Přejít na výpis diskuzí
Mike Laidlaw děkuje, vysvětluje a neomlouvá se za Dragon Age II
27.5.2011 | Aleš Smutný
279 příspěvků
-
Taky jsem ji kvůli tomu nekoupil a koupit nehodlám, tak jako nejspíš pár dalších lidí. To, že není u takhle rozsáhlých RPG jiná angličtina než pro pokročilé je skutečně blábol. EULA je to poslední co mě osobně u her zajímá, ale trapné považuji především to, že se u takové hry amatérským překladem někdo dokonce ohání jako něčím samozřejmým a úctyhodným. Přitom za amatérský překlad si zaslouží úctu jedině ta parta úžasných lidí, kteří na tom strávili stovky hodin volného času, aby odsuplovali to o co výrobce/distributor obral své letité zákazníky. Nakonec u původního článku byla výzva, abychom v diskuzi reagovali na to co si o DA2 myslíme, tak jsem učinil, čili nechápu důvod proč bych s negativním názorem nesměl do diskuze.
-
To jsi se za těch 20 let daleko s angličtinou nedostal, když se dodnes neobejdeš bez lokalizace.
Každopadně pravda, je lepší stěžovat si na absenci lokalizace popřípadě platit více za lokalizované hry, než se naučit cizí jazyk. -
Možná bych ještě doplnil, že samozřejmě vzhledem k okolnostem a morálnímu stavu společnosti chápu u někoho tu potřebu negace české identity a klanění se u každé kliky, jen mi z toho prostě nevychází kdo se tu pak vlastně k jakému národu hlásí. Jelikož podle internetové diskuze v téhle zemi žijou převážně lidé kteří umí fantasticky anglicky, rozumí dokonale IT, sportu, opravám aut, kutilství a pivu, nesnáší američany, rusy a čechy. Pravda jeden z uchazečů o zaměstnání v mojí firmě si do svého CV zapsal anglický jazyk "rodilý mluvčí".... je pravda, že se slovníkem jsem začínal u Isharu, EOB, LoL, Areny, pár her jsem dokonce přeložil, ale pořád nějak oproti Vám nemám ten skvělý pocit, že bych jsem rád když u nás vychází velké hry bez lokalizace a nemám touhu dělat z mínusů plusy.
-
Az na to ze te nikdo nenuti kupovat si hru bez CZ lokalizace. Nebo mas snad pistoli u hlavy? Nebo se snazis jen ztrapnit?
A ten zbytek je blabol. Anglicky se uci uz od zakladni skoly a anglictina ve hrach neni vetsinou nejak tezka. Neustale se opakujici fraze ve vsech RPG.. A jestli fan preklad odporuje EULA? To nevim,zeptej se cz distributora. Dost o tom ale pochybuji,kdyz to sam doporucuje. Navic koho to trapi? Jeste jsem necetl o jakemkoliv trestu pro cloveka,co pouzil neoficialni lokalizaci nejake hry. -
Já shrnu tu odpověď na všechny příspěvky do jedné souvislé odpovědi/neodpovědi. Mě se vlastně líbí ten hrdinský postoj, který zastáváte...kdo neumí perfektně anglicky je méněcenný tvor. Do kina jedině filmy v původním znění bez titulků. Já všechno umím a ostatní jsou mi ukradený. Až mě na ulici někdo nakope do zadku tak mu ještě poděkuju a budu si myslet, že mi to patřilo když ještě neumím Krav Magu. Čínský manuál k televizi za 20tisíc mě nemůže rozházet, začnu se totiž učit! Kravaťáci rozhodují o lokalizaci her u všech prodejních zemí světa. Je úplně normální zaplatit 1000Kč za AAA hit, počkat si půl roku na výrobcem doporučený a odladěný fan překlad, který v žádném případě neporušuje EULA *4*
-
Tak nekupuj. V cem je problem? Tyhle narky o CZ titulcich jsou v dnesni dobe o nicem. Pokud jsi se dosud nenaucil anglicky(v dnesni dobe nepochopitelne),tak titulku se VZDY!!!! dockas nejmene od amaterskych prekladatelu. Chvili to trva,ale cz titulky jsou na temer kazdou hru co kdyz vysla. Tak proste cekej.
Ja jsem hraval Fallout 1,2 se slovnikem v ruce,bez pristupu na internet a bez znalosti jazyka vubec(pro neznale- ve skole se ucila rustina). Dneska je pristup ke vsemu a stejne porad placete. -
Bohuzel nerikaji, ale prachy by od nas chteli, to jim nevadi ze je tu cizi mena *10*
-
Porad se delaji kvalitni veci, jen je treba hledat. A ne cekat co nam na vlne hype dotlaci media ;)
-
Jasně, když člověk vyšel z kobky a rozlídl se, tak to vypadalo pěkně... Horší už to bylo v pohybu. Gamebryo je technicky nejhorší engine, co jsem já kdy viděl.
-
Zamáčkl jsem slzu v oku a na youtube si našel videa z Lands of Lore a vzpomínám, jaké to bylo zdolávat nepřátele z White Tower. *2*
-
A Dungeon Mastera, Wizardry, Might and Magic sérii...
-
Tak tam bych to zase tak problematicky neviděl. Jak DA (oba díly), tak Zaklínač(oba díly), jsou příběhové RPG s relativně malou rozlohou (z hlediska prostoru). Obě dvě hry jsou v podstatě koridorové. DA víc boduje ve vztazích mezi jednotlivými postavami (i když Z2 a vztah např. k Triss už slušně dotahuje), Zaklínač zase má lepší implementaci důsledků rozhodnutí (DA2 nedotahuje vůbec). Obě dvě hry mají jiný soubojový systém, přičemž nejde jednoznačně určit, který je lepší (je to věc názoru – každej systém klade důraz na jiné hráčovy schopnosti – osobně jsem se sžil s oběma). Pokud bysme chtěli tvořit jakési kategorie RPG v rámci žánru, tak DA a Zaklínač spadají do stejné kategorie – příběhové RPG.
U TES platí jiné principy – tím „tahounem“ a hlavním principem tam není příběh (který většinou není až tak slavný, spíš je tam jako omáčka), ale možnost naprosté volnosti, možnost se rozhodnout, kam chci jít, co chci dělat, k jaké gildě se přidat.
Takže ano, srovnání Zaklínače a DA mi přijde celkem relevantní. Když už něco srovnávat, tak u těchto dvou her to jde celkem snadno. Srovnání se Skyrimem lze srovnávat pouze v duchu „jde taky o RPG“, ale tím to hasne. Herní mechanika/principy jsou jiné, hra je založena na něčem jiném. Z tohoto hlediska určitě existují hráči, který nemusí TES, protože je pro ně nudný a pak jsou hráči, kteří nemusí příběhově RPG, protože je hra pořád někam tlačí. Z hlediska času musím objektivně přiznat, že u her série TES jsem strávil mnohonásobně víc, než u Zaklínačů/DA. (čímž netvrdím, že jsou ty hry lepší, prostě se rád toulám..:-)) ) -
konzola $ profit $ a nehovorte mi ze konzole nenicia kvalitne tituly...
-
Kde jsou ty časy, kdy jsme pařili Realms of Arkania 3 - Shadows over Riva *9*
-
komunite se nezavdecis. jeden rekne, co neni rozbite nezpravuj a druhy: tohle neni zadny druhy dil, ale datadisk, vzdyt to vypada jako prvni. Poslat fanouska do riti taky neni dobry, i kdyby si obcas zaslouzil ji poradne nakopat za to, co vyslovi, ale co. Nic se tim neziska, spis ztrati. S timhle typkem souhlasim, zachoval se jako stramak :)
-
Kosmodisku místo toho brečení tady v diskuzi se máš učit anglicky a žádný český titulky nebudeš potřebovat.
-
Když tu jsou "experti" co srovnávají DA s Witcherem tak proč nesrovnávat TES s Witcherem.Nebudeme se držet při zdi.
-
Nekecej, na začátku Oblivionu po vylezení z kobky na světlo světa jsme nad grafikou uchcávali všichni. Teď po pěti letech je každý generál.
-
Ale no tak - v době vydání Morrowindu byla ta grafika špičková, máloco se jí rovnalo (a upgrady na nový TES byly vcelku standartem). S Oblivionem to sice úplná špička nebyla (hlavně v porovnání s tím, co bylo slibováno), ale pořád to vypadalo poměrně lahůdkově. Když k tomu připočtu fakt, že TES je modifikovatelný, takže HI-RES textury a podobné laskominy nejsou vyjímkou, tak není důvod si stěžovat.
P.S. Co se grafiky týká - zkuste si dát do Morrowindu Graphic Enhancer, natáhnout lepší textury a nikdo nebude věřit, že je to hra z roku 2002 -
To né no. V EA si američtí kravaťáci vždycky před vydáním hry říkají: "Hlavně ať má hra české titulky - nezklamme ten obrovský a mocný národ!"