Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • dworkin

Já nikomu neberu jeho tvůrčí vizi, za předpokladu, že on mi nebere možnost užít si hru jinak, než jak jeho tvůrčí vize diktuje.

Což mimochodem děláš skoro pokaždé, když moduješ. Kdyby Bethesda úplně zakázala a technicky vyloučila mody, protože přeci nějakej vidlák z vidlákova nebude zasahovat do jejich úžasné tvůrčí vize, tak by je lidi sežrali.

Já říkám - nadesignoval jsem hru tak, že budeš jezdit na koni. Chceš jezdit na tygrovi? Pokud mám model tygra, tady ho máš, hrej si, jak chceš. Pokud model nemám, tady v tom archivu je uložené, na čem jezdíš, nahraj si tam tygra z Internetu. Že se nevžiješ do pocitu člověka, ženoucího se na zpěněném oři vstříc dobrodružství, jak jsem zamýšlel? Je mi to fuk, hlavně, že se u hry dobře bavíš. Já jsem tady pro tebe, kamaráde, ne ty pro mě.

• dworkin

Hele, nevím. Kdyby bossové v Dark Souls měli volitelně 50 % hitpointů, tak se stane co? Podle mě nic, akorát do nich budeš řezat kratší dobu.

Vývojář houby ví, jak tě správně odměnit, protože tě vůbec nezná, neví, jaký máš práh frustrace, co vnímáš jako příjemnou výzvu a co už jako převlečenou práci a plýtvání volným časem. Studio si může udělat nějaké průzkumy, odhadnout si cílovku, ale potom stejně vystřelí do tmy a doufá, že se to bude dobře prodávat.

Konkrétně u Soulsovek si myslím, že se dá obtížnost snížit citlivě a zároveď jednoduše, aniž by vývojáři tu hru rozbili. A i kdyby jim to na nižší obtížnost trochu skřípalo, tak pokud to pojmou skutečně jako experimentální režim, s velkým varováním a lebkou se zkříženými hnáty, tak jim všichni nespokojenci můžou vlízt na hrb. Obvykle bych takový postup považoval za lenost, ale tady dejme tomu chápu, že snížení obtížnosti je úlitba a že to na nižší obtížnost nemusí fungovat úplně stejně, jako na tu defaultní.

• iSpirit

tady už se dostáváš do pekelných spekulací. Opravdu bych si z mé pozice netroufl hodnotit, co se honí těmto geniálním lidem v hlavě, když tvoři svůj opus magnum.

• iSpirit

to, co píší, si můžeš dohledat. Máš tam 200 tisíc recenzí u DS3 a z toho 94% spokojených, což značí, že většina je spokojena se hrou. Tvůj bratranec je tím pádem minorita. Ten vzorek recenzí bych řekl, že už je poměrně velký, abychom s tím mohli argumentovat. 

• tuco

Kazdy kdo publikuje, coz ani Kafka ani Tichy nebyl, tak je podle me, vedome ci ne, ovlivnen potencialnim publikem (jak to budou lidi vnimat?), jednoduse proto, ze to pro ty lidi dela, ze jim to chce ukazat. Na rozdil od psani ci foceni do sufliku. 

To mi pripomina kamaradku ktera mi tvrdila, ze by si kvetinu do vlasu dala i kdyby byla na svete sama, protoze se ji to proste libi. Myslet si to muze, ale image mame kazdy at chceme ci ne. 

• tuco

Mohu mluvit pouze za sebe. Jak jsem psal nize, proste mne to zajima. 

Nevim co pisou na Steamu, ale kdyz jsem DS2 nechal hrat 13ti letyho synovce, ano asi z te skupiny kterou jsi zminoval, tak po zhruba pul hodine naznal, ze ho to nebavi, ze je to moc tezky. Stejne tak s Darkest Dungeon. 

Muzu se jen opakovat. Pridanim EZ modu nikdo z tech kdo to radi tezky netrpi. Mozna tim trpi vyvojar jak pise  nightborne nize, ale hrac ma volbu. 

• iSpirit

A Joyce psal Oddyssa taky pro elitáře, protože obsahuje xkrát více významů než má běžný člověk v hlavě.

Kubrick při vzniku Barry Lyndona myslel taky na elitáře, protože jen ti ocení Händela.

Ty tvoje myšlenky a škatulkovaní jsou opravdu.... Nebudu to psát.

Zkus  si něco přečíst o Miyazakim, pak se vrať.

• tuco

To zni jako dobra paralela, ale podle mne neni. 

Tu tvou challenge ti prece pridanim obtiznosti nikdo nebere, na rozdil od tveho az radikalniho pristupu, kterym v podstate vyclenujes urcitou skupinu z toho aby si hru uzili. 

Jediny co ti to vezme je tvuj klub, klub hracu kteri to dohrali.

• tuco

Tvurci vizi plne respektuju, i kdyz mi to treba nevyhovuje.

Napr na POE  forech jsme o tom vedli dlouhe debaty. Obsidian, potazmo lead designer Josh Sawyer, byli presvedceni, ze neuveritelne silni magove z BG2 v jejich vizi proste nemaj misto. To i presto, ze prave tento prvek byl pro urcitou skupinu hracu zabavny a Pillars byla rekneme spiritualnim nastupcem BG a mirila na stejne publikum.

vice napr zde: Pillars of Eternity and Proper Attribute Tuning - https://youtu.be/fvyrEhAMUPo

Mne to proste zajima, jak to je. Jestli je to rekneme tvrdosijna vize, nebo neco vic, rekneme smerovani produktu na urcitou cilovku.

Franz Kafka psal do sufliku. Tomu byla asi cilovka a nejaky dusledky vize ukradeny. Stejne tak napr fotograf Miroslav Tichý. To podle mne neni problem. Pouze se ptam, respektive snazim se to pochopit.

• iSpirit

Ty tedy zastupuješ širší publikum a mluvíš za širší publikum? Za mě hry od FS jsou dávno přizpůsobené pro širší publikum. Hry od FS se zcela asimilovaly do mainstreamu včetně PC komunity. Stačí mrknout na Steam recenze Sekira či DS3. Tu hru dohrají i postižení, dohrají i na kytaře. Máš toho plné Youtube. Dohraje ji úplně každý, kdo má zájem. Ten kdo nemá zájem bude vykřikovat něco o elitářství v diskuzi.

Singleplayer si opravdu každý může hrát, jak chce. V tom máš pravdu. Proto Elden Ring můžeš hrát např. se summony, což ve finále je super easy mod. 

Opakuji se, obtížnost si  ve hře můžeš nastavit, jen to není v menu. Takže pokud je to pro tebe problém, tak asi budeš muset volit jen hry, kde máš obtížnost v menu, takových najdeš zcela jistě dosti.

Pokud tě zajímá můj osobní náhled. Kvůli obtížnosti to opravdu nehraji, nemám potřebu si něco dokazovat ve hrách. Jen mi připadá docela osvěžující, že si nemusím volit obtížnost a hledat tu obtížnost, kterou tvůrci zamýšleli pro největší imerzi.

Ve finále je to jen pár křiklounů v diskuzi jako ty a pár progresivních novinářů. Bouře ve sklenici vody. Stačí se podívat na anketu, kde máš Returnal na druhém místě :). 

• Mít na to čas tak bych jejich hry zahrál. Teď jsem hrál Last of us na grounded myšleno porpvé a v Pitsburgu v knihovně jsem si to přepl na hard. Jakože přišlo mi to jednoduché na tu obtížnost ale když člověk nemá tolik času tak to spíš přestane hrát tu hru když opakuje v té volné hodině nějakou část. Tak jsem to radši snižil at vidím jak to dopadne. Moc nevěřím že bych měl motivaci hrát hru ala Dark souls bez takových postav :)

• nightborne

Když vono to je těžký. Zas si na druhou stranu vem, že děláš hru, necháš na ní šílený práce, času, úsilí, prostředků. Dáváš do ní něco ze sebe a samozřejmě chceš, stejně jako u jakýkoliv jiný umělecký formy a média, v příjemci vzbudit nějaký konkrétní reakce a pocity, předat mu zážitek v nějakým zvoleným stylu.

Tvaruješ scénu tak, abys vzbudil, co já vim, třeba strach. Radost. Nervozitu. Tíseň. Úlevu a tak dále.

A úroveň obtížnosti je samozřejmě jeden z prostředků, kterejma ten zážitek přizpůsobuješ, aby odpovídal tvý vizi. A na vizi má tvůrce samozřejmě právo, je to jeho práce a jeho úsilí. 

Z takovýho úhlu pohledu pak docela rozumim, že se autor cuká, když má lidi nechat to hrát jinak, než on sám chtěl. Protože jde tak nějak o hrdost na výsledek vlastní snahy, si myslim. Může to vnímat jako "pošlapání" vlastní práce, znevážení původní myšlenky. 

Jenže je zároveň zase samozřejmě fajn, když svý dílo dostaneš k co nejširšímu publiku. Jak říkám, vono to je těžký =).

• zpřístupňování díla širšímu publiku je v podstatě pop music. je na tom špatně úplně všechno, jediná motivace jsou jen a jen peníze. Já Soulsy hraju právě proto že je to v singlu konečně challenge. Hard mode/nightmare mode nebo jak chceš ve většině titulů je prostě špatně zvládnutej, většinou se opírá o nějakou blbost, třeba že na hard mod můžeš někoho desetkrát střelit do hlavy a pořád žije, kdežto na easy je to prostě instakill. A to mě nebaví, takle blbě to má  třeba právě Skyrim, ten hard mode je tam jen otravnej. Kdežto ty Soulsy působí velmi pevně, ty herní prvky mají nějaký opodstatnění, díkybohu že tam nejsou obtížnosti protože by museli udělat dvě odlišný hry.

• Podle mě je krása NEvolitelné obtížnosti v tom, že vývojář dopředu ví, co pro tebe bude jak těžký a proto ví, jak tě za to správně odměnit, umí tu hru udělat tak aby dávala smysl. Nadesignovat hru tak aby dávala smysl na 3 různý obtížnosti je podle mě skoro nemožný, vždy tím utrpí herní aspekt (jakože gameplay). A u RPG to platí dvojnásob. Koukám tu třeba po stařičkým Gothicu co nemá volbu obtížnosti a je fakt mega rewarding, stejně jako třeba ty Soulsy. A pak sice super hra, ale designovej fail Skyrim, kde vlastně tě drží v umělým spánku jednak volbou obtížnosti, jednak tím že tam je level scaling, takže ty celou hru "leveluješ" geroje ale celej svět leveluje s tebou..a co je na tom potom rewarding, že jo. Jediný co potom na "hratelnost"  má vliv je právě to umělý nastavení obtížnosti, podle mě je to designový přešlap.

• tuco

Odpoved na tvou otazku je:

Aby sve dilo zpristupnili sirsimu publiku. 

Na tom prece neni nic spatneho. Sou treba lidi kteri maji nejaky postizeni, ktery jim nedovoluje hru si uzit. No a ti kteri nemaji, kteri radi tezky veci, tak si to navoli. Ja proste nechapu, krome te uvahy o elitarstvi, proc nedat moznost volby. Single player at si prece hraje kazdy jak chce, jak ji to bavi. 

Co jsi napsal mi jen potvrzujes to elitarstvi. 

Aby to splňovalo normy pro dnešní, rozmazlené publikum, kteří navolí easy a mlátí random do tlačítek?

Coz samozrejme ty nejsi, ty ses tvrdak. Ty ses jina sorta.

• iSpirit

spíše je otázka zase úplně opačná, proč by tam měla být jiná obtížnost? Aby to splňovalo normy pro dnešní, rozmazlené publikum, kteří navolí easy a mlátí random do tlačítek?

Nechápu spíše, proč pokládáš takové zcestné otázky. Ta hra ma x berliček, jak to budeš moci dohrát, i když nejsi moc šikovný hráč. Jen se to prostě nenastavuje v menu. 

• iSpirit

tvůrčí vize přece není diktovaní. Nelibí, nehraj. Viděl bych to přesně opačně, co je diktovaní. 

• tuco

Otazka je, z jakeho duvodu souls hry nemaji ruzne obtiznosti, aby byly pristupne vetsimu publiku? U Mekace takova otazka neni.

Mne by to opravdu zajimalo - nevim jestli se k tomu nejak v minulosti vyjadrovali - co je to za rekneme filozofii ktera v FromSoftware v tomto smeru vladne. 

Na prvni dobrou mi to prijde jako snaha navodit hraci urcity pocit elitarstvi; ja jsem to dohral, coz kazdy nemuze, a z toho mam dobry pocit, ze jsem neco dokazal, a nejen sobe.

Mozna se mylim, mozna proste maji urcitou vizi (chou to delat tak a ne jinak) a dopady (urcity zpusob elitarstvi) takove vize jsou jim ukradeny. 

• sugyn

Ja si myslim ze za hlavni duvody proc to tolik lidi nehraje muzou dve veci. Krivy porty na pc, nikdo se neuraci ani pojmenovat tlacitka spravne, absence tutorialu napisy na zemi je kravina a hlavne rvouci komunita co rika ze souls hry neni pro casualy a dela ze sebe herni elitu. Kazda souls hra je tezka jen na poprve kdy neznas rozestaveni mobu, pasti a movesety bosu. Jo a multiplayer povazuju v soulsech za nejhorsi vymysel vsech dob.  Neni nad to kdyz si s kamosem reknete pojd dame DS3 a hned v prvni lokaci vam prileti chlapik s max twink gearem. To je vzdy na discordu slyset achjo a potom. Jdem na wowko? 

Vypada to ze duvodu je vic.

• Maxianimal

Tak zrovna Doom Eternal to za tu obížnost docela schytal, ale mě se to líbilo, zase jsem musel vykročit ze svý komfortní zóny.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit