Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Rozhodně na začátku hry pomoc vítám, ale občas vidím, ale v průběhu hry by měla nápovědu pomalu slábnout. Občas mi přijde, že např. v polovině už by měl hráč se ve hře vyznat a hra by ho tak neměla pokládat za úplně hloupého a pořád mu radit ty samé věci, jak například co ovládat. Jinak u starých her nápovědy toliko nebyly, ale zase byly velice obsáhlé manuály.
  • No ja takovejch lidi znam hromadu jde jen o to kde se pohybujes a ne kazdyho ty hry bavi a dokonce znam i docela dost lidi co ani netusi ze existuje neco jako hrani her a PC je pro ne kouzelna krabicka co umi delat obrazky *1*
  • Ukazatel ideální stopy je skoro v každém závodním simulátoru a dá se vypnout (i v Shiftu). Na naučení trati je to skvělá věc, v reálu se místo toho používají barevné kužely na příslušných místech před zatáčkou...
  • Zápisky do mapy a deníku myslím že byly i v Neverwinter Nights.
  • Hry jsou dle mého součástí dnešní společnosti, neznám nikoho kdo by si nikdy nezahrál žádnou hru(a to nežiji v nějakém Game city).
    Hry nejsou jednoduší jen vás víc seznámí s obsahem a vedou vás za "ručičku".
    To je mi ovšem nevyhovuje, já radši nad tím pár minut(možná i hodin) bádám a pak když na to dojdu je to 100x lepší pocit, než kdyby mi to tutorial vysvětlil hned na začátku.
  • Ano, to máte pravdu, ale jak už jsem psal - kdo chce procházet jeden level stokrát? Hrstka hráčů, kteří jsou na to zvyklí ze starých titulů.
    Hry na dlouho zkrátka nevycházejí - prodejci nechtějí, abyste hrál hru tři roky. Chtějí, abyste ji hrál nanejvýše týden a koupil si další. Dlouhé hry nejsou ekonomicky výhodné, a uznejte sám - hry nejsou vyvýjeny pro radost hráčům, jde o peníze. Pokud se jedná o onlinovky, které mají neomezenou dobu hraní, je potřeba je rychle přebít novým, lepším titulem.

I přesto hry na dlouho vycházejí i nyní - takové Gran Turismo 5 vydrží na pěkných pár dní. Ale to se odráží na ceně titulu. Problém je v tom, že hra je poměrě těžká a proto velké procento hráčů odradí v prvních fázích hraní.

Naproti tomu DiRT 2 nabízí jednoduchý a zábavný fyzikální model, který není složitý na ovládání. I přesto jste nevybrali zatáčku? Můžete použít "flashback", který vás vrátí v čase a umožní vám zatáčku projet znovu a lépe :). Obdobou je vrácení se v čase v sérii "Prince of Persia". Ještě mne napadá, že jsem pěkně dlouho nehrál střílečku, kde by byly klasické HP, které se samy neobnovují. Ono totiž někde běhat s 1HP a hledat lékárničku, to se člověk teprve zapotil :)
    Dnes je ve hrách prostě takový trend, že ať už jste progamer nebo máte ovladač poprvé v ruce, platí následující pravidla:
    - ve hrách se neumírá- nic se nehraje dvakrát- nebourá se- nic se nedá zkazit

Pokud jde o pirátství, rád bych se vyjádřil. Píšete, že pirát si stáhne 3 hry týdně a mávne nad ní rukou. Osobně hraji na konzoli PS3 a tituly si kupuji, a když se nad tím zamyslíte, tak když je ta hra prostě "blbá", tak je úplně jedno, jestli vám přišla poštou nebo jste si ji stáhnul - noc u ní nestrávíte. Další věc je, že hry nejsou nafukovací, a i když si hru koupíte, tak po dohrátí SP u hry bez multiplayeru končíte. Ať už vám to trvalo 3, 20 nebo 100 hodin.
  • Najit dnes hru ktera by byla zabavna ale soucasne hraci nabidla urcitou vyzvu je skoro nemozne. Nikdo nechce u hrani resit teorii relativity ale prochazeni hry s jednim prstem v nose casto zabije cely herni prozitek. K tomu mraky pomocnych berlicek kterymi nas vyvojari zahrnuji a navdavkem cim dal hloupejsi protivnici. A pro jistotu se hra jeste uklada na kazdem rohu. Nejvyssi obtiznost uz je dnes jen slovni fraze. Pak se neni co divit kdyz clovek cte jak nekdo probehnul hru za 3 hodky a jeste s pistolkou v ruce.
    To ze vychazi mesicne kvanta her neni argument pro to aby byli stupidne snadne. V prvni rade kvantita automaticky neznamena kvalitu a navic penize nerostou na stromech. Chapu ze pirat ktery stahne 3 kousky tydne nebude resit zda mu SP vystaci na tri hodiny nebo na deset ale clovek ktery si koupi 5-6 her rocne chce za sve penize kvalitni herni zazitek, rozumnou delku a hlavne moznost si nastavit obtiznost hry dle svych priorit. *5*
  • prece nemusis hrat vsechny hry co vyjdou...tech co stoji za to je hrat je stejne malo a v dnesni dobe, kdy se jejich delka nechutne zkracuje, neni problem takovou hru dohrat za 1-3 dny. Jestli za mesic vyjdou 2 dobre hry tak to je moc. (cest vyjimkam)
  • Mopped
    To je snad poprvé, kdy s tebou tady souhlasím.
  • smejki
    a ještě přidám úžasné vševědoucí průvodce hrou. Viz Crysis 2 - město rozstřískaný na kaši a lojza na intercomu a jeho "intel" zná každý atom nadcházejícího levelu a všechno mi do detailu vyklopí. Už jen chybí, aby za mě mačkal klávesy. Oujé
  • To se mi nak nezda. Nemam zadnou statistiku, ale co si tak pamatuju, tak driv (a myslim prakticky vzdycky) vychazelo kazdy mesic dost her, asi stejne jako dnes...
  • Ano, hry jsou jednoduché. Ale dovedete si představit, že by byly složité? Dříve vycházely hry jednou za čas, a jelikož mezi vydanými hrami byla dlouhá časová propast, mohly si hry dovolit být obtížnější na hraní a tím pádem náročnější na čas.
    Ale vemte si, že v dnešní době vychází X her za měsíc, a já sám už s tím mám problém. Nehrajete jednu hru v kuse - když si ale např. zahraju DiRT 2, a chci si potom zahrát NFS Shift, už bych mohl mít problém - hry mají naprosto odlišné fyzikální modely atd, a kdyby byly těžké, bylo by téměř nemožné je takto střídat. Dnes se nemůžete půl roku soustředit na jednu hru, proto jsou jednodušší.
    A co si budeme povídat - staré dobré nekonečné opakování jednotlivých levlů od začátku jen kvůli tomu, že vás na konci pokaždé dostane "ten šmejd", se v dnešních hrách nehodí. Většina her není natolik zajímavá, abych měl chuť procházet je byť jen dvakrát.
    Mě se jednoduchost her zamlouvá, protože není problém strčit do konzole rok starou hru a klidně si ji zahrát, když si jí za pár minut opět osvojíte.
  • Odulin
    Jo pěknej článek. Dal mi vzpomenout třeba na Kyrandii 1 a její jeskyňový systém, Maniac Mansion a další perličky:) No nicméně míra nápovědy v některých dnešním hrách je diskutabilní. Na jednu stranu občas dovede naštvat (nás) "starou školu" zvyklou na hardcore přístup, mnoho umírání apod...ale na druhou stranu je spásou pro ty, co třeba nemají tolik času, tak pevné nervy nebo tak velkou zkušenost s daným žánrem nebo hraním vůbec. Zlom podle mě nastal v době, kdy se herní odvětví stalo opravdu velkým a výnosným businessem. Tvůrci potřebují ve většině případů co nejvíc vydělat a tedy zasáhnout co největší spektrum hráčů. Souhlasím, že pokud míra nápovědy nepřesáhne určitou kritickou mez, je to asi v pořádku. Ideální je pak pro mě hra, kde se autoři snaží myslet na všechny a dovolí si hru nastavit dle sebe.

Nicméně si tak nějak nemohu odpustit nostalgický pocit, že bez nápovědy to tenkrát mělo o něco větší šmrnc, protože z poznání hry samotné a všech jejích pricipů na vlastní pěst měl člověk větší radost, bylo to náročnější a pomohlo to odělit zrno od plev...ale to už jsem zas dost nekorektní *12*
  • No k tomuhle tématu se hodí připomenout výborný TW:Shogun 2, kam přidali encyklopedii ale hratelnost a obtížnost zůstala stejná... No možná se trošku zvedla. Faktme zůstává, že to nijak neuškodilo hře :-)
  • To je čistě subjektivní věc .
  • A jeste abych to vysvetlil. Ono je to u hodne takovychhle her. Hlavne s tema penezma. Clovek tim jak hrou prochazi, si vydelava automaticky penize, aniz by se o to snazil a pak vedlejsi mise, nakupovani predmetu, nakupovani a vylepsovani zbrani, atd. ztraci smysl, protoze proste tou hrou muzes projit at uz se tim zabyvas nebo ne. Ja nechci odebrat vedlejsi ukoly, naopak, ja chci, aby mely dulezitejsi smysl tim, ze jsou podporene hlvanim gameplay hry. Uz jenom tim, ze se ve hrach nebude pritomno automaticky tolik penez a clovek se bude muset vic snazit, aby si vydelal a pak mel lepsi moznosti, jak hrou projit. Takhle to treba v drivejsich hrach bylo a podle me je to trochu dukaz, ze jisty zjednodusovani a prilisny zpristupneni na ukor hratelnosti zkutecne existuje.
  • Jo s tim MGS3 je nejlepsi. Koukal jsem na youtube na ty rozhovory a smichy jsem nemohl. Big Boss je stejne naivni jako jeho klon Snake, viz codec rozhovor na Tankeru o pentazeminu.
  • Hra nemusi byt nutne komplexni,ale dulezite je,aby hrac nemel pocit,ze se s nim jedna jako s ditetem,vsude ho vodi za rucicku,vsechno mu ukaze ,nemusel moc namahat hlavu a ani casto umirat.To je hlavni problem dnesnich her podle me.
    I tunelove hry muzou byt dobre zpracovane,jen se to musi umet
  • Presne to myslim. Red Dead Redemption je proste moc lehka hra na to, aby cloveka alespon tochu vedla k tomu, aby vyuzil vsechny moznosti, co ta hra nabizi.
  • Tak zrovna vedlejsi nepovinne ukoly beru jako plus.Pravda ,je fajn,kdyz aspon nektere maji vliv na odvijeni se pribehu.Pokud mas na mysli to,ze diky vedlejsim ukolum nema hrac nouzi o financni prostredky,munici a podobne,tak to uz zalezi na tom,jak je hra nastavena a jak to tvurci poresili.Treba v takovym stalkerovi musel hrac s munici povetsinou setrit at se vedlejsim ukolum venoval nebo ne.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit