Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kdyby nebylo tech "hernich" krabic tak to tu mohlo bejt uz davno
    • Když se ohlédnu zpět a vidim to množství skvělých her které jsem na nich hrál tak se tvému příspěvku musim smát. Herní svět by byl hodně ochuzen ale to ty nikdy nepochopíš.
    • Kdyby nebylo těch "herních" krabic, tak ani nejsou peníze na vývoj těchhle technologií, protože daleko větší zisky jsou z konzolí než z PC her. ;-)
      • Trol.diskuzni
        A máš na své tvrzení nějaký použitelný zdroj? Já si naopak myslím, že by se našly nejen peníze, ale i vůle (která v současné době topinkovačů kolísá někde kolem nuly). *3*
        • Miroo_CZ
          Zadej libovlnou hru do vyhledávače na vgchartz a uvidíš ten brutální nepoměr mezi PC:X360/PS3.
          • Trol.diskuzni
            To vůbec nedokazuje, že "Kdyby nebylo těch "herních" krabic, tak ani nejsou peníze na vývoj těchhle technologií".
            • Trol.diskuzni
              Většina hráčů má tendenci se chovat ovcovitě === kupují, co je "IN" a kde se dělá nejvíce her (protože Sony či MS mají velké konexe a kapitál) === kupují standardizovaná zařízení (konzole) === kupují uzavřenou hardware sestavu, kdy každá nová generace znamená nutnost si ji pořídit / snažit se na ni vyvíjet (jinak nerozjedu nové hry / nepůjdu s dobou a nebudu mít zisky) === je tady tendence s novými generacemi nepřicházet (nebo ne tak rychle) a usnadnit úlohu hráči i publisherům (potažmo vývojářům) === vývoj hardwaru stagnuje === stagnuje i evoluce her samotných...

Nyní to došlo do situace, kdy vycházejí nebo výjdou nové konzole (či handheldy), ale v podstatě nebudou znamenat žádný faktický pokrok a hry budou stagnovat o to víc.
            • A co přesně brzdí vývoj konzole co tvrdíš ty ? ... Já jsem naopak rád že díky konzolím se ze starého železa dá vymáčknout co nejvíc a to i na PC. Nerad vzpomínám na léta 2000 - 2005 kdy jsem musel upgradovat hardware každý rok a to za dost peněz. Dnes už to není zdaleka tak nákladné a za to jsem konzolým dost vděčný. Když vidíme co se dá z takového železa ještě vytáhnout a pořád jsou hranice otevřené tak mě to těší.
              Tvůj názor má totiž dvě strany věci.
        • Na všechno nemusí být použitelné zdroje, stačí vlastní úsudek a trošku nad tím zapřemýšlet. Proč si myslíš, že se dnešní hry vyvíjí prioritně pro konzole? Protože jsou z toho daleko větší zisky než z PC her. Bohužel je to kvůli pirátství, které je v dnešní době, ať chceme nebo ne, na PC o dost rozšířenější než na konzolích. Vem si takové Crysis 1. Vývojáři to udělali jen na PC, protože říkali, že by to konzole neutáhly (dneska už je i na konzolích). A tady byl kámen úrazu. Zisky nebyly takové, jaké očekávali, protože velké procento lidí si hru prostě stáhlo. Proto už udělali druhý díl i na konzole a hned jim do kasičky přibyly nějaké ty dolary/eura :-). A co se týče té vůle. Přehoď si to do svého pohledu, staň se na chvíli vývojářem a vypusť svou averzi vůči konzolím. Budeš raději vyvíjet mega drahou hru s pokročilou technologií s tím, že nebude až zas tak jisté, že se ti vrátí investice zpátky. Anebo uděláš kompromis a budeš hru vyvíjet i pro konzole s jistotou, že na tom možná i něco vyděláš? .... takhle určitě myslí i oni. Nemám nic proti PC, ani konzolím (vlastním oboje). Jen se snažím vyhnout flamu a zkouším se na to dívat racionálně.
          • Takhle ale nemyslí vývojář, ale producent a vydavatel. V tom je rozdíl ;)
          • Trol.diskuzni
            To vůbec nedokazuje, že "Kdyby nebylo těch "herních" krabic, tak ani nejsou peníze na vývoj těchhle technologií"...
    • Trol.diskuzni
      Tak tak... Konzole pro celou rodinu FTW! *5*
    • Miroo_CZ
      a kdyby bylo ho*no cukr tak si serem do kafe...
      • koukám že mirko nedokáže myslet dál než je kabel od konzole *1*
  • CRYPT
    Vypada to skvele. Osobne si myslim, spojit CryEngine 3 a hru jako je SKYRIM, tak zde mame takovou grafickou bombu, az by nam oci prechazely.Myslim si ze zima, musi diky CE3 vypadat jako skutecna zima a cloveka by az mrazilo u morku kosti, kdyby to hral. No jak zde rikal kolega, co na tom ze zde postave rostou vousy, kdyz se to aplikuje na tupou strilecku. Verim ze CR3 bude plnohodnotne vyuzit casem i na nejake velkolepe RPG
    • yuri337
      Takové tech dema tu byly i před šesti, sedmi lety. Kvůli nevýkonným konzolím si, na graficky krásné hry, ještě budeme musel počkat. Je to paradox, že krabice určená na hraní, vlastně vývoj her totálně brzdí.
      • Miroo_CZ
        Jakmile se začnou dělat hry za 100 milionů dolarů tak všichni zkrachujou. Průměrná cena dnešní AAA hry je 10-20 milionů dolarů + náklady na marketing přičemž 1 milion prodaných kusů většina velkých firem pokládá za neúspěch. Kdyby najednou ze dne na den začali být hry 5x dražší kam by to ten průmysl asi dopracoval...
      • Neházel bych to všechno na konzole, i když část viny na tom budou mít. S krásnými techdemy je problém, že je v nich vždycky nějaká miniaturní pečlivě připravená scénka a veškerý výkon stroje jde na featuru, kterou to demo prezentuje. Celá hra má tisíckrát více contentu a musí řešit ještě tisíc dalších věcí. Navíc produkce kvalitního hidef obsahu pro ty moderní enginy je nelidsky drahá a náročná, už "jen" pro dnešní konzolovou úroveň jsou ty peníze a člověkohodiny úplně absurdní, proto se taky někteří vývojáři technologického skoku u dalších konzolí trochu děsí (a hráči jim rádi předhazujou, že jsou líní, protože posledních pár měsíců pracují jen 16 hodin denně a vytknou každou lowres texturu šutru, kterou ve hře najdou).
      • Kdyby nebylo trzeb z konzoli, tak by nikdo nemel na zadny takovy vyvoj prachy.
        • Trol.diskuzni
          Konzole jsou zkázou videoherního průmyslu!
          • Nejak mi unika pointa tveho prispevku.
        • Mechwarrior_bw
          čože to ? *1* Cryengine je dnes najpokrokovejší engine súčasnosti a jeho vývoj bol kompletne financovaný z výnosov PC-ONLY hier Far Cry, Crysis, Crysis Warhead bez pomoci tvojej oblubenej hernej škatulky. Navyše keby nobolo konzol hráči by hrali na PC platforme, takže aj výnosy z nej by boli podstatne vyššie, respektíve také aké su dnes z konzol, keďže konzolový hráč je predsa morálka sama o sebe a za hry by poctivo platili i na PC *5*
          • Nemam v ruce cisla takze:
            1) scenar 1 - vyvoj byl financovany z trzeb Crysis serie, jak pises: Pokud si prectes nadpisek, tak tu mluvime o CryEngine 3, ktery je dost pravdepodobne financovany z uspechu Crysis 2 a ta mela vetsinu svych trzeb na konzolich. Kdyby nebyl Crysis 2 na konzolich, tak by Crysis 2 byl pravdepodobne stejny relativni neuspech jako Crysis 1 (co se tyce trzeb). Tim ze to mohli prodat na konzolich umoznily vzniku dalsiho projektu.
            2) scenar 2 - vyvoj byl financovany z prodeje CryEngine, nebo jeho casti, jinym vyvojarum. Vetsina jinych vyvojaru vyvyji na konzole, a ty by za tak drahy engine nezaplatily, kdyby se jim to nevyplatilo. CryEngine 3 je zatim ztratovy projekt a ceka se, ze zisky prijdou az se to zase podari prodat dalsim studiim.

Rikej si co chces, ale herni busines velkych her tahnou trzby z konzoli a bez nich by byl vyvoj daleko pomalejsi.
            • yuri337
              Takové bláboly.
            • "Nemam v ruce cisla..."
              *15*

Proof or gtfo.

Inak tá posledná veta je taká blbosť, až mi je ťa ľúto.
            • Mechwarrior_bw
              najväčší pokrok zaznamenal Cryengine pri prechode z Far Cry na Crysis PC (Cryengine 1 -> 2), kde bol prakticky kompletne prekopaný od základov. Pri prechode na trojku (Crysis 2) boli zmeny viac menej kozmetického charakteru a to čo sa riešilo a kam išli prachy bola optimalizácia enginu na hardware konzol. Pred Crysis licencovali engine asi trom hrám, kde crytek trhol okolo 3 mil. dolárov, takže je evidentné, že vývoj prvého Crysis financoval z predaja hry Far Cry (PC). Cryengine 2 si licencovali iba 4 hry, takže znovu prechod na Cryengine 3 financovali predaje hry Crysis (PC) a Warhead (PC)...
  • sugyn
    Je hezky videt jak postave rostou vousy (bude taky funkce holeni?) ale je skoda kdyz se to aplikuje na nejakou idiotskou koridorovou strilecku.
  • hmm pořád něco novýho a jen proto aby nutily člověka kupovat novej HW já mám kompl dost novej a crysis 2 se mi sekalo i na střední. Jistě pořád je tu možnost že je nějaká chyba v komlu ale dvakrát jsem ho přinstaloval a už o tom začínam pochybovat. Prostě pořád lepší grafika pořád náročnější hry jen at lidi utrácej za HW
    • smejki
      konšpirácja mesiaca!!!
      • :aliens:
    • Co noveho? Ved uz skoro 5 rokov si zahras pomaly vsetky hry, na rovnako starom pocitaci a to na plne detaily (cest vynimkam typu Metro 2033, Crysis 2 DX 11). Polka veci bezi na nenarocnom UE3 s obdobne neoriginalnym vizualom. S novymi konzolami za rohom sa vyvojari konecne pripravuju na adekvatne implementovane DX 11 a nazyvaju to PC exkluzivitou (viz. Epic, ktory by si radsej ruku odkusol, kebyze sa da inak).
      • mno mám procák core i7 2.8GHz, grafiku HD5870, malej monitor, win7 64bitů 12gb ram, základní desku p7p55d-e, a stejně se mě kde co seká. Mimoto jsem některé komponenty měnil a nic. Jestli je todle podprůměrný PC tak pak nevím co máte doma vy ostatní.
        • Tak to ti nemože sekať, ja som mal Phenom 2 955 3,2GHz, HD 5850, 4Gb Ram DDR2 800 MHz a fičal som Crysis 2 na ultra DX11 + texturpack, aj BF3 na ultra, iba som mierne pretaktoval grafiku, niečo maš niekde zle, toto to železo musi krasne utiahnuť...
          • pro lugal: sry trochu jsem zkomolil tvojí přezdívku
            • Nj, kolísať to môže, ale také prepady o akých hovoríš normálne nie sú. Samozrejme troubleshooting nie je žiadna sranda ak sa do toho nevyznáš, a aj keď sa v počítačoch vyznáš, tak zaberie čas.

Rozhodne by som nechal bežať memtest aspoň pár hodín, rovnako aj nejaký záťažový test na gpu a cpu (+ monitorovať teplotu) a skúsil rôzne drivery (nejaké staršie, čo si pamätáš že fungovali). Ak máš možnosť, tak vyskúšaj grafiku u známeho, či ide v poriadku.

Najlepšie je asi obrátiť sa na nejaké fórum o pc, tam ti poradia najlepší postup ako postupne nájsť chybu. Ale najprv sa ubezpeč, že tvoje herné nastavenia sú adekvátne grafike, na ktorej hraješ (lebo si viem dobre predstaviť, že ak zapneš v crysis nejaké uber antialiasingy a postprocesingy, tak v náročnejších scénach dostanú tú 5870 do kolien).
          • pro luga: vtipné je že například hraju to zmíněné crysis 2 v některé pasáži to jede v poho na vyšší detaily na 60 a můžu i nahrávat vydeo frapsem a v jiné se to seká i na středních a to nic nenahrávám. PS: pochopitelně zbytečně běžící programy na pozadí nemám PCčko se nezahřívá a např. procák při hraní neukazuje zatížení vyšší než 50%
          • hmm grafiku jsem měnil, základní desku taky procák jsem přetaktoval dokonce i nové RAM sem kůpil a stejně to stojí za houby. Třikrát jsom si to nechal přeinstalovat pokaždý od někoho jinýho a nic. Asi si koupím PS4
            • pro luga: fakt dík za rady ale jak říkám téměř vše už jse měnil. A 40fps by nebylo až tak hrozný kdyby to pořád nekolísalo. Když máš furt 40fps je to v poho ale když máš 60 a pak ti to skočí na 40 je to dost na houby. Rozlišení mám 1280x1024 a musím říct že to co píšou na obalech her jako dostačující HW je výsměch to by to člověk hrál tak s 5fps. Ale nevím hrát crysis 2 na 40 fps i v singlu mi prostě příjde málo pocit z pohybu pak vůbec není čistej
            • Všetko záleží na konkrétnej hre a konkrétnom nastavení - ak presne nešpecifikuješ aké boli nastavenia vrátane vyhladzovaní alebo post processingov atď., môžeme len hádať, aké hodnoty fps budeš mať.

35-40 fps rozhodne nie je málo - samozrejme pre kompetitívny multiplayer je lepších 60 alebo dokonca 120 - ale na to môžeš s 2,5 ročnou zostavou zabudnúť (a s konzolou to ani nehovorím).

Pri monitore nezáleží na veľkosti, ale na rozlíšení. 19" to bude asi 1600x900 alebo 1650x1050 - pri takomto rozlíšení by ti to malo ísť ešte lepšie (aj ohľadom vram), práve preto jediná vec čo ma napadá je, že niečo nie je v poriadku.

Takže treba urobiť klasický troubleshooting a postupne vylučovať problémy (malware, poškodené drivery, poškodená inštalácia hry) - a ako som spomenul, kľudne to môže byť aj hardware - umierajúca grafika, throtlujúci procesor alebo zlé pamäte.
            • počkat počkat 30-40 fps to je trochu málo. Crysis 2 jsem hrál na nějakejch 50fps a žádnej zázrak to nebyl a občas to kleslo na 40 a to už byla při hraní otrava. Kámoš s podobným komlem a 21palcovým monitorem (já mám 19) jel plynule na 60pfs občas mu to skočlil na 55pfs. Mno přetaktovaný níc nemám a hry se teda nesekaj pořád jenom co chvíli klesen fps o 10-20 bodů pak to zas skočí na původní hodnotu.
            • Skôr by som to tipoval na nejakého oc noobika, ktorému sa gpu/cpu prehrieva a potom throttluje. Typický príznak throtlovania je rapídny pokles fps - sekanie.

No ale samozrejme, môže to byť aj malware - a to sa dá veľmi jednoducho otestovať. Najhoršia alternatíva je umierajúca grafika, nie až taký katastrofálny scenár je chybná pamäť.

Rozhodne tam nie je niečo v poriadku, lebo taká 5870ka, aj keď je to 2,5 roka stará karta, dá bf3 na full hd/ultra s avg 35-40fps (ak neurobí nejakú blbosť ako je zapnutie aa apod. *15*).
            • Core2Duo 6750 (2,66 GHz), 2Gb DDR2 RAM 800 Mhz, Geforce 285 GTX- Full details, bez dx11, malý monitor 1280x1024- fps>30
              Máš pravdepodobne zasvinený systém a na pozadí haldu zbytočných programov.
              Nespoliehaj sa na nikoho iného, softvér preinštaluj sám a uvidíš, že to bude chodiť jak má.
              PS4 bude výkonovo pri svojom vydaní ako podpriemerné herné PC. Viem o čom hovorím, mám PS3. No a hrať FPS na konzolách je snáď zlý žart, nie?
        • hh, tak neviem co mas za problem, ale ked pridu next gen hry postaci ti pretaktovat trosku cpu a vymenit grafiku
        • seká a sekat bude protože ty portovaný hry jsou nejvíce odfláklé optimalizačně na procesor.
    • Trol.diskuzni
      Kup si konzoli a vše rozjedeš na full i za pět let... Zázraky se dějí! *5*
      • Kup si konzoli a budes vzdy 5 let pozadu za Pc *5*
  • Pekne ale naco nam to bude dobre ked pre konzoly to bude vyuzite na 40% aj na PC ...
  • nadhera.... otazka zni proc s takovymhle fotorealsimem nejsou vyuzity moznosti AI a fantasie ? proc vznikaji stale stupidnejsi a stupidnejsi hry, z konzoli ? kdyby tohle meli v ruce autori her 90 let, tak uz tu mame matrix. konzole podelany.
    • Máš pravdu, je tady obrovský nepoměr mezi pokroky v grafice a... no vlastně vším ostatním, tohle říká i hodně herních vývojářů. Grafika je už určitým způsobem "vyřešená" (jasně, nějaký 100% fotorealismus je ještě hodně daleko a možná ani není rozumně dosažitelný) a v dnešní době mi už ty pokroky popravdě ani nepřijdou zas tak moc zajímavé, takových 5 let zpátky to ještě bylo o něčem jiném. AI je stále v plenkách a bohužel je možné, že to ještě bude desítky let trvat pokud se bavíme i o jiných interakcích, než o střílení a navigaci. Nejhorší je to asi s tou fantasii, resp. s tím, o čem ty hry skutečně jsou, tam jsme se (my jako "lidstvo") moc za posledních 20 let bohužel nepředvedli...
    • Mechwarrior_bw
      AI je dnes radšej nahradzovaná masívnym scriptovaním, je to ľahšie z hľadiska požadovaného efektu ... žial mladšia generácia to vníma ako špičkovú AI :) V oblasti viac-menej autonómnej AI pokrok síce nastal ale nijak zásadný a to je ešte väčšia škoda, pretože každý rozumný hráč musí dať prednosť kvalitnej AI pred "divadlom" alebo realistickou grafikou (a to hovorím ako niekdo komu na grafike záleží naozaj hodne).

Stupídnejšie hry sa rozmáhajú s konzumným štýlom života a rozširovaním masového, casual hrania... konzole sú až druhotný problém.
    • Trol.diskuzni
      Konzole jsou zlo!
  • Čim víc her bude vypadat takhle, tím méně si jich zahraju *13* . Už teď mám pokaždé radost když se v recenzi píše, že hra je sice super, ale má nic moc grafiku. Stejně mi ve hrách o grafiku nejde, chci se hlavně pobavit a to se při současném přístupu, kdy forma vítězí velice často nad obsahem stává problémem. Video vypadá skvěle, ale chtěl bych aby hlavně vznikaly dobré hry a ne jen technologická dema.
    • Trol.diskuzni
      Nejde ti o grafiku, ale chceš se pobavit nad herními mechanismy a příběhem? Pak zvol Skyrim, já se nad jeho nadčasovostí bavím denodenně! *5*
      • PreidaQ
        Docela často dokážeš být i originální, ale teď už opravdu dost začínáš spadat do hloupého bezduchého opakování se. *3*
        • Trol.diskuzni
          Já si u těch desítek také říkal, že opakovaný vtip není vtipem... *3*
          • Docela tvou existenci nechápu a připadá mi to škoda. Někdy máš skutečně inteligentní názory a nejsi součástí masy. Ano, Skyrim se ti nelíbil, víme to všichni. Ale proč to do psí p*dele říkáš v každém(!!) komentáři?! Myslíš si, že si ta nejdůležitější osobnost světa a že to někoho zajímá? Vyjádřit svůj názor může každý, ale co Ty si tím kompenzuješ?
            • Trol.diskuzni
              Rozhodně to neříkám proto, že by to někoho ze čtenářů mělo zajímat... Vůbec nemusí. *4*
    • doporucuju tetris
  • Díky za tento článek, díky za video. Jak to tak vypadá, Warhorse zvolili solidní základ. Takže přeju hodně štěstí a sil CryTeku i českému oři ^_^
  • tomu říkám nadhera !
  • Ty jo, pamatuju si, když začala renderovaná videa vypadat takhle, tak se mohli všichni p**rat. A najednou bum a je to tady real-time.
    • Real-Time Lighting má první Bioshock...
      • Nemá jen častečně některá světla či objekty ale převážná část je zapečená
    • si pamatuju, jak renderovana videa vypadala MNOHEM hure a umele... tohle je opravdu luxus a ackoliv bude jeste 10 let trvat, nez ty panaci ve hre budou (aspon) na pohled jako realita. Tesim se.
      • Mechwarrior_bw
        a ja si pamatuju ked žiadne renderovana videa neboli :) Inak ukážka je pekná, i keď neviem prečo to musia preháňať s hĺbkou ostrosti až všetko vyzerá ako nejaká miniatúra. Ksichtíky sú pekné... ale ešte chýba zopár krokov.

btw http://goo.gl/EO8U2
        • Tyhle mody moc nemusim. Chce to zapracovat na barvách materiálů obecně, ne se je snažit nechat vyblednout přesvícením. Je to jak z levný kamery, co se marně snaží poprat s náročnejma světelnejma podmínkama. Oko to stále vidí jinak. Promo video Cryteku mě teda zaujalo víc *3*
          • ono by to chtělo vůbec zvýšit celkovou barevnou hloubku ,ale jelikož pořád tu převládají monitory s 6bit tak je to k ničemu
        • Trol.diskuzni
          Takhle kdyby vypadal Skyrim (a Howard si zároveň odpustil ten bugfest), tak by si pak desítku skutečně zasloužil.
        • deridon
          jako ze začátku jsem fakt váhal jestli real či ne.. ono jak je to takové jakože přesvícené, tak to vypadá fakt jak natáčený real kamerou.. super video

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit