Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • MickeyMutant
    Podle některých lidí, kteří to měli možnost dlouhou dobu testovat problém nezpůsobuje jen nesrovnalost vjemů zrak vs. vnitřní ucho. Přečti si článek tohohle člověka, který to zkoušel několik dní a popisuje zádrhele, které ho potkaly při hraní:
    http://kotaku.com/i-played-the-oculus-rift-for-five-hours-straight-987568701
  • 1. zatial je to polstrovane makkou penovou hmotou. Je to len developer verzia, ale v normalnych podmienkach som sa v tom nepotil.
    2. je to velmi lahke, aj ked sa to nezda. Oproti predchadzajucim verziam neporovnatelne.
    3. s ocami problem nebol, ale na mozog to zataz bola. Neviem si to predstavit mat na ociach hodinu a hrat nieco rychle...
    A ak ide o hry, tam asi ludia budu sklamani, pretoze co sa tyka moznosti uplatnenia, nie su az take velke. Skor nieco "simulatorove".
  • walltar
    S tím napojením do mozku ... já bych k OR chtěl ještě zařízení, které ovlyvňuje vnitřní ucho a tak simuluje i ty síly, které u OR chybí ... sou to jenom dvě elektrody, které se přilepí za uši. Luckey to má, ale nechce to vyrábět.... prů už je to nebezpečné. *1*
  • po chvili vam stejne bude blbě a oči budou bolet to si moc hrani neuzijete, virtualni realita bude uspesna az se napoji primo do mozku
  • TO by podle mě bylo dost možný, kdybys to rozbil tak jednoduše zaplatíš celý OR a je to vyřešený :)
  • walltar
    Ninjááá
  • GlaDOS
    (sakryš, walltar byl rychlejší *4*) Pohyb v prostoru neřeší Oculus, ale vývojáři určitých her. Máš spoustu dem, kde žádný limit otáčení hlavy není. Postavu pak otočíš myší nebo gamepadem. Pak jsou tu zase jiné hry, kde máš určitý limit, který po překročení otočí celou postavu.

Skrčení a pohyb hlavy v prostoru zatím vývojářská verze nemá. Klasická verze pro zákazníky by to už měla mít.

OR ti detekuje otočení hlavy doprava, doleva, nahoru, dolů a úklon hlavy k ramenům.

Náročnost na HW záleží hru od hry. Myslím, že pro dema v Unreal 3 enginu používal Oculus tým GTX 680. Pro plynulé hraní potřebuješ něco mezi 40-60 fps. Pokud ti to grafika nedá teď, tak i OR pojede hodně špatně.

Ovládání zaměřovače znovu záleží čistě na hře. Můžeš mít "přilepenou" zbraň k hlavě, nebo i nezávisle na pohledu, jako například v Armě.
  • walltar
    Otočení je normálně akcelerometrem ... jak se otočí tvoje hlava tak se otočí pohled ve hře 1:1 (můžeš otočit i trupem aby ses podíval za sebe)

Prostorový tracking tam zatím není, ale pracuje se na něm. Zatím to má jen rotaci.

Akcelerometry zjistí polohu riftu a dle toho se nakloní hlava, simuluje to krk, takže se jen neotáčíš ale i pohybuješ. (ale hw info je jen rotace ... ta simulace krku jde přes SW)

Není to o tolik náročnější než monitor co sem slyšel ... pořád se rendruje jenom 720p (trochu víc kvůli korekci, plus některé výpočty to samozřemě sělá 2x)

Zaměřovač můžeš ovládat buď hlavou nebo myší/gamepadem, doporučuju tohle video http://www.youtube.com/watch?v=P50fvL_EWYY
  • walltar
    Čekej tak nejdřív za rok ... i když už sem zaslechl i spekulace, že tento rok na vánoce, ale imho to je mimo. To by museli mít hotovou consumer verzi a rozjíždět linku.
  • GlaDOS
    Obyčejný 2D panel je placka, vzdálená metr a půl od hráče. Obrovský mrakodrap na něm není velký než několik desítek centimetrů. Normální panel nezakrývá celé periferní vidění ani z něj nemáš žádný 3D vjem. Obraz též nekopíruje přesně pohyb tvé hlavy. VR je úplně něco neporvnatelného a kompletně ošálí tvůj mozek.
  • Keyz
    Jak to tedy přesně řeší pohyb v prostoru?
    -Když se o otočím hlavu, tak se otočí hlava postavy ve hře. Tam je určitě limit jak moc se mohu otočit. Kdyby byl dán fyzickou stavbou těla, tak by to bylo ok. Kde to již fyzicky nejde nešlo by to i ve hře.
    - Když se skrčím, tak se asi nepohne kameru dolů. To může být problém, nebude to dost autentické a zase to bude zábava na půl jako je v 3D v kině.
    - Jak to řeší náklony hlavy směrem doleva a dolů a nebo pouze dolů a nahoru?
    - Jak to je náročné na HW aby to zobrazila hru v kvalitě která je normálně? To bude asi pěkná "pálka"

- Jak ovládám zaměřovač ve hře? Hlavou? Očima? Myší?
    Logicky bych měl hlavou ovládat kameru hlavy a myší zaměřovač. To je nejvíce přirozené a taky by to hraní posunulo. To jsem chtěl u vždy u Army. Kde šlo ovládat hlavu a zbraň zvlášť

Pozn. Článek tohle vůbec neřeší. Když to neznám, tak by ten kdo zkusil mohl napsat jak to funguje a jaké jsou limity. Takto nevím z článku skoro nic. Možná Jeee. To je super. *7*
  • takze jedna mala otazecka: KDYYYYYYYYYYYYYYYYYY??????????????? TOHLE JE PERIFERIE NA KTEROU CEKAM ROKY!!!!
  • Ristoro
    To jsem nevěděl. Každopádně neměním svůj názor. Nenadchlo mě to.
  • MickeyMutant
    GlaDOS: Ty tvrdíš tohle: "Vlastně bude (Oculus) očím méně škodlivý, než normální monitor..."

To je to, co dnes nemůžeš vědět a s čím se zatím nedá souhlasit. A kdyby nevolnosti působil jen rozpor ve vnímání podnětů zrakem a vnitřním uchem, musely by se objevovat už při hraní na obyčejném 2D panelu.
  • Abiczko
    Já riftu fandím! Pokud se bude prodávat po milionech tak doufám že nastane hw boom a firmy se nebudou bát zkoušet nový věci. Mimo to jsem si vždycky přál holografickou místnost ze Star treku a tohle je tomu zatím nejblíže *1*
  • Keyz
    Klimatizaci bych bral :)

Na domácí hraní mně to dost vadí. Sice doma nehraji v saku ale tohle to je děs. To bych se obával aby mně nikdo nečekaně neviděl. By mohl dostat zdravotní problém.
  • GlaDOS
    1. To máš pravdu, obličej se pod tím trochu potit bude. Snad to vyřeší sofistikovanější odvětrávací otvory. I tak ale není moc velký problém si po půl hodince OR sundat a utřít se do ručníku.

2. OR váží myslím 379 g. Oproti jiným VR helmám je lehký. Chodit po ulici s tím nebudu, tak co je mi do toho, jak to vypadá (navíc vzhled consumer verze ještě oznámen nebyl)?

3. Jak už jsem napsal, oči ostří do dálky, což je unavuje mnohem méně, než čumění na monitor z jednoho a půl metru. Nevolnost způsobená rozporem zraku a vnitřního ucha je faktem, ale měla by odeznít. Nicméně pro lidi s citlivějším žaludkem OR asi nebude. Podle mnoha názorů jde i s nedokonalou vývojářskou verzí hrát hodiny, takže se velké zátěže nebojím. Nejlepší by bylo něco na způsob půjčovny, kde si Oculus můžeš na týden zkusit a pak se o koupi rozhodnout.
  • walltar
    Možná to bude tím, že tohle je periferní zařízení, které se připojuje k PC ...
  • Ristoro
    Za ty roky mě nezaujala ani jedna "high-tech" věc. Pořád mi příjde nejuniverzálnější PC.
  • GlaDOS
    Já jen tvrdím, že mít oči zaostřené do dálky je daleko méně únavné, než je mít zaostřené na jeden metr. Říct tohle na základě teorie není riskantní. Samozřejmě si můžeš kazit zrak tím, že nepoužiješ správné korekční čočky, nebo špatně nastaveným IPD. Ale pokud máš vše správně nakalibrováno, pak je Oculus pro zrak bezpečný. Ty tu mluvíš o nevolnostech, ale jak jsem napsal, to už je záležitost rozporu vnitřního ucha a zraku, ne přímo očí.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit