Přejít na výpis diskuzí
Nintendo si nárokuje příjem z uživatelských videí na YouTube, Let’s Play scéna se bouří
18.5.2013 | Miloš Bohoněk
271 příspěvků
-
Autorská práva na programové vybavení (v tomto případě hry) se trochu zvrtla. Bude zajímavé, až výrobci kladiva či jiného výrobku budou požadovat poplatky za přibíjení hřebíků na střeše, protože na tom někdo vydělal. Někdo může namítnou, že v případě her či jiných programů jde o nehmotnou věc, ale bohužel jde jen o produkt jako každý jiný. Jediná věc, jak se bránit je nekupovat výrobky této firmy nebo legislativní proces, který, ale bohužel v době globalizace ztrácí smysl.
-
... anebo raději ne.
-
Pokud tomu dobře rozumím, tak postižení budou pouze ti, co na LP videích vydělávají. Nikdo videa nemaže, ani nijak neomezuje. V tom nevidím problém.
-
-
Pokud někdo má hodně odběrů a shlédnutí, pravděpodobně dělá let´s playe kvalitně, a tudíž na nich nějakou tu kačku za strávený čas výrobou rád dostane a tím získá motivaci dělat věci dobře. Pokud samozřejmě NIntendo tyhle lidi odřízne, zůstanou ti, kteří to dělají hůř a třeba jimi dělaný let´s play odradí potencionální kupce. Nintendo každopádně tímto samozřejmě akorát ztratí. Wii U je propadák, tak asi shání dodatečné příjmy.
-
Ja fakt, že videa nikdo nemaže ale taky je fakt, že už asi žádná další nebudou a nebo jich bude podstatně méně. Kromě toho je zde tedy uplatňován dvojí metr. U videí která už existují a dělají nám reklamu nám porušení autorského práva nevadí ale u každého videa které by mohlo vzniknout nám porušení tohoto práva vadí. *15*
-
Člověk, který problematice nerozumí, v ní často ten problém nevidí. Ale nic si z toho nedělej.
-
-
Díky za přínosnou odpověď, nějaký argument by nebyl? *4*
-
-
Nemáč zač. Nebyl, je zbytečné to řešit tady v komentářích vzhledem k tomu jak složitý problém to je. Já jen snídal a šel okolo.
-
-
Tak se mi zda, ze ten kdo nerozumi a jen prazdne pinda jsi ty :-).
-
-
-
-
u nintenda to tak zatím je... sega je vyloženě mazala. takový trend se může rozjet a někomu rupne v palici a začne se třeba s letsplayery soudit..
-
-
jen přispěju svým příkladem, jako konzument her a zároveň divák let's play. některé hry jsou koupil právě díky youtube videjí (skyrim, darksiders, portal, spoustu indie her), některé nekoupím, protože buď ten člověk hrál stejně jak já a svým vlastním hraním bych to neudělal jinak (dishonored) nebo je ta hra prostě naprosto lineární, takže bych taky svým hraním viděl to samé, co jsem viděl na videu (alan wake). a teď co s tím? některým firmám neposkytl svoje peníze, protože kdybych na lets play nekoukal, tak bych si jí s největší pravděpodobností koupil. některé hry získaly mé peníze díky youtube "reklamě"...a teď do toho ještě napasovat toho lets playera, který se může vést na vlně oblíbenosti (minecraft, skyrim) nebo se naopak snaží pomáhat vývojářským studiím například prezentací videjí z greenlightu... každý má prostě na tom koláči svůj podíl a bylo by hloupé, aby si jej jedna strana uzmula na úkor druhých...
-
-
a ještě bych dodal, že chování nintenda mě trochu mrzí, protože se mi zdá, že herní komunita je v současné společnosti jedna z mála, kde ještě platí "můj zákazník, můj plán". herní vývojářská studia stále víceméně berou vážně připomínky hráčů a díky jejím reakcím kolikrát samu hru vylepšují (naposledy metro:ll a jeho problémy s fov), nebo ji dokonce nově distribuují (dark souls). připadá mi, že nintendo tuto rovnováhu, sic v relativně marginální komunitě letsplayerů, narušuje.
-
-
Já to vidím tak, že pro Nintendo je to zdroj levné reklamy pro jejich produkty. Pokud Nintendo o takovou reklamu nestojí tak se s tím nedá nic dělat. Zřejmě o ni přijde. No a pokud jde o autorská práva tak ty v dnešním světě definuje hlavně kupní síla toho kdo je vymáhá. Není tomu tak vždy ale čím dál tím častěji tomu tak je.
-
Vážně si nemyslím, že by tady šlo o prachy? Za tu reklamu se platí přibližně v rozmezí 1200 až 1700 (možná jen 1400, teď si nejsem jistý) USD za MILION zhlédnutí. Takže aby na tom Nintendo trhlo milion USD ročně, ta videa by musela mít za rok 588 (1700 USD) až 833 milionů (1200 USD) zhlédnutí. I potom ale milion bude, tolik co utratí za týden za kancelářské sponky nehledě na to, že takový kolos bude mít s celou tou věcí nemalé vydání, takže možná i prodělá.
-
-
*15* Jak by řekla kdejaká titulovaná ekonomická rychlokvaška .... "Co je doma to se počítá !" A to není rada za milion *3*
-
-
:D:D pekne povedané, možno sa trend titulovaných rychlokvašek dostal aj do Japonska:D čo mi vieme:D
-
-
-
Mě by docela zajímala právní stránka, nevěřím že by tím porušovali autorské práva. Přece je rozdíl pustit na youtube hudbu nebo film anebo hru. A proč by na tom nemohli vydělávat? *8*
To je stejný jak kdyby někdo natočil video jak někdo hraje stolní hru (třeba Monopoly) a ten kdo má práva na Monopoly by za to chtěl peníze? To mi přijde jako blbost.
Navíc letsplayeri dělají hře vlastně reklamu akolikrát jsem si koupil hru právě díky (amaterským) letsplayerum v dnešní době kdy nejsou dema a recenze mnohdy nestojí za nic. -
-
Je to dost komplikovaný. Na jednu stranu tím, že hrají a komentují v rámci pravidel a možností hry, vytvářejí vlastní obsah, na který mají autorská práva oni, na druhou stranu je ve hře hudba, cutscény, CGI videa, který vytvořilo herní studio a YT partneři na něm vydělávají.
Celý problém je v tom, že právní úprava s LP vůbec nepočítá a je beznadějně zastaralá (po celým světě, včetně USA). LP je úplně jiná forma tvorby obsahu, než uploadnutí filmu a legislativa na to ještě nestihla zareagovat.
Jinak jejich pozitivní přínos je jasně vidět na prodejích na Steamu, konzolích apod. Nintendo sice získá v krátkodobém horizontu nějaké přijmy z YT reklam (což je před bankrotem stejně nezachrání), ale ztratí goodwill u fanoušků a ohromný množství prodejů a marketingu zdarma, protože YT partneři prostě přestanou videa o jejich hrách tvořit. Většina vydavatelů YT pochopila, Nintendo ne (viz ten seznam z Redditu). -
-
Analogicky by to šlo přirovnat třeba k překladům knih (nebo právům výkonného umělce, jak jsem psal v článku). Když tvoříš českou verzi knihy za účelem výdělku, taky tím vzniká nové autorské dílo, ale na samém začátku chtě nechtě musí být svolení nositele autorských práv k originálnímu znění. A toto svolení let's playeři od Nintenda nemají.
Šachové nebo Monopoly srovnání taky pořádně neobstojí, protože to jsou dostatečně stará díla, se kterými si dnes už vlastně můžeš dělat co chceš (ad knihy - kdokoli teď může vydávat a prodávat třeba Tři mušketýry). Práva může mít třeba tvůrce originální videoherní adaptace, ale ta by se vztahovala pouze na jeho konkrétní verzi, ne na samotný koncept šach. Takže když si doma vyrobíš figurky, nakreslíš hrací pole a pak svoje hry budeš točit a uploadovat na YouTube, těžko tě někdo nařkne z porušování autorských práv.
Každopádně souhlas s tím, že současná legislativa má problém na tohle reagovat...
-
-
-
http://www.reddit.com/r/Games/comments/1egayn/lets_build_a_list_of_game_studios_that_allow/
Naprostá většina herních vydavatelů je naprosto v pohodě, většinou stačí jen napsat email nebo dát link na hru a s tvorbou videií není problém.
Nintendo a pár exotů si podřezává větev a akorát naštvou i ten zbytek lidí, co čekají na dobrou hru na WiiU *4*. -
Nepaci sa mi to ale ma to jednoduche riesenie a to je:
- Jeden krat upozornit majitela kanalu, ze video o hre moze urobit len jedno a to len v dlzke 10 minut.
- Ked to 2x bude ignorovat nech mu youtube zatrhne prachy za odberatelov.
Niesom fanusik Nintenda ale chapem o co im ide. No na druhej strane hraci im robia reklamu. Je to celkom dilema na koho stranu sa priklanat viac. No stale sa da najst riesenie a Nintendo nechape situaciu ktora sa da vyriesit aj inak. -
Tyjo kdyby radši nechali komunitu ať se baví těmi videi a starali se o to, jak udělat lepší hry (nebo konzole v případě Wii U).