Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To, co popisuje tento článek, je zobrazení americké mainstreamové kultury a mentality. Mě by tedy spíš zajímalo, jak je možné, že my zde v Evropě si necháváme jejich produkty (kromě zmíněného jde i o hudbu) naočkovat. Z ekonomického hlediska se dá říct, že je nám nabízeno něco, co poptávají amíci, a přesto se to i u nás prodá.
    Zejména mladí lidé už v tom mají takový bordel, že už tuto americkou kulturu poptávají aktivně a pokládají ji za svou vlastní. To je problém.
  • To rozhodně. Ale Pilgrim je spíš pocta 8bitu, nicméně stále hrozná hlína. Ten film fakt můžu a chápu, proč z něj spousta lidí bleje :) *8*
  • Eh, pravda pravdoucí. Použil jsem normálně odstavce, ale ne oddělené a takovejhle humus z toho vyšel, shame on me ;)
  • Je fakt, že by těch pět mohl alespoň začít mezerou, ale i tak, jelikož čteme na netu, je lehké si to modře oddělit kde chceme sami *3*
  • jindra.veliky
    nejlepsi vykradackou je CoD 4 a MW2 *4*
  • DangerousDave ....presne si trafil v mojej kultovej hre max payne 3 mi prestrihové scény brali plný zážitok zo samotného hrania.

huhi .....no neviem aj na otravné videá hra max payne 3 nebola špatná hra.
  • S tou kamerou a rozdílem mezi filmem/hrou si mě fakt zaujal, dobrá informace! hehe. I tak největší propojení filmu se hrou je pro mě Scott Pilgrim proti zbytku světa. To je něco jako zfilmované hraní hry z pohledu 3tí osboy herní postavy a záběrem na vlastní pocity z hraní.
  • Dobrej comment. *4*
  • Dočetl by, kdyby použil odstavce!
  • Tohle téma už se podle mě pomalu odsouvá do pozadí, tím jak se mění trendy ve videoherní kultuře. Tři čtyři roky zpátky jsem byl právě strašně zvědavý jak se právě vyvine situace, kdy se hry snaží co nejvíce připodobnit filmu, zatímco film naopak připodobnit hrám. Byl jsem zvědavý, v jakém větším titulu se tyto prvky definitivně propojí (ne, že by se už dříve nepropojili, například prastará Phantasmagoria), ale najednou se hry díky novým trendům distribuce a hlavně snahy přeměnit hraní na společenskou událost (tedy přesunout je z pracoven a pokojů do obýváků k přátelům a velkoplošným televizím) tahle situace ze strany her dostala někam úplně jinam a archaicky přetrvávají akorát některé zavedené značky - Call od Duty, Assassin Creed, Mass Effect. Pro mě osobně byl největším zážitkem na poli propojování těchto médií Kane & Lynch 2, přičemž L.A. Noire jsem ještě v rukou neměl. Osobně proti průniku filmu do her nic nemám, protože dokáže přinést hře mnoho prvků, které jim mohou chybět - například realistický vývoj charakterů (Max Payne, Kane s Lynchem, Mafia, Deus Ex: HR,...), důraz na scénografii a level design. V neposlední zejména synopsi hudby s děním (Modern Warfare 2 a jeho božský soundtrack) a odklon příběhu od klasického honění za hlavním záporákem.
    Na druhou stranu se film hrám daleko více přibližuje, což ani nemusí být záměrem, ale technologie, se kterou se vytváří situace ve virtuálním světě jsou koneckonců pro filmaře strašlivou výzvou. V paměti mi ulpívá například Spielbergův TinTin, který právě využívá dosud neviděných záběrů, kamera zde prolétává skrze zdi, staví se do úhlů, kam by se jinak kamera dostat nemohla, protože jí to neumožňuje například daný exteriér. Vrcholem filmu je snad více než pětiminutová jednozáběrová honička, kde se velmi často pracuje právě z pohledem na hrdinovy záda a ve své hektičnosti už například totálně vysazuje takové filmařské disciplíny, jako je například hloubka ostrosti. Tato scéna se musela vytvořit prakticky totožným způsobem, jakým se vytváří úrovně v pc hrách, tedy dříve než přijde akce a filmařské umění, je třeba být architektem úrovně. Mimochodem, pofidérní hloubka ostrosti zakomponovaná v mnohých PC hrách je jasným důkazem příklonu k filmovému vyprávění, ale musím říct, že v tomhle případě by mi vůbec nevadilo zanechat tenhle dělící prvek mezi oběma médii u ledu. Podobně jako u Tin Tina, ale o mnoho náročněji například pracoval s fúzí médií Christophe Gans se Silent Hillem, jenž se za každou cenu snažil zpracovat videoherní snímání situací, ale natáčel koneckonců stále hraný film. Docházelo tedy k tomu, že mnoho kulis se posouvalo v průběhu záběru, aby kamera mohla proplouvat pevnými předměty, na které se zpětně zaměří. Vtipné je, že videoherní trend jde úplně na druhou stranu, protože se hráče virtuální realita snaží mermomocí přesvědčit, že je skutečnost a tedy naopak PC hra si zvolí ve svém videu průchod kamery dveřma či jiným otvorem, kterým by ve skutečnosti mohla projít. Tedy zatímco film se v tomhle směru snaží diváka přesvědčit ze všech sil o neexistenci kamery v jejich světě, vývojáři her naopak velmi dobře chtějí, aby si hráči mysleli, že tam je. Výsledkem budiž opět bravurní zapracování propojení médií v Kane & Lynch.
    Takže imho hry si časem začnou zpátky uvědomovat více sebe a možnosti svého média (tvorba filmu je prostě lemována neuvěřitelnou spoustou úskalí, které se ve hře dají zjednodušit a výsledek může tvůrce velmi omezovat), zatímco filmy se budou hrám přibližovat. Koneckonců s L.A. Noire a Kane & Lynch podle mě již k propojení médií došlo, dál jsem opět zvědavý, jak se to bude vyvíjet, ale tentokrát ze strany filmu.
    Na závěr sem zvědavcům kopnu ještě několik filmů, které přejímají videoherní prvky a zrovna jsem si na ně vzpomněl: [REC] 2, Kick-Ass, Oldboy, Serbuan Maut, Flammen og Citronen, Killer Elite, Gamer, Enter the Void, ale von to sem asi stejně nikdo nedočte :)
  • Resident evil se mi líbil. Všechny díly kromě dvojky, Prince of persia se mi taky líbil heč :P
  • Jack1947
    Spise jen trochu starsi grafika. Si ehm... dovolim podotknout.
  • Rychle dynamicke strihy me akorat stvou :-).
  • DangerousDave
    je to tak, príkladom môže byť Max Payne 3 kde ti hra vytrháva Maxa z rúk každú chvílu a hráč je nútený pozerať sa na in-game animácie ktoré sú postupom v hre čím ďalej tým viac otravnejšie.
  • Ladislav_Loukota
    Jinak je jistě pravda, že v článku není žádné šokantní zjištění, jenom teze a poté řada argumentů na její podpoření (digimodernismus ve filmu, nárust found-footage filmů); pointu jako takovou však ostatně spoiluje už názvem :-)
  • Jack1947
    Tak jdi ven a hraj si venku a tady nas stim prosim neotravuj , diky moc.
  • Asi si jen vybiras spatne hry. Ja tenhle problem vubec nemam
  • Vplyv filmu na hry je veľký, dnes sa na hry viac kukáme ako hráme a gamer za monitorom prečíta dennú tlač pri nudných videách v hre.
  • Ladislav_Loukota
    Já se přiznám, že pointu tvého sdělení nechápu. Jde ti o to, aby byly jednotlivé záběry delší a obsahově bohatší oproti současnému klipovitému střihu? A chceš to tedy přenést do her? Prosím dovysvětlit...

Co se týče kamery ve hrách, to je samozřejmě trochu komplikovanější, zvláště pokud do toho cpeme rlzné teorie kolem kamery filmové, ale v zásadě souhlasím, že i filmověji vyprávěné hry (Mass Effect) mají dost problém z různých důvodů zvládnout filmové vyprávění. Je to ovšem O DOST lepší než před deseti lety - z animaček v Operation Flashpoint mám dodnes noční můry.
  • ZvacA a Robotron: Asi se tedy shodneme, že hry mají před sebou v tomhle směru ještě dlouhou cestu. Nicméně musím podotknout, že třeba série Assassin's Creed je příkladem hry, která kdyby chtěla, tak by se mohla stát dalším vývojovým stupněm populárně naučných her. Už teď, když si odmyslím ty sci-fi prvky a dějové zkratky kvůli příběh templářů a asásinů, tak se ta hra dá docela dobře použít pro lehký nástin minulosti. Rozhodně by se to pak dalo srovnávat s nejpovedenějšími historickými filmy a seriály.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit