Přejít na výpis diskuzí
Jsou dnešní hry jednoduché, nebo jen umí lépe napovídat?
7.5.2011 | Ondřej Švára
159 příspěvků
-
Já to beru tak, že je teď herní byznys více zaměřen na oddechové hráče, co nechtějí napínat spoje mozkové po práci, či po škole. Takže ty komerční "AAA" tituly jdou díky reklamě víc vidět a ty náročnější na ně koukají zezadu. A tak je velmi jednoduché z pohledu náročnějšího hráče na ty dnešní hry nadávat. A ti co si chtějí pořádně zahrát se akorát musí pořádně porozhlédnout. Takže já se du rozhlížet a Vy nostagici klidně truchlete. Já vám bránit nebudu. *3*
PS Snad jen jedna věc mi vadí. Můj nejoblíbenější žánr byly(vlastně pořád jsou) strategie, jenže ty se nehodí na multiplatformní tituly(a taky se u nich musí přemýšlet), tak se pomalu dostávají do červené knihy žánrů, a to je velká škoda. Tím se vlastně trochu dostávám do offtopic, ale musel jsem to říct. *4* -
treba novy Medal Of Honor na hard pouze s pouzitim pistolky a vynucenych zbrani (sniperka, stat.kulomet .. ) .. neco lehce pres 2 hodky .. ale to kdyz se nejak nezdrzujes a proste jdes tak abys nechcipnul a je pravda, ze pocas loadingu jsem mel stopky pauznute (a myslim, nejsem si jisty ze i pocas tech uvodnich dlouhych animaci kdy nehrajes - jizda autem, pokec u ctyrkolek...) a uz jsem to predtim jednou hral na stredni obtiznost, coz taky nejake minuty usetri ... presto jsem se u toho celkem bavil ..
-
no ta atmosféra je je jenom zlomek toho co jsem měl na mysli... nechtěl sem se nějak rozepisovat, tak sem napsal první co jsem měl na mysli...
-
Atmosféra je strašlivě subjektivní. A nesmí se plést s nostalgickým pocitem.
-
Dnes se spíš dělá: vyšší obtížnost = méně HP hráče, ale jinak jo.
Je to tak u každého, ale to nesvědčí o kvalitě nových her, ale o tom, že ke hrám, co jsme hráli jako děti/puberťáci máme lepší vztah, než k těm dnešním. Komu je teď třináct, bude za deset let říkat "Dobře si pamatuji, jak jsem tehdy zabil Sarena v Mass Effectu, ale nedokážu říct, co se dělo v některých questech z Mass Effect 7." -
Nevím jestli jsou dnešní hry jednoduché... ale vím jistě, že už nemají tu správnou atmosféru jako měli hry kdysi dávno... už tam není to srdce vývojářů. Dnešní vývojáři ale za to nemohou, je na ně vyvíjen tlak. Všechno je ušité rychlou nití *9*
-
Je otázka, jestli se toto nedá nějak vyvážit resp. nabídnout různé styly hraní. Např. vzpomeňte si na obtížnosti v Thiefovi - pokud hrajete na normal, tak v klidu zabíjíte a k projití stačí sesbírat hlavní poklad. Ten se dá získat poměrně přímočaře. Na mapě je ale spousta dalších zákoutí, které se hledají o poznání obtížněji. A koho baví je hledat, hraje na vyšší obtížnost, u které navíc nesmí nikoho zabít. Toto se mi zdá mnohem lepší, než obecně platné vyšší obtížnost = víc HP protivníků.
Nezdá se ti, že se s zjednodušením vytrácí pocit "osobního" achievementu? Já si třeba docela dobře pamatuji, kde najít tu zatracenou korunku v prvním levelu Thiefa 2, kterého jsem hrál před X lety. Ale už bych asi nedokával říct, co se dělo v některých questech v ME 2, které jsem hrál minulý rok. Ale možná je to můj případ. -
Je otázka, jestli se toto nedá nějak vyvážit resp. nabídnout různé styly hraní. Např. vzpomeňte si na obtížnosti v Thiefovi - pokud hrajete na normal, tak v klidu zabíjíte a k projití stačí sesbírat hlavní poklad. Ten se dá získat poměrně přímočaře. Na mapě je ale spousta dalších zákoutí, které se hledají o poznání obtížněji. A koho baví je hledat, hraje na vyšší obtížnost, u které navíc nesmí nikoho zabít. Toto se mi zdá mnohem lepší, než obecně platné vyšší obtížnost = víc HP protivníků.
Nezdá se ti, že se s zjednodušením vytrácí pocit "osobního" achievementu. Já si třeba docela dobře pamatuji, kde najít tu zatracenou korunku v prvním levelu Thiefa 2, kterého jsem hrál před X lety. Ale už bych asi nedokával říct, co se dělo v některých questech v ME 2, které jsem hrál minulý rok. Ale možná je to můj příapd. -
I mezi soucasnymi fps se najdou povedene tituly,neni jich moc a mezi temi vyhypovanymi cody,mohy,bf (vsechny tak nejak to samy porad dokola) apod tak nejak zapadaji.Minuly rok me z fps zanru zaujmul jenom metro 2033 a stalker:COP,ale u tehle dvou her jsem se opravdu bavil.Metro ma sice delku jen par hodin,ale melo to atmosferu a u noveho stalkera jsem stravil casu opravdu hodne.
-
Jak muze byt vysledek stejny?Zazitek musi byt snad logicky jiny.
-
Muzes mi rict, ktera hra se da dohrat za 3 hodiny? To bych teda chtel videt, ja takovou neznam, a to i kdyz si vzpomenou na extremne kratky Kane and Lynch 2. I to bylo rozhodne delsi nez 3 hodiny...
-
Souhlas. Čas je s postupujícím životem zásadní problém. Já už mám třeba 3 roky rozehraného Zaklínače a když se k němu jednou za půl roku dostanu, tak mám vždy problém se dostat myšlenkově tam, kde jsem byl.
Problém je v tom, že většinou mladší hráči, kteří mají čas, většinou hry nekupují :-). Tudíž jsou pro vydavatele celkem nezajímaví. -
To je zajimavy. Me je 30 a COD, nebo MOH (ty novy) bych si nekoupil, co nekoupil, nechtel bych je ani zadarmo... Kupuju hry jako Alpha Protocol, Gran Turismo 5, Demons Slouls, Fallout New Vegas, atd. cim vic hardcore hra, tim lepsi...
-
Zalezi na tom, jestli hrajes hru, rekneme hodinu denne nebo hodinu jednou za dva tydny (muj pripad ... proste neni cas: skola, prace, dobrovolna cinnost, spolecensky zivot ...). Nerikam, ze nemam rad dlouhe a komplexni hry, ale kdyz zapinam pocitac/konzoli s myslenkou "kde sakra v te hre tedka jsem" tak to proste nejake to nadseni vysaje.
Ja mam RPG take nejradeji, ale vetsinou na ne mam cas jenom behem nejakych tech prazdnin nebo po zkouskovem. -
wizardry 7
-
A ja se ne uplne dobre vyjadril. Nemel jsem to zobecnovat ... mel jsem spise rict ze existuji starsi hraci kterim kratsi a jednodussi hry vyhovuji.
Na druhou stranu by se ale dalo rici ze starsi hraci trh takto ovlivnuji. Vekovy prumer hracu je ted kolem 30-ti let. Takovi hraci tedy maji vyraznou kupni silu, s niz dokazi ovlivnit jake hry budou vyvojari vytvaret. Jinymi slovy: nekdo proste ty COD, MOH atd musi kupovat, jinak by se studium proste nove a nove dily nevyplacely. -
koho zajíma jestli jsou hry lehky nebo jestli napovídají vysledek je stejný a to je to hlavní
-
Ja uz davno tolik casu jako jsem mel na vysce nemam a presto mam radsi komplexnejsi hry a to rozhodne nejsem sam.
Vubec mi nevadi, ze hraji hru nekolik tydnu a to, ze by ze me vyprchalo nadseni z pribehu tak rychle ocekavam mozna az v duchodovem veku, kdy to proste zapomenu.
Kratke hry kupuji minimalne - za posledni roky snad jen Portal 2. Nastesti preferuji RPG, ktera byvaji vetsinou delsi nez hry ostatnich zanru. -
okej ;) .. "ona ta jednoduchost her a jejich delka ma co docineni i s tim, ze se hraci obecne starnou a maji mene casu proto" .. me ten tvuj uvod nejspis zmatl :)
-
To, co psal Martin + (z tech znamejsich) Wizardry, Bard's Tale.