Přejít na výpis diskuzí
Kdo ovlivňuje koho: filmy i hry si vzájemně kradou estetiku
25.8.2012 | Ladislav Loukota
124 příspěvků
-
Ted jde asi o to, kam se přesunou hráči.
-
Ty si vobec nepochopil, co som chcel napisat, objasnit. Mne nejde o to aby zaberi preskakovali z jednej na druhu ako v niakom zlom hollywodskom filme, alebo aby sme ani koli rychlosti zaberov nevedeli co sa deje.... Ak si myslel toto tak ´´ses dobře spletl.´´ Mne islo o to aby boli niekotre sceny viac pre oko vabivejsie (vid vo W...., uz sa mi to nechce pisat dokolecka). Napriklad dnes sa tocia americke akcie tak ze 1.zaber vybuch 2. zaber vystrel z raketometu 3. ludi odhadzuje po vybuhu granatu 4 . zaber gulky zarezavajuce sa do steny 5. Velbloud vys... bobek (dokonce Kravička je zakazane slovo lol, uvidim ci neni dokonce i velbloud vyse upraveno) :D.... Toto som ani omylom nemyslel. *12*
P.S. Mas odomna plusku zato ze si ma upozornil na mozne zle usudky, pochopenie textu aneb to co chctel autor textu vysvetlit *8* -
najlepšia kombinácia je skákanie (alebo skôr lietanie) na lanách + Parkinson kamera + šialený strih ako od střihorukého Edwarda a to všetko zabalané do šialených filtrov a postprocess efektov :)
ale určite nie som proti počítačovým úpravám ak sa to robí s rozumom a nie iba na oslovenie jednoduchších divákov. Pekným príkladom je prvý Matrix ktorý sa držal pri zemi ale o to pôsobil lepšie a uveritelnejšie, oproti Revolution + Reloaded, kde niektoré scény boli skoro komplet 3D vrátane postáv a vyzeralo to na ho*no *7* -
Já zas nejsu schopnej hrát druhej Minecraft...
Ale co, GO je pro mě prostě sratchka a 75% slevička o Vánocích čeká. -
Jj dnesni Blockbustery filmy a jine trhaky co jsou o efektech jak z pr*ele, ty vazne stojej za h*vno (viz nedavnej Battleship ale vizual exkluzivni a ve D urcite megaparadni ).
-
Myslím, že nikdo nebude popírat, že hry se odjakživa inspirují filmovými praktikami. Jde tu ale o zjištění, že filmy se nyní začínají naopak inspirovat herními praktikami. Tvrzení "naopak to nefunguje" možná platí pro doslovné adaptace her, ale rozhodně nikoliv pro snímky, jež přejímají různou videoherní estetiku. A to už je v historickém kontextu kinematografie poměrně překvapivé! Mimo jiné to totiž vypovídá o kulturním dopadu her.
-
Sem to nechtěl naznačovat, že se jedná spíš o takové přání..., ale když to padlo :) Určitě se shodnem na tom, že hry (aspoň jejich část), by měly být obsahově kvalitnější, nechat si hráče zažít i hodnotné věci, protože v tom jsou hry opravdu dobré. Více her z reálné historie, více současnosti, více autorského vkladu, atd. Na druhou stranu tu ale nikdy nemůže hra zastat knihu v tom, kdy se potřebujete opravdu co nejříve něco naučit, dozvědět. Hry jsou ale skvělé, že kombinují všechny známé média a přístupy dohromady a ještě se jich hráč může (musí) účastnit. Takže na delší časové období, v rámci spíš takového rekreačního vzdělávání "škola hrou", tam by samozřejmě hry excelovaly. Snad se toho jednou dočkáme.
-
a mně přijde právě dost smutný, že dneska lidem záleží jen na líbivé vizuální stránce. A vlastně už na ničem jiném. Žádný kvalitní příběh, žádná pořádná choreografie, herecké výkony. Všechno musí být dynamické, kamera skákat nepřehledně z jedné scény do druhé... Jako příklad si můžeme vzít akční filmy s Brucem Lee. Asi nepřekonatelná osoba. Jak mohl točit tak dokonalé akční scény, aniž by ho museli počítačem upravovat, házet na lanech sem a tam, nebo na něj napíchat žárovky a monition capturem pak všechno zpracovávat v PC?
Jinak to, co tu popisuješ už hry zkoušely, dopopadlo to žánrem, který se nazýval interaktivní film a počátkem 90. let úplně vymřel.
Nakonec zjistíte, že celej film je jenom o dynamickej líbivej záběrech, ani nevíte, co se pořádně děje a nejdnou máte před sebou titulky. -
Tak ale preci jen nam svita nadeje. Nova Star Trek hra vypada docela zajimave. Je fakt, ze neni presne podle filmu, ale odehrava se mezi prvnim novym ST filmem a druhym. Tak uvidime, treba to prokleti her podle filmu konecne nekdo prolomi :-)
Jinak mas samozrejme pravdu, 99% her podle filmu je prisernych. -
Jasný, nedělají to takovou představou, aby se, já nevím, dalo mluvit, že nějaká hra s historickou tématikou je adekvátní virtuální napodobeninou nějakých regest z archivu a tím pádem dokonalou alternativou k psanýmu vzdělávacímu materiálu. To si bohužel na podobný finty ještě počkáme, to je fakt. Ovšem, jistou informační stránkou hry už dávno vládnou a to s výše popsaným, je přibližuje k jiným formám, než aby se s jejich informační nevýjimečností dalo plně souhlasit. Když už nic jiného, říkám znovu, mají k tomu potenciál, aby toho plně dosáhly - přestože je to pravda taková idealistická písnička, která s jejich současným stavem a politice na ně pohlížející, spíše smrdí přáním.
-
To všechno ale nedělá z her nic výjimečného. Vždyť nás stejným způsobem ovlivňuje všechno okolo nás. Od toho, co každý den vidíme, až po informaci ve večerních novinách. Já samozřejmě souhlasím s tím, že sem tam nás něco na hře zaujme a my se tomu pak věnujeme i mimo ni, ale pořád má Robotron pravdu v tom, že po informační stránce toho hry ještě pořád nemají co nabídnout.
-
Masové hnutí určitě ne, ale přesný statistiky taky k tomu nejsou a zkušenost a to nejen ta má, v téhle záležitosti mluví v její široký prospěch. Nemusí to končit hned u zaměstnání, to není určitě případ 9 z 10, aby se dalo mluvit o působivém vlivu her. Stačí klidně ten zájem v maličkostech, který může jít a jde u lidí dál. Už samotný fakt, že hry hrají lidé, kteří se hrám věnují a své vědomosti taky načerpali z jiných protředků. Herní projekt dokáže v řadách případů zvyšovat zájem v jiných sférách, které sice jsou součástí hry, ale jejich problematika může být široká. Př. hudba, grafika, scénaristika, zmíněn obsah samotné hry, dokonce i piplačka s tím, na čem a jak to pojede - to je něco, co u řady lidí, přestože to není každej druhej, může prohlubovat zájem a chuť zjistit o tom další věci - a nyní přichází ta spojistot pro doplnění z knih. A naopak funguje to, že zkušenosti z knih porovnám s tím, s čím se setkám ve hře. Neplatí to samozřejmě pro všechny, je to subjektivní věc každýho a v podstatě něco podobného funguje pravda i u těch filmů, ale myslím si, že hry obecně to automaticky nestaví rozhodně někam do stínu jako věc bez edukativního potenciálu a bez možnosti rozvoje jejich uživatelů.
-
Ja ani nevím, proč se přesouvat z 1.6, protože to hlavní, co mě na Source nebo GO štve je ta grafika. Nemůžu si pomoct, ale prostě mi přijde, že nedám stejný dmg, hit, kill, hs když mám i na 1.6 skiny ze source *15* *1* Prostě na tu starou pěknou M4 nic nemá, úplně mi přijde, že jsem se starým (2D +-) skinem lepší než se skinem novým.
-
Kdyby jen valve, ani komunita. Prostě nechápu, jak nemohl nikdo udělat nějakou pěknou mapu, která by se vyrovnala zíkladním. (nepočítaje mill, strike a non-de mapy).
-
To je ovšem naprosté minimum lidí, přesto že to popisuješ jako bezmála masové hnutí. *15* Jen málokdo se o námět hry začne vůbec zajímat mimo rozměr samotné hry, a ještě méně lidí u tématu zůstane i po jejím dohrání. A kolik z nich si téma vybere jako svou profesi? To už bude naprosté minimum.
-
co? do 1.6 mi nikdo zadnou mapu za prachy nestrka
-
to je teda ale docela smutný, jestli Valve nebylo schopný za 13 let přijít alespon s desítkou novejch map
-
Je to dobre csko ale fakt nic nového tam skoro není ,ale valve plně podporuje komunitu která vytvoří něco pěkného ;-);-) nového
-
Ona to je docela široká problematika, než aby se dalo dogmaticky soudit, že hry nemohou docílit toho, co knihy. Na jednu stranu pravda logicky nemohou, na tu druhou ale jsou toho v některých ohledech schopny. Já osobně bych se nebál říct, že hry ( záleží samozřejmě na druhu ) mají v sobě potenciál podporovat na základě vizuálního zážitku zájem o danou věc, která vede k prohloubení znalostí a k možnosti se s nadšením o danou látku dostat právě k těm formám získávání zkušeností - tedy k například knihám, které mají za cíl vzdělávat a učit. Takže, už jen vlastnost stimulace zájmu, pochopení dané věci na základě toho, co se odehrává ve hře + uvolnění a zábava vyzdvihuje hry výše, než jen k virtuálnímu výmyslu posledních 50 let. Vezmi si dokonce i hráče takových banálních stříleček, sice na jednu stranu absurdní, ale znám řadu z nich, co jsou doma oblopeni odbornými knížkami o vojenství, vojenské technice a výzbroji, nevynechávají akce a semináře na toto téma, jsou členy spolků a sami se věnují psaní k této problematice. Tam, kde v knihách člověk těžko z řádků si dává dohromady představu o popisovaném střetu roty a roty v takovém a v takovém prostoru, a nezáživně se snaží představit křídla sem a tam a útočící četu tam a sem, přichází například Arma, kde člověk při vizuální ukázce takové bitvy dostává jasnou představu, jak podobné střety mohou jak takž simulovaně vypadat. A nemusí to být jen military sekce. Několikrát tu vzpomínaný herní Resident evil - kdo by uvěřil, že existují lidé, které tato hra inspirovala ke studiu biologie, chemie a lékařství. Mají doma knížky o virech a jiných organismech, zajímají se o jejich stavbu a funkce, to vedé k dalšímu studiu přírodních oblastí a tyto své zkušenosti z knih přenášejí do hry a jejím faktům dávají odborný ráz. Dali se na dráhu badatelů, lékařů a jiných, aby více pochopili to, co jim jen dramaticky a fiktivně nabídla hra samotná - tomu říkám motivace.
Takže, uvažovat o dominanci herních produktů nad knižními je samozřejmě ještě vzdálená hudba, nehledě na to, že faktem samozřejmě stále zůstává to, že se zkrátka obecně dnes čte v dobách internetu mnohem méně, ale tvrdím, že zde ze strany her existuje nemalý vliv a to v tom pozitivním slova smyslu rozvoje představivosti nebo zvýšeného entuziasmu k dané látce. A takovou vlastností a vzájemnou spojistostí s jinou sférou (knihami ) se dle mého nemůže pochlubit žádná jiná forma zábavy - ani filmy, ne v tak obrovském měřítku. -
přesně, vědět jakej je rozdíl v chování zbraní, bugy ... jestli má cenu za to ty dvě stovky dávat. Ale hráči už se asi z 1.6 přesunou.