Přejít na výpis diskuzí
Magazín Level nekončí, co to znamená pro Games.cz?
7.5.2013 | Petr Poláček
348 příspěvků
-
Nechci vám kazit radost, ale vydávat tištěný herní časopis je ekonomická sebevražda. Lidi vám z nostalgie koupí první dvě čísla, za půl roku jste tam, kde jste byli, a do roka vám to umře. Příliš malý trh, navíc specializované téma, herní časopisy (a časopisy vůbec) zanikají jeden za druhým i na nesrovnatelně větších trzích (USA, Německo...). Za rok 2013 se má prodat 150 milionů tabletů, kdo rád čte už má ebook čtečku a jsme zvyklí mít všechno ihned aktuálně na internetu.
Začněte třeba souběžně vydávat elektronickou verzi pro tablety/Kindle/ePUB, až vám chcípne tištěná verze, můžete pokračovat se zavedeným jménem elektronicky jako doplněk webu (na webu aktuality, recenze, PSA, v el. časopisu reportáže, úvahy, komentáře, analýzy, delší články).
K tomu si konkurujete s milionem dalších webů, s Youtube herními kanály, kde denně vychází recenze, first impressions (např. http://www.youtube.com/watch?v=13-xD2arz0I ), občas mají na Skypu developera, který zodpoví dotazy nebo vysvětlí mechaniky hry a je to dostupný ihned v okamžiku, kdy začne prodej nebo slevová akce na Steamu. Komentáře k dění v herním průmyslu, analýzy, reportáže z veletrhů, úvahy, oznámení mají taky (např. http://www.youtube.com/watch?v=jZ9db7dQqy4 ), takže ani elektonický měsíčník Level nebude takový zázrak, za který by někdo 2-3 Eura měsíčně utratil.
Holt tyhle zastaralý tištěný média to mají dnes těžký, budete muset vymyslet nějaký revoluční formát. -
-
Tak nikdo to asi nebude kupovat kvůli aktuálním recenzím aby viděl hratelnost, je jasný že na to je lepší youtube. Ale právě proto zde vzniká prostor na trochu sofistikovanější psaní, jak už tady padlo, nějaký úvahy, historie her, rozhovory, vůbec bych dal třeba D. Vávrovi, popřípadě i dalším herním vývojářům a designérům více prostoru než jen jednu stránku na číslo, protože to zákulisí vývoje her zajímá čím dál tím více lidí, a vůbec by nebylo od věci částečně i zkusit vzdělávat novou generaci českých vývojářů - dávat jim tu teorii ohledně herního designu a ostatní pak učit estetiku a vysvětlovat co je dobré a proč z hlediska hratelnosti, pak tam může být spousta dalších úvah, rozborů starších her a jejich vliv na dnešní tituly, klidně i nějakej marketing a politiku vzhledem k dnešnímu boomu crowfundingu a digitální distribuci, profily vývojářů.. je toho spousta o čem se dá psát..
-
-
Level potrebuje zasadni rez - 200 Kc za casopis nedam a neznam nikoho kdo by byl ochotny dat. Mozna bych dal cas od casu 50 Kc za tistenou verzi a 1 EUR za nejake elektronicke predplatne (PDF) ktere bych zaplatil na rok dopredu (tzn 12 EUR) s tim ze prvni cislo bych si prolistoval zdarma, ale musi (!) to byt konkurenceschopne proti Internetu.
Jak toho chcete docilit netusim, protoze CR+SK je maly a chudy trh. -
-
50 korun? Tolik stojí osm rolek toaletního papíru *2* a to jedno euro- no comment *3*
Jinak já bych bral cenu 100 Kč (na baťovku 99 už nikdo neskočí, nejsou raná devadesátá léta)
+ lesklá obálka s vystouplou ražbou+ kvalitní papír - bez DVD, více vptipných recenzí her- i špatných. Jsem sběratel a ten tenký záchoďák co předváděl LEVEL nedávno fakt stál za hnědku. -
-
Baťovka *1*
-
-
-
bude svůj koutek mít i Karel Drda? :)
-
-
Na gamesconu projevil zajem o toaletni medium, v lvlu by mohl mit alespon toaletni koutek:)
-
-
Taky se pridam k volani po Levelu bez DVD prilohy. Hraju dneska uz prevazne na konzoli a tak se mi opravdu nechce platit tolik penez za plnou hru, kterou si ani nezahraju. Priklanim se tedy taky, jak uz tu bylo receno, k casopisu bez durazu na novinky, s nejakymi exkluzivnimi rozhovory a reportazemi. Nevadily by mi ani recenze na nove AAA hry, pokud by byly zajimave napsane a neomezovaly by se na pouhy vycet kladu a zaporu dane hry (idealne bez ciselneho hodnoceni, ale to bych asi chtel moc). Kazdopadne preju nove redakci, aby tato zachranna mise byla uspesna.
-
ale pokud by byla nejaka elektronicka verze za 49,- tak bych si ho mozna obcas koupil
-
stejne si vetsina koupi jenom jedno cislo ze zvedavosti a pak level stejne chcipne
proste lepsi zustanou (score)
*5* -
-
Nebuď směšnej!
-
-
Bylo by super kdybych novy level nasel i na google play. Cisteny casopisy si uz nekupuju, bohuzel ani k nim nemam pristup, ale kdyby se prodaval elektronicky tak bych do toho bez vahani sel.
-
takových peněz co sem utratil za level časáky na základce=D
-
-
Jo, na zakladce a chvilku i na stredni jsem to mel predplaceno, ale po boomu wifi jsem proste radeji tyhle penize investoval do rozvinuti jinych hodnot.
DVD u casopisu jsou dle meho totalni zbytecnost a poukazuji na to, ze casak je jen priloha, coz je spatne. -
Taky to stálo pěkný prachy. Pak si pamatuji jak přijel kámoš, ze Slovenska a čuměl, že zde máme Level levnější a strašně ho to štvalo *15*
-
-
Osobně bych restart viděl trochu na způsob Polygonu, i když nevim, jestli je to finančně únosné. Ale jak už se říkalo mnohokrát, s aktuálností na webovém formátu ten tištěný nemůže soupeřit. Proto bych byl radši, kdyby se "nový" Level věnoval více věcem mimo recenze a preview a nabídnul hlubší pohled do vývoje her, zajímavé články kolem her a pod. Prostě takový herně společenský plátek. I když to je asi docela utopie na dnešním trhu a zůstane tak mým zbožným přáním.
-
-
Aby se to dobře prodávalo, musí se to líbít hodně lidem. Co se líbí hodně lidem, je většinou mainstream. A herního mainstreamu je plný internet - a zadarmo. Samotného mě tedy zajímá, jak se tenhle projekt vyvine.
-
-
Klíč je v tom, že "dobře" i "hodně" jsou relativní pojmy.
-
-
To máš rozhodně pravdu.
Ale relativní jsou do té míry, jak se ti daří pokrývat náklady a vytvářet nějakej smysluplnej zisk. -
-
No tak vezměme si třeba takový Full Moon. Jestli se nepletu, tak to je časopis dělaný nadšenci pro nadšence, kde víc než o zisk jde o sdílení informace. Co jsem tak pochopil, tak koupě Levelu byla více srdeční záležitost, než záležitost finanční a tak bych viděl i pohled na zisk, který v tomto případě nemusí stoupat, ale stačí, když pokryje náklady. Vzpomeň si kolik časopisů je zacíleno na drobné skupiny typu fanoušků vlaků, či háčkování. Každá z těchto skupin má nějaké svoje periodikum, které i v době internetu přežívá. Hráčská skupina má v tomto případě výhodu co se velikosti týče. Možná tu kecam kraviny, protože v tomhle odvětví moc zběhlý nejsem, ale každopádně mi přijde, že pokud se celý projekt chytne za dobrý konec, tak šanci má. A já si milerád koupím Level, jenž mi nabídne témata pro internetové médium příliš masivní.
BTW: Zajímalo by mě, kolik lidí, kteří tu považují internet za všespásný, si na desktopu nebo notebooku otevře a čte nějakou knížku. -
-
Jo, proto se vraťme k té muzice, kde je srovnání trochu realističtější. Stejně jako fanoušci muziky, tak i hráči jsou početnou skupinou dělící se na několik podskupin. A dá se počítat s tím, že jedna nebo více podskupin si ráda připlatí za stylový, pěkně vysázený a dobře napsaný časopis pojednávající o hrách mnohem víc nadčasově, než jen recenzemi a hrstí novinek. Navíc u nadčasovějšího periodika je třeba i možnost dokupovat čísla zpětně, aniž by čtenář přišel o nějakou aktuálnost.
-
ted si vem nadsence do hackovani a hrace pocitacovych her a srovnej jejich cas straveny surfovanim na internetu
-
Máš pravdu, dívám se na to jako podnikatel. A z tohodle pohledu vidím určitý překážky daný stavem trhu. Nic to nemění na tom, co jsem napsal dříve, tj. že jim přeju, aby jim to vyšlo a hezky to šlapalo.
-
-
-
-
-
-
Přemýšlel jsem a asi bych uvažoval o koupi, pokud by:
- cena byla kolem kila
- žádné "tvrdé" přílohy.. když už musí být, tak stačí klíč pro Steam
- žádné infantilní kecy pro puberťáky a rádobyvtipné hlášky ala Drda
Co bych rád viděl jako obsah je na dlouhé povídání, ale uvědomuji si, že nejsem asi úplně cílovka. Nicméně pokud to bude tradiční časopis o počítačových hrách, tak si ho asi nechám i nadále ujít. -
-
Jáma pekel nebude bude Fekální koutek *15*
Mně by zajímalo pro jakou věkovou skupinu byl level v posledních letech cílen a zda by to co píšeš fungovalo. Pubertální hlášky zdá se fungují pro danou skupinu lidí, proto nevím zda by to pak kupovala jiná skupina.
-