Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Problém je v tom že ten konec...prostě není nic moc.Když jsem to dohral nebyl jsem znechucenej nebo naštvanej pravda zklamanej (a ne tím že tam není hepáč) ale vyšlo ze mě takove to EH ??!! Jako když dostanete super předkrm (ME1) pak velmi dobrou polévku (ME2) a vynikající hlavní chod (ME3) a pak mi vrchni přinesl dortík (konec) vypdal pěkně a moc jsem se na něj těšil ale když jsem do něj kousnul po te super žranici byl průměrnej :/ a Bio byly a myslím si že stale jsou super kuchaří jedni z best RPG kuchyně ale co tak i mistrovi se někdy něco nepovede.Jestli to chtěj upravit hele do firmy nevidíme to jak jsou spokojení na venek nemusí byt to samé co uvnitř :) takže to nemusí bejt jen přaní fanoušků (jo jo tohle jsou jen a jen moje spekulace)
    Co mě v ME3 vyloženě na ..........byla ta fotka Tali *16*
    • Na konci se pravděpodobně podepsal hlavně uniklý scénář,který způsobil předělávání konce na poslední chvíli.
      • Měli ho nechat ja bych si nic nespiloval bych byl sam proti sobě ....... a nebyl jsem zdaleka jedinej prostě přečteš si to zkazíš si to ...tvůj boj aneb jak nějakej blbec zas něco zkazil.
        • Ja souhlasím,taky jsem ten scénář nečetl.Tvůrci ale asi chtěli prostě překvapit i ty,kteří si to přečetli.
          • vlastik.plaminek
            Nevím, proč dělat takové ústupky idiotům, kteří si to naspoilujou. Nové konce mi sice nevadí, ale zároveň nevidím důvod, proč ustupovat. Nebo tobě snad kupovali rodiče nové dárky, když se ti povedlo najít ty, co už měli?
            • Ja taky nepsal,že s tím souhlasím.Jen jsem napsal,jeden z možných důvodů,proč konec nakonec měnili. *3*
              Také mi to příjde zbytečné.Když je někdo natolik blbý,že si to přečte,tak je to jeho chyba.
            • Já je nehledal *2* Mám rád překvapení
          • povedlo se tohle nikdo nečekal *7*
  • Tak a která petice bude následovat děti? Co takhle proti Starcraft 2, v němž nám Blizzardi slibovali nelineární kampaň, která se nekonala, takže i když nakonec udělali výbornou hru, evidentně použili klamavou reklamu, kterou bych neváhal označit dokonce za FALEŠNOU! Třeba když se budeme hodně vztekat, Lynch se sebere a vysvětlí nám konec Twin Peaks. A co si to vůbec Kavka dovolil, nechat nechat Nezvěstnému otevřený konec, kde to jsme? *7*
    • Veskoslav
      Tak jsou mise, které ti změní linearitu hry;)Tudíž klamavá reklama nebyla.
    • už zase? proti Starcraftu 2 bylo hodně stížností, sice žádná oficiální petice ale rozhodně se to řešilo.
      A fakt bych byl rád kdyby lidi nesrovnávali naprost odlišný věci. Je celkem rozdíl když děláš poezii, když děláš seriál kterej je založenej na záhadách a kterej by ztratil veškerý kouzlo kdyby se všechno vysvětlilo.
      U ME bylo vždycky všechno do detailů vysvětlený, stovky stránek kodexu, rozvětvený konverzace. A pak se to najednou všechno v posledních 10 min zahodí a zanechá se víc otázek než odpovědí.
      • Copak musi být každý konec rozveden do nejmenšího detailu?
        Například ja nemám zrovna v oblibě polopatistické vysvětlovaní point a konců.
        • smejki
          když mám detektivku plnou plochých postav sloužících jako zdroje kusých informací a středobodem je struktura případu, pak je nemístné na konci povídat, jak se měli svědci #1 až #187 a kompletně vynechat právě onen případ, tedy "jak to bylo".

naopak mám-li příběh, který sleduje detailně prokreslené charaktery a jejich vztahy na pozadí banálně jednoduché zápletky, která hraje druhé housle, pak je nemístné:
          1) v posledních třech větách otočit kurz celé zápletky
          2) nezmínit ani popel o postavách

Ovšem obecně je zcela nemístné popřít pravidla dle nichž se svět a příběh v něm řídí. Skutečně na konci Colomba by neměl přistát mimozemšťan, který sešle fireball na nebohého inspektora, který jej však vykryje sférou ochrany proti ohni, načež vyrazí vpřed a za křiku "Sparta!!!" vystřílí z Glocku do mimozemšťana sedm tříštivých stříbrných kulek obsahujících česnekový extrakt. Sice vyhrál a dopadlo to dobře, ale nikdo nic nechápe.
          • Cahir
            Proč je 1) a 2) nemístné? A teď se bavím čistě na obecné úrovni. Spousta skvělých děl napříč žánry takhle končí...
            • Cahir
              smejki: Co to znamená v případě postavy konec? Opravdu nutně musí platit, že konec postavy = jak postava skončila, kde dožila, s kým apod.? Dejme tomu, že jako spisovatel chci představit nějakou postavu, mým záměrem je konfrontovat postavu s určitou situací a sledovat, jak se s ní dotyčný/á popere. Můžu volit různé postupy: Vytvořit komplexní charakter, který pak vrhám do různých situací, načrtnout charakter a představit ho právě až pomocí oněch situací atd. Důležité je, že chci onen charakter představit, chci vyprávět určitý úsek jejího života. To pro mě může být "konec" postavy. Představil jsem ji, ukázal, odvyprávěl její roli v příběhu/ příběh. A jestli jako např. spisovatel za něco stojím, třeba jsem i čtenáře někam posunul. Z hlediska tvůrce je pro mě tohle pomyslný konec postavy, nepotřebuji jí "ukončit" - ukázal jsem část jejího života/ odvyprávěl důležitý úsek jejího života/ představil jsem nějaký archetyp/ konfrontoval jsem mezi sebou různé archetypy apod. Nikdo mi v 21. století nemá právo tvrdit, přihlédne-li k dějinám literatury, že jsem udělal špatně, že jsem ji v závěru nezmínil, že jsem porušil nějaká objektivní pravidla a já nevím co ještě. Např takový Garrus byl podle mého "ukončen" už ve dvojce. On měl perfektní loyal mission, která perfektně seděla na jeho charakter a paragonské zakončení tomu dodalo hloubku. V tu chvíli mohl pro mě za mě Garrus natáhnout brka/mysteriózně zmizet a už se nikdy neobjevit (uronil bych slzičku, ale poplácal bych kluky z BW za dobře odvedenou práci).

Ukázat postavu, představit ji, odvyprávět nějaký úsek z jejího života - to je pro mě dostatečný konec. Literatura možná nejsou počítačové hry, ale kdo má právo mi za nějakých 20 let existence PC her vnucovat nějaká pravidla? Upřímně, směju se těm "intelektuálům", kteří chrlí svoje moudré recenze na ME3, v nichž lektorsky poučují, jaké má žánr pravidla, že musí následovat to a to a nesmí chybět to a to. to jsou prostě kraviny. Příběh ve hrách musí fungovat, což závisí na obrovské spoustě proměnných a ne na nějaké "kostře definující správné tvoření počítačových příběhů".

A když už jsme u toho závěru, kdo tvrdí, že závěr musí být vrcholem hry? Dokážu si představit, že by tomu tak nebylo.
            • smejki
              neboť... vše okolo?
        • Dobře, v tom případě ti asi sedí autoři typu Kafka, Lynch, Tarkovskij.
          Ale tahle hra nebyla nikdy taková, vždyť jen v ME1 můžeš na Ilosu s protheanskou VI mluvit desitky minut a dozvedet se spoustu veci.
          Já si myslím že do týhle hry ten konec nesedí, i kdyby sám o sobě nebyl špatnej. Pokud zakončuješ trilogii už budeš mít spoustu fanoušků kterým se líbí to jak to vypraveni do ted fungovalo. A pokud to najednou zmenis tak musis pocitat s tim co se deje ted.
          • Tady ani tak nejde o samotný konec, jako spíš o to, jaké bude mít tahle kauza důsledky. Mám obavu, že odteď budou mít producenti velkých studií panickou hrůzu z nejasných či otevřených vyvrcholení a konců bez klasického happyendu, protože se budou odvolávat na precedens s peticí proti konci ME3. A nemusím asi zdůrazňovat, že EA už teď nejsou zrovna přeborníci v odvážných konceptech a neotřelých postupech. Takže to v dlouhodobých důsledcích bude znamenat další sestup do průměrnosti herních principů.
            • Mno osobně si myslím,že tenhle trend se bude zhoršovat a nějaký ME3 na tom stejně zas tak moc nezmění.
              Vývoj áčkové hry je čím dal dražsí a nikomu se nechce riskovat.A s příchodem nové generace konzolí se to ještě zhorší.
          • Ale tak v průběhu hry to bylo nutné z důvodu pochopení dalších věcí,které nasledovaly,stejně tak jako k pochopení proti čemu hráč vlastně stojí.
            Ale zavěr přece nemusí byt naprosto doslovny ne?
            Osobně si myslím,že v zavěru bylo poměrně dostatečně vysvětleno,co která volba obnáší.
            To,že závěr nechal otevřené osudy tvych parťáků a zbytku galactické flotily na orbitě Země bych nepovažoval za nedostatek.
            • Já bych rád věděl ja to dopadlo s flotilou, pokud si stojí za výbuchem všech mass relay podle mě plothole, tak to znamená že vymře velká část zmiňované flotily a to nemluvim o zničení půlky galaxie, myslim že tohle stojí za zmínku v závěru víc než cokoli jiného.
            • Tak určitě by to šlo a osobně si myslím,že nebýt uniklého scénáře a předělávání konce na poslední chvíli,tak by konec byl více doslovný.
              Mě spíše jde o to,že ja bych určitou otevřenost konce nebral jako zapor.
              Hlavní dopady závěrečné volby byly imho vysvětleny dostatečně.Osud flotily u Země a tvých parťáků je přeci jen tak torchu vedlejší.
              Ale chápu,že pro někoho to je málo.
            • proč je problém tam přidat Investigate option ve který by se aspon neco vysvetlilo? Lidi jako ty by to přeskočili a lidi jako já by si to rádi přečetli. Je to pořád hra a dává možnosti jak se s takovejhlema situacema vypořádat.
    • Zayl
      Ta petice je stupidní. To nic nemění na tom že konec ME 3 je blunder of the decade.
      • Stupidni? Takze kdyz ti nekdo vyjmenuje, co vse bude v produktu, co si kupujes a pak je tam pravy opak, tak je to v poradku?
        • smejki
          proč furt vkládáte implikaci mezi "slibovali, nesplnili" a "musí změnit už vydané"?
          já to spíš vidím takto:
          líbili, nesplnili -> řeknu jim to/chci vrátit peníze
          slíbí a nesplní příště -> jsou nedůvěryhodní -> jsou nehodní mých peněz
          • pohoda: Je to naprosto nepodstatný, co furt rěšíš? Bioware něco epicky nedodržel, fanouškům to vadí a tak to řeší. To, že jiný hry mohli něco nedodržet je irelevantní.
          • Nechápu o co vám, "forumním intelektuálům" jde? Víš kolik lidi naházeli do té série už peněz tři díly + DLC a doplňky, při koupi kterých bylo všem tvrzeno, že vaše rozhodnutí ovlivní konec, to se naprosto nestalo a proto jsou lidi zklamaní a chtějí nápravu, skutečně vidíš smysl ve svých argumentech nebo jen za každou cenu musíš nesouhlasit s většinou?
            • Pořád si mi nevysvětlil,v čem že je ten rozdíl mezi třídílnou seríí ME a jakoukoli jinou zavedenou Ačkovou serii,která má i třeba více dílů a více fanoušku.
            • pohoda: Ježiš a co se tím snažíš říct? To jenom svědčí o tom, že bioware je zkrátka daleko oblíbenější studium a mass effect oblíbenější série. A jde i to, že je to třetí díl, celý mass effect měl být o rozhodnutích a důsledcích s největším na konci série. Ale už se o tom nehodlám bavit, asi to nemá smysl.
            • Ano, pokud děláš produkt pro většinu a spoléháš na to, že ta většina ti zajistí obživu koupí, kdyby to byl Mass Effect 1, který by skazili. Většina lidí by na to kašlala s tím, že to tak prostě je. Hardcore fanoušci by byli zklamání víc, samozřejmě. Jenže tohle je třetí díl o pět let a spoustu peněz pozdějí kdy bioware naprosto nesplnil to co celou tu dobu sliboval. Přestaň z toho dělat něco jiného, než to je.
            • Pointa je v tom,že z jakého důvodu to jiným hrám prochazí a zrovna ME3 na to takhle narazilo?
              A netvrď mi,že důvodem je fakt,že se jedná už o 3. díl a tak byly očekávání veliká.
              Existuje spousty velkých a zavedených herních značek a spousty z nich nesplnily očekávání svých fanoušků.
              Přesto žádná z nich nemusela čelit tomu,čemu čelí ME3.
            • smejki
              vidím nebezpečí. V tom, že si autor nechá diktovat a v tom, že si lidi opět řeknou, že Bioware jsou supr kluci.
        • A ME3 je jediná hra,u které nam autoři slibovali hory doly a skutek utek,že?
          • Ne, ale ME3 je jedina, kde udelali PRESNY opak toho, co slibovali. Coz je imho horsi, nez kdyby se na to proste vykaslali.
          • Bioware má svoji pověst, ta pověst se nyní pošpinila. Spousta lidí se poté vyjádřila, že už si nebudou kupovat další Bioware hru předobjednávkou či vůbec pokud nesplní co po těch pět let slibovali. Proto na to bioware reaguje, to co píšeš nemá pointu, jen jako kdybys za každou cenu musel něco říct proti.
            • Skoda, ze tu nemame retezce, jako Amazon. Ten bere zpet uz rozbalene kopie prave na zaklade toho, ze ME3 neni to, co bylo slibovano.
            • Gonzi
              @pohoda:
              kdybych tu hru mohl vrátit na základě klamavé reakce (bez problémů a oplétaček) tak bych neřešil petici. Jako nic proti, ale kdybych si koupil klávesnici se 102mi tlačítky a byl by to jen numpad, tak bych jej taky vrátil a problém bych neměl. Z mého pohledu je to špatný produkt a když jej nemohu vrátit, tak žádám nápravu a nevím co je na tom tak špatného.
            • To,že si na základě nespokojenosti od tvůrcu již žádnou hru nekopíš je naprosto normální reakce.
              A tak by měli reagovat všichni,pokud nebyli spokojeni a ne sepisovat nějaké petice.
              Nelíbí se ti to,prosím,nekupuj.
          • Nikdo neřiká že je.
  • Zayl
    No to jsem opravdu zvědavý. Doufám že se hlavně podělí o to jak půlka Victory fleet pochcípá hlady.
    • Nepochcípaj,ti nejsilnější požerou ty slabší přeci. *3*
      • a chcípnou až pak
  • nic novyho, osekat a znovu prodat. I ta petice byla zbytecna
    • "osekat a znovu prodat" ? ses si jistej,ze sis ten clanek precetl celej? *1*
  • Jako konec je nic moc to jo, ale že autoři se necháli ukočírovat takovouhle blbou peticí to mě překvapilo a klesli u mě teda
    • http://blog.bioware.com/2012/04/05/mass-effect-3-extended-cut/

Nic nezměněj, ničim se ukočírovat nedali. Fakt nechápu co je špatnýho na tom přidat na konec pár scen? Kvůli tomu u tebe někdo klesne?
      Brr tenhle kompromis dost možná nebyl dobrej nápad... Většina lidí z RetakeME to považuje za výsměch a pro ostatní Bioware kleslo protože se podvolilo "křičícím harantům co neunesou smrt Sheparda"... Nikdo nevyhrál.
      • Tohle ani není kompromis tohle je jen snaha o to aby se vlk (komunita) nažral, a koza (závěr) zůstala celá. No pokud tam rozumně vysvětlej tu hromadu nelogických věcí, co tam nasekali, tak proč ne. Ikdyž taky bych radši, aby ten konec mnohem víc naplňoval jejich sliby a měnil se v závislosti na tom, jak člověk hrál celou trilogii.
      • Ne, neunesou to, ze se z Sheparda stal vrah bilionu bytosti, ktere zahynuli pry vybuchu mass relays. A i kdyby nakrasne nechcipli pri vybuchu, tak chcipnou hlady. Skvelou budoucnost to ten Shepard zajistil, co? Ze ja blbec nenechal v jednicce Ashley at si usmazi mozek na Eden Prime, usetril bych cas a prachy,
        • vlastik.plaminek
          Právě to, že se z něj stal vrah a všechno totálně posral se mi na tom líbí nejvíc. Žádný idiot, co se na konci za pobrukování hymny zabalí do americké vlajky a odjede kalit na Bora Bora, ale někdo, kdo si to prostě špatně vyložil a tím to celé podělal.
          • To se ti líbí? :-D Odehraješ stovky hodin za hrdinu který vyřeší všechno a nakonec všechno podělá?
            Jen málo lidí chtělo konec ala SW, to že se Shepard obětuje tam podle me celkem patří. Ale zničení všech Mass Realys a v zásadě uvrhnutí galaxie do o stovky let zpátky, zahubení spousty ras a lidí na kterých ti do té doby záleželo, neukázaní žádných emocí u členů posádky v poslední scéně? To je jako co? Právě jsem se obětoval pro veškerý organický život a nikdo na to ani nezareaguje?
            • Masa-san
              @ vlastik.plaminek ukazuje to maximálně to, že se jim to opravdu nepovedlo. At už by byl konec jakýkoliv, měl by nabrat pozitivní ohlasy. Měl by se dát vyložit například takto: sakra to bych nečekal , ale dává to smysl, nebo .. jjj celá ty léta za paragona se vyplatila jsem spokojen, či snad Já neměl mačkat to červený tlačítko !! příště to musím udělat jinak, ale i tak super, nebo to je hrozně smutný sakra... ale krásný.. aj.
              Ne nadarmo bývá klimax ke konci, aby si lidé pamatovali to super velké vyvrcholení, chtěli to prožívat znovu a znovu.. No tady to bylo naopak, klimaxů bylo více v průběhu trilogie, ale ten finální, co to měl zastřešit se nepovedl, nepřesvědčil a zklamal většinu. *2*
            • vlastik.plaminek
              Jo, líbí. Zaprvé to ukazuje, že autoři mají koule a udělají to tak, jak se to líbí jim a ne jak očekává většina stád... ehm, publika. Zadruhé je happyend naprosto trapný a ve většině případů i nelogický, protože pro navození pocitu bezmoci má záporák k dispozici takovou technologii, že by klaďase zadupal až do jádra planety bez nějakého většího snažení a s tím, že je dotyčný klaďas vyvolený by si leda vytřel řiť. Zatřetí ten hlavní El Bastardo bývá kolikrát zajímavější a sypatičtější, než hlavní hrdina.
          • A divíš se?Většina lidi je odkojena na holywoodských happy endech s americkou vlajkou vlající v pozadí. *2*
  • luxus
  • Otázka pro ty co si myslí, že konec je dobře vysvětlenej. Opravdu si myslíte, že když teď sklidí vyspělé civilizace, a nechaj Yargy (nebo jak se ten druh shadow brokera jmenoval), protože ti ještě nejsou dost vyspělí, že jim bude trvat PADESÁT TISÍC let, než se naučej lítat do vesmíru, objeví citadelu a vyvinou AI, která by je začala kosit? Nezlobte se na mě, ale Reapři nemaj způsob (nebo o něm nevím), jak najít civilizace před vyvinutím rádia, a od rádia k AI to opravdu je opravdu méně, než 45 000 let, kdy si pět tisíc nechávám jako rezervu (pro připomenutí na Zemi se první civilizace jako Egypt a Čína objevili cca před pěti tisíci lety). Už jen z toho Lze usoudit, že konec rozhodně není to co autoři zamýšleli, než do toho někdo (např. vedení EA) začal kecat.
    • No jasny,nam to prece taky netrvalo tak dlouho......vlastne,nam se to jeste nepodarilo.Mno nic,tak treba priste .*1*
      • taky kdyby reapeři odešli ne před cca 48 800 lety, ale před cca 10 000, tak do konce cyklu zbývá 40 000 a to je víc, než dost na vynalezení a sestrojení AI, a vleklou válku proti ní.
  • Takze vlastne konce budou furt stejne zadna zmena jen nam reknou co se dal delo s planetou a flotilama a kde je Normandy no skvely.Takze + 15 minutove video na konci s vysvetlivkama no nedivim se ze to bude free ale reknete kdo cekal alternantivni konec?Vypada to ze za tim ktery tam je (vsechny tri) si proste stoji.
    • A cekal jsi snad neco jineho? *1*
  • Ubohost, ubohá. Vážně si EABiowhore mzslí, že tohle zabrání bazarovému prodeji?!? Právě kvůli döm*danýmu konci jsem hru okamžitě prodal!
  • Heh, takze jinymi slovy Nasi fanousci jsou totalni idioti a nepochopili nas megasuperduperpromysleny konec, tudiz jim to musime vysvetlit. Bravo Bioware, tim tomu nasadite korunu.
    • A co by sis teda predstavoval?Na jednu stranu vsichni breci,ze chcou po tvurcich,aby s tim koncem neco udelali a kdyz to udelaji,tak zase nadavaji,ze z nich delaji tvurci blbce.
      To sis opravdu myslel,ze tvurci opravdu kompletne predelaji zaver?
      • Co bych si predstavoval? Co treba neco, kde se neobjevi nova postava, cisty deus ex machina v poslednuch peti minutach a da mi na vyber mezi cervenou, zelenou a modrou explozi? Co treba neco, kde muzu starchilda poslat doprdele, jako jsem to udelal se Sarenem, Sovereignem a Harbingerem? Ale chapu, asi toho chci moc.
        • Poslal bys ho do p*dele a pak co?Od zacatku tretiho dilu je jasne receno,ze jediny zpusob jak znicit reapery je ten Crucible a kdyz posles Catalyst do haje,tak pak co?Budes na Reapery hazet plechovky?
          Naopak Catalyst ti dava na vyber.Bud udelas to ,o co se celou dobu snazis-tedy znicit reapery a nebo mas jeste 2 dalsi moznosti.
          • A od zacatku prvniho dilu mi vsichni rikaj, ze Reaperi neexistujou. No nic, tak dal. Sovereign mi na Virmire rika, ze je nemuzu porazit. Aha, ze jsem ho neposlechl, co? No nic, jdeme dal. Saren mi rika, ze Repery nelze porazit, ze se k nemu mam pridat. Hmm, aha, ze ja v u l nikoho neposlechl, co?
            • Ano, a co mi asi tak mel Casper the Starchild rict, ze? Proc jsem si kdykoliv predtim mohl vybrat, rict ne a tady si MUSIM vybrat cervenou, modrou nebo zelenou explozi? He?
            • A co ti reaperi/saren asi tak meli rict?
              "Hele frajere,kdyz se budes snazit,tak nam muzes v poho nakopat prdel" ?
              *15*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit