Přejít na výpis diskuzí
Jsou dnešní hry jednoduché, nebo jen umí lépe napovídat?
7.5.2011 | Ondřej Švára
159 příspěvků
-
protože článek to celkem obšírně rozebírá a řeší. není zrovna krátký a problematika vlastně ani není tak jednoduchá, jak se může zdát. ty to ale zjednodušíš a vlastně odpovíš stylem, jako bys odpovídal pouze na název článku (a tím naprosto zazdíš celý článek a věci, které rozebíral). proto si to myslím...
-
Tak to s tebou maximálně nesouhlasim. Myslím si, že generace hráčů dnešní doby je chytřejších než generace hráčů 80. a 90. let, ale dnešní hráčská populace je nesrovnatelně větší a herně gramotnější, změnila se doba, a to do hektičtější a stresovější roviny, herní průmysl se neuvěřitelně rozrostl a zasahuje mnohem vetší spektrum hráčů. A tím se zase vracím k těm penězům, o které jde především. Podle mě by to zvládli uplně stejně, jako ty, když si ty hry hrál, né-li lépe.
A teď mě napadá, že bys měl vyvýjet hry, protože máš asi stejný názor na hráče jako spousta vývojářů - "když jsou ti hráči tak blbý, proč jim dělat složitou hru"! -
Dnešní hry, jsou nejen lehké, ale hlavně nudné s příšernou herní náplní! Do háje jdou hlavně FPS, kde se autoři všemožně snaží tvořit děj v pseudo budoucnosti se všeljakými mutanty. Upřímně mi bylo skoro až do breku, když jsem hrál nejnovější Medal of Honor a musel si uvědomit že tohle je pokračování něčeho tak úžasného jako byl Allied Assault, nebo Pacific. Kde jsou ty doby, kdy rok co rok vycházeli naprosto špičkové hry, které člověk vydřel hrát měsíce a měsíce. A to se vůbec nebavím o daleké minulosti, bavím se o době her jako Mafia, Vice City, Rome Total War, Call of Duty/Medal of Honor, Splinter Cell, Need for Speed Underground...upřímně vůbec nedivím, že vzkvétá pirátství, když si uvědomíme že dneska se dělají hry za 1. pro peníze, 2. pro peníze 3. někdy možná aby hra za něco stála. Defakto poslední rok hraju vesměs jenom Football Manager a s kámošema po netu Modern Warfare a FIFU 11
-
Nejlepsi by bylo kdyby si clovek mohl ruzna "prilepseni" vypnout. Bylo by to jen na hraci jestli to bude nebo nebude pouzivat. Proc lidi kritizovaly napr respawn u Bioshocku. Kdyz se mi to nelibi tak si tu "vychytavku" vypnu. Nebo treba koukani za roh v Mafii 2, kdyby to slo vypnout at si clovek hru prizpusobi podle schopnosti. Porste by mela bejt moznost volby na hraci.
-
Oblivion je zrovna hra, která svou triviálností, opakovatelností přestane bavit spousty lidí do několika dnů. Sandbox rpg jsou fajn, ale musí pořád existovat možnost se vrátit do propracovanějšího příběhu co nadchne a ne zcela znechutí...
-
Tenhle článek mi připoměl čas okolo mého hraní Mafie 2. Když jsem hru dohrál, tak jsem z ní měl spíš špatný pocit. Myslel jsem si, že to bylo způsobeno přílišným očekáváním. Nedalo mi to a znovu jsem si nainstaloval Mafii 1. Při hraní jedničky jsem si uvědomil, jak moc je hratelnost ve dvojce zlehčena. Mám k tomu dva důvody: 1. je zde už probírané zvýraznění předmětů. Jestli si pamatujete misi z Mafia1, kde jdete vykrást banku. Vevnitř narazíte na mříž, která je zamčená. Kromě nápovědy "mříž je zamčená, najdi klíč":) se nikde nic nezvírazní. Takový detaily jsem si už nepamatoval, tak jsem začal hledat. Pobíhal jsem tam celkem dlouho ale pak vidim kliče vysící na háčku u bankovní přepážky. A měl jsem z toho fakt radost, že jsem ty klíče našel. V Mafii2 by mi tento ukol zabral pár vteřin, protože klíč by svítil na kilometr daleko. Záleží taky na tom, co po hře hráč chce. Já osobně bych si vybral tu složitější verzi, i když tam hrozí frustrace kvůli nenalezení blbého klíče. Ale o to je lepší, když si pak cestou do práce řikáte..."třeba ten klíč je někde tam a tam......" a těšíte se, že ten problém vyřešíte aý přídete domu.
2. důvod, a to bych chtěl znát vaše názory, je schovávání za překážkami. A to mám na mysli schovávání s možností koukání "za roh". Znovu srovnám Mafii 1 a 2. Po dohrání dvojky jsem ve statistikách měl asi 500 zabitých a z toho 400 do hlavy. Přestřelky byly opravdu jednoduché. Styl schovat se, v bezpečí zamířit na hlavu a pak jen na okamžik vykouknout a jen zmáčknout spoušť mě fakt nebaví a bohužel se to dost rozšířilo a je to snad v každé druhé hře.
Podle mě je to další berlička, jak ulehčit průchod hrou a způsob, jak namastit hráčovo ego, že dohrál hru, i když celou ze skrytu a koukáním za roh.
Hlavní důvod už tu byl kolikrát zmíněn a to jsou prachy, ale myslím, že by to šlo udělat lépe i v dnešních napjatých rozpočtech. Já bych volil radši možnost hrozící frustrace a větší výzvy, než průchod hrou s jedním prstem v nose a druhým v jiném tělním otvoru:). -
Pokud hrac prizpusobi svuj styl hrani obtiznosti hry pak nemusi level prochazet stokrat! Navic od toho by meli byt moznosti volby obtiznosti aby si kazdy zvolit dle svych schopnosti. Pokud nekdo ve strilecce potrebuje detekci zasahu, zamerny kriz, neprustrelnost jako Terminator a vagon munice at ho ma ale jsou lide kteri by se bez toho radi obesli jenze ani nejvyssi obtiznost ani nastaveni hry jim podobne veci neumozni vypnout. Clovek hned nemusi hrat simulator aby pro nej hra byla vyzvou. Jo muze to byt jak rikas ale pak se nemuzou vyvojari a distributori divit ze nejsem za hry ktere neodpovidaji memu gustu ochoten platit plnou cenu. A vzhledem k tomu ze her vychazi kvanta lze spokojene nakupovat za akcni ceny a pritom je stale co hrat. Dnes si sakra rozmyslim za co utratim 1000,-. *5*
-
Proč myslíš?
-
Presne, krome delky je problemem znovuhratelnost. Nemam problem dat 150,- za dve hodiny posezeni v kine ale dat 1000,- za 5 hodin kampane ktera mi stejne jako film uz dale nema co nabidnout mi vadi. MP me prilis nelaka, zaprvne na to nemam dostatek casu a zadruhe po urcite dobe kdy si clovek osaha vsechny mapy a herni mody se dostavuje stereotyp.
-
Je to trochu offtopic,ale nada mi to. Jestli si treba Oblivion uzijes za dva dny,tak je neco spatne. To je prave hra,kde clovek muze v pohode stravit 100 hodin cisteho! herniho casu. Realny cas je pak mnohem vetsi. Mozna jsi to jen nesikovne nepsal.
Ale souhlasim s tebou v tom,ze hry je lepsi kupovat az po case. A dneska ani kolikrat nemusis cekat dlouho. Ruzne vikendove akce treba na STEAMU(ale i jinde samozrejme) nabizeji treba mesic stare hry za polovicni cenu. A patche? Dneska to vubec neni tak strasne jak si mnozi mysli. Ano,obcas nemuzes u cerstve vydane hry splnit jeden dva questy z cele hry,ale neni to nic co by kazilo hru samotnou. -
Nechápu, co ti na tom vadí. Já to beru jako plus. Ve hře můžeš buď projít příběhovou linii za 15h, nebo se do ní můžeš víc ponořit a strávit 30h třeba jen zkoumáním herního světa. Já jsem třeba u GTA nejdřív dohrál příběh a pak jsem si prostě dělal, co se mi zachtělo. Nebo u Fallout 3 jsem se zase vykašlal na hlavní quest a místo toho jsem jen procházel krajinou a plnil questy, na které jsem zrovna narazil. Příběhový quest jsem pak udělal asi po 70h hraní. Já nepotřebuju, aby mě hra neustále tlačila do další mise/questu abych se bavil. A když tebe vedlejší úkoly nebaví, tak je nedělej a o nic nepřijdeš, je to jednoduché.
-
a protože většinu lidí na světě tvoří blbci, musí být hra co nejvíc blbá aby si ji také co nejvíc blbců koupilo... *1*
-
Z ekonomického hlediska hra MUSÍ být maximálně jednoduchá a pochopitelná.
Zaprvé je to dáno obrovskou nabídkou na trhu. Hru kterou je složité se naučit (je příliš komplexní - například jako Dwarf Fortress) většina současných hráčů spustí - klik sem klik tam, jsem mrtvej. To je ale kravina. Jdu si stáhnout něco jinýho = tvůrce složité hry okamžitě vypadne z mainstreamu a nemá zisky. Klient utíká ke konkurenci.
Během mých začátku před dvaceti lety (Dungeon master, Eye of the Beholder) se k člověku dostaly tak dvě hry do roka. Tak jsem pak pochopitelně strávil klidně i týden abych se hru naučil ovládat a pak jsem ji půl roku hrál.
Aktuálně je pro vydavatele výdy nejlepší, aby hra byla jednoduchá, každý ji pochopil, zaujala co největší masy (co nejvíce lidí si ji koupí) a aby šla ideálně do týdne dohrát. Hráč je spokojenej - "jsem dobrej, dohrál jsem to, jdu se pochlubit achievementem na facebook, ať kámoši viděj že nejsem lama. Tak a co zapařím teď? Tyjo, Patrik už dohrál XY a za 16 hodin, tak to musím dát taky..."
Dříve také nebyl počítač vybavením každého desetiletého kluka, vydělalo si na něj pár pracujících víceméně dospěláků. Teď musí být hry upraveny tak, aby to prostě pochopil i ten desetiletý kluk a přinutil rodiče, ať mu to koupí, že všichni ve třídě už to mají.
Dnešní mainstream hry jsou jednoduché. Můj sedmiletý syn dohrál singleplayera Starcraftu II bez větších problému. Red alert s datadiskem to samé. A i lehce složitější hry typu Mass effect I nebo II (aniž by uměl anglicky metodou pokus omyl a tím pádem s pořádným renegade statusem :P ). Přednost dává ale nedohratelným sandbox hrám typu Simcity, Rollercoaster, Cities. V současném mainstreamu prakticky není hra, kterou by nedokázal kvůli složitosti hrát. Jen občas je problém právě jazyková bariéra v hrách co mají "více kecání". U většiny her jako RTS, auta typu NFS, sporty ... mu stačí vysvětlit těch 5 kláves, co se používají a je schopný to na easy obtížnost sám vyhrát. Totéž by platilo samozřejmě o střílečkách v singleplayeru - ale ty se mu ještě pár let instalovat nechystám. Nemá problém ani s novodobými MMORPG typu Runes of Magic. Nad postavičkami svítí holt vykřičník tak si nabere questy a běhá a občas nějakej splní. Občas lehne, občas si něco koupí co má hezký obrázek.
Hry jsou prostě více dostupné všem věkovým skupinám. Tím pádem už v komerčním mainstreamu nejsou exkluzivní záležitostí pro "pár vyvolených", kteří si v dnešním uspěchaném světě najdou dost času, aby se jednu hru učili týden a pak ji 2 roky hráli. Nevadí mi to. Stále jsou jednotlivci a firmy, které dělají specializované hry pro skupinky hráčů, kterým komplexnost a propracovanost zaměřené na herní mechanismy nevadí. Nejsou to tituly kde milióny dolarů padají na profi herce, grafiku, marketing... Sice jich není mnoho ale aspoň mne nemusí mrzet že zatímco rok hraju jednu hru tak mi jich 50 dalších uteče.
A ano, kupuju i mainstream hry a často mne na pár hodin dobře baví. Jen vždy počkám rok dva až uzrají po několika patchích a hlavně na rozumné ceny. Jako třeba Mass effect I poté co vydali dvojku. Nebo před půl rokem za pár eur Oblivion GOTY. Já si to na dva víkendy užiju a prckovi se to líbí. -
Nevím jestli zrocna umělou inteligenci ale třeba zmiňovaný AC, resp. AC2 trochu zlepšil, že se do boje přidávají i ostatní a používají lecjaké machrovinky, ale jestli jste se někdo zkoušel nechat ve hře zabít, tak je to problém. Ruce dám z ovladače a pět po zuby ozbrojenejch chlapů tam akorát stojí a občas zaútočí, ale zrovna tak rychle, jako autoheal léčí. Zbavit se toho posledního čtverečku skoro nejde *2*
-
přiznej barvu, že ty sis článek nepřečetl, jen nadpis :)
-
Blbost, jde jen o prachy. Náročnou nebo úzce zaměřenou hru si koupí málo lidí
-
Zalezi na typu hry. U nekterych RPG (Oblivion,Fallout:New Vegas...) se da hrat klidne i 100 hodin a je to znovuhratelne. To same treba Anno 1404-ta hra je v podstate nekonecna (pokud hrajete vlastni mapu-kampan je tam spise jen naozdobu) a presto stale velmi zabavna. 100 hodin herniho casu-i kdyby clovek hral 4 hodiny denne cisteho casu,tak drive jak za mesic hru nedohraje. Komu tohle prijde malo,pak si spatne pamatuje drivejsi dobu.
Pak jsou tu hry treba jako Bulletstorm. Vyborna hra,kterou ale za 5-6 hodin(tzn jeden vikend+-) dohraje i amater a pokud nemate radi MP(jako treba ja) je vam uz k nicemu. -
Je to jednoduché - lidi (hráči) jsou jednodušší a proto i hry jsou jednodušší. RPG, dungeony a adventury, které vycházely v 80. a 90. letech, by z dnešní generace nikdo neměl šanci dohrát.
-
samozrejme mas pravdu, ale CoD je hlavne multiplayer. Single je jen takovy interaktivni film
-
No já teda nevim, ale takový Call of Duty je neskutečně jednoduchý a primitivní a podobně jsou na tom i další konzolově-počítačový hry a s nápovědou to nemá co dělat.
Taková hra je neskutečně pitomá a jednoduchá, v podstatě stačí držet prst na spoušti a jí rovně. Neříkam, že taková hra je nudná, naopak, Call of Duty mě baví, ale kdyby se do tý hry musel zapojit aspoň trošku i mozek, jako třeba v dokonalym Half Life, nebylo by to vůbec na škodu..