžasným coopem, který bez problémů předčí ten z Chaos Theory. Jednoznačně doporučuji vyzkoušet, stojí to za to.
-
treba u need for speed shift mi vadi ten ukazatel na silnici ktery radi kde brzdit, je to nekdy dobre ale pak to nema se simulatorem nic spolecnyho.
ve vesstine her musi byt napoveda protoze hry jsou nascriptovany anemuzete se plne rozhodnout jako v realu (kam skocit a prelezt) -
Pamatuju, jak kamarád ještě ze základky přitáhl krabičku s prvním Gothicem z roku 2001. Samozřejmě se okamžitě udělala fronta zájemců, co si chtěli hru půjčit a bylo mi jasný, že se na mě jen tak nedostane. Během příštího tejdne se ale kamarád naprd a do obalu vložil kus papíru s jasnýma instrukcema pro ovládání, protože ho štvaly věčný telefonáty "jak mám zabít toho mrchožrouta". Fronta se dost rychle zkrátila a skoro všichni cd vraceli prakticky okamžitě *1* A to nebylo nijak zvlášť složitý, spíš nezvyklý a bez naučenejch komb se bojovalo celkem dost špatně, což je problém tuším 3 levelů... Ono to takhle nemůže jít donekonečna, pokud budou hry až přespříliš primitivní, hráči začnou zase ubejvat. Ale zbytečně moc se to podle mě propírá. Zas tolik času hraní nevěnuju a když už po něčem sáhnu, nějakou dobu u toho vydržím. Zatím jsem to všudypřítomný zjednodušování nijak zvlášť nepocítil, i když netvrdím, že se mi gameplay videa z dokola omýlanýho CoD líbí. Z toho jsem nehrál ani jeden díl, vyjma asi na hoďku starou dvojku. Tenkrát mi přišla dobrá, ale moc si z toho už napamatuju.
Co se mi ale líbí a přišlo se s tím relativně "nedávno" (no zas tak nedávno ne, pár let :D ) je možnost vypnout zaměřovač u FPS a mířit skutečnými mířidly. To se buď musíte naučit střílet na kratší vzdálenosti od boku, nebo zpomalit ve střílečkách často zběsilý rambo tempo a začít hrát trochu rozvážněji. -
PC verze je oldgen nebo enxtgen?
-
komu čemu - hráči podle vzoru muž. Jinak souhlasim *4*
-
Btw budeš mít v 20:30 čas?:)
-
A zkoušel jsi oldgen nebo nextgen verzi? Čti co ti píše.
-
DA jsem hral jen demo a k plne hre jsem se nejak uz nedostal.Prislo mi to uz trochu jine,nez klasicky SC,ale nerikam,ze nutne ve spatnym smyslu.Akorat v ramci dema se to soudit moc neda.